Milieuvriendelijk gebruik van grijs water of hemelwater
De term grijs water slaat uiteraard niet op de kleur van water want water is in de regel kleurloos. Met grijs water wordt huishoudelijk afvalwater bedoeld dat afkomstig is van alles behalve het toilet en de wasmachine. Grijs water is tamelijk eenvoudig geschikt te maken voor hergebruik door het na opvang te zuiveren. Overigens kan met een beetje fantasie toch letterlijk over grijs water worden gesproken omdat het afvalwater enigszins grijs wordt als het niet meteen wordt gezuiverd. Ook makkelijk te zuiveren is hemelwater dat bijvoorbeeld na een regenbui op verschillende manier kan worden opgevangen.
Beschikbaarheid van grijs water en hemelwater
Ten opzichte van hemelwater of regenwater heeft grijs water het voordeel dat de beschikking er over niet afhankelijk is van de momenten van neerslag. Maar regenwater kan natuurlijk ook opgevangen worden in bekkens en gefaseerd worden gebruikt waardoor het ook continu beschikbaar gemaakt kan worden.
Grijs water zuiveren met helofytenfilter
Grijs water is bijvoorbeeld het water van de douche dat in de meeste gevallen verdwijnt via de riolering. Maar dat water zou ook opgevangen kunnen worden in bekkens en daarna gezuiverd voor hergebruik.
Hergebruik
Opnieuw gebruiken kan bijvoorbeeld als waswater, doorspoelen van het toilet of de tuin besproeien. Het zuiveren van grijs water hoeft niet per se op een uitgebreide manier te gebeuren door een waterzuiveringsinstallatie.
Helofytenfilter
Een alternatief voor het zuiveren van grijs water is door het gebruik van een helofytenfilter. Bij een helofytenfilter zorgen de helofyten voor bacteriën die nodig zijn voor de zuivering. Tot de helofyten behoren onder meer kalmoes, grote lisdodde, klein kroos, groot zeegras en krabbenscheer.
Werking
Het vuile zakt water in ongeveer drie dagen door fijn zand dat zich in het filter van een grote ton of bassin bevindt. Daarna is het geen drinkwater maar wel schoon genoeg voor bepaald hergebruik.
Gescheiden systemen
Het aanleggen van grijswatersystemen gebeurt gescheiden van water dat onder meer als drinkwater wordt gebruikt. Immers, de systemen van het zuiveren van het water zijn anders waarbij drinkwater door grote
zuiveringsinstallaties worden gezuiverd.
Minder gebruik van water is energiebesparend
Financieel gezien levert verminderen van het dagelijkse
watergebruik weinig op. De prijs van het water dat uit de kraan komt is relatief laag in vergelijking met landen om ons heen. Een belangrijke reden om toch zuinig te zijn is om energie te sparen want voor de zuivering van water door waterzuiveringsbedrijven is veel energie nodig. Ook de pompen, die druk op de waterleiding houden van het waterzuiveringsbedrijf naar de gebruikers hebben veel energie nodig.
Minder chemicaliën nodig is milieuvriendelijker
Een andere reden is dat voor het zuiveren van het water veel hulpstoffen en chemicaliën nodig zijn die het
milieu belasten. En een reden is dat het oppompen van water verdroging van de natuur veroorzaakt binnen de waterwingebieden. Ook kan verwacht worden dat in de toekomst schoon drinkwater schaarser en daardoor duurder wordt wat temeer een reden is om bewust en
duurzaam met water om te gaan.
Mogelijkheden tot besparing van water
Om minder water te gebruiken zijn er diverse mogelijkheden
Korter douchen
Een minder aantrekkelijke maar op zich prima tip om met minder water om te gaan is korter douchen. In een huishouden kan dat best 6.000 liter water per jaar schelen. Ook een douche nemen in plaats van een bad bespaart veel water omdat voor een douchebeurt van vijf minuten ongeveer 55 liter water nodig is en voor een bad al gauw het dubbele.
Kranen dicht
Laat kranen niet nodeloos doorlopen maar draai ze tussendoor dicht, bijvoorbeeld op het moment van inzepen en wassen van de handen, want het water is immers pas weer nodig bij het afspoelen.
Vervangen oude apparatuur
Moet een oude wasmachine eigenlijk gerepareerd worden, kies dan toch voor een nieuwe omdat die veel minder water gebruikt, zeker machines met een
A-label. Spaar wasgoed op voor een volle trommel in plaats van kleine tussendoorwasjes, of doe die met de hand.
Minder spoelwater
Vervang een oud waterreservoir van het toilet voor een nieuwe die in het algemeen veel minder water bevatten. Of vul een oude op met iets zwaars met inhoud dat naar de bodem zakt waardoor er minder water in het reservoir kan stromen. Gebruik zoveel mogelijk de kleine doorspoelknop van het toilet voor minder spoelwater.
Milieuvriendelijk gebruik van hemelwater
Hemelwater verdwijnt meestal in het riool terwijl het prima in huis gebruikt kan worden. Dat water heeft een aantal aantrekkelijke voordelen. Het is zacht, schoon en gratis. Ook voor planten is regenwater beter dan leidingwater. Het makkelijkst om regenwater op te vangen is door het plaatsen van een regenton op plekken waar het water van het
dak afstroomt of door de ton aan te sluiten op een regenpijp. Bij grotere opvang, bijvoorbeeld in een tank of door een voorziening in de kruipruimte, kan door middel van een pomp het water in het leidingensysteem worden gebracht. Ook bestaan er grotere systemen waarbij het afvalwater uit de woning samen met het regenwater wordt opgevangen in een speciale ton, waarna het gezuiverd wordt en doorstroomt naar een groter reservoir, van waaruit het naar het leidingensysteem wordt gepompt voor hergebruik.