Maatregelen om woningdiefstal te voorkomen

Maatregelen om woningdiefstal te voorkomen De term diefstal kan omschreven worden als: Het onrechtmatig in bezit nemen van het eigendom van iemand anders. Het meemaken dat iets gestolen wordt is niet alleen heel vervelend vanwege het missen van de spullen maar zorgt ook dikwijls voor een naar gevoel. Zeker is dat het geval bij diefstal uit een woning. Het idee dat iemand in huis is geweest die daar niets te maken heeft wordt door de meesten die dat beleven als heel naar ervaren. Maar er zijn veel maatregelen mogelijk die het voor de dieven moeilijker of onmogelijk maken een huis binnen te dringen.

Simpele maatregelen kunnen al helpen

Negentig procent van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven die gemiddeld binnen drie minuten hun slag slaan. Maar simpele maatregelen kunnen al een drempel zijn voor de dieven. Voorkom daarmee om het voor hen makkelijk te maken. Zo is het bijvoorbeeld onverstandig om uitgebreid en overal te melden op vakantie te zullen gaan. Ook bij de slager en de groenteman luisteren immers mensen mee. Meldingen op sociale media worden ook niet alleen door familie, vrienden en kennissen gelezen. Waar het kan is het goed om even aan de wijkagent door te geven dat het huis een bepaalde periode niet bewoond wordt; wat overigens slechts in een beperkt aantal plaatsen mogelijk is. Probeer bij langdurige afwezigheid een tuinman te regelen waardoor het aanzien rond het huis als normaal blijft.

Dikwijls slechts een kwestie van minuten

Inbrekers hebben gemiddeld slechts dertig seconden nodig om binnen te komen. Volgens onderzoek haken ze echter al na een minuut of drie af als ze tevergeefs getracht hebben een raam of deur open te breken. Maar eveneens is bekend dat ze hun buit al binnen drie minuten te pakken kunnen hebben als ze wél binnen kunnen. Dat is zeker het geval als de spullen makkelijk grijpbaar zijn zoals een laptop op een bureautafel, juwelen in het zicht of andere kostbaarheden voor het grijpen.

Maatregelen om woningdiefstal te voorkomen

Diefstal komt vooral voor bij producten die (betrekkelijk) makkelijk meegenomen kunnen worden. Dat meenemen begint bij het toegang krijgen tot het product en eindigt met het versjouwen naar een andere locatie. Wat die toegang betreft is het belangrijk om die te beveiligen. Er zijn diverse maatregelen mogelijk die het voor diefstalplegers moeilijker maken om een woning of gebouw te benaderen of binnen te dringen.

Goed afsluiten

Uiteraard is het belangrijk dat alles goed afgesloten wordt. Goed hang- en sluitwerk is een eerste vereiste en dat geldt voor alle deuren en ramen. Goede sloten voldoen aan Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Niet vergeten

Maar vergeet niet de garagedeuren en het raampje van de wc en een eventuele lichtkoepel af te sluiten.

Kort weg

Verstandig is ook om zelfs als het gaat om een burenbezoekje of even boodschappen doen toch alles af te sluiten. Doe ook de voordeur dicht bij iets buiten ophalen of de vuilnisbak buiten zetten of even iets naar de buren brengen.

Zicht op deuren

Wie in de tuin werkt of vertoefd met onvoldoende zicht op bepaalde deuren van het huis kan die ook beter afsluiten.

Niet makkelijker maken

Rondom het huis mag zich ook niets bevinden dat het voor de dieven makkelijker maakt om bijvoorbeeld naar een hogere verdieping te kunnen komen zoals een ladder of een vuilnisbak dicht bij een plat dak. Natuurlijk mogen mogelijke vluchtwegen wél obstakels bevatten om het moeilijker te maken snel met de gestolen waar weg te komen. Zo kan alles wat het voor de dieven moeilijker maakt helpen om inbraken te voorkomen.

Voorkomen door afschrikken

Ook dingen die afschrikken kunnen helpen bij het voorkomen van inbraak zoals bijvoorbeeld een plotseling aanspringende lamp. In het donker worden twee keer meer inbraken gepleegd dan in het licht. Dieven kunnen zich makkelijker schuil houden in het donker. Een uitgebreider buitenverlichting helpt om inbraken te voorkomen of om de dieven naar een makkelijker object te laten zoeken.

Wek indruk dat bewoners aanwezig zijn

Een woning kan beter de indruk wekken dat er bewoners aanwezig zijn. Plak in elk geval geen briefje op de duur met bijvoorbeeld de melding om op een bepaalde tijd terug thuis te komen. Lampen kunnen aangesloten worden op een tijdschakelaar zodat het lijkt dat er iemand thuis is. Soms kan zelfs geluidsapparatuur laten spelen helpen.

Pas op met sleutels

Voorkom de zogenaamde hengelmethode waarbij (door middel van een stukje ijzerdraad) door de brievenbus het deurslot kan worden geopend. Een veilige methode is om een extra slot aan de deur te bevestigen of de brievenbus zodanig af te schermen dat het slot niet bereikt kan worden. Laat ook geen sleutel aan de binnenkant van de deur zitten en zeker niet als die via de brievenbus bereikt kan worden. Een deurmat of een bloempot is ook geen handige plek om een sleutel te verstoppen voor huisgenoten die geen sleutel bij zich hebben.

Politieonderzoek na aangifte woningdiefstal

Na aangifte van een diefstal kan het politieonderzoek baat hebben als bepaalde maatregelen zijn genomen. Zo is het goed om waardevolle spullen te graveren met bijvoorbeeld het postcodenummer en huisnummer. Maak ook foto’s van die spullen of van waardevolle schilderijen. Noteer van de apparaten de merken, types en serienummers. Registreer alle spullen waar speciale registratiekaarten voor verkrijgbaar zijn zoals:
  • Verzamelregistratiekaart: Voor het vermelden van gegevens van alle waardevolle bezittingen, apparatuur, documenten enz.
  • Kunst- en antiekregistratiekaart: Voor gegevens van kunst en antiek dat zich in huis bevindt.
  • Meterkastkaart: Op deze kaart kan afwezigheid vanwege vakantie worden vermeld en de namen van familieleden of anderen die gewaarschuwd moeten worden na een inbraak.

Lees verder

© 2016 - 2023 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Belangrijke anti-inbraakmaatregelen als je niet thuis bentBelangrijke anti-inbraakmaatregelen als je niet thuis bentInbraak in een woning veroorzaakt niet alleen materiële schade. Het gevoel van veiligheid kan behoorlijk worden aangetas…
Tijdens de vakantie slaan inbrekers hun slag in uw huisTijdens de vakantie slaan inbrekers hun slag in uw huisVakantietijd is spitsuur voor inbrekers, ze struinen straten en internet af om te zien of er mensen op vakantie zijn. We…
Voorkom inbraak in uw huisInbraak is naast de financiële schade een grote inbreuk op het veiligheidsgevoel. Met simpele maatregelen kunnen veel in…

Woninginbraak, preventie ook in decemberWoninginbraak, preventie ook in decemberDiefstal is van alle dag, maar tijdens de feestmaand zijn mensen meer dan gemiddeld van huis. Het is, qua diefstal, in d…
Energie opwekken met zonnedakpannenEnergie opwekken met zonnedakpannenHet opwekken van energie met zonnepanelen wordt anno 2018 steeds populairder. De panelen worden goedkoper, efficiënter e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Diefstal
  • http://www.wetrecht.nl/diefstal/
  • https://www.politie.nl/mijn-buurt/lokale-initiatieven/03-midden-nederland/politievoetjes/veiligheidsmaatregelen.html
  • https://nl.express.live/2016/06/20/hoe-woningdiefstal-voorkomen/
  • www.politiekeurmerk.nl
  • https://www.politie.nl/mijn-buurt/lokale-initiatieven/03-midden-nederland/politievoetjes/registreren.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.