Laminaat – hardheid en onderhoud

Laminaat – hardheid en onderhoud Laminaat is sinds de jaren zeventig alleen maar populairder geworden. Dit duurzame, relatief goedkope en onderhoudsvriendelijke product is dan ook een uitstekend alternatief voor parket en andere harde vloeren, zoals tegels. Een laminaatvloer bestaat uit drie of vier lagen en de kwaliteit ervan wordt bepaald door de gebruiksklasse, meestal in één adem genoemd met slijtvastheid en hardheid. En dat is meteen ook het addertje onder het gras. De gebruiksklasse bestaat immers uit veel meer aspecten. Hoe goedkoper de laminaatvloer, hoe dunner doorgaans de toplaag is.

Inhoud


Soorten laminaat

Laminaat dat als vloer wordt gebruikt, bestaat meestal uit drie of vier lagen. De kunststof onderlaag is doorgaans vervaardigd van melamine. Daaroverheen ligt fibreboard met een laagje papier in alle mogelijke designs, meestal in de vorm van een fraaie houtstructuur. De toplaag is van kunststof, veelal melamine met aluminiumoxide. Laminaat is verkrijgbaar in talloze designs.

Structuur van laminaat / Bron: SauerC, PixabayStructuur van laminaat / Bron: SauerC, Pixabay
Van tegel- tot houtstructuur
In de meeste gevallen zijn die designs onder te verdelen in zes groepen:
  1. Geborsteld. De onbewerkte houtstructuur komt dan nog beter naar voren.
  2. Rustiek. De houtstructuur van dit laminaat doet zeer fris en levendig aan. Meestal is het design ook voorzien van noesten.
  3. Fineliner. Voor een optimaal effect van de houtvezelstructuur.
  4. Oorspronkelijke houtstructuur. Een verfijnde, vlakke structuur die de houtvezelschikking optimaal weergeeft.
  5. Tegelstructuur. Voor een natuurgetrouwe reliëfweergave van natuursteen.
  6. Design. De structuur is meestal heel opvallend en origineel.

V-groef
Ook kan er gekozen worden voor een v-groef, ofwel afgeschuinde kanten. Veel mensen vinden dat mooi. Voor een vloer zonder v-groef valt echter ook wat te zeggen. Deze vloer geeft het interieur immers een meer gestroomlijnd karakter. En dat heeft zo zijn charme.

Gebruiksklassen – voor elke toepassing geschikt laminaat

Bij de goedkopere laminaatvloeren is de toplaag meestal wat dunner. Dat verkort de levensduur aanzienlijk. De gebruiksklasse geeft aan hoe stootvast het laminaat is, maar ook hoe vlekbestendig, krasbestendig, slijtvast en glad de toplaag is. De vijf reguliere gebruiksklassen zijn aangeduid met nummers, variërend van de laagste kwaliteit tot laminaat dat uitermate slijtvast en krasbestendig genoemd mag worden, bijvoorbeeld voor hectische kantoorruimtes en drukke conferentiezalen.

Vijf classificaties

De meest gebruikte klassen zijn:
  • AC1, klasse 21. De minst slijtvaste klasse. Dit laminaat is geschikt voor slaapkamers en soortgelijke vertrekken, ofwel licht gebruik.
  • AC2, klasse 22. Normaal gebruik, zoals in de woonkamer.
  • AC3, klasse 23, 31. De dubbele aanduiding wil zeggen dat dit type geschikt is voor een ‘drukke woonkamer’, ofwel intensief gebruik, en licht gebruik in een commerciële omgeving, zoals een kantoor.
  • AC4, klasse 32. Geschikt voor normaal commercieel gebruik. Het kan ook gebruikt worden voor de woonkamer van een groot gezin (kleine kinderen).
  • AC5, klasse 33. Sterkste klasse voor commercieel gebruik. Geschikt voor ruimtes waar de hele dag grote groepen mensen rondlopen en vertoeven.

Duur en goedkoop
De bovengenoemde soorten en gebruiksklassen zijn uiteraard ook op de bouwmarkten verkrijgbaar, zoals Ikea, Praxis en Gamma. Ook laminaatvloeren kunt u zo duur en zo goedkoop krijgen als u wilt. Bovendien is het niet moeilijk om ze zelf te leggen.

Structuur van laminaat / Bron: DWilliams, PixabayStructuur van laminaat / Bron: DWilliams, Pixabay

Onderhoud en reinigen van de laminaatvloer

Zoals elke vloer heeft ook laminaat onderhoud nodig. De toplaag, hoe sterk en slijtvast ook, is niet onverslijtbaar. Goed onderhoud en grondig reinigen is altijd nodig om slijtage tot een minimum te beperken.

Elke dag
Eventueel stofzuigen (borstelstand). Liefst droog afnemen, dus niet dweilen.

Elke week
Als u de laminaatvloer vochtig wilt afnemen, stofzuig de vloer dan eerst. Gebruik lauw water en een geschikte reiniger. Volg hierin het advies op van de leverancier wat betreft de hoeveelheid van het reinigingsmiddel dat u in het water doet. Dat advies geldt ook als u een vlekkenreiniger wilt gebruiken. Schuurmiddelen zijn daarentegen uit den boze, omdat ze de toplaag aantasten.

Bescherming van uw laminaatvloer

Na verloop van tijd is aan elke vloer te zien dat erop geleefd wordt. Dat is simpelweg niet te voorkomen. Wel kunt u langer genieten van uw laminaatvloer als u enkele regels in acht neemt om krassen en putjes te voorkomen:
  • Let op met naaldhakken, bepaalde hardleren zolen en steentjes in profielzolen. Dat voorkomt diepe krassen en slijtplekken.
  • Zet kamerplanten in waterdichte potten. Pas op voor condens onder de potten. U voorkomt daarmee ‘wellingen’ en verkleuringen.
  • Maak de laminaatvloer meteen droog als er water op valt.
  • Plak viltjes onder de poten van (schuivend) meubilair.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Wat zijn de voordelen van een pvc-clickvloer?Wat zijn de voordelen van een pvc-clickvloer?Een pvc-clickvloer bestaat uit panelen die eruit zien als laminaat en 4 tot 5 mm dik zijn. De panelen kunnen door een cl…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…

Knopen: Paalsteek, Schootsteek, WaterknoopKnopen: Paalsteek, Schootsteek, WaterknoopIn huis en tuin komt het regelmatig voor dat je een knoop moet leggen, bijvoorbeeld om iets vast te binden. Het is echte…
Badkamer renovatie zelf doenBadkamer renovatie zelf doenEen badkamer renovatie kost vaak veel geld. Er zijn verschillende manieren om met minder geld toch een vernieuwde badkam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markusspiske, Pixabay
  • https://www.karwei.nl/advies/vloeren/laminaat-kwaliteit-kenmerken
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Laminaat
  • Afbeelding bron 1: SauerC, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: DWilliams, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 07-12-2021
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.