Milieuvriendelijk gebruik van grijs water of hemelwater

Milieuvriendelijk gebruik van grijs water of hemelwater De term grijs water slaat uiteraard niet op de kleur van water want water is in de regel kleurloos. Met grijs water wordt huishoudelijk afvalwater bedoeld dat afkomstig is van alles behalve het toilet en de wasmachine. Grijs water is tamelijk eenvoudig geschikt te maken voor hergebruik door het na opvang te zuiveren. Overigens kan met een beetje fantasie toch letterlijk over grijs water worden gesproken omdat het afvalwater enigszins grijs wordt als het niet meteen wordt gezuiverd. Ook makkelijk te zuiveren is hemelwater dat bijvoorbeeld na een regenbui op verschillende manier kan worden opgevangen.

Beschikbaarheid van grijs water en hemelwater

Ten opzichte van hemelwater of regenwater heeft grijs water het voordeel dat de beschikking er over niet afhankelijk is van de momenten van neerslag. Maar regenwater kan natuurlijk ook opgevangen worden in bekkens en gefaseerd worden gebruikt waardoor het ook continu beschikbaar gemaakt kan worden.

Grijs water zuiveren met helofytenfilter

Grijs water is bijvoorbeeld het water van de douche dat in de meeste gevallen verdwijnt via de riolering. Maar dat water zou ook opgevangen kunnen worden in bekkens en daarna gezuiverd voor hergebruik.

Hergebruik

Opnieuw gebruiken kan bijvoorbeeld als waswater, doorspoelen van het toilet of de tuin besproeien. Het zuiveren van grijs water hoeft niet per se op een uitgebreide manier te gebeuren door een waterzuiveringsinstallatie.

Helofytenfilter

Een alternatief voor het zuiveren van grijs water is door het gebruik van een helofytenfilter. Bij een helofytenfilter zorgen de helofyten voor bacteriën die nodig zijn voor de zuivering. Tot de helofyten behoren onder meer kalmoes, grote lisdodde, klein kroos, groot zeegras en krabbenscheer.

Werking

Het vuile zakt water in ongeveer drie dagen door fijn zand dat zich in het filter van een grote ton of bassin bevindt. Daarna is het geen drinkwater maar wel schoon genoeg voor bepaald hergebruik.

Gescheiden systemen

Het aanleggen van grijswatersystemen gebeurt gescheiden van water dat onder meer als drinkwater wordt gebruikt. Immers, de systemen van het zuiveren van het water zijn anders waarbij drinkwater door grote zuiveringsinstallaties worden gezuiverd.

Minder gebruik van water is energiebesparend

Financieel gezien levert verminderen van het dagelijkse watergebruik weinig op. De prijs van het water dat uit de kraan komt is relatief laag in vergelijking met landen om ons heen. Een belangrijke reden om toch zuinig te zijn is om energie te sparen want voor de zuivering van water door waterzuiveringsbedrijven is veel energie nodig. Ook de pompen, die druk op de waterleiding houden van het waterzuiveringsbedrijf naar de gebruikers hebben veel energie nodig.

Minder chemicaliën nodig is milieuvriendelijker

Een andere reden is dat voor het zuiveren van het water veel hulpstoffen en chemicaliën nodig zijn die het milieu belasten. En een reden is dat het oppompen van water verdroging van de natuur veroorzaakt binnen de waterwingebieden. Ook kan verwacht worden dat in de toekomst schoon drinkwater schaarser en daardoor duurder wordt wat temeer een reden is om bewust en duurzaam met water om te gaan.

Mogelijkheden tot besparing van water

Om minder water te gebruiken zijn er diverse mogelijkheden

Korter douchen

Een minder aantrekkelijke maar op zich prima tip om met minder water om te gaan is korter douchen. In een huishouden kan dat best 6.000 liter water per jaar schelen. Ook een douche nemen in plaats van een bad bespaart veel water omdat voor een douchebeurt van vijf minuten ongeveer 55 liter water nodig is en voor een bad al gauw het dubbele.

Kranen dicht

Laat kranen niet nodeloos doorlopen maar draai ze tussendoor dicht, bijvoorbeeld op het moment van inzepen en wassen van de handen, want het water is immers pas weer nodig bij het afspoelen.

Vervangen oude apparatuur

Moet een oude wasmachine eigenlijk gerepareerd worden, kies dan toch voor een nieuwe omdat die veel minder water gebruikt, zeker machines met een A-label. Spaar wasgoed op voor een volle trommel in plaats van kleine tussendoorwasjes, of doe die met de hand.

Minder spoelwater

Vervang een oud waterreservoir van het toilet voor een nieuwe die in het algemeen veel minder water bevatten. Of vul een oude op met iets zwaars met inhoud dat naar de bodem zakt waardoor er minder water in het reservoir kan stromen. Gebruik zoveel mogelijk de kleine doorspoelknop van het toilet voor minder spoelwater.

Milieuvriendelijk gebruik van hemelwater

Hemelwater verdwijnt meestal in het riool terwijl het prima in huis gebruikt kan worden. Dat water heeft een aantal aantrekkelijke voordelen. Het is zacht, schoon en gratis. Ook voor planten is regenwater beter dan leidingwater. Het makkelijkst om regenwater op te vangen is door het plaatsen van een regenton op plekken waar het water van het dak afstroomt of door de ton aan te sluiten op een regenpijp. Bij grotere opvang, bijvoorbeeld in een tank of door een voorziening in de kruipruimte, kan door middel van een pomp het water in het leidingensysteem worden gebracht. Ook bestaan er grotere systemen waarbij het afvalwater uit de woning samen met het regenwater wordt opgevangen in een speciale ton, waarna het gezuiverd wordt en doorstroomt naar een groter reservoir, van waaruit het naar het leidingensysteem wordt gepompt voor hergebruik.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenGrijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenDe oorzaak voor grijs haar kan veelzijdig zijn: erfelijkheid, stress, slechte voeding, gebrek aan vitamines, chemo en ee…
Beauty: wat te doen met grijs haar?Beauty: wat te doen met grijs haar?De een vindt grijs worden geen probleem en de ander wel. De een krijgt een mooie kleur grijs haar en de ander niet. Maar…
De kleur grijs saai? Integendeel!De kleur grijs saai? Integendeel!Grijs, dat is toch de saaiste kleur die er bestaat? Integendeel, de film "Fifty Shades of Grey" (50 tinten grijs) bezorg…
Zuinig omspringen met water in de tuinNu het stilaan algemeen geweten is dat het bruikbaar water op onze planeet alsmaar schaarser zal worden, is het verstand…

Energie opwekken met zonnedakpannenEnergie opwekken met zonnedakpannenHet opwekken van energie met zonnepanelen wordt anno 2018 steeds populairder. De panelen worden goedkoper, efficiënter e…
Voorkom een winter-dip met thuis genietenVoorkom een winter-dip met thuis genietenAls de temperatuur daalt en de dagen korter zijn, hebben veel mensen de behoefte om thuis meer warmte, licht en gezellig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenIcons, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Water
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grijs_water
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Helofytenfilter
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.