Besparen op stookkosten, alle tips op een rij, 32 in totaal!
Besparen op uw stookkosten is helemaal niet zo moeilijk als u een aantal regeltjes toepast en als alle gezinsleden hieraan meewerken. Dat laatste is wel belangrijk anders wordt uw nieuwe stookprogramma niet consequent doorgevoerd en kunt u zich niet verheugen op een lagere energierekening. Bespreek in uw huishouden dus wat uw plannen zijn en maak iedereen bewust van de noodzaak energie te besparen om zo de stookkosten omlaag te brengen. Het geld dat u bespaart kunt u eventueel in een apart potje doen en de kinderen beloven dat er iets leuks mee gedaan wordt, dat is een extra stimulans om mee te werken!
Stookt u nog ouderwets?
Eerst gaan we kijken naar uw verwarmingsinstallatie. Heeft u een hoogrendement ketel van minder dan vijf jaar oud en zijn de radiatoren allemaal voorzien van thermostaatkranen? Dan is uw installatie in orde! Heeft u vloerverwarming als hoofdverwarming in de woonkamer? Ook goed als u een moderne installatie hebt met een snelle opwarmtijd. Is uw verwarmingsketel ouder dan vijf jaar? Laat de vakman er dan naar kijken en vraag deze om een beoordeling en de nog te verwachten levensduur.
Er zijn ketels die makkelijk 15 jaar meegaan en daarbij goed blijven presteren, andere lopen nu al hijgend en puffend op hun laatste benen en het kan nodig zijn om deze te vervangen door een beter exemplaar. Natuurlijk is dat een hele investering die zich pas op de lange termijn terug verdient maar toch kan het de moeite lonen. De nieuwste verwarmingsketels zijn verder verbeterd, de industrie is steeds op zoek naar mogelijkheden om het rendement nog meer te verhogen. Uw installateur kan u adviseren bij het maken van de beste keuze voor een nieuwe CV ketel, een ketel die voor uw verwarmingsinstallatie het meest geschikt is.
De CV ketel, hoe werkt deze zo zuinig mogelijk?
- De ketel en de brander moeten goed schoon zijn, laat de onderhoudsbeurten tijdig uitvoeren door een vakman, hij weet waar de knelpunten zitten en een verwarmingsketel heeft echt jaarlijks onderhoud nodig.
- De watertemperatuur van de ketel moet niet te hoog zijn, 60-70 graden is in een zachte winter de beste temperatuur. Als het echt hard vriest stelt u de ketel in op 80-85 graden. Bij een combiketel houdt u de tapwater temperatuur op 60 graden.
- De waterdruk in de installatie moet steeds op pijl zijn. Controleer dit regelmatig en vul zonodig bij. Moet u te vaak bijvullen dan is er misschien ergens in de installatie sprake van waterverlies, laat de vakman dit controleren.
- Alle moderne ketels hebben een automatische ontluchting, zit de ketel echter niet op het hoogste punt in de installatie monteer dan automatische ontluchters op het hoogst punt van de installatie, dit verhoogt het rendement van uw systeem.
Overredingskracht
Sommige tips die nu gaan volgen lijken vanzelfsprekend maar bedenk daarbij dat ze wel door iedereen in het huis dienen te worden toegepast. Heeft uw tienerdochter het koud? Haar eerste stap zal zijn de verwarmingsthermostaat op 23 graden te zetten in plaats van een trui aan te doen over haar T-shirtje. Een trui? "Ik wil geen trui, dat zit niet lekker". Kijk in dit geval zult u heel wat overredingskracht nodig hebben om haar te overtuigen van het nut van besparen op de stookkosten.
Hoogst waarschijnlijk zult u een middagje met haar moeten gaan shoppen om uw doel te bereiken. Zet die middag dan wel de verwarming laag als u toch weg bent, dat scheelt weer. Kijk, dat is meteen al een van de tips en een goede thermostaat kunt u er bovendien op programmeren, niemand thuis? verwarming laag! We nemen deze tip dan ook op als eerste in ons lijstje:
Alle tips op een rij
Wanneer niemand thuis is
- Niemand thuis? verwarming laag! Niet vergeten! Plak een briefje op de buitendeuren met deze tekst, het helpt. Maak er een mooi kaartje van met rode letters want in het begin zal iedereen er wellicht even aan moeten wennen.
- Deze tip kennen de meeste mensen wel: zet de verwarming een graadje lager, in plaats van 21 graden gaat u naar 20 graden, met iedere graad lager bereikt u op jaarbasis een besparing van 7% en dat is best veel.
- Schaf een goede klokthermostaat aan en programmeer deze zo goed mogelijk aangepast aan uw situatie. De thermostaat zet dan bijvoorbeeld s'avonds de verwarming al een uur eerder lager dan u zelf zou doen.
- Stel een nachttemperatuur in van 15 à 17 graden, bij een hogere temperatuur bespaart u te weinig en bij een lagere temperatuur kost het 's morgens weer te veel energie om het huis op te warmen.
- Stel de klokthermostaat ook zo in dat de cv installatie het huis een uur voordat u opstaat gaat verwarmen en dat er een uur voordat u het huis verlaat niet meer gestookt wordt, dit is comfortabel en kost niets extra.
- Een klokthermostaat geeft u bovendien de mogelijkheid om een weekendprogramma in te stellen en u kunt ook een alternatief programma invoeren voor als u bijvoorbeeld een keer een snipperdag hebt.
- Is er overdag niemand thuis in verband met school en werk stel de klokthermostaat dan in op een temperatuur van 16 graden en laat de thermostaat de verwarming inschakelen een half uur voordat de eerste persoon thuiskomt.
- Gaat u in de loop van de dag een uurtje weg zet de thermostaat dan handmatig wat lager. Een goede klokthermostaat heeft verschillende schakelmomenten, u kunt dan bijvoorbeeld instellen dat het om vijf uur weer warmer wordt in huis.
Wanneer je wel thuis bent
- Bent u overdag wel thuis? Pas de temperatuur dan aan aan uw bezigheden, als u aan het schoonmaken of aan het klussen bent dan kan de temperatuur lager zijn dan wanneer u achter de computer zit of een boek aan het lezen bent.
- Houd binnen- en buitendeuren zoveel mogelijk gesloten als de verwarming aanstaat en zet geen deuren en ramen tegen elkaar open, als het flink waait wordt de warmte letterlijk uit uw huis gezogen.
- Zet de verwarming niet te hoog, ja, hier komt de trui: een warme trui heeft hetzelfde effect. Heeft u uw dochter al kunnen overtuigen van de noodzaak energie te besparen? Meisjes zouden het eerder koud hebben dan jongens zegt men.
- Als het u te warm is in huis gooi dan niet meteen de ramen open maar zet de thermostaat wat lager, de klokthermostaat kunt u in dat geval blijkbaar op een lagere temperatuur programmeren.
- Als u op een bepaald moment de kamer snel warm wilt hebben kunt u gewoon de gewenste temperatuur instellen, het heeft geen enkele zin een hogere temperatuur in te stellen, de kamer warmt er niet sneller door op. Even geduld oefenen dus.
- Stook niet in de kamers die u niet gebruikt, laat de thermostaatkranen van de radiator op de vorstbeschermingsstand staan, dit wordt meestal aangegeven met een sterretje. Bedenk dat een bevroren radiator voor veel problemen kan zorgen.
- Heeft u geen thermostaatkranen op de radiator laat de kranen dan een klein beetje open staan om te voorkomen dat de radiator bevriest bij strenge vorst. Het is ook beter voor uw installatie wanneer er een goede watercirculatie mogelijk is.
Ventilatie
- Blijf uw huis wel ventileren, bij voorkeur door middel van ventilatieroosters in de kozijnen. Sluit deze roosters alleen als de ijskoude vrieswind er pal op staat en vergeet niet ze later weer te openen om vochtophoping in huis te voorkomen.
- Verwarmen van een vochtige woning kost meer energie. Lucht daarom dagelijks de woning door even de ramen tegen elkaar open te zetten. Dit kan u op jaarbasis ongeveer € 50,- besparen.
- Wilt u het huis inderdaad flink luchten zet dan een uur voordat u dit gaat doen de thermostaat lager. Een kwartier luchten is ruim voldoende wanneer ramen en deuren goed tegen elkaar open staan.
Inrichting
- Breng radiatorfolie aan, u kunt dit makkelijk zelf doen en het scheelt enorm in de stookkosten. Het is een relatief kleine investering die u gemakkelijk terug verdient.
- Zet geen zware meubels direct voor de radiatoren, u verhindert daarmee de luchtcirculatie waardoor de warmte zich niet goed door de kamer kan verspreiden.
- Sluit 's avonds de gordijnen. Heeft u gordijnen tot op de vloer? Dit staat wel mooi maar het is niet goed voor de energie besparing zeker niet als het zware gordijnen zijn. Laat ze in dat geval ter plaatse van de radiator voor een deel open.
- Heeft u een open trap naar de zolder? Plaats hier indien mogelijk een deurpartij om dit trapgat af te sluiten, dit scheelt ook heel veel in de stookkosten, warme lucht stijgt immers waardoor het nodeloos warm kan zijn op zolder.
- Isoleer uw huis. Dit kan vooral bij oudere nog niet goed geïsoleerde woningen een belangrijke besparing opleveren op de lange termijn. Bedenk wel dat goed isoleren een vak apart is, informeer uzelf terdege over de mogelijkheden.
Tocht
- Zorg ervoor dat het niet tocht in huis. Tocht is iets anders dan ventilatie, het kan veel warmte kosten. Ventilatie is wel nodig om een goede atmosfeer in huis te houden.
- De meeste koude tocht komt onder deuren door. Vooral bij deuren naar bijkeukens en garages. Monteer tochtstrips onderaan deze deuren om warmteverlies tegen te gaan. Het plakken van een tochtstrip is zo gedaan en heeft direct effect.
- Monteer ook een goede brievenbus tochtstrip, de post- en krantenbezorgers duwen de post vaak niet geheel door de brievenbus, waardoor deze erin blijft steken, met de brievenbus tochtstrip voorkomt u onnodige tocht.
- Gaat u een paar dagen van huis of op vakantie stel dan de thermostaat in op een permanente stand van 9 graden en schakel bij een combiketel de warmwater-tapvoorziening uit.
Hoge energieprijs
Al met al een hele lijst met tips. Wanneer u ze allemaal toepast kunt u een flinke besparing bereiken en dat is geen overbodige luxe in deze tijd van hoge energieprijzen. Laat u niets wijsmaken door de energiemaatschappijen die u proberen aan te praten dat zij zo voordelig zijn, de energieprijzen zullen in de toekomst alleen maar verder stijgen. De aardgasprijs is gekoppeld aan de olieprijs en met de opkomst van grootmachten als China en India die steeds meer olie gaan verbruiken zal de olieprijs blijven stijgen. Benzine bijvoorbeeld zal om deze reden nooit meer goedkoop worden en ook het aardgas zal niet meer in prijs dalen.
Gebruikersgedrag
Uit onderzoek blijkt dat bewoners van energiezuinige woningen vaak een wat slordig stookgedrag vertonen. Men denkt dat het weinig zin heeft om de nachttemperatuur lager in te stellen omdat er niets mee bespaard zou worden. Ook laat men de verwarming vaker aanstaan indien men afwezig is dan mensen die in een niet energiezuinige woning wonen. Toch zijn er ook in een energiezuinige woning met een A- of B-label wel degelijk besparingen te halen wanneer de nachttemperatuur lager wordt ingesteld en wanneer er niet gestookt wordt wanneer men afwezig is. Houdt hier rekening mee wanneer u zo'n huis bezit.
Meer over het besparen van stookkosten
U wilt natuurlijk graag weten wat u op jaarbasis bespaart wanneer u alle tips opvolgt. Dit verschilt natuurlijk per woning. De samenstelling van het gezin en het aantal vorstdagen in de winter zijn hierin mede bepalend. Gaat u er maar van uit dat u in een strenge winter een besparing kunt behalen die toch al gauw een paar honderd euro per jaar bedraagt. Meer mogelijkheden om te besparen op uw stookkosten vind u bij
stookgoedkoop.nl, zij hebben verrasend veel oplossingen om uw stookkosten te drukken. Kijk bovendien ook eens bij de
Energiesubsidiewijzer, wellicht kunt u voor uw woning een subsidie ontvangen op energiebesparende maatregelen. Dit verschilt van geval tot geval en van plaats tot plaats maar wie weet valt u in de prijzen. Begin met onze tips en veel succes bij het besparen!
Reacties
Stijn, 11-03-2017
Beste. Heeft het wel nut om bij vloerverwarming de thermostaat 's avonds terug te draaien? Ook daarbij had ik vernomen dat het beter is dit zo te laten omdat het terug op warmte komen meer energie kost.
Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 14-04-2017
Beste Stijn,
Bij moderne systemen met een snelle opwarmtijd kan de de temperatuur wel drie of vier graden teruggezet worden, al twee of drie uur voor het slapen gaan. Gebruik een goede slimme, programmeerbare thermostaat en laat die het systeem 's ochtends twee uur voor het opstaan weer opstarten. Ieder systeem heeft z'n eigen karakteristieken afhankelijk van de dikte van de onderliggende vloerisolatie, de dikte van de vloer zelf en de dikte van de tegels of andere toplaag. Het beste is om eerst de opwarmtijd te bepalen, is die langer dan drie of vier uur dan heeft de thermostaat meer dan vier graden lager draaien inderdaad niet veel zin, vraag bij twijfel ook aan je installateur wat de vloerkarakteristieken zijn!
Vriendelijke groet, Steyn
Steve, 25-02-2013
Het artikel is te kort door de bocht.
Mensen met vloerverwarming moeten de tenperatuur helemaal niet terugdraaien als ze even niet thuis zijn. Het kost vaak veel meer energie om op te warmen dan constant te houden.
Reactie infoteur, 25-02-2013
Beste Steve,
Ik ben het eens met je reactie, als men even niet thuis is heeft het bij vloerverwarming inderdaad geen enkele zin om de thermostaat lager te zetten.
vriendelijke groet, Steyn