Wat je altijd al wilde weten over rolluiken
Vooral in dicht bebouwde woonwijken is het een voordeel als je eenvoudig de luiken kunt laten zakken om nieuwsgierige blikken te weren. Daarnaast hebben ze echter nog andere positieve eigenschappen. De materialen waarin rolluiken geleverd worden, verschillen qua stabiliteit, prijs en toepassingen. Houten rolluiken dienen vanwege hun hoge gewicht ook als bescherming tegen inbrekers. Maar ze vergen wel veel onderhoud. Hout moet regelmatig worden behandeld tegen weersinvloeden. Stalen rolluiken zijn geschikter: makkelijk in onderhoud, warmte-isolerend, stabiel en geluidsabsorberend. Maar die voordelen hebben ook hun weerslag op de prijs. Luiken van kunststof (PVC) zijn een goedkope oplossing, eenvoudig te reinigen en ze bieden goede thermische isolatie. Maar die lamellen zijn buigzaam en houden geen inbrekers tegen. Mensen kiezen vaak voor rolluiken van aluminium. Die zijn weerbestendig, warmte- en geluidsisolerend en stabiel, waardoor ze ook geschikt zijn als inbraakbeveiliging.
Rolluiken beschermen tegen indringers
Er zijn vele soorten van inbraakbeveiliging in huis, te beginnen bij tralies en eindigend met alarmsystemen. Een zeer goede manier om jezelf en het huis te beschermen zijn rolluiken, niet te verwarren met jalousieën. Ongeacht of dat mechanische of elektrische rolluiken zijn, ze bieden een veilige bescherming in huis. Als je rolluiken nodig hebt om je te beschermen tegen inbrekers, moet je kiezen voor modellen die meer stabiliteit bezitten. Bovendien moet het rolluik een
rem hebben
die het rolluik blokkeert en voorkomt dat deze omhoog wordt gedrukt.
Het isolerend effect van rolluiken
En niet alleen dat! Een rolluik zorgt voor
privacy, beschermt tegen
geluidsoverlast en dient tevens als
warmte-isolatie. Een rolluik afgelaten in de slaapkamer biedt absolute duisternis. En wat warmte-isolatie en
energiebesparing betreft: met een afstand van 10 cm tussen raam en muur, reduceert het rolluik de buitentemperatuur met 8 tot 10 graden. Als dus het hele huis is voorzien van rolluiken en als die ’s avonds gesloten zijn, bespaart dat in de winter heel wat stookkosten. Is het huis gelegen in de buurt of direct langs een drukke hoofdweg, bij een school of iets dergelijks, dan wordt daardoor het geluidsniveau door een rolluik aanzienlijk verminderd. Ook voor verkleuring van meubelen door de zon biedt een rolluik afdoende bescherming.
Inbraakpreventie rolluiken
De belangrijkste reden om een rolluik te monteren is echter inbraakpreventie. Om een huis optimaal met rolluiken te beveiligen, is het belangrijk dat de lamellendikte evenredig is aan de venstergrootte. Een geveerde ophanging verhindert automatisch dat een rolluik omhoog wordt geschoven. Voor elektrisch bedienbare rolluiken voorkomt de motor het omhoogschuiven.
Gewelddadige demontage van het rolluik veroorzaakt veel lawaai. De voordelen van rolluiken spreken dus voor zich. Afhankelijk van de kwaliteit kan de prijs variëren, vanaf ongeveer € 200,- per vierkante meter tot meerdere honderden euro´s.
Elektronisch of handmatig bedienbare rolluiken?
De tijd dat je rolluiken moeizaam en met behulp van spierkracht omhoog moest trekken is allang voorbij. Inmiddels zijn rolluiken ook elektronisch bedienbaar en heeft een motor de menselijke arbeid overgenomen. Maar is alles wat nieuw is ook echt beter? Enkele voor- en nadelen van elektronische en handmatige rolluiken hebben we hier bij elkaar gezet.
De voordelen van mechanisch bedienbare rolluiken
- Het grootste voordeel van elektronisch aangestuurde rolluiken ligt voor de hand: de lichamelijke inspanning vervalt en daardoor ontstaat een zekere mate van comfort. Vooral bij grote vensterramen, waarbij het ophijsen van zware luiken toch met een zekere inspanning gepaard gaat, is dat een verademing. Een kleine druk op de knop en het rolluik glijdt helemaal vanzelf in de gewenste positie.
- Ook om dieven af te schrikken is een elektronisch aangestuurd rolluik een zeer effectief middel. Met een timer kunnen sluit- en openingstijden naar wens worden geprogrammeerd. Ook als de bewoners met vakantie of een weekendje weg zijn, wekt dat op die manier de indruk dat het pand bewoond is.
- In het koude jaargetijde, kan je ook waardevolle energie besparen want een gesloten rolluik heeft ook een isolerende werking. En als je ’s avonds nog wat langer doorwerkt, sluiten elektronisch aangestuurde rolluiken bij het aanbreken van de schemering alvast vanzelf en houden op die manier waardevolle warmte in huis.
Nadelen van mechanisch bedienbare rolluiken
- Als duidelijk nadeel kan worden aangevoerd dat de aanschafkosten van elektronisch aangestuurde rolluiken veel hoger zijn.
- Ook is de storingsgevoeligheid van de elektronica natuurlijk hoger dan de slijtage van een handmatige uitvoering. Voor voorrijkosten, onderhoud en reparatie moet men dus veel dieper in de portemonnee tasten.
- Daar komt bij dat problemen aan de elektronische componenten meestal alleen door bevoegd personeel kunnen worden uitgevoerd;
- Vooral ouderen, die doorgaans weinig vertrouwd zijn met elektronische apparaten, hebben vaak problemen met de bediening en hebben hulp nodig;
- Het programmeren van de timer kan ook als lastig worden opgevat. Maar dat hangt echter volledig af van de persoonlijke omstandigheden en de affiniteit met technologie bij de gebruiker;
- Ook moet men voorzichtig zijn met elektronisch bedienbare rolluiken bij terras- of balkondeuren. Als de timer is geprogrammeerd dan kan het gebeuren dat men zich in de tuin bevindt en de tijd uit het oog verliest. Als dan het rolluik automatisch op een bepaald moment sluit, kan het voorkomen dat men zichzelf buitensluit.
De nieuwe generatie rolluiken
Al met al is er dus veel veranderd aan rolluiken sinds we als kind het donkerbruine rolluik met een rolkoord uit een grote kast lieten glijden. De nieuwe generatie rolluiken lijkt in weinig opzichten meer op het traditionele rolluik uit onze jeugd.
Er bestaan momenteel tal van variaties:
- met ronde, vierkante en vijfhoekige omkasting;
- in 15 standaard kleuren;
- of op wens gespoten in elke denkbare RAL-kleur;
- elektrisch of handbediend.
De allernieuwste snufjes op het gebied van rolluiken
Vooral de elektrische bediening is een uitkomst. Met één druk op de knop laat je zelfs alle rolluiken in huis tegelijk omhoog of omlaag. En door een ingebouwde beveiliging kunnen rolluik en motor niet beschadigd raken als per abuis ergens een deur of raam open staat. Tijdens vakanties kan men ze aan de hand van een tijdklok automatisch openen en sluiten.
Het allernieuwste snufje op het gebied van rolluiken is een rolluik uitgerust met een Somfy-motor, dat met een Home Motion app op je smartphone of tablet op elk gewenst moment in elke gewenste positie kan worden gebracht.