Schoorsteen vegen: zoek een betrouwbare schoorsteenveger

Schoorsteen vegen: zoek een betrouwbare schoorsteenveger Een houtkachel of open haard in huis betekent dat u regelmatig uw schoorsteen moet laten vegen. Dit omdat anders door aanslag in uw schoorsteen schoorsteenbrand kan ontstaan. Ook is er bij slechte trek van het rookkanaal kans op vergiftiging door koolmonoxide (kolendamp). En dat is niet zelden dodelijk. Er is nogal wat kaf onder het koren als het om schoorsteenvegers gaat. Hoe en waar vindt u een betrouwbare schoorsteenveger?

Houtkachel? Denk aan de schoorsteen

Wie zo'n gezellige houtkachel in de woonkamer heeft weet waarschijnlijk wel dat het belangrijk is dat het rookkanaal goed moet werken. Is dat namelijk niet meer het geval dan blijft de rook van de houtkachel of open haard achter in de kamer en komt de veiligheid in gevaar. Daar komt nog bij dat als het rookkanaal niet schoon is, de schoorsteen niet goed trekt en de houtkachel niet goed brandt. Het is daarom nodig om rookkanaal schoon en toegankelijk te houden door de schoorsteen regelmatig te laten vegen.

Schoorsteenbrand

Bij het gebruik van de houtkachel ontstaan onverbrande deeltjes teer die in de schoorsteen als een roetlaag worden afgezet; dit wordt creosoot genoemd. Als die niet op tijd wordt verwijderd kan er schoorsteenbrand ontstaan en die kan zich verspreiden naar andere delen van het huis.

Koolmonoxidevergiftiging

Een ander gevaar is dat door een gebrekkig werkend rookkanaal de trek onvoldoende is, waardoor vanwege onvolledige verbranding kolendamp ontstaat, koolmonoxide (CO). Dit gas is kleurloos en reukloos, en het kan zich ongemerkt verspreiden in de kamer. Degene die zich in de kamer bevinden kunnen dus geruisloos slachtoffer worden van koolmonoxidevergiftiging, en dat is dodelijk als het niet op tijd ontdekt wordt.

Veegbewijs

Dit doemscenario is te voorkomen door tenminste één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. U ontvangt dan een bewijs dat u de schoorsteen heeft laten vegen, dat er geen sprake was van achterstallig onderhoud. Het kan zijn dat voor de brandverzekering dit 'veegbewijs' moet kunnen worden overlegd; bijvoorbeeld in het geval van schoorsteenbrand.

De malafide schoorsteenveger: niet doen

Het is dus belangrijk om - liefst voor de winter - de schoorsteen te laten vegen. Er is echter nogal wat kaf onder het koren in dit vakgebied. Dit zijn 'schoorsteenvegers' die via briefjes in de brievenbus of door aan te bellen hun diensten aanbieden, colportage. Wie daar op ingaat kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Gaat zo iemand met uw toestemming uw schoorsteen vegen, dan blijkt niet zelden dat u een rekening moet betalen voor reparaties die niet noodzakelijk waren, waarbij ook nog eens veel te hoge prijzen worden berekend. Er moet meteen betaald worden, bijvoorbeeld via pinnen aan huis. Met name oudere mensen, die zich niet goed kunnen verweren zijn hier nogal eens de dupe van. Niet doen dus!

Hoe vindt u een betrouwbare schoorsteenveger?

Via de ASVPB (Algemene SchoorsteenVegers Patroon Bond) kunt u een betrouwbare schoorsteenveger vinden. Iemand die bij deze organisatie is aangesloten is vakbekwaam, heeft de juiste opleiding gehad. U kunt via deze organisatie ook eventueel een beroep doen op een onafhankelijke klachtencommissie. Ook zijn schoorsteenvegers die via deze bond werken verzekerd tegen schade die in uw huis kan ontstaan tijdens het vegen, bijvoorbeeld door roet.

U kunt via de website van de ASVPB uw postcode invoeren om een schoorsteenveger in uw buurt te vinden die is aangesloten. Die kunt u zelf bellen voor een afspraak. Schoortsteenvegers die zijn aangesloten bij de ASVPB hebben altijd een pasje bij zich om hun lidmaatschap te kunnen aantonen. U kunt hier bij twijfel altijd naar vragen.
© 2011 - 2024 Bartvanbuuren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voorkomen van een schoorsteenbrandHet voorkomen van een schoorsteenbrandIn veel huizen worden houtkachels gestookt. Met het stoken van een houtkachel is het huis te verwarmen en zorgt het teve…
Kerst en Nieuwjaar in Duitsland: toch net iets anders!Kerst en Nieuwjaar in Duitsland: toch net iets anders!Hoewel Duitsland ons buurland is, zijn de gebruiken voor kerst en nieuwjaar heel verschillend van onze gebruiken en trad…
Odense op het eiland Funen in DenemarkenOdense op het eiland Funen in DenemarkenOdense is de derde stad van Denemarken, gesticht aan het riviertje Odense Å. Dit riviertje stroomt midden door de stad e…
Onderhoudscontracten voor huis en tuin: een overzichtHet onderhoud van huis en tuin kan flink wat vrije tijd kosten. Bovendien kunnen er zelfs in uitstekend onderhouden woni…

(Tuin)meubelen van steigerhout(Tuin)meubelen van steigerhoutIn of uit de mode, feit is dat we de grof steigerhouten meubelen nog in grote getallen in de verschillende winkels, tuin…
Waterbed: kopen en slapenWaterbed: kopen en slapenEen waterbed staat voor luxe en comfort. Waarom zou je voor een waterbed kiezen en wat zijn de voor en de nadelen van ee…
Bronnen en referenties
Bartvanbuuren (15 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.