Trends in kerstdecoratie

Trends in kerstdecoratie Ieder jaar komen er wel nieuwe kerstattributen op de (kerst)markt. De kerstboom kan inmiddels 10 tot 12 uiteenlopende stijlen opgetuigd worden. Maar de winkels liggen ook vol met materialen voor aan de muren, voor het raam of in de tuin. Mogelijkheden te over en als je je creativiteit er op loslaat, maak je met een mix van stijlen je heel eigen stijl.

Geef je creativiteit de ruimte

De periode tussen Sinterklaas en Kerstmis is een periode die de winkels huislijkheid laat uitstralen. We moeten immers de mooie kerstspullen dusdanig aantrekkelijk vinden, dat we ze kopen. Wil je veel geld spenderen of weinig, feitelijk maakt het niet uit, want je eigen stijl creëer je door te mixen. Mixen van hetgeen je hebt met nieuwe spullen. Spullen die passen in je interieur en niet rechtstreeks bij het tuincentrum, de woonwinkel of het warenhuis vandaan komen. Dat maar huislijkheid en sfeer of zoals we het zo graag hebben met kerst .... gezelligheid.

Creëer...

Het begint met een dosis lef. Lef door iets te doen wat je niet in een-op-een kopieert uit een boekje, internet of uit de winkel. Vervolgens gaat het erom dat je voor jezelf bepaald wat je met de kerstdecoratie uit wilt stralen.
Denk hierbij in grote lijnen zoals:
 • chique/klassiek
 • modern
 • stoer/ruig
 • groen/natuur
 • lieflijk
 • bling bling
 • kind

Begin door te bekijken wat je al hebt aan materialen welke geschikt zijn en met wat je het wilt combineren (nieuwe spullen). Een eigen combinatie die dat uitstraalt wat je wilt, maakt die unieke eigen sfeer. Durf te combineren en daar is een dosis lef voor nodig. Niet alledaags en rechtstreeks uit de winkel, maar gedurfd, eigentijds en een aanvulling op je interieur maken het tot een geheel waar het goed toeven is.

Bekijk je woning en ga dan aan de slag.
 • Zorg voor een stevige eyecatcher (vaak de opgetuigde boom, maar dat hoeft niet).
 • Neem de omgeving in je op en kijk waar je de kerstsfeer kunt doorvoeren (een blinde muur, een onopvallend hoekje of voor het raam).
 • Laat buiten en binnen in elkaar overvloeien.
 • Laat de kerstpullen het huis verder gezellig maken, creëer die specifieke kersthuiselijkheid en misschien is het ook handig de functionaliteit niet geheel uit het oog te verliezen

De verschillende stijlen

Onderstaand enkele van de veel voorkomende stijlen waar goed (onderling) mee te combineren valt.

Chique/klassiek

Chique/klassiek is eigenlijk de traditionele boom met veel rood en goud. Strikken, traditionele ballen met weinig entourage (mooi in eenvoud). Lopers over de tafel en klassieke kaarsen in kristallen en koperen of zilveren (in dat geval is goud te vervangen door zilver) kandelaren. Niet te veel door het hele huis, maar wel een grote echte dennenboom op een prominente plek in huis en vergeet hier en daar niet een kleedje over een tafel of typisch kerstkussen.

Modern

Modern kent ook weer wat onderverdelingen. Maar een daarvan is in ieder geval een kwalitatief goede kunstboom in een contrasterende kleur. Waarbij de ballen en slingers in niet klassieke kleuren worden samengesteld, maar kleuren die afsteken bij de kleur van de boom.

Maar modern kan ook een echte kerstboom zijn, maar dan in de boom allerlei verschillende attributen hangen. Dit kunnen zaken zijn die karakteristiek voor de bewoners zijn, maar ook een samenstelling van sterk uiteenlopende materialen en vormen.

Stoer/ruig

Stoer en ruig creëer je door natuurlijke materialen in huis te halen. Grote gedroogde dennenappels, takken, boomschors, allerlei hout wat je in het bos gevonden hebt (wel goed gedroogd). Maar ook andere natuurlijke materialen als wol en jute. Ballen die voorzien zijn van dit soort materialen zijn in verschillende winkels te koop. Veel natuurlijke kleuren met hier daar ter afwisseling een mooie pastel en uiteraard een grote echte boom. Lampjes niet in LED, maar traditioneel en veel mooie grote kaarsen in huis. Als je met natuurlijke materialen werkt, kijk dan ook je kleden en kussens ook in de deze stijl mee kunt nemen. Die kan je zelfs het hele jaar door blijven gebruiken.
Zet, als je de ruimte hebt, ook een stevige boom in de tuin en omring het met stoere houten materialen.

Groen/natuur

Groen en natuur lijken voor een groot deel op het stoere en ruige maar laat de pastels achterwege en voeg “groen” toe. Groen in de vorm van gedroogde bladeren in een schaal met mooie sobere kerstballen in verschillende afmetingen, of laat de vorm van een zelfde blad (eventueel in verschillende afmetingen) op allerlei plaatsen in huis terugkomen door de contouren te bespuiten met kunstsneeuw (in wit of in groen). Koop wat binnenplanten in hoge grassoorten en decoreer ze met kerstballen in zachte groentinten. Haal wat bloeiende heideplanten binnen en decoreer deze ook met opvallende kerstballen (zilver met groen en wit).

Lieflijk

Lieflijk is eigenlijk heel eenvoudig, het is alles in zachte kleuren, mooie ronde vormen en stijlvol aangekleed … en dat is heel persoonlijk. Wat beschouw jij als lieflijk?

Bling bling

Het past niet helemaal in het huidige modebeeld, maar als je van bling bling houdt en het past je, dan hoort het dus bij je. Kerstaankleding in alle soorten en maten … zolang het maar glanst en glimt. Combineer het met veel lampjes in allerlei afmetingen. Bekijk alleen goed of lampjes in kleur passen, want wit licht geeft nu eenmaal meer “bling bling” dan gekleurde lampjes. Misschien dat een lichtsliert in bijvoorbeeld hardrood wel mooi is.

Kind

Verzamel de mooiste spullen die de kinderen of kleinkinderen hebben gemaakt en decoreer er je boom mee en eventueel andere spullen en ruimtes in huis (beter nog … betrek de kinderen erbij en laat ze speciale dingen maken voor kerst). Slechts een mooie lichtslinger hier en daar toevoegen en je bent klaar. Meerdere kleine boompjes in plaats van een grote boom, helemaal aangekleed met spullen van kinderen of kleinkinderen staat hier ook gezellig en vult de verschillende ruimtes gezellig op.

Tot slot

Mogelijkheden te over, maar doe wat bij je past en combineer de verschillende stijlen als dat is wat je de gewenste kerstsfeer geeft.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele Kerstdecoraties - Zelf MakenOriginele Kerstdecoraties - Zelf MakenTips voor Kerstdecoratie en mooie Kerstversiering die je makkelijk en snel kunt maken, goedkoop en ook origineel. Heb je…
Kerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering kunt u heel eenvoudig zelf maken van oude cd's. Dat is goedkoop want u hoeft weinig knutselmaterialen aa…
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Kerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorKerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorDe decembermaand is vaak een dure maand. Het begint al bij het sinterklaasfeest, wat vaak het nodige geld kost aan cadea…

Speksteenkachel i.p.v. gewone houtkachel: gezonde warmteSpeksteenkachel i.p.v. gewone houtkachel: gezonde warmteDe speksteenkachel (van o.a. Tullikivi) wordt steeds populairder, door zijn voordelen.Dit type houtkachel geeft gezonde…
Nieuw woonconcept: CohousingNieuw woonconcept: CohousingCohousing, ofwel samenwonen in een gemeenschap, wordt alsmaar populairder. Her en der duiken cohousing-projecten op, in…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.