Alarminstallaties en inbraakbeveiliging

Alarminstallaties en inbraakbeveiliging Dieven verrijken zich steeds meer met het bezit van anderen. Welke maatregelen kunt u nemen voor inbraakbeveiliging? Eerst dient u natuurlijk de zwakke plekken in uw woning te vinden. Dat zijn in de regel het venster of de terrasdeur. Maar ook een afgelegen en daardoor nauwelijks zichtbaar dakterras kan voor de dieven een makkelijke toegang zijn. Voor de meeste ramen zijn afsluitbare handgrepen al een goede keuze. Die bemoeilijken een inbraak enorm. Hetzelfde geldt voor hoogwaardige rolluiken. Voor dieven is dit ook een serieus obstakel. Bij de deuren zijn er meerdere varianten om meer veiligheid te creëren, beginnend met een eenvoudige deurketting. Voor elk huis is er wel een passende oplossing. Maar ook moderne technologie speelt een steeds belangrijkere rol bij inbraakbeveiliging. Alarmsystemen bieden weliswaar geen 100% veiligheidsgarantie maar elektronische alarminstallaties en inbraakbeveiliging verhogen de bescherming tegen inbrekers wel aanzienlijk.

Welke soorten inbraakbeveiliging zijn er?

Voor de bewaking van een huis bestaan er in principe twee mogelijkheden:
  • in het eerste geval wordt een aantal kritieke plekken door een bewegingsmelder bewaakt en gecontroleerd;
  • en dan is er de variant waarbij ramen en deuren worden beschermd zodat binnendringen onmogelijk is.

De voor u beste oplossing vindt u na een persoonlijk adviesgesprek met een specialist of een lokaal politie-informatie centrum. En heeft u eenmaal besloten om daadwerkelijk een alarmsysteem te installeren, dan staan er verschillende mogelijkheden ter beschikking.

Melding aan een externe beveiligingsdienst

Als bijzonder effectief hebben zich akoestische en optische signalen bewezen. De dader wordt al voor de daad van zijn voornemen afgebracht. Interessant is ook de combinatie met een externe alarmmelding. In dat geval wordt een inbraakpoging naar een een hulp biedende instantie doorgemeld.

De mate van bescherming door alarmeringssystemen wordt onderverdeeld in verschillende klassen en rangen. Aanbevelingen en eisen worden door de politie in speciale catalogussen voor burgers en bedrijven beschikbaar gesteld.

Goede beveiliging staat of valt met oplettendheid van de bewoner

Ook kunnen gekwalificeerde medewerkers u ter plekke gratis adviseren. Het beschermingsniveau dat u nodig heeft verneemt u van de professional die daarvoor uw huis altijd ter plekke moet controleren. Alleen op die manier kan het risico op inbraak worden bepaald. Maar voor een optimale werking van een alarmsysteem is ook de gebruiker mee verantwoordelijk. De beste beveiliging is nutteloos als bijvoorbeeld een achterdeur of raam openstaat. Een goede inbraakbeveiliging staat of valt dus met de medewerking van de bewoner.

Welk soort alarmsysteem is aanbevolen

Naast speciale sloten zijn vooral alarminstallaties effectief in de bescherming tegen inbrekers. Ze hebben enerzijds tot taak inbrekers vóór of tijdens hun daad op de vlucht te jagen. Anderzijds kan het ook dienen om politie of veiligheidsdiensten over de inbraakpoging te informeren en zo te leiden tot snelle inrekening van de dader. Maar niet elke alarminstallatie is geschikt voor elk huis.

Visueel alarm en geluidsalarm

Op de eerste plaats moet u zich realiseren dat een visueel alarm of geluidssignaal alleen effectief is in woongebieden met directe buren. Alleenstaande huizen in het bos of op grote landgoeden kunnen beter worden uitgerust met een alarmsysteem dat ingeval van een inbraak stille signalen naar de huiseigenaar of een bewakingsdienst zendt.

De voor- en nadelen van een bewegingsmelder

Een manier om inbrekers op de vlucht te jagen, is het installeren van een bewegingsmelder. Deze melders moeten worden geïnstalleerd op een zodanige hoogte dat ze niet gemanipuleerd kunnen worden. Dat geldt met name voor systemen die niet met infrarood werken. Nemen bewegingsmelders in het donker binnen een bepaalde straal bewegingen waar, dan wordt de omgeving verlicht met schijnwerpers. Een nadeel van bewegingsmelders is dat ze het visuele alarm ook in gang zetten als men zelf thuiskomt of wanneer grotere dieren rond het huis zwerven. Bovendien kan het heldere licht inbrekers soms zelfs behulpzaam zijn.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beveiligen van je huis tegen inbrekers: tips en trucsHet beveiligen van je huis tegen inbrekers: tips en trucsJaarlijks worden er in België zo'n 78.000 inbraken gemeld bij de politie. Dit komt neer op ongeveer 200 inbraken per dag…
Alarminstallatie voor thuis: hoe duur is het?Alarminstallatie voor thuis: hoe duur is het?Woon je in een buurt waar veel inbraken gepleegd worden of ben je alleen en wil je net dat stukje extra veiligheid thuis…
Alarmsysteem kopen: Wat kost dat en waar moet je op letten?Met de toenemende inbraakgolven in alle regio's in Nederland is het geen slecht idee om jouw huis en spullen te bescherm…
Inbraakbeveiliging voor het huisWie zijn huis wil beveiligen tegen inbraak, doet er goed aan om eens even in de huid van een potentiële inbreker te krui…

Wat je altijd al wilde weten over rolluikenWat je altijd al wilde weten over rolluikenVooral in dicht bebouwde woonwijken is het een voordeel als je eenvoudig de luiken kunt laten zakken om nieuwsgierige bl…
Aanbouw: bouwen van een uitbouwAanbouw: bouwen van een uitbouwVeel mensen willen een uitbouw bouwen aan het huis. Dit hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende manieren waa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WDnet, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 29-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.