Buiten schilderen - De woning in verf, lak of beits

Buiten schilderen - De woning in verf, lak of beits De buitenkant van de woning is naar keuze te schilderen in verf, lak of beits. Met het wisselvallige, vochtige klimaat in Nederland is regelmatige inspectie van de staat van onderhoud van het schilderwerk aan de buitenzijde van het woonhuis van belang. Een woning is een kostbaar bezit, dat bij goed en regelmatig onderhoud de waarde blijft behouden. Wacht met het schilderen niet tot zich problemen voordoen in de verflaag, maar wees dit voor door een regelmatige controle van de verflaag. Bij het schilderen is een goede voorbereiding in het algemeen het halve werk. Dit gaat zeker op bij het schilderen van de buitenkant van de woning. Bedenk dus: 'haastige spoed is zelden goed' en 'goedkoop is duurkoop'. Bezuinig niet op tijd en kwaliteit. Hoe kun je zelf de woning professioneel en duurzaam schilderen?

Schilderen van de woning - Het buitenschilderwerk

Het schilderen met verf, lak of beits heeft aan de buitenkant van de woning vooral een beschermende functie, daar waar het binnenshuis wellicht vooral een decoratieve waarde heeft. Verf is een relatief duurzaam product, dat met de huidige generatie verven tot 10 jaar bescherming van het houtwerk kan bieden. De bescherming en duurzaamheid is echter wel afhankelijk van de staat van onderhoud bij aanvang van het schilderwerk, zon- en weersinvloeden, ligging van de woning, kwaliteit van de te gebruiken materialen en de wijze van voor behandelen en opbrengen (applicatie) van het verfproduct. In de praktijk zal dit betekenen dat inspectie en onderhoud eerder zal moeten plaatsvinden.

Doe het zelf - Vakkundig schilderen van het woonhuis


Verf - Traditionele of streekgebonden kleuren

De kleurkeuze en het kleurgebruik bij het schilderen kan worden bepaald door het historisch gebruik van de toegepaste verfkleuren in Nederland of door een streekgebonden toepassing van bepaalde kleuren verf.. Namen als "Grachtengroen", "Veghtcrême", "Zaans groen", "Ossenbloed rood", "Rijtuigenzwart", "Grachtengroen" enzovoort geven hier blijk van.

Schilderen van de woning - Plan van aanpak

Denk hierbij aan:
  • Wat of welke ondergrond ga je schilderen.
  • Hoe is de staat van het te schilderen object.
  • Hoe ga je te werk bij de voorbereiding en bij het schilderen.
  • Wat voor klimmateriaal heb je nodig om veilig te kunnen werken.
  • Welk eindresultaat heb je voor ogen (kleur, duurzaamheid, glansgraad).
  • Welke materialen en hulpmiddelen heb je nodig om dit te bereiken.
  • Wanneer en hoe kan je het beste schilderen.

Keuze tussen alkydharsverf of acrylaatverf bij het schilderen

Allereerst is het belangrijk te weten welk type verf er reeds eerder aan de buitenzijde verwerkt is. Dit zal over het algemeen een terpentine verdunbare alkydharsverf zijn, maar kan ook een waterverdunbare acylaatverf zijn. Over een alkydverf kun je wel een acrylaatverf verwerken, andersom is zeker niet aan te raden. Daarnaast is de kleurkeuze mede bepalend voor de duurzaamheid van een verfproduct. Donkere kleuren worden onder invloed van de zon aanzienlijk warmer dan lichte kleuren. Dit betekent in de praktijk dat donkere verfkleuren een kortere levensduur of duurzaamheid hebben.

Schilderen in het Nederlands klimaat

In het Nederlands klimaat is het voor het buitenschilderwerk niet altijd raadzaam een acrylverf toe te passen. De verwerking van de verf met kwast of roller is lastiger, omdat een watergedragen verf sneller aandroogt dan een terpentine verdunbare verf, zeker in de felle zon. Ook is de luchtvochtigheid in het Nederlands klimaat vaak te hoog, wat juist weer vertragend werkt op de droging (het aandrogen en doordrogen) van de verf. Wacht voor het schilderen een langere periode van goed weer af en werk niet in de volle zon.

Ga voor het schilderwerk buiten bij voorkeur uit van een terpentine verdunbare alkydharsverf, lak of buitenbeits. Een buitenbeits is zowel in een dekkende kleur als transparant (b.v. teak, mahonie, eiken) te koop.

Het schilderen van de buitenkant van de woning

Het gaat hier om het buitenschilderwerk oftewel het schilderen van de buitenzijde van een woning. In de navolgende beschrijving wordt ervan uit gegaan dat de kozijnen, boeidelen, gevelbetimmering, deuren en dergelijke in hout zijn uitgevoerd; in een dekkend gekleurd verfsysteem.

Beoordeling van de verflagen en de hechting op de ondergrond

Alvorens te weten wat je nodig hebt, is het belangrijk te weten hoe de ondergrond is. Slechte of onthechtende verflagen zullen eerst verwijderd moeten worden, alvorens nieuwe verflagen op te brengen. Het verwijderen van oude verflagen kan met een scherpe verfkrabber als de verf slechts op een enkele plaats licht bladdert of onthecht, of met een verfföhn als de oude verflaag over grotere oppervlaktes te slecht is, te zeer verouderd, of te dik is opgebracht. Bij vele lagen verf over elkaar kan de ene verflaag de elasticiteit van de andere lagen niet meer volgen, waardoor de verf onthecht of bladdert. Let ook goed op verstekken en hoeken tussen liggende en staande houtverbindingen. Als de verf op liggende delen en/of de verstekken niet goed hecht ten gevolge van houtrot, moet je de houtrot eerst tot op het gezonde hout uitkrabben en nadien repareren met een twee-componentenplamuur of houtrotvuller.

Kwaliteit van de ondergrond en de te gebruiken verf

Het eindresultaat van het schilderwerk is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond. Als je de ondergrond niet vertrouwt, of als de ondergrond tijdens de voorbereiding te vochtig of te slecht blijkt te zijn, is het raadzaam een éénpotssysteem (= grondverf en aflak inéén) of dekkende buitenbeits gebruiken. Deze verfproducten hebben als voordeel dat ze vochtregulerend zijn. Het vocht kan er wel uit, maar komt er bij een goede voorbehandeling en afwerking niet in. Ben je op de hoogte van de historie van de ondergrond en is deze goed en is het (kern)hout voldoende droog, dan heb je de keuze tussen of hoogglanslak, of een éénpotssysteem. Een hoogglans verf is sterker, gaat langer mee en geeft een mooie duurzame, bolle glans aan het schilderwerk. Nadeel is dat hoogglans verf afsluit, derhalve het vocht opsluit en hierdoor mede houtrot kan bevorderen. Is de ondergrond niet voldoende droog, en breng je een hoogglans verf aan, dan zal de verf op termijn onthechten of gaan bladderen. Oorzaak hiervan is dat het in het hout opgesloten vocht zich een weg naar buiten zoekt.

Buitenschilderwerk - De benodigde materialen

Afhankelijk van de ondergrond heb je voor een goed, duurzaam en professioneel eindresultaat nodig:
  • Ammoniak of rinser. Een rinser is minder agressief, maar deze reinigt ook wat minder, is daarentegen wel weer beter voor het milieu.
  • Schuurpapier. Gebruik voor buiten een korrelgrofte van 100 of 120, maar fijner kan ook als het een strakke en vlakke ondergrond betreft, waar licht opruwen van de ondergrond voldoende is.
  • Grondverf. Eventueel kan de grondverf al gemengd worden in de eindkleur, hetgeen de dekkracht ten goede komt en je alvast een beeld krijgt van het beoogde eindresultaat.
  • Vulmiddel, plamuur. Voor grote gaten kun je het beste twee-componentenplamuur gebruiken, voor kleinere beschadigingen en om te egaliseren een lakplamuur.
  • Kit voor het afdichten van kieren en glaskanten. Het makkelijkst werkt een acrylaatkit. Acrylaatkit moet echter wel afgeschilderd worden, omdat de kit vuil aanhecht.
  • Afschilderverf. Dit kan een éénpotssysteem (EPS) of schakelverf zijn. Deze vochtregulerende verven zijn te koop in halfglans of een zijdeglans. Bij een goede, strakke, droge ondergrond kan ook voor een hoogglansverf gekozen worden.
  • Terpentine om de verf eventueel licht af te dunnen en het gereedschap te reinigen. Om de kwasten en rollers tijdens het schilderen goed over te houden, deze niet met terpentine reinigen, dat gaat ten koste van de kwaliteit.
  • Hulpgereedschap zoals: kwasten, plamuurmessen, schuurblokje, kitpistool en een doekje tegen het morsen.
  • Klimmateriaal. Zorg dat je altijd goed en gemakkelijk voor je werk staat. Dit geeft een beter zicht op het schilderwerk, werkt veiliger en is minder vermoeiend.

Schilderen - Tijd en werk op en aan een gemiddelde woning

Zorg om te beginnen dat je voldoende tijd hebt om het schilderwerk uit te voeren. Bij een woning van een gemiddelde grootte en een vlotte manier van werken, ben je al snel een week verder voor een goed en professioneel resultaat. Het is zonde van de moeite én van de tijd als je de ondergrond steeds weer opnieuw moet schoonmaken, omdat er te veel tijd tussen het aanbrengen van de verschillende verflagen zit. (vuilaanhechting, regen etc.). Een periode van goed weer is uiteraard ook welkom. Vermijd echter om in de volle zon te schilderen. Werk als het ware voor de zon uit. Bij het werken in de volle zon kan de verf gaan opbranden, omdat deze geen tijd krijgt rustig te drogen. Tevens bestaat het gevaar dat de verf te veel met terpentine wordt afgedund om de verf soepel verwerkbaar te houden.

Volgorde van werken bij het schilderen

  • Schoonmaken of reinigen van de ondergrond met een water-ammoniakoplossing en nadien na wassen met schoon leidingwater. Herhaal dit zo nodig bij een sterk vervuilde ondergrond. Het reinigen van de ondergrond doe je vóór het schuren, anders schuur je het opliggend vuil in de schuurkrasjes en krijg je nadien problemen met de hechting van de verf. Daar waar de ondergrond nog te vet of te vuil is, zal de verf onthechten of gaan bladderen.
  • Schuren van de gehele ondergrond en wegkrabben of afföhnen van slechte delen.
  • Stofvrij maken van de ondergrond.
  • Aanbrengen van grondverf op kaal gekomen houten delen.
  • Eventueel geheel overgronden. Dit is afhankelijk van de staat en de eindkleur. Als de verf verpoederd is (deze geeft af als je de ramen lapt, of er met een natte vinger over wrijft), of een hele andere kleur krijgt (van donker naar licht) is het overgronden zeker aan te raden. Het is dan èn beter voor de hechting én beter voor de dekking bij het aanbrengen van de volgende verflagen.
  • Plamuren van de slechte delen. Gebruik zo min mogelijk plamuur, want dit verzwakt het verfsysteem omdat het te veel afsluit en daardoor vochtgevoeliger wordt. Deze handeling kan gevolgd worden door het kitten van verstekken en de overgang van het hout naar het raam/glas, zodat hier geen vocht meer in/tussen komt.
  • Op de geplamuurde en gekitte delen opnieuw een laag grondverf geven. De plamuur is namelijk poreus en verzadig je vast enigszins door het aanbrengen van de grondverf. Acrylaatkit moet afgesloten worden van kwalijke weersinvloeden en tegen vuilaanhechting.
  • Twee keer afwerken in de gewenste aflak (verf).
  • Vóór het aanbrengen van een nieuwe verflaag schuur je iedere keer licht en maakt alles weer stofvrij.

Algemene tips bij het schilderen van de woning

Werk bij het schilderen altijd met minimaal twee (goede) varkensharen kwasten. Eén voor de kleine en één voor de grotere oppervlakten. Goede -voor alkydharsverf- varkensharen kwasten nemen méér verf op, geven de verf gelijkmatiger af en werken dus sneller en geven een strakker, minder streeploos resultaat.

Volgorde van schilderen

Schilder altijd eerst moeilijk te bereiken en dieper liggende delen, vervolgens schilder je de horizontale delen en dan de verticale delen. Wees niet te zuinig met de verf, want een te dunne verflaag geeft onvoldoende dekking en laagdikte en zal daardoor minder duurzaam zijn. Verdeel de verf goed en gelijkmatig en strijk het geheel -recht- door zonder de kwast -per deel dat je doorstrijkt- van de ondergrond te halen.

Schilderen van openslaande ramen en deuren

Alle randen waar je bij openstaande ramen en deuren vanaf de buitenkant tegenaan kijkt, horen bij het buitenschilderwerk. Dus de kopse kant van een naar buiten openslaand raam hoort bij de buitenkant, de scharnierkant bij de binnenkant. Vergeet ook de boven- en onderkant van ramen, deuren en dergelijke niet te schilderen en goed in de verf te werken; deze zijn juist vochtgevoelig en vaak matig onderhouden (opvallend en optrekkend vocht).

Schilderen van een houten ondergrond binnen in de woning

De manier van voorbehandelen en de wijze van werken en schilderen is in de woning in feite gelijk aan de wijze van werken aan de buitenzijden van de woning. In de woning worden er hooguit minder eisen gesteld aan de (buiten)duurzaamheid van de verf of beits. Ook heb je binnenshuis een grotere keuzevrijheid waar het de kleurkeuze van de verf betreft, omdat er geen welstandscommissie is, of buren zijn, die mede de kleur bepalen. Een tip is om in de wintermaanden de keuken te schilderen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beste periode voor buitenschilderwerkBeste periode voor buitenschilderwerkDe verfkwast kan je niet zomaar te pas en te onpas tevoorschijn halen, althans niet voor buitenschilderwerk. Wie onder o…
Houten trap vakkundig schilderen, beitsen of lakkenHouten trap vakkundig schilderen, beitsen of lakkenHet zelf schilderen van een houten trap, trapleuning of trapopgang in huis! Een geschilderde, gebeitste of gelakte trap…

Keukenkastjes schilderen of verven - Tips en adviesKeukenkastjes schilderen of verven - Tips en adviesKeukenkastjes nieuw in de verf? Het schilderen van de oude keukenkastjes hoeft niet duur te zijn en leidt tot een verras…
Tips om de keuken op te knappenTips om de keuken op te knappenOm je keuken een heel nieuw uiterlijk te geven hoef je hem er echt niet helemaal uit te slopen. De dingen waar je nog te…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • Behangen-schilderen.nl
Reacties

Jessy, 11-08-2016
Hallo,
Ik ben mijn mareanti ramen aan het herschilderen. Ik had alles mooi afgeschuurd en ontvet en toen zei men in de winkel alvorens de verf erop te doen, eerst houtbeits te gebruiken als onderlaag. Zo ben ik dus begonnen en is de garagepoort reeds in de verf gezet (op een laag houtbeits dus). Gisteren vernam ik dan van iemand dat ik dit niet mag doen want dat de verf niet lang zal houden. Vandaar even mijn vraag want de ramen zijn momenteel allemaal met houtbeits gedaan maar alvorens ik ga schilderen met verf… moet die houtbeits er nu weer afgeschuurd worden of niet? Bedankt voor jullie hulp. Jessy Reactie infoteur, 11-08-2016
Beste Jessy,

Een verfbeits of dekkende verf maken in de verwerking niet veel verschil.
Het wel of niet hechten van een verf op een goede ondergrond zal vooral optreden bij (vooral) onvoldoende reinigen en onvoldoende schuren.
Eventueel kunnen er ook problemen ontstaat bij het schilderen van een terpentine-verdunbare verf over een acryl-verf (waterafdunbaar).

Een (verf)beits kan in principe direct verwerkt worden op kaal of nieuw hout en is vochtregulerend.
Bij een dekkende verf -op nieuw of deels kaal gekomen hout- zal eerst een grondlaag aangebracht moeten worden alvorens af te schilderen. Een hoogglansverf sluit de ondergrond af.

Een verfsysteem wordt het best opgebouwd van schraal naar vet. Het advies in de verfwinkel zal hier mogelijk op gebaseerd zijn. Zie een beits maar als half grondverf/half aflak (schraal) en de afschilderverf als "vet".

Waar het advies om geen beits te gebruiken op gebaseerd is weet ik niet, maar je bent in feite vrij in de keuze, waarbij een goede intacte ondergrond zonder problemen met een hoogglans verf afgewerkt kan worden.
Is de ondergrond minder, dan verdient een beits (of éénportsysteem of schakelverf) zelfs de voorkeur door genoemde vochtregulatie.

Dus, bij een relatief goede ondergrond:
- kaalgekomen delen gronden
- afwerken naar keuze
Bij een intacte verflaag:
- dekkende beits, of
- hoogglans verf
Een combinatie van beide is niet nodig. Bij voorkeur de kaalgekomen plekken wel met een grondverf voorbehandelen.
Afschuren is bij een -huidige- ondergrond zonder gebreken niet nodig; reinigen en schuren wel.

Mvg - Sjaak

Esmée, 06-07-2016
Hi,

Hoelang duurt het gemiddeld voordat een verflaag is opgedroogd?

Met vriendelijke groet,
Esmée Reactie infoteur, 07-07-2016
Beste Esmée,

Een goede terpentine verdunbare verf moet binnen een uur of vier aangedroogd/kleefvrij zijn en binnen een dag (16 á 24 uur) droog genoeg om een nieuwe laag aan te brengen.
Een en ander is wel afhankelijk van de weersomstandigheden, waarbij de luchtvochtigheid en de temperatuur belangrijk zijn.
Het goed doordrogen van een verf kan tot enkele weken duren en blijft gedurende deze tijd kwetsbaar (vers).

Bij een acrylaatverf duurt dit aanzienlijk korter.

Op het blik staan de richtlijnen van de verffabrikant.

Mvg - Sjaak

Margriet, 03-06-2016
Beste Sjaak,

Ik heb een jaren '30 huis met paneeldeuren. Deze binnen deuren heb ik 2 x gegrond met de Sigma Primer. Dit gaat streeploos zonder stof deeltjes. Echter bij het aflakken met S2U Gloss (Alkyd verf), in dezelfde ruimte, lijkt het of de lak stof aan trekt. Ik heb alle gereedschappen al vernieuwd.
Ik gebruik een nieuwe roller, nieuwe verfbak, nieuwe verf en kwast met varkensharen.
Bij het gronden heb ik er geen last van.
Heb jij een idee hoe het kan dat ik bij het gronden geen last heb van 'stof, korreltjes, mini scheurtjes' en bij het aflakken wel? Is de S2U Gloss 'gevoeliger' of heb je een ander idee?

En zou je 1 of 2 keer aflakken?

Groet, Margriet Reactie infoteur, 04-06-2016
Beste Margriet,

De fijne stofdeeltjes en/of kleine haarscheurtjes zullen er -onder gelijke omstandigheden- bij de grondlaag waarschijnlijk ook al geweest zijn. Maar… omdat de grondverf mat is en dus minder licht reflecteert valt dit niet of minder op dan bij een hoogglans verf.

Tevens zal een hoogglans verf trager (aan)drogen zodat er meer tijd is om stof aan te pakken. Momenteel heerst er een waarschuwing voor stuifmeel/pollen, wat inhoudt dat er meer stof in de lucht kan zitten. De omgeving goed stofvrij maken en eventueel met een plantenspuit bevochtigen.

Om het te schilderen werk goed te beschermen en een mooie bolle glans te geven, is twee keer afschilderen aan te raden. (het meeste werk zit in de voorbereiding, dus why not?)

Schilder de tweede keer wel af alsof het de eerste keer is. Dit geef ik aan omdat er vaak een tweede keer schraler met verf wordt gewerkt omdat de ondergrond al gedekt is/lijkt.
Schuur de eerste laklaag licht met fijn schuurpapier en neem eventueel af met een pluisvrije, klamme doek en/of een kleefdoekje om het achtergebleven stof te verwijderen, alvorens de tweede keer af te schilderen.
Kleine scheurtjes zijn tussendoor eventueel te plamuren met een lakplamuur (moet wel weer goed drogen en geschuurd worden).

Mvg - Sjaak

Luc, 13-02-2016
Ik heb een woonhuis van 1985 en daar is al het houtwerk geolied. Ik heb dat jarenlang ook zo goed bijgehouden en het ziet er ook nog goed uit. Nu zijn we toe aan eens wat anders en denken er over om er een lak en kleur op te zetten. Ik heb wat advies gehad en men zegt dat het het beste is de olielagen er af te halen omdat, zeker als de zon er op zit, de olie wat zachter wordt dan de lak en dat er dan scheurtjes kunnen ontstaan. Hierdoor kan er dus water binnendringen met alle gevolgen van dien.
3 vragen:,
1/ klopt wat men hier beweert. Is het eraf halen van de olie overal nodig of is dat enkel op zon aangestraalde oppervlakken het geval.
2/ wat is de termijn voor olie en wat is de termijn van lak voor herhaling van het schilderwerk. De olie deed ik ongeveer om de 4 jaar maar kon naar mijn idee langer worden uitgesteld.
3/ is het verstandig over te stappen naar een ander systeem.
Wat zou je me adviseren?

m.vr.gr. Luc Reactie infoteur, 13-02-2016
Beste Luc,

Op een vette ondergrond hecht geen verf. Het zal dus noodzakelijk zijn de olie te verwijderen. Nadeel is dat de olie (deels) in het hout getrokken is en met thinner o.i.d een aantal keer schoon gewassen zal moet worden.
Hoe dit te controleren:
Bij schuren moet er stof worden afgegeven. Zolang u nog klontjes in het schuurpapier vindt bij het schuren, is de ondergrond nog niet voldoende ontvet en is het opbrengen van een dekkend verfsysteem niet aan te raden.

Een dekkend verfsysteem vraagt minder frequent onderhoud, denk dan aan een periode van 6 á 8 jaar, afhankelijk van de voorbewerking, de gekozen producten en de ligging ten opzichte van de zon. Op de zonkant zullen zich eerder problemen voordoen bij opweken van de olie, maar de hechtingsproblemen zullen zich overal kunnen voordoen.

Gezien bovenstaande is het te overwegen -als het huidige onderhoud bevalt en niet te arbeidsintensief is- dit te handhaven.
Valt de keuze toch op een dekkend verfsysteem, dan moet u bedenken dat de intensieve voorbereiding vooral bij de "omschakeling" moet plaatsvinden en dat het vervolgens bij het reguliere onderhoud in de toekomst minder intensief zal zijn. Een dekkend verfsysteem heeft wel weer tot voordeel dat er met kit en/of plamuur gewerkt kan worden; bij een transparant systeem is dit slechts beperkt mogelijk.

Mvg - Sjaak

Jesse, 12-11-2015
Hoelang heeft een schilder ongeveer werk met het schilderen van een trap? Incl. afschuren, grondverf e.d. Reactie infoteur, 12-11-2015
Beste Jesse,

Dat is vooral afhankelijk van de constructie van de trap (open trap/dichte trap), de kwaliteit van de ondergrond en de noodzakelijke voorbewerking en het beoogde eindresultaat.
Daarnaast zal het afwerken in een lege woning eenvoudiger verlopen dan wanneer er gewoond wordt (droging, lopen)
Uiteindelijk moet je globaal in dagdelen van gemiddeld drie á vier uur denken.
- reinigen, schuren, gronden
- schuren, repareren, kitten
- schuren, overgronden of voorlakken (afhankelijk van te plamuren oppervlakten)
- schuren voorlakken of aflakken (voorlakken bij gebruik van veel plamuur)
- licht schuren, aflakken (als overgronden noodzakelijk is geweest)

Mvg - Sjaak

Michiel, 20-04-2015
Beste Sjaak,

Wij hebben een huis van 1938, Amsterdamse bouwstijl. De onderkant van de dakgoten zijn nogal breed, ca. 1 meter. Hier liggen Amerikaans grenen planken, ca. 5 planken naast elkaar. De overgangen tussen de planken lopen schuin af, in een V vorm. De naden voorzie ik altijd van acrylaatkit voor ik ga aflakken, dit gaat altijd met prima resultaat.
de grenenplanken zijn niet lang genoeg voor de lengte van het huis en daarom liggen er planken achter elkaar, zonder V vorm overgang. De naden bij de overgangen van de uiteinden van de planken sluiten wel strak aan. Maar, om deze naden dicht te krijgen heb ik deze eerder wel eens gekit, of geplamuurd met verschillende soorten plamuur, maar het gaat altijd bij de uiteinden van iedere plank binnen een jaar barsten. Mijn vraag is, hoe kan ik dat nu het beste voorkomen? Ik heb weleens een tip gehad om de naden groter te maken met een frees en dan te vullen met iets, zoals acrylaatkit of beglazingskit. Maar is dat wel een goed idee?
Kan u mij hierin voorzien van een goede advies?

Met vriendelijke groet,

Michiel Reactie infoteur, 20-04-2015
Beste Michiel,

Is inderdaad een probleem omdat de planken in de lengterichting -door het jaar heen- meer rekken en krimpen dan de elasticiteit van de acrylaatkit aan kan. Bij plamuur is de elasticiteit nog minder.
Een en ander zal mede afhankelijk zijn van de lengte van de delen.

Bij regelmatig / regulier onderhoud zou ik de kopse kanten zo goed mogelijk in de verf zetten en helemaal niet met kit of plamuur werken. De verf die op de overgangen wordt opgezet zal de rek en de krimp waarschijnlijk ook niet kunnen volgen en barsten / breken.

Alternatief zou eventueel een overschilderbare siliconenkit kunnen zijn (is elastischer dan acylaat). Er moet dan op de kopse kanten -zoals je aangeeft- inderdaad eerst een V-groef ingebracht worden om voldoende rugvulling te krijgen, waar de kit zich in kan hechten.
Zie voor info:
http://www.schildersvak.nl/vraagbaak/id56-overschilderen-siliconenkit.html
Vraag blijft of de verf bij dit alternatief de rek en krimp wel kan volgen; waarschijnlijk niet.

Mvg - Sjaak

Marloes, 09-04-2015
Beste Sjaak,
de vorige bewoner van mijn appartement heeft een deel van de stenen buitenmuur wit geschilderd, deze geeft echter ontzettend af waardoor ertegenaan zitten resulteert in witte vegen op de kleding. Met welke verf kan ik hier het beste overheen schilderen zodat het niet meer afgeeft? Reactie infoteur, 09-04-2015
Beste Marloes,

Het afgeven kan komen door gebruik van een goedkope muurverf, witkalk of door verpoederen van de verf door veroudering.
Controleer eerst even of het geen veegvast (witkalk) is. Ga met een goede vochtige/ natte doek over het oppervlak. Lost de verf op of bladdert deze door het water, dan is het foute boel en moet je de muur eerst met een fixeer behandelen.
Als de hechting verder oké is, kan je de muur het beste overschilderen met een goede acryl-latex in een buitenkwaliteit.

Mvg - Sjaak

R. Bulthuis, 02-04-2015
Ik heb gewolmaniseerde planken die ik wil schilderen met als onderlaag gekleurde beits, omdat ik hiervan nog een vorraad heb. Daarna wil ik het overschilderen met eenzelfde kleur schakelverf. Verdraagt dit verf elkaar? Reactie infoteur, 02-04-2015
Beste R.,

Een beits wijkt in feite niet veel af van een schakelverf (Sigma) of éénpotssysteem (Sikkens) en kan over elkaar geschilderd worden. Verdun de eerste laag enigszins met een geschikt verdunningsmiddel, zodat de beits dieper in het hout trekt. De volgende laag / lagen schakelverf is / zijn dan wat vetter, wat goed is voor de opbouw van het verfsysteem. (uiteraard eerst goed reinigen en schuren)

Overigens is het beter om nieuwe / vers gewolmaniseerd hout eerst plusminus een jaar onbehandeld over te laten staan, zodat de inhoudsstoffen "uit kunnen ademen'.

Zie ook:
http://sikkens.cms.d10.net/assets/uploads/documents/www.sikkens.nl/1223%20Schilderen%20gewolmaniseerd%20of%20gecelcuriseerd%20hout%20_30-09-2009-v006_.pdf

Mvg - Sjaak

Brenda, 22-03-2015
Beste Sjaak,

Ik wil aankomende maanden alle buitenkozijnen verven. Ik wil starten met de achterkant van het huis omdat deze kant op het zuiden ligt en het in de zomermaanden te heet is om te verven. Ik wil starten in het paasweekend met het schuren van de kozijnen. Nu wil ik graag weten of het een probleem is om eerst al het houtwerk te schuren en dan pas te verven ivm het vocht.
Ik weet dat ik alles dan op nieuw moet reinigen als ik ga verven, alleen is het mij niet duidelijk of dat weer met ammonia moet of gewoon met water? Ik heb grondverf aangeschaft van Rubbol en heb begrepen, dat deze vochtdoorlatend is, dus dat het vocht dat dan eventueel in het houtwerk is gekomen weer verdampt. Op het moment dat de kozijnen gegrond zijn, hoe weet ik dan of het houtwerk droog genoeg is om het af te lakken?
Alvast bedankt voor het meedenken!

Met vriendelijke groet,

Brenda van der Vos Reactie infoteur, 22-03-2015
Beste Brenda,

Als je het gereinigde en geschuurde werk in de grondverf zet, kan je tot wel twee jaar wachten met afschilderen.
Het opnieuw reinigen is afhankelijk van factoren als: tussenliggende tijd, weersomstandigheden, milieu-invloeden en dergelijke. Bij twijfel opnieuw schoonwassen met een water-ammoniakoplossing.
De vochtinsluiting in het hout kan je alleen meten met een vochtmeter op basis van elektrische weerstand.
Gezien het feit dat je vrij vroeg in het jaar begint, kan het zelfs beter zijn te wachten tot een langere, warmere periode voor het afschilderen.
Op voorhand grondverf aanbrengen heeft dan een positieve invloed op de vochtregulatie. Dit mits goed in de grondverf gezet, met voldoende aandacht voor het dichtkitten van verstekken en glaskanten.

Mvg - Sjaak

Zsa Zsa, 27-02-2015
Op advies van diverse vakmensen heb ik de naden van mijn undelayment-vloer eerst gekit met Polymax en toen er een beits overheen gezet. Eerst met beits op waterbasis geprobeerd maar dat liep verkeerd af. De verf spreidt niet maar er vormen zich druppels. Het breekt dus. Toen heb ik er beits op terpetinebasis overheen gezet en dat leek goed te gaan, maar een paar uur later is de beits dusdnig in het hout getrokken dat de Polymax-randen weer totaal zichtbaar zijn. Is hier nog een oplossing voor of kan ik de vloer alleen nog maar overschilderen met een dekkende verf. ;-( Reactie infoteur, 27-02-2015
Beste Zsa Zsa,

Alhoewel ik zelf nooit met Polymax heb gewerkt, lijkt het er op dat dit product een element siliconen bevat. Bij verwerken op siliconen "parelt" de verf en hecht deze onvoldoende op de kit. Verdelen van de beits zorgt er dan voor dat je de siliconen over een groter oppervlak verspreidt.

Bison geeft zelf aan een proefstukje op te zetten bij overschilderen / beitsen. (dit geeft al aan dat de kit minder universeel is dan men wil laten doen geloven)
Zelf geef ik de voorkeur aan acrylaatkit, die deze problemen niet kent. Wel is er een geringe kleurkeuze (wit, bruin, grijs)

Bij afwerking van een transparant product zal de ondergrond / de kit altijd anders kleuren. Het hout is poreus, de kit vormt een "filmlaag" waar de beits niet intrekt.
Door meerdere lagen beits aan te brengen -wat altijd raadzaam is voor de duurzaamheid- zal het verschil in kleur kleiner worden, maar verdwijnen doet het niet; het zijn twee verschillende producten met verschillende eigenschappen / absorptie.

Bij dekkend schilderen bestaat dit probleem uiteraard niet. Gegeven je bovenstaande ervaring zou ik dan de vloer wel weer grondig reinigen, goed schuren en eerst voorbewerken met een goede primer / grondverf. Dit om een goede overgangslaag te verkrijgen.
Mocht de verf ook nu weer parels / kraters trekken, dan kan er bij de goede vakhandel een paar druppels "anti-siliconen" aan de verf toegevoegd worden. Anti-siliconen is een siliconenproduct dat de siliconen als het ware neutraliseert / verdeelt (klint dubbel… maar toch!)

Mvg - Sjaak

Tijhaar,, 27-06-2014
Hoe kan ik een donkerbruin gebeitst bed, een veel lichte kleur geven? En dat de nerf wel zichtbaar blijft. Reactie infoteur, 28-06-2014
Beste Tijhaar,

Dit gaat helaas niet of nauwelijks.
Je zou het bed hooguit kunnen behandelen met een "witte" transparante beits, zodat je het donkerbruin wat afzwakt.
Probleem is wel dat de houtnerf minder zichtbaar zal zijn / blijven na iedere extra laag die je aanbrengt.

Mvg - Sjaak

Alex, 04-08-2013
Ik begrijp uit de tips, dat bij een naar buitendraaiende deur de kopkant van de deur bij het schilderwerk buitenzijde hoort. Dat is duidelijk. Maar welk deel van het kozijn, waar de deur dus invalt, hoort bij het buitenschilderwerk? Wie kan me helpen met deze vraag? In ieder geval bedankt voor de genomen moeite om te antwoorden. Reactie infoteur, 04-08-2013
Beste Alex,

Als een deur naar buiten draait hoort de sponning -waar de deur in gesloten toestand invalt- officieel bij de buitenzijde.
(bij een naar binnen draaiende deur geldt het omgekeerde)
Anders gezegd: alle randjes en kantjes waar je tegen aan kijkt aan de draaiende zijde horen bij de buitenkant. Wat rest zijn dan veelal vlakke staanders en liggers van het kozijn die bij de binnenzijde horen.

Mvg - Sjaak

Edwin, 12-07-2013
Hallo, ik heb recent een huis gekocht en het buitenschilderwerk is ietwat verwaarloosd; er zijn veel kieren en in sommige hoeken ook wat houtrot. Nu zegt mijn schilder dat ik het eerst zou moeten repareren (kaal schuren, rotte plekken aanpakken met twee componenten vulmiddel, en gronden), en over een half jaar of zo pas lakken. Dit omdat grondverf zou ademen en het vocht de kans geeft om uit het hout te komen. Lak zou het hout meteen weer afsluiten en eerder tot blaasjes en kieren leiden. Klopt dit? Of levert dit alleen meer werk op omdat de grondlaag weer schoongemaakt moet worden?
Alvast bedankt voor uw reactie! Reactie infoteur, 13-07-2013
Beste Edwin,

Dat klopt inderdaad, alhoewel een beits of éénpotssysteem ook vochtregulerend is. Het advies zal voortkomen uit de houtrot en kieren.
Maak het hout rondom de rotte plekken ruim kaal. Verwijder het rotte hout tot op het gezonde (kern)hout. Dit kan zo maar twee á drie keer groter zijn dan de rotte plek doet vermoeden.
Als je het -dan gezonde- hout met een tweecomponenten plamuur of houtrotvuller repareert, de naden dicht kit, dit twee maal overgrond en het een jaartje laat rusten, heb je goed zicht op kwaliteit van je voorbehandeling. Bij te vochtig hout zullen de overgangen tussen het hout en de plamuur / kit open gaan staan, wat je pas later signaleert. Het verkrijgen van een goede basis weegt niet op tegen het extra werk van het schoon maken en schuren een half jaar of jaar later. Bij onvoldoende hechting zal je het hoe dan ook opnieuw moeten doen.
Vroeger was dit een vrij algemene wijze van werken; tegenwoordig moet het sneller en is het te omslachtig / te arbeidsintensief / te duur.

Misschien zou ik nog een stap verder gaan. Zonder het werk gezien te hebben, kan ik me voorstellen dat het gehele schilderwerk in matige staat verkeert. De beste oplossing zou dan zijn om al de verf te verwijderen / afföhnen en vervolgens een heel nieuw verfsysteem op te bouwen. Dit kan je ook spreiden over een paar jaar, zodat je zeker bent van een duurzaam resultaat. Rot hout zal in één jaar tijd niet heel veel rotter worden. Desnoods kan je eerst het ergste (tijdelijk) aanpakken en vervolgens voor het geheel te tijd nemen.

Is het hout / de verstekken overigens te rot over een te grote lengte, dan is het verstandiger het rotte hout ruim weg te zagen en nieuw hout in te voegen.

Mvg - Sjaak

Patrick, 27-06-2013
Hallo Jaak,
Als eerste bedankt voor je snelle reactie. Kom even terug op de onduidelijkheden;
De grondverf is op alkydharsbasis dus niet watergedragen. Als verdunningsmiddel heb ik een heel klein beetje terpentine gebruikt. Als ontvettingsmiddel heb ik sint marc gebruikt en de grondverf is ook niet oud en van tevoren goed doorgeroerd.
Het hout waarop geschilderd is zijn de buitenkozijnen en zoals ik al eerder aangaf ook garantie-multiplex.

Hopelijk kan je nu een beetje. Reactie infoteur, 28-06-2013
Beste Patrick,

Voor zover ik uit je beschrijving kan opmaken ben je zowel bij de voorbereiding als de uitvoering goed te werk gegaan.
Helaas kan ik je vanachter de computer dan geen oplossing bieden.
Enige dat nog mogelijk zou kunnen zijn:
per ongeluk een verkeerd verdunningsmiddel gebruikt
verontreinigde kwasten e.d., alhoewel dit me gezien je beschreven wijze van werken onwaarschijnlijk lijkt.

Mvg - Sjaak

Patrick, 26-06-2013
Ben de kozijnen buiten aan het schilderen. Heb grondverf op alkydharsbasis gebruikt (Wijzonol). Heb hierover 3 vragen;
1) Hoelang duurt het voordat de grondverf volledig is uitgehard?; op sommige plekjes waar de verf wat dikker is aangebracht merk ik nu na 2 weken dat de verf nog niet helemaal ingedroogd is. Deze voelt wel droog aan, maar tijdens het schuren brokkelt deze op de plekjes waar de verf er wat dikker op zit af. De ondergoed heb ik tevoren eerst goed gereinigd, daarna geschuurd, stofvrij gemaakt en vervolgens in de grondverf gezet.

2) Op een plaat multiplex heb ik ook grondverf aangebracht en na 4 dagen kun je in de grondverf met je nagel een afdruk zetten en ook de verf eraf krabben. De temp. van de afgelopen dagen is rond de 17 graden geweest en vrij vochtig weer.
Is het normaal dat je na 4 dagen met je nagel een afdruk kunt zetten in de grondverf en dat je de grondverf er ook af kunt krabben?

3) Hoe lang moet ik nu wachten met het opbrengen van de zijdeglanslak?

Met vriendelijke groet,
Patrick Reactie infoteur, 27-06-2013
Beste Patrick,

Is het geen watergedragen product? Zijn de kwasten schoon geweest? Heb je een (juist) verdunningsmiddel gebruikt?
Uitharden van de verf is één ding, maar de grondverf moet de volgende dag toch wel al voldoende droog en goed schuurbaar zijn. Daar waar verfophoping plaatsvind, kan je deze beter wat weg krabben, zodat een normale laagdikte ontstaat en dit geen spanningsverschil geeft.
Zover ik kan beoordelen is je voorbehandeling goed geweest, mits je een geschikt ontvettingsmiddel hebt gebruikt?
Rest de vraag of de grondverf niet te oud is en/of de grondverf wel voldoende is doorgeroerd alvorens deze te gebruiken.
Wat de multiplex (geen betonmultiplex?) betreft… heb je deze ook voldoende gereinigd en geschuurd? Bij een goede voorbehandeling en normale laagdikte moet de verf voldoende aangedroogd zijn en zou je deze niet zomaar weg moeten kunnen krabben, zelfs niet bij een temperatuur van 17 graden en hoge luchtvochtigheid.
In principe kan je de aflak aanbrengen na voldoende droogtijd van de grondverf (zie blik), zeg een dag later.
Eventueel kan bossage in de onmiddellijke nabijheid van de te verven oppervlakken ook vertragend werken op de droging, maar dan praat je niet over dagen.
Ik realiseer me dat dit niet echt antwoorden zijn, maar het is veelal een kwestie van wegstrepen om te kunnen achterhalen wat de oorzaak is of kan zijn.

Mvg - Sjaak

R. Vancrimpen, 17-10-2012
Wat een goede en professionele tips. Heel fijn zo'n adviseur die van alle markten thuis is. Ik ben mijn huis aan het schilderen en weet nu waar ik moet beginnen!
Gr R. van Crimpen Reactie infoteur, 17-10-2012
Bedankt voor het compliment R. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat graag.

Mvg - Sjaak

Rene, 20-06-2012
Beste Sjaak,
Laat ik eerst beginnen dat ik met aandacht hier op je site aan het lezen bent. Zeer interessant en een heleboel nuttige informatie verzamel je zo.
Ondanks dat ik "denk" te weten wat en hoe ik het moet doen zit ik toch vaak wel op internet te google over wat is de beste manier om de klus te klaren.
Iedere keer leer je toch wel weer wat, blijkt wel.

Nu ga ik binnen kort beginnen met mijn pas gekochte huis te schilderen wat al zo'n 6 tot 8 jaar niet gedaan is. Op zich ziet het er nog redelijk uit maar er zitten toch wel overal scheurtjes en plekjes in de verf dus vandaar.
Mijn vraag aan jou is dat je het vaak over een kwast heb. Als ik de binnenkant verf dan gebruik ik vaak zoveel mogelijk een roller gewoon om dat ik dat makkelijker en sneller vind gaan. IS het nu raadzaam om de buitenkant niet met een roller maar met een kwast te doen. Voor bv een betere dekking.
Graag hoor ik wat je hier over te zeggen hebt.

Groetjes,
Rene Reactie infoteur, 20-06-2012
Beste Rene,

Dank voor je positieve reactie.
Wat je vraag betreft:
met een rollertje zal je over het algemeen een mindere laagdikte en dus een mindere bescherming krijgen. Ter verduidelijking zeg ik altijd "met een rollertje is het oppervlak vaak egaal ongedekt, waardoor het gedekt lijkt".
Neem de proef maar eens op de som; een stijl met de kwast vol opzetten en eventueel narollen, of… alleen met een rollertje. In negen van de tien gevallen zal de stijl bij de eerste methode voller en egaler in de verf staan. (grote vlakken en deuren misschien uitgezonderd)
Tevens bestaat het gevaar dat je de verf "doodrolt" door er te lang in te werken / rollen, wat ten koste gaat van de vloeïng en de glansgraad van de verf.
Daarnaast zal je m.n. kozijnen en raamkanten eerst met een kwast moeten besnijden. Doe je dit, dan is wel zo handig om de rest ook mee te nemen.
Verder zie ik vaak dat men de klus aanvangt met een schoon rollertje, waardoor het rollertje in eerste instantie meer verf oppakt dan afgeeft. Verzadig het rollertje -als je besluit dit te gebruiken- eerst met verf vóórdat je begint met schilderen.
Tot slot is het werken uit een strijkvaatje -al dan niet met rooster voor je rollertje- vaak een handig hulpmiddel. (http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/23957-schilderen-verf-lak-of-beits-op-hout.html )
Maar… uiteindelijk gaat het er ook om wat je zelf het beste beheerst.

Mvg - Sjaak

Ella Kooy, 02-09-2011
Wat gebeurd er als je teveel terpetine gebruikt in de verf?
en weet u hoeveel garantie je kunt verwachten op hoogglans zwarte verf op oude kozijnen? Reactie infoteur, 02-09-2011
Beste Ella.

Te veel afdunnen van de verf zorgt voor kwaliteitsverlies; te dunne laagdikte, beperkte duurzaamheid, mindere bescherming, grotere kans op druipers, sneller glansverlies etc.
Op zelf aangebrachte verf is geen garantie te geven omdat de staat van de ondergrond, de wijze van voorbereiden en de wijze van verwerken niet te bepalen is.
Voor de kwaliteit / garantie van de verf in de ongeopende verpakking staat 'af fabriek' plusminus één jaar, wat overigens niet inhoudt dat de verf na deze datum niet meer goed zou zijn.
Tot slot is het aanbrengen van hoogglans op oude kozijnen alleen dan verstandig als de ondergrond voldoende goed (droog en intact) is, omdat hoogglans verf afsluit. Dit in tegenstelling tot een beits / éénpotssysteem / schakelverf, welke verven vochtregulerend zijn.

Mvg - Sjaak

Rene, 31-07-2011
Ook ik ben druk bezig met het onderhoud aan de buitenkant van het huis. Daar ik tijdens kantooruren werk, moet ik het hebben van de avonden en de weekenden. Vraag: tot hoe laat kan je in de zomermaanden (juni, juli en augustus) 's-avonds nog de kwast hanteren en is dit temperatuur afhankelijk? Reactie infoteur, 31-07-2011
Beste Rene,

Dit is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid alsook de aanwezigheid van water, bomen, gras en bossage in de directe omgeving van het schilderwerk.
Voorbereidende werkzaamheden zou je het best kunnen plannen in de namiddag en de avonduren.
Afschilderen zou ik meer op de weekenden aan laten komen, waarbij je over het algemeen tot een uur of zes door kunt gaan (bij goed weer), om geen problemen te krijgen met de (aan)droging.
Als de verf nog niet goed is aangedroogd kan je verfwerk bij te lang doorschilderen en bij een te hoge luchtvochtigheid of dauw mat slaan. Op zich niet zo heel erg, maar dan moet je het werk wel weer opnieuw schilderen.

Mvg - Sjaak

Nico, 18-07-2011
Geachte heer/mevrouw,

Onze buitenboel is geschilderd. We zijn nu twee weken verder, maar met mijn nagel kan ik de verf er zo afkrabben. Is dit normaal en moet de verf nog verder uitharden of is er iets met de hechting aan de hand?

Met vriendelijke groet,

Nico Reactie infoteur, 18-07-2011
Beste Nico,

Het lijkt er op dat de ondergrond onvoldoende is schoongemaakt (ammoniak) en onvoldoende is geschuurd.
Een terpentineverdunbare verf blijft wel wat kwetsbaar zolang deze niet is doorgedroogd / uitgehard (een aantal weken), maar je hoort de verf er niet af te kunnen krabben.
Je kan ook nog een proef uitvoeren door een plakbandje op het geschilderde werk te wrijven en dit met een ruk weer los te trekken. Bij een goede hechting blijft het plakband schoon.
Zou anders maar even met de schilder om de tafel gaan zitten (garantie?). Probleem is namelijk dat wanneer er niet is gereinigd en/of onvoldoende geschuurd, het kwaad zich overal onder de verflaag bevindt.

M. van Damme, 13-06-2011
Ik moet mijn huis rondom buiten verven. Ik weet echter niet of er acrylaatverf is gebruikt of terpetineverf. Hoe kan ik daar achterkomen? Is het aan de verf te zien wat het is? Reactie infoteur, 14-06-2011
Beste Marco,
Je kan het vaak wel zien aan de structuur (body van de verf, glazige toplaag bij lichte kleuren, meer kwaststrepen of een grover reliëf bij een roller), maar dat is moeilijk in woord uit te leggen.
Je kan de ondergrond schuren met normaal schuurpapier. Bij een alkyd verf krijg je alleen maar stof, waarbij er geen klontjes in het schuurpapier achterblijft (mits eerst ontvet)
Acryl wordt als het ware week, stoft minder en klontert meer samen in het schuurpapier.
Tweede is het oppervlak met alcohol / spiritus op een gedrenkte doek te bewerken. Wordt het oppervlak week (kleeft enigszins) of lost op, dan heb je met een acrylverf te maken.
Twijfel je en kom je er niet uit, dan eerst een universele grondverflaag als overgangslaag gebruiken.

Mvg - Sjaak

Jacco de Geus, 16-05-2011
Ik heb uw artikel goed bestudeerd. Bedankt voor de info. Ik zou nog 2 dingen willen weten:
1) bij de volgorde geeft u aan "eventueel overgronden". Het is me niet duidelijk of het overgronden alleen over een eerste laag grondverf kan of moet, of dat u bedoelt dat het overgronden ook kan/moet over een deel dat na het schuren niet kaal gekomen is. Met andere woorden: kan gronden ook over een zojuist geschuurde LAK-laag?
2) Ik heb een liggend deel van de dakkapel dat uit 2 balken tegen elkaar bestaat en daartussen zit overschilderbare kit als afdichting. Kun je dat gewoon laten zitten of moet je dat na een aantal jaar verwijderen en vervangen? Zo ja, moet dat alleen als het er met het oog niet meer goed uit ziet of gewoon altijd? Dezelfde vraag geldt voor kit tussen ruit en glaslatten. Reactie infoteur, 17-05-2011
Beste Jacco,

Met eventueel overgronden bedoel ik dat de delen die kaal zijn gekomen en/of gerepareerd en/of erg schraal in de verf staan het beste gegrond kunnen worden.
Lak (geen lakverf) kan je het beste verwijderen/ afföhnen alvorens te schilderen met een dekkend verfsysteem, zeker als deze nog niet erg verouderd is. In lak zit namelijk paraffine om bescherming te bieden tegen weersinvloeden. Paraffine (aardolieproduct) is nogal vet en kan bij aanbrengen van een dekkend verfsysteem tot verminderde hechting leiden.
Officieel zou je kitzomen na verloop van tijd uit moeten krabben en opnieuw aan moeten brengen, omdat de kit bij ouderdom niet meer de rek en de krimp van het hout of glas kan volgen die de wisselende temperaturen en weersinvloeden vereisen. In de praktijk is dit nogal omslachting en zou ik vooral bekijken of de aansluitingen nog intact zijn. Sluiten deze nog goed aan, dan gewoon overschilderen. Sluiten deze niet meer goed aan, dan licht uitkrabben / wegsnijden en een nieuwe toplaag kit aanbrengen ná gegrond te hebben en vóór het afschilderen.

Mvg - Sjaak

Rob, 16-03-2011
Ik wil eigenlijk de buitenboel schuren en verven. Lukt dat nu met deze temperaturen? op de dag komt de temperatuur wel boven 10 graden maar 's nachts is het nog maar zo'n graad of 2-4. Reactie infoteur, 16-03-2011
Beste Rob,

Ik zou -als je hier voldoende tijd voor hebt- nog even geduld hebben tot het wat beter weer wordt.
Na de nodige zonnige dagen zal de ondergrond minder vochtig / droger zijn en de verf beter drogen én beter doordrogen.
Je zou op een mooie dag slechte plekken wel vast kunnen voorbehandelen en in de grondverf zetten als dit je tijdswinst zou geven.

Mvg - Sjaak

Jeroen, 13-08-2010
Hallo, ik zoek een doe-het-zelfcursus schilderen in Den Haag, zodat ik mijn eigen huis kan onderhouden. Weet iemand een goede? Reactie infoteur, 17-08-2010
Beste Jeroen,

Voor zover ik weet is die er niet, of het moet al een initiatief zijn van een buurtcentrum o.i.d.
Vaak is schilderen toch een kwestie van informatie opdoen (zie mijn artikelen of specials, of www.behangen-schilderen.nl) en vooral veel doen.

De voorbereiding / voorbewerking en de juiste matariaalkeuze is bij het schilderen misschien wel het meest belangrijk.
Als je de vele beschreven adviezen opvolgt en de kwast of roller ter hand neemt, zal je merken dat het na verloop van tijd een steeds beter resultaat geeft.
Start in een ruimte waar de kwaliteit minder voorop staat.

Als je ergens mee zit, kan je altijd vragen stellen, waarop ik je mogelijk kan helpen.

Mvg - Sjaak

Jeroen, 04-08-2010
Ik ben bezig met het buiten schilderwerk, ik kijk telkens op buienradar om te zien hoe lang de regen nog uitblijft. Maar hoe lang moet een verflaag drogen voordat hij tegen een regenbui kan zonder dat hij schade oploopt? Reactie infoteur, 04-08-2010
Beste Jeroen,

Dit is afhankelijk van het weer, de temperatuur en de ernst van de (plens) regenbui.
Reken op 2 á 4 uur voordaat de verf voldoende is aangedroogd.
Bij het aanbrengen van de laatste laag wat langer, omdat opliggend water gedurende de droging tot matte plekken op je werk leidt.

Mvg - Sjaak

Jesse, 31-07-2010
Bedankt voor de snelle reactie! Het is een bestaand huis, 8 jaar niet geschilderd (zag er nog redelijk uit). Ik heb buiten nu de eerste grondlaag erop zitten. Moet er nu nóg een grondlaag op? En dan óók nog 2x aflakken? Het gaat dus níet om kaal hout maar ik schilder over de bestaande verflaag heen. Misschien was ik niet duidelijk in mijn vraagstelling…?
Mvg, Jesse Reactie infoteur, 31-07-2010
Hai Jesse,

Nee, bij bestaand werk is twee maal aflakken voldoende!

Succes - Mvg - Sjaak

Jesse, 31-07-2010
Wij zijn ons huis aan het schilderen. Hoe vaak moet ik buiten een grondlaag aanbrengen en hoe vaak moet je daarna nog een aflaklaag aanbrengen? En zit er verschil in het aantal grondlagen/ aflaklagen als je binnenshuis schildert?
Wij zijn op dit moment bezig… dus ik hoop op een spoedige reactie van iemand. Alvast bedankt! Mvg, Jesse Reactie infoteur, 31-07-2010
Beste Jesse,

Op kaal hout kan je voor een goed en duurzaam resultaat het beste twee maal gronden en twee keer aflakken.
Na de eerste keer gronden plamuur je onregelmatigheden. Kitten van verstekken en naden kan je het beste na de tweede grondlaag uitvoeren.
Binnen zou je met één keer gronden en twee maal aflakken kunnen volstaan, maar ook daar zou je de zelfde wijze van afwerken als buiten kunnen volgen.

Mvg - Sjaak

Floor, 12-07-2010
Ik had gehoopt op o.a. een tip van jou! Hoe kan ik nu in m'n eentje zo'n raam schilderen en ondersteunen? Hoe doen jullie schilders dat? Hoop van je te horen! Reactie infoteur, 12-07-2010
Zie de eerdere reactie op de vraag.

Floor, 12-07-2010
Ik ben het huis buitenom aan het schilderen. Nu hebben wij klapramen en ik vroeg me af of er een tip is hoe je deze het beste kunt schilderen? Met name de zijkanten van het raam en de zijkanten van de kozijnen lijken mij moeilijk. Hoe houd ik het raam open zodat ik erbij kan als ik wil schoonmaken, schuren en verven?
Alle tips zijn welkom! Reactie infoteur, 12-07-2010
Beste Floor,

Als ik je goed begrepen heb, kan je het beste de uitzetijzers los schroeven en er een balk(je) tussen plaatsen tijdens de werkzaamheden.

Succes - mvg - Sjaak

Gerrit, 30-05-2010
Ik ben bezig de buitenboel van mijn huis te schilderen. Gisteren moest ik vanwege de regen stoppen met deze klus net nadat ik mijn raamkozijnen klaar had om te beschilderen: dus ontvet/schoongemaakt, geschuurd en stofvrij gemaakt. Vraag is nu: als de regen is weggetrokken en het buiten droog is, kan ik dan gewoon beginnen met schilderen? Of moet ik het schuren e.d. herhalen voordat ik verder ga met verven? Reactie infoteur, 30-05-2010
Beste Gerrit,

Het schuren hoef je niet te herhalen; het (licht) reinigen wel, omdat de regen -mede afhankelijk van je woonomgeving- het nodige vuil / verontreiniging meevoert.

Mvg - Sjaak

G. J. Haselager, 13-10-2009
Ik heb een houtskeletbouw woning die ik binnen wil schilderen (spuiten), vanwege het gigantische voorwerk zoals vetvrij maken en schuren vraag ik of het mogelijk is om na het vetvrij maken een primer aan te brengen die goed is als ondergrond voor de nieuw opgebrachte verf. De oude lak is een transparante lak of beits, dat weet ik niet meer precies daar het 25 jaar geleden opgebracht is. Het gaat om de zijwanden en plafond. Reactie infoteur, 14-10-2009
Beste,

Als je een keuze moet maken dan is reinigen van de ondergrond (zeker na 25 jaar) misschien wel het meest belangrijke. Helaas zal je voor een goed resultaat en een goede hechting de ondergrond ook moeten schuren, alvorens de primer aan te brengen.

Mvg - Sjaak

Familie Braat, 20-07-2009
Wij willen deze week de buitenboel van ons huis schilderen.Op deze site hebben we een schat aan informatie gevonden waarvoor onze hartelijke dank! Het enige wat wij, leken, niet hebben kunnen vinden is: In welke volgorde schilder je het huis: Eerst alles schuren, gronden en pas dan lakken? Of kozijn voor kozijn? Eerst draaiende delen? Eerst boven of eerst beneden? Eerst de zon of eerst de schaduwkant? Alvast vriendelijk bedankt voor uw reactie! Reactie infoteur, 20-07-2009
Beste Patricia,

In principe begin je boven en werk je naar onderen toe. Dit is echter mede afhankelijk van de tijd die je achter elkaar kunt doorwerken. Je moet je realiseren dat je niet boven kunt gaan schuren, als je beneden net hebt geschilderd. Heb je weinig tijd en werk je verdieping na verdieping af, waarbij het schilderwerk per verdieping voldoende kans krijgt te drogen, dan maakt het in principe niet uit waar je begint. Enig probleem is dan dat je pas geschilderde werk onder de stof komt als je van onder naar boven werkt.
Zoals je in je vraag bij het artikel "schilderen-volgorde schilderen, ramen, deuren, kozijnen" aangaf, plaats je mogelijk een steiger. Als je dan de bovenste twee verdiepingen hebt geschilderd, kan de steiger afgebroken, of aan een andere zijde van de woning geplaatst, zodat je eventueel aan twee gevels tegelijk kunt werken.

Reinigen, schuren, repareren, gronden, aflakken:
Dit is globaal de volgorde die je aanhoudt. Ook dit is weer afhankelijk van de tijd die je hebt en de snelheid van werken. Werk in principe voor, dat wat je per dag(deel) kunt afwerken. B.v. als je reinigt en schuurt, maar te lang wacht met schilderen, zal de ondergrond weer vervuilen en moet je de ondergrond weer opnieuw reinigen. (gebrek aan tijd, regen etc.)

Bij openslaande ramen eerst de sponning van het kozijn schilderen, daarna het raam zelf, anders sta je met een nat geschilderd raam in je rug, dat je niet aan kunt pakken. Als je met meerdere kleuren werkt, is het 't makkelijkste om per verdieping per kleur te werken.

Bij een hete of felle zon werk je indien mogelijk voor de zon uit. Begin op tijd en werk niet in de volle zon. Start aan de zonkant, zodat je elders verder kunt als de zon op haar heetst is.

Hoop dat het zo duidelijk is.

Mvg - Sjaak

Andre, 15-03-2009
Hallo,
Wat een beetje tegenstrijdig lijkt is dat je geen Alkydlak op een acryllak aan kan brengen.
Wel is het mogelijk om alkydlak op een acrylaatkit aante brengen?
En kunnen op die manier ipv plamuur dan ook wel acrylaatkit in de scheurtjes e.d.(mits niet te groot) gebruikt worden?

Gr Andre Reactie infoteur, 15-03-2009
Beste Andre,

In principe klopt je opmerking. Maar… bij het met alkyd overschilderen van een heel oppervlak wat bewerkt is met acryl ontstaat te veel spanningsverschil tussen de materialen onderling. Acryl is elastischer, zodat dit tot scheuren en onthechting kan leiden.
Bij het -door mij bedoelde- gebruik van acrylkit gaat het om aansluitingen en overgangen tussen materialen. Daar waar twee verschillende materialen aansluiten bestaat de meeste kans op rek en krimp, door verschillen in de materialen of lengte- en breedtestructuur van eenzelfde materiaal dat op elkaar aansluit.
Bij gebruik van acrylaatkit heb je nooit de garantie dat er geen scheuren (of spanningsverschil) ontstaan, maar in de meeste gevallen voldoet de kit -zeker voor particulier gebruik- uitstekend om een strak resultaat te behalen. (het werkt b.v. bij glaskanten altijd nog makkelijker en duurzamer af dan de stopverf van weleer). Gebruik van een geschikte plamuur voor de te bewerken ondergrond heeft de voorkeur boven acrylkit, met uitzondering van verstekken en overgangen. Ik zou kit niet gebruiken als alternatief voor plamuur, maar als aanvulling.
Het beste is tot slot… helemaal niet plamuren. (plamuur is de zwakste schakel in een verfsysteem) Maar ja, dat is veelal bij onvoldoende afdichting/bescherming of een esthetisch onverantwoorde ondergrond geen optie.

Mvg - Sjaak

Noor Blankestijn, 30-12-2008
Hoi,

ons huis is tweejaar geleden met een watergedragen verf geschilderd, dit is van zo'n slechte kwaliteit dat nu alles overgeschilderd moet worden. onze vraag is… hoe moeten wij te werk gaan om een terpetine gedragen verf over een watergedragen verf te schilderen.

groet noor Reactie infoteur, 30-12-2008
Beste Noor,

Ik ga er even van uit dat het 't buitenschilderwerk betreft?

Helaas kan een terpentineverdunbare verf niet over een acrylverf verwerkt worden.

Officieel luidt het antwoord:
acrylverf laat zich niet afbranden; dus…
de verflagen verwijderen met verfafbijt tot op de kale ondergrond en vervolgens een nieuw, terpentineverdunbaar systeem opbouwen (grondverf, aflak e.d.). Dit is officieel de beste (enige) oplossing!

Ik kan me echter voorstellen dat dit onbegonnen werk is. Niet officieel advies is:
wacht -als de ondergrond het toelaat- nog een paar jaar, zodat de 'fut' uit de verf is. Schilder het geheel vervolgens over met een kwalitatief goede universele grondverf en bouw vervolgens het verfsysteem met een terpentineverdundaar op. (wel eerst goed reinigen en schuren) Bij deze wijze moet je wel bedacht zijn op spanningsverschil tussen beide verfsystemen. Elk systeem heeft haar eigen elasticiteit. Een schildersbedrijf zal hier dan ook geen garantie op geven. Doe je het echter zelf, dan kun je de eventuele gebreken zelf in de gaten houden en tussentijds en vroegtijdig herstellen.

Als je tot het zelf schilderen besluit, zal je bemerken dat acrylverf zich moeilijk laat schuren met regulier schuurpapier. Gebruik hier dan grove schuurpads voor. (van 3M) Druipers en grove oneffenheden steek je weg of je gebruikt een scherpe verfkrabber.

Je kan verder de handelswijze aanhouden zoals ik in de artikelen beschreven heb.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 23-06-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.