Waterbed: kopen en slapen

Waterbed: kopen en slapen Een waterbed staat voor luxe en comfort. Waarom zou je voor een waterbed kiezen en wat zijn de voor en de nadelen van een waterbed? En uiteraard bekijken we de kosten van een waterbed. Want helaas zijn ze wel een stuk duurder dan het gewone matras.

Waterbed

Waterbedden zijn al meer dan 300 jaar oud. De Perzen lieten waterzakken van geitenleer opwarmen in de zon, en sliepen hierop. In die tijd ontdekte men dus al het comfort van een waterbed.

In 1851 werd het eerste waterbed ontworpen met een medisch doeleinde. Tegen het eind van de jaren zestig van de 20e eeuw werd het waterbed pas echt verder ontwikkelt met als doel particulier gebruik. Tegenwoordig worden er steeds meer waterbedden verkocht, omdat steeds meer mensen er de voordelen van ontdekken. Toch kan een waterbed ook wel nadelen hebben.

Voordelen waterbed

Een waterbed verdeelt de druk van het lichaam gelijkmatig. Doordat deze druk niet meer op één punt van het lichaam komt te staan, zal men in de slaap minder vaak gaan woelen en omdraaien. Dit zorgt ervoor dat de nachtrust rustiger verloopt voor zichzelf, maar ook heeft men minder last van een woelende partner.

Mensen die vaal last hebben van hun rug en nek, kunnen bij een waterbed hier minder last van hebben. Vooral een hard matras kan deze klachten veroorzaken. Bij een waterbed komt er amper druk te staan op nek en ruggenwervels. De klachten overdag zullen dan ook veel minder zijn. Ook voor zwangere vrouwen is een waterbed ideaal om in te slapen. Het verminderd bekkenpijn en rugklachten. De doorbloeding van het lichaam is bij een waterbed optimaal. Mensen die lichamelijke klachten of wonden hebben, zullen sneller genezen omdat een goede doorbloeding zorgt voor sneller herstel. De warmte van het waterbed is comfortabel en aangenaam. Het zorgt ervoor dat in je in de winterperiode niet heel lang wakker ligt van de kou. Bovendien werkt warmte goed tegen spierpijn.

Mensen die heel veel in bed liggen vanwege gezondheidsredenen, kunnen doorligplekken krijgen. Bij een waterbed zijn deze doorligplekken minimaal. Mensen die brandwonden of heel gevoelig littekenweefsel hebben, zullen ook veel minder pijn hebben tijdens de slaap. Slapen op een waterbed zorgt door al het bovenstaande voor een betere nachtrust, en daardoor overdag ook minder stress en vermoeidheid.

Nadelen waterbed

Een waterbed heeft ook, een aantal nadelen. Zo zal het omdraaien van de partner bij een tweepersoons ongestabiliseerd waterbed goed te voelen zijn. Beweging geeft watergolven, deze watergolven verspreiden zich over het gehele waterbed, dus ook aan jouw kant. Een partner die een stuk zwaarder is dan je zelf bent, veroorzaakt nog meer watergolven. In en uit bed stappen geeft ook veel beweging van het bed. Een stabilisatie van 0 procent geeft 8 seconden deining, een stabilisatie van 95 procent geeft bijna geen deining.

Wie kleine kinderen soms naast zich in bed heeft liggen, kan beter geen waterbed aanschaffen. De warmte van een waterbed is niet goed voor kleine kinderen. Ze kunnen de warmte minder goed kwijt wen er ontstaat een risico op wiegendood. Laat ook geen kleine kinderen op bed springen of met scherpe voorwerpen op bed spelen. De kans dat een waterbed gaat lekken is dan aanwezig. Beter kan je ook geen huisdieren meer op het waterbed toelaten.

De aanschaf van een waterbed is een stuk duurder dan een normaal bed. Het is dan ook geen normale aanschaf die je doet. Ook de jaarlijkse kosten die erbij komen, moet men niet vergeten. Dit zal liggen tussen de 150 en 300 euro per jaar aan onderhoud en energiekosten.

Waterbed kopen

Waar op te letten bij de aanschaf van een waterbed? Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en van de hoeveelheid geld die je te besteden hebt. Toch zetten we een aantal dingen op een rij die je kan overwegen bij de aanschaf van een waterbed:
De optieVoordelenNadelen
GestabiliseerdWeinig tot geen last van woelende partnerDuurder in aanschaf
OngestabiliseerdJe voelt elke beweging van jezelf of van je partnerGoedkoopste oplossing
Hard waterbedHet klassieke waterbed, goedkoperHoger energieverbruik
Zacht waterbedEnergiezuiniger, meer isolerend dan hard waterbedDuurder dan een hard waterbed, als tweepersoons minder geschikt voor grotere mensen
Lichtgewicht waterbedIdeaal voor ouderen, lage instap, laag energieverbruikSnellere slijtage aan de tijk
Analoge thermostaatGoedkoop in aanschafMoeilijk te regelen temperatuur
Digitale thermostaatTemperatuur goed te regelenDuur in aanschaf

Prijzen waterbed

Een waterbed is geen goedkope aanschaf. Er zitten grote prijsverschillen in de waterbedden, dit heeft mede te maken met bovenstaande tabel, de opties die je dus krijgt bij de aanschaf van een waterbed. Onderstaand overzicht geeft een indicatie van de prijs van een waterbed (uit 2011)

Maat en type waterbedGestabiliseerd 95%Ongestabiliseerd 0%DUO (twee waterzakken in 1 tweepersoonsbed, zowel gestabiliseerd als ongestabiliseerd)
100 x 200 cm700-800650-750n.v.t.
160 x 200800-900750-850900-1050
180 x 200850-950800-900950-1100
200 x 220950-1050900-10001050-1200

Er zijn uiteraard nog meer tussenmaten, maar met bovenstaande tabel kan je zelf een berekening maken en inschatten wat een waterbed kost. Prijzen zijn gemiddelden. Er zijn waterbedden al vanaf 450 euro. Echter mag men nagaan of deze ook wel de comfort bieden die men van een waterbed mag verwachten.

Let op, met alleen een waterbed ben je er nog niet. Het waterbed dat je koopt bestaat veelal uit het watermatras, een bodemconstructie, thermostaat, verwarmingselement, soms schuimranden en meestal een onderhoudspakket. Achterwanden, nachtkastjes ed moeten apart aangeschaft worden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten bedden - Welke soort bed kies je?Als je van plan bent om een ander bed te kopen kun je kiezen uit verschillende modellen. Welk soort bed het meest geschi…
Waterbedden, de luxe van een geweldige nachtrustWaterbedden, de luxe van een geweldige nachtrustAl jarenlang worden waterbedden aangeprezen omdat zij gezond zouden zijn. Maar wat is er nou precies zo goed voor de gez…
Wat kost een waterbed?Wat kost een waterbed?De ene vindt het heerlijk, terwijl een ander er nooit aan zou kunnen wennen. De mensen die gewend zijn aan een waterbed,…
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…

Schoorsteen vegen: zoek een betrouwbare schoorsteenvegerSchoorsteen vegen: zoek een betrouwbare schoorsteenvegerEen houtkachel of open haard in huis betekent dat u regelmatig uw schoorsteen moet laten vegen. Dit omdat anders door aa…
Energie neutrale woningEen woning die geheel zelfstandig is en onafhankelijk van energie leveranciers, wekt zijn eigen nodige energie op en kan…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterbed
  • http://www.aquair.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.