Espressomachine kopen: welke eigenschappen zijn van belang?
In de afgelopen jaren heeft de espressomachine de weg naar de keuken bij de mensen thuis gevonden. Waar je vroeger nog naar een koffiebar moest voor een echte espresso, kan dat nu ook gewoon thuis. Een espressomachine kopen is echter nog niet zo eenvoudig. Het aanbod is groot en welke eigenschappen zijn nu eigenlijk het meest belangrijk? In dit artikel zetten we de belangrijkste aspecten van volautomatische en halfautomatische espressomachines op een rij.
Alternatief voor een echte espressomachine
In plaats van een machine waar je zelf koffie of bonen in moet doen, kun je ook kiezen voor een systeem dat gebruik maakt van
capsules/cups of servings. Er zijn tegenwoordig drie zulke systemen op de markt, waarvan
Nespresso de bekendste is. Dit soort systemen heeft drie grote voordelen, namelijk prijs van de machine, gebruiksgemak en formaat. Het grootste nadeel is de prijs van de cups. Daarnaast is het vaak lastiger alle smaken te vinden.
Dolce Gusto en
Tassimo zijn de andere twee varianten die op de Nederlandse markt te vinden zijn.
Water toevoer: vaste aansluiting of een reservoir?
Sommige apparaten kunnen aangesloten worden op de waterleiding. Dat is erg praktisch. De meeste machines hebben echter een uitneembaar waterreservoir. Je moet dan met het reservoir naar de kraan om er water in te doen. Machines met een vaste aansluiting zijn echter erg duur. Bij machines met een reservoir heb je dan nog variatie in de inhoud. Dit varieert van minder dan een liter tot twee liter of meer. Met een grotere inhoud hoef je minder vaak bij te vullen. Bedenk echter wel dat je water niet te lang in het reservoir moet laten zitten. De lekkerste koffie zet je namelijk met vers water.
Het schoonmaken van de machine
Bepaald niet het eerste waar je aan denkt bij het zoeken naar een mooie espressomachine. Toch is het een belangrijk aspect. Onderhoud en schoonhouden van een espressomachine is iets dat regelmatig moet gebeuren. Hoe vaak precies verschilt per merk en model. En vooral de hoeveelheid werk die je dat kost is verschillend. Dit is typisch een klusje dat vervelend is en vaak langer wordt uitgesteld dan eigenlijk zou moeten. Vooral wanneer het relatief veel werk is wanneer je even een kop koffie wilt hebben. Dat is in de eerste plaats natuurlijk minder hygiënisch. Maar daarnaast zal ook de kwaliteit van de koffie eronder leiden. En de smaak van de koffie is in feite de hoofdreden om een dergelijk luxe espressoapparaat te nemen. Zo zijn er ook machines die beschikken over een zelfreinigingssysteem. Dit kan je een hoop werk besparen.
Hoe maak je de juiste keuze?
Het vervelende is dat het niet zo eenvoudig te bepalen is, hoe hoeveel werk het schoonmaken is, en hoe vaak dat moet gebeuren. Laat je vooral goed inlichten, voordat je tot een aanschaf overgaat. Bij veel keukenapparatuur is dit aspect ongeveer hetzelfde, ongeacht het merk en model. Bij espressomachines is dat niet zo, dus is het een goed idee je in een winkel voor te laten lichten. In een echte winkel betaal je vaak meer dan via een webwinkel. Maar het extra gemak en gebruiksplezier achteraf is dat zeker waard, wanneer je daardoor een betere keuze weet te maken. Een ander goed advies is te gaan kijken naar productbeoordelingen die op internet te vinden zijn. Hier vind je de meningen van onafhankelijke consumenten die daadwerkelijk
ervaring met de machines hebben.
Ontkalken
De meeste apparaten moeten geregeld ontkalkt worden. Hier zijn speciale setjes of middelen voor te koop. Koop je die van de fabrikant zelf, dan betaal je vaak het meest. Net als bij het schoonmaken zijn er ook machines die het ontkalken automatisch kunnen doen.
Met stoom of druk?
Eén van de belangrijke eisen om een goede espresso te bereiden is de druk die gebruikt wordt. Om een echte espresso te maken heb je minstens 9 bar druk nodig. Deze druk kan worden bereikt met twee verschillende systemen: met stoom of met een pomp. Machines met een pomp komen het meest voor. Met een pomp is het gemakkelijker een hoge druk te bereiken. Een systeem met stoom is wat eenvoudiger in gebruik, maar dat verschil is niet erg groot. In restaurants en koffiebars wordt weleens met een zogenaamd pistonsysteem gewerkt. Je oefent dan met de hand druk uit.
Cappuccino's of macchiato's?
Je wilt misschien niet alleen pure koffie zetten, maar ook zaken als cappuccino's en latte macchiato's. In dat geval moet je ook aan de melk denken. Je hebt hier een melkopschuimer voor nodig. Dat kan je met een losse melkopschuimer doen, of je koopt een espressomachine waar deze in geïntegreerd is. Je moet dan naast het water ook nog melk in het apparaat doen.
Een andere optie is het gebruik van een stoompijpje. Deze machines hebben een extra pijpje waar stoom uit komt. Hiermee kun je melk opschuimen dat in een los kannetje zit. Deze techniek vergt echter wel enige oefening en handigheid.
Overige functies
Het aantal functies en mogelijkheden met de diverse espressomachines neemt gaandeweg toe. In hoeverre al die zaken voor jou belangrijk zijn, is erg persoonlijk. We zetten hier nog een aantal features op een rij die wellicht interessant voor jou zijn.
Eén of twee koppen zetten?
Sommige machines hebben een mogelijkheid twee koppen koffie in één keer te zetten. Dit bespaart tijd en handelingen en is natuurlijk vooral handig wanneer je vaak meerdere koppen koffie tegelijkertijd wilt zetten. Bij sommige apparaten is het lastiger om koffie te zetten die precies hetzelfde smaakt, wanneer je een enkel kop of twee koppen zet.
Heetwaterfunctie
Met een heetwaterfunctie kun je ook gewoon direct heet water uit de machine tappen. Om bijvoorbeeld een kop thee of cup-a-soup te maken. Heb je veel heet water nodig, dan is een waterkoker waarschijnlijker sneller en praktischer. Maar op zichzelf is een heetwaterfunctie een handige extra feature, die weleens van pas komt.
Koffie sterkte instelbaar
Bij de meeste apparaten kun je instellen hoe sterk de koffie moet worden. Andere apparaten zijn zoals ze zijn. Heb je een halfautomaat, dan moet je zelf een aantal handelingen uitvoeren, waarbij je zelf ook eenvoudig kunt bepalen hoe sterk de koffie wordt. Door bijvoorbeeld meer of minder koffie te gebruiken, of de hoeveelheid water te variëren.
Wat kost een espressomachine?
De prijzen van espressomachines lopen uiteen van enkele tientjes tot een paar duizend euro. Een enorm verschil dus. De goedkoopste machines zijn de apparaten die met capsules werken, dus die laten we verder buiten beschouwing. Wil je een volautomaat, dan betaal je al snel 150 euro voor de goedkopere apparaten. Wil je eentje met melkopschuimer dan gaat de prijs verder omhoog.
Welke merken zijn er?
Er zijn tegenwoordig erg veel fabrikanten die deze machines maken. De bekendste namen zijn DeLonghi, Krups, Philips Saeco, Siemens, Bosch, Miele en Jura. De meeste merken hebben tien tot wel twintig modellen in het assortiment. Bij een merk als Delonghi tref je zo dertig verschillende modellen aan.
Lees verder