Energie opwekken met zonnedakpannen

Energie opwekken met zonnedakpannen Het opwekken van energie met zonnepanelen wordt anno 2018 steeds populairder. De panelen worden goedkoper, efficiënter en de terugverdientijd (de tijd die nodig is om uw investering terug te verdienen) neemt af. Er is nu echter ook iets nieuws op de markt: zonnedakpannen, ook wel zonnepannen genoemd. Eind 2015 maakte omroep Zeeland melding van de eerste Zeeuwse woning, in het plaatsje Yerseke, met zonnedakpannen. En anno 2018 neemt de vraag naar zonnedakpannen toe. Er zit echter nogal wat verschil tussen de kosten en opbrengsten van zonnepanelen en zonnedakpannen.

Inhoud


Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnedakpannen hebben de vorm en het uiterlijk van normale dakpannen, alleen zijn ze uitgerust met een klein zonnepaneel in het midden van de dakpan. De zonnepanelen van de dakpannen zijn verbonden door middel van strings. Strings zijn lussen die vanuit de achterkant van de dakpan worden geleid naar de omvormer. De omvormer zorgt er uiteindelijk voor, dat de opgewekte stroom van de zonnepanelen, wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor het huishouden. Omdat alle zonnedakpannen afzonderlijk aan draden vastzitten, kunt u per dakpan zien hoeveel stroom er wordt opgewekt. Zo kunt u het ook direct zien als één van de zonnedakpannen kapot is. Wanneer u kiest voor zonnedakpannen worden alle, of een deel van uw, bestaande dakpannen, vervangen door zonnedakpannen.

Typen zonnedakpannen

Er zijn anno 2018, naast de eerder genoemde zonnedakpannen, nog twee andere manieren om uw dakpannen te vervangen door zonnecellen. Manier één is uw dakpannen te vervangen door een element dat de grootte heeft van vier normale dakpannen. Het element zal opvallender zijn dan normale dakpannen, maar het zal er iets natuurlijker uitzien dan zonnepanelen. De laatste manier is een regulier zonnepaneel dat tussen de dakpannen wordt gelegd, zonder gebruik te maken van een frame. Groot voordeel hiervan zijn de lagere aanschaf- en installatiekosten in vergelijking met het leggen van zonnepanelen op een frame. Nadeel is dat de kans op lekkages groter wordt.

Wat zijn de voordelen van zonnedakpannen?

Ieder mens heeft zo zijn eigen smaak, maar feit is wel dat zonnedakpannen een stuk minder opvallen dan zonnepanelen. Vooral op de wat oudere, klassieke woningen zal het erg opvallen wanneer er zonnepanelen op het dak liggen. En ook wanneer u in een monumentaal pand woont, bieden zonnedakpannen uitkomst. Als eigenaar van een monumentaal pand zal u in de regel geen toestemming krijgen van de gemeente om zonnepanelen op het dak te leggen.

Schuin dak

Ook schuine daken met obstakels zoals dakramen, dakkapellen en veel hoeken en schuine lijnen zijn ideaal voor zonnedakpannen. Zonnepanelen hebben een bepaalde maat, waardoor er niet altijd voldoende ruimte is om zonnepanelen op uw dak te leggen. En ook wanneer er wel voldoende ruimte is voor enkele zonnepanelen, dan blijft er altijd ruimte over. Met zonnedakpannen kan altijd uw gehele dak worden gevuld.

Wat zijn de nadelen van zonnedakpannen?

Anno 2018 zijn zonnedakpannen nog een stuk duurder dan zonnepanelen. Het grote prijsverschil komt omdat bij zonnedakpannen het bestaande dak (of een deel daarvan) wordt vervangen, terwijl zonnepanelen op het bestaande dak worden gelegd. Daarnaast leveren zonnepanelen jaarlijks gemiddeld zo'n 120 Kwh per vierkante meter op wanneer ze op het zuiden gericht zijn. Bij zonnedakpannen is de gemiddelde opbrengst per jaar zo'n 90 Kwh per vierkante meter. Wanneer u kiest voor zonnedakpannen gaat het daarom een stuk langer duren voordat u uw investering hebt terugverdiend. Bij zonnepanelen duurt het zo'n zeven jaar voordat u uw investering hebt terugverdiend, bij zonnedakpannen zal dit zo'n tien tot vijftien jaar gaan duren.

Dakrichting

De hoek van het dak ligt niet altijd optimaal in de richting van de zon. Bij zonnepanelen kan de hoek worden aangepast met behulp van de constructie waarop de panelen liggen. Dat is niet mogelijk met zonnedakpannen. Een ander nadeel is dat er geen ventilatie is onder de dakpan. Hierdoor worden ze warmer dan zonnepanelen, waardoor ze minder stroom opwekken. Het is namelijk bekend dat hoe warmer de zonnecel wordt, hoe minder goed hij werkt.
© 2016 - 2025 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillen tussen groene en grijze energieDe laatste jaren wordt er veel gesproken over groene energie. Veel mensen zijn al overgestapt en een groot aantal mensen…
Duurzame energie: zijn er ook nadelen?Duurzame energie: zijn er ook nadelen?Om de CO2-uitstoot tegen te gaan is het van belang dat er minder gebruik gemaakt gaat worden van de voorraden van nuclea…
Zonnepanelen; leveranciers van gratis stroomZonnepanelen; leveranciers van gratis stroomEen deel van je eigen energie opwekken. Dat klinkt heel aantrekkelijk. De maandelijkse energierekening hakt er in veel N…
Zonnepanelen leasen is de oplossingZonnepanelen leasen is de oplossingWij worden steeds milieubewuster, de auto’s worden steeds kleiner en zuiniger en de nadruk komt steeds meer te liggen op…

Maatregelen om woningdiefstal te voorkomenMaatregelen om woningdiefstal te voorkomenDe term diefstal kan omschreven worden als: Het onrechtmatig in bezit nemen van het eigendom van iemand anders. Het meem…
Milieuvriendelijk gebruik van grijs water of hemelwaterMilieuvriendelijk gebruik van grijs water of hemelwaterDe term grijs water slaat uiteraard niet op de kleur van water want water is in de regel kleurloos. Met grijs water word…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rotmarder, Pixabay
  • https://fritts.nl/waarom-panelen-populairder-zijn-dan-zonnedakpannen/
  • http://blog.zonnepanelendelen.nl/2016/03/ontwikkeling-van-zonnepanelen/
  • https://www.desolarstore.nl/blog/zonnepannen-hoe-werken-zonnepanelen-dakpannen/
  • https://www.sungevity.nl/blog/energietips/de-zin-en-onzin-van-zonnedakpannen
  • https://www.zonnepanelen.net/omvormer/
  • http://www.hetkanwel.net/2015/12/22/eerste-zeeuwse-woning-met-zonnedakpannen/
  • http://www.greenem.nl/zonnepanelen-in-je-dakpannen/
  • https://www.elektrotechniek365.nl/nieuws/zonnedakpannen-worden-steeds-populairder
  • https://kennis.bleeve.nl/zonnepanelen/zonnedakpannen/
  • https://www.essent.nl/content/particulier/energie-besparen/blog/zonnedakpannen-versus-zonnepanelen.html#
Mrvriend (23 artikelen)
Laatste update: 05-04-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.