Nieuw woonconcept: Kangoeroewonen (BE)

Nieuw woonconcept: Kangoeroewonen (BE) Kangoeroewonen is een nieuwe vorm van wonen, afkomstig uit -u raadt het al- Australië. Van 1 grote woning worden 2 onafhankelijke wooneenheden gemaakt, waarin 2 generaties 'samen apart' leven. Kangoeroewonen speelt als nieuwe woonvorm in op zowel de stijgende huur- en koopprijzen van woningen, en andszijds op de vergrijzing van de maatschappij.

Dubbel voordeel

Het is een gekend fenomeen: De kinderen gaan het huis uit, wat trouwens steeds later gebeurt, en de ouders blijven achter. Al snel wordt de woning te groot voor hen, en omdat ze er ook niet jonger op worden, blijkt het onderhoud van hun woonst een zware klus. Anderszijds hebben de kinderen het moeilijk een geschikte woonst te vinden: de huurprijzen zijn hoog, bouwgrond kost handenvol geld en ook een woning kopen is een serieuze hap uit het budget.

Kangoeroewonen biedt hiervoor een oplossing: In een deel van het ouderlijk huis wordt een apart woongedeelte gemaakt, zodat beide gezinnen onder 1 dak kunnen leven maar toch de nodige privacy hebben.

Beide partijen halen een voordeel uit deze situatie: het oudere gezin kan langer in de voor hen zo vertrouwde woning blijven wonen, gezien de jongere generatie makkelijk een handje kan toesteken wanneer haar ouders iets nodig hebben. Anderszijds spaart het jongere gezin flink wat centen uit. Daarnaast zullen oma en opa ongetwijfeld staan springen om als babysit te fungeren wanneer mama en papa het druk hebben. Er is dus een vorm van wederzijdse zorgverlening.

Fiscaal voordeel

Om de 2 gezinnen te kunnen huisvesten, zullen er verbouwingswerken uitgevoerd moeten worden aan de ouderlijke woning. Er moeten afgescheiden woongedeeltes gemaakt worden, en ook een aparte in-en uitgang, gezien het toch om twee wooneenheden gaat. Deze verbouwingswerken zijn onderworpen aan 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21% , wat toch een aanzienlijk voordeel is. Wanneer het oorspronkelijke bouwvolume gerespecteerd wordt, is er geen vergunning nodig voor het verbouwen van de woning tot kangoeroewoning.

Nadelen

Natuurlijk zijn er aan dit woonconcept ook een aantal nadelen verbonden. Het ombouwen van de bestaande woning is niet altijd evident en zal misschien meer werk vereisen dan gedacht. Daarnaast moet je vooraf nagaan wat er gebeurt als de oudere partij overlijdt, zal de jongere generatie in staat zijn de woning over te nemen? Wat met de eventuele andere erfgenamen van de overleden partij?

Daarnaast is het misschien niet altijd eenvoudig om met je ouders of grootouders 'samen te wonen'. Je hebt dan wel je eigen afgescheiden woongedeelte, maar toch zijn zij altijd in de buurt. Kan je daar als jong en vrijgevochten gezin mee overweg?

Evolutie

In 2005 werd in Malle de eerste Belgische kangoeroewoning in gebruik genomen. Intussen zijn er enkele honderden woningen in gebruik en de populariteit neemt toe. Ook in Nederland heeft men het concept leren kennen er blijkt er een markt te zijn die met plezier voor deze woonvorm kiest!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kangoeroe- of mantelzorgwonen: voor- en nadelenKangoeroe- of mantelzorgwonen: voor- en nadelenKangoeroewonen. Een schattige term. Immers, de kleine kangoeroe blijft ook lekker veilig in de buidel van de mama zitten…
Grootouders zijn geen kinderopvangGrootouders zijn geen kinderopvangOnze samenleving is gericht op tweeverdieners. Voor veel gezinnen is het niet meer mogelijk om rond te komen van één ink…
Thuis blijven voor de kinderen of werken?Thuis blijven voor de kinderen of werken?Een gezin met kinderen en twee werkende ouders krijgen het financieel steeds zwaarder. De overheidssubsidies maken de ko…

Tips voor efficiënt en snel verhuizenTips voor efficiënt en snel verhuizenVerhuizen is vaak een helse klus: het brengt spanning en chaos met zich mee. Met deze tips verloopt je verhuis veel effi…
Verhuizen, inpakken en wegwezenVerhuizen brengt vaak een hoop onrust en vermoeidheid met zich mee, er lijkt geen einde aan te komen en dan opeens moet…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 26-01-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.