Brandveiligheid in je huis

Brandveiligheid in je huis Veel mensen houden zich niet of nauwelijks bezig met brandveiligheid in huis. Het gevaar voor brand wordt onderschat en men denkt gemakkelijk tijdig het huis te kunnen verlaten bij brand

Brand in je huis

Brand in huis kan door diverse oorzaken ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat brand in huis door nalatigheid. Bijvoorbeeld een vergeten frituurpan, een omvallende kaars of een brandende sigaret. Daarnaast kan brand ontstaan door kortsluiting in één van de vele huishoudelijke apparaten die we bezitten of in snoeren die slijtage vertonen. Een klein vuurtje wat in huis ontstaat, kan binnen enkele minuten uitgroeien tot een grote uitslaande brand.

Hoe kun je het risico op brand in huis beperken?

Je kunt een aantal maatregelen nemen om het risico op brand in huis te verminderen.
  • Pas op met brandende kaarsen, plaats kaarsen die gemakkelijk om kunnen vallen niet op lage plaatsen, waar de kaarsen gemakkelijk kunnen worden omgestoten. Gebruik op deze plaatsen liever theelichthoudertjes met een theelichtje er in.
  • Ga niet op de bank of in bed leggen, wanneer je de frituurpan hebt aan staan, of wanneer je eten op het vuur hebt staan. Het risico dat je in slaap valt is groot en daarmee ook het risico op oververhitting van de pan met als gevolg een keukenbrand.
  • Zet voordat je gaat slapen alle elektrische apparaten, die niet aan hoeven te blijven, uit. Zorg dat televisies, computers en andere apparatuur niet op de stand-by stand blijven staan. Nog beter is om alle stekkers uit de stopcontacten te trekken. Dit bespaart overigens ook energie.
  • Ga niet in je bed of op de bank liggen met een brandende sigaret. De kans bestaat dat je in slaap valt en je brandende sigaret je beddengoed of je meubilair in brand zet.
  • Let op elektriciteitssnoeren. Wanneer een snoer een slijtageplek heeft, vervang het altijd.
  • Sluit geen verlengsnoeren aan op verlengsnoeren. Heb je meer lengte nodig om de afstand tussen een apparaat en het stopcontact te overbruggen, koop dan een langer snoer. Aan elkaar geschakelde verlengsnoeren geven beduidend meer kans op kortsluiting.
  • Let op met apparaten die heet kunnen worden zoals, stijltangen, krultangen, strijkijzers etc. Wanneer je je huis verlaat of gaat slapen zonder de apparaten uit te schakelen, kunnen deze door oververhitting brand veroorzaken. Let ook op eten wat op het vuur staat, zorg dat je het gas hebt uitgedraaid. Nog beter is de gaskraan uit te draaien als je de woning verlaat of wanneer je gaat slapen.
  • Houd lucifers en aanstekers buiten het bereik van kinderen.
  • Wanneer je een open haard hebt, zorg ervoor dat je een scherm voor de haard plaatst wanneer je de kamer langdurig verlaat. Zo kan er geen brand ontstaan door opspattende vonken.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen brand?

Wanneer er toch brand in je huis ontstaat, ondanks dat je maatregelen hebt genomen om dit zoveel mogelijk te voorkomen, dan is het belangrijk te weten hoe je veilig naar buiten kan komen. Veel mensen denken in hun huis op de tast wel hun weg te kunnen vinden. Maar wanneer men gehinderd wordt door rook, slecht zicht en daarbij de paniek, dan is het lastig de weg naar buiten toe te vinden. Bovendien kan men zich in een ruimte bevinden, waar men moeilijk of niet naar buiten kan komen. Onderstaande tips zijn handig om te weten wat je in geval van brand in je huis kan doen.
  • Zorg voor rookmelders in je huis. Wanneer er brand is ontstaan, zal men niet snel wakker worden door de rook, maar een afgaand alarm zal je meteen wekken. Op iedere verdieping in het huis op een centrale plek een rookmelder plaatsen is het minimale aantal wat je in je huis hoort te hebben.
  • Zorg ervoor een blusdeken in huis te hebben. Met een blusdeken kun je een kleine brand in de kiem smoren.
  • Plaats een handbrandblusser op iedere verdieping van je huis. Zorg ook dat je weet hoe deze brandblusser werkt, en let goed op de houdbaarheidsdatum. Een brandblusser blijft niet onbeperkt goed en bruikbaar.
  • Zorg ervoor dat je geen spullen in de gangen en trappen hebt staan, die de vluchtweg blokkeren. Vooral in studentenhuizen wordt er nogal eens gewoekerd met de ruimte, waardoor door de gehele studentenflat spullen staan opgeslagen.
  • Zorg dat iedere kamer een raam heeft, waar iemand door naar buiten kan klimmen. Een klein dakraampje in een zolderverdieping is niet voldoende, de meeste mensen zullen hier niet doorheen passen. Mocht er een brand uitbreken, dan zit men op een zolderkamer zonder raam of met klein dakraam als ratten in de val.
  • Hou ieder half jaar een brandoefening. Niet alleen bij bedrijven en kantoren is een brandoefening belangrijk, maar ook in je eigen huis. Bekijk alle vertrekken in het huis met elkaar en kijk hoe je het snelst een vertrek kan verlaten. Het is belangrijk hierbij te bedenken dat de trap naar beneden wellicht niet meer te betreden is en dat je via een raam de woning zal moeten verlaten. Ga na hoe je uit het raam naar buiten kan, ga dit echter niet echt uitvoeren. Uit de ramen klimmen doe je alleen in een noodgeval. Wat echt belangrijk is, is dat je de weg naar de uitgang (de deur of het raam) met de ogen dicht weet te vinden. Oefen dit een aantal maal achter elkaar, totdat je met ogen dicht de vluchtwegen weet te vinden.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandveiligheid: rookmelders, vluchtplan, brandblusser, etcBijna driekwart van de Nederlandse bevolking gaat ervan uit dat ze thuis nooit met brand te maken zullen krijgen. Maar d…
Brandpreventie en brandveiligheid thuisBrandpreventie en brandveiligheid thuisElk jaar sterven duizenden mensen en nog meer mensen lopen ernstige brandwonden op als gevolg van een woningbrand. Naast…
Brandblusser & Rookmelder (Brandbestrijding)Brandblusser & Rookmelder (Brandbestrijding)Brand komt helaas vaak voor en heeft een vernietigend effect. Jaarlijks eisen branden talloze slachtoffers. Veel mensen…
Brandblusser controleren en keurenBrandblusser controleren en keurenBedrijven zijn bij wet verplicht om eens per twee jaar hun brandblussers te laten keuren door een daarvoor gecertificeer…

Onderhoud je CV-ketel: tipsOnderhoud je CV-ketel: tipsHet is fijn wanneer je CV-ketel goed functioneert als de winter er aan komt. Een energieservice of monteur kan je CV-ket…
Rookmelders en andere brandbeveiliging verplicht stellenIn ieder huis zouden rookmelders moeten zitten of een andere vorm van brandpreventie. De kans op brand in uw woonhuis is…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.