Zo zorgen we voor een aangename temperatuur in onze veranda
Steeds meer landgenoten kiezen voor de uitbreiding van hun woning met een veranda. Daarmee brengen ze de natuur een hele stap dichter bij hun leefruimte. Deze extra glazen woonruimte vraagt een aangepast binnenklimaat, en dit in alle seizoenen. Hoe gaan we tewerk bij de realisatie van een aangename temperatuur in onze glazen leefruimte? Hoe houden we de binnentemperatuur van onze veranda maximaal onder controle, en hoe kiezen we dan voor de juiste isolatie van onze veranda?
Tropisch heet in zomer, bevriezen in winter
Bij de realisatie van een veranda, mogen we de regeling van het binnenklimaat zeker niet over het hoofd zien. Verwaarlozen we de regeling van het binnenklimaat, dan zullen we van onze veranda bitter weinig kunnen genieten. Zorgen we voor geen aangepaste isolatie, dan is het er in de zomer immers puffen en zweten geblazen, en bevriezen we er in de winter. Met welke tips en raadgevingen moeten we beslist rekening houden om, alle seizoen, volop te genieten van onze glazen leefruimte?
Aangepaste isolatie is noodzakelijk
Willen we in alle seizoenen met volle teugen van onze veranda kunnen genieten, dan is dus een aangepaste isolatie noodzakelijk. Een slechte of geen isolatie maakt onze veranda eigenlijk onbruikbaar, en laat onze energiefactuur torenhoog oplopen. Het geschikt isoleren van onze veranda hangt in belangrijke mate af van de gebruikte materialen, de gekozen profielen, van de beglazing en van ons dakmateriaal.
Hout uitstekende isolator
Hout is een uitstekende isolator, voor in de verandabouw. Hout kan als isolator van veranda's, bij zowat alle mogelijke constructies gebruikt worden. Als isolator wordt hier ook veel gebruik gemaakt van pvc. Dit kunststofmateriaal bezit zeker goede isolerende eigenschappen, en is hiervoor veel beter geschikt dan het veel gebruikte staal en aluminium. De laatste jaren hechten ook onze verandabouwers meer en meer belang aan het efficiënt isoleren van veranda's. Ze gebruiken daarbij steeds meer nieuwe methoden en materialen. Zo wordt meer en meer gebruik gemaakt van thermische driekamerprofielen. Met het gebruik van deze driekamerprofielen ontstaan ook zogenaamde koude bruggen, waardoor we met warmteverlies worden geconfronteerd.
Hoogrendementsglas pure noodzaak
Daar onze veranda voor een belangrijk deel uit glas bestaat, is de keuze van de meest geschikte glassoort van groot belang. Klassiek dubbel glas is voor onze veranda beslist onvoldoende. Om met zo weinig mogelijk warmteverlies geconfronteerd te worden, is het gebruik van hoogrendementsglas een must. Dit glas is uiteraard duurder dan het klassieke dubbelglas, maar dat wordt met een lagere energiefactuur vlug terug verdient.
Volledig glazen dak isoleert slechter
Voor ons dak hebben we de keuze uit en plat dak of een glazen constructie. Die keuze hangt in grote mate van onze persoonlijke smaak af. Toch moeten we er zeker rekening mee houden dat een plat dak betere isolerende eigenschappen heeft dan een dak in glas. Bij zo een glazen dag gaat de warmte naar omhoog, terwijl de warmte bij een plat dak gelijkmatig wordt verdeelt. Om zowel ons binnenklimaat als onze energiefactuur onder controle te houden, kiezen we bij voorkeur voor een plat dak met glazen koepels.
Vierseizoensbeglazing en zonnewerende dakbeglazing
Wie aan de bouw van een veranda denkt, moet het gebruik van vierseizoensbeglazing zeker overwegen. Vierseizoensglas zorgt immers voor een minimum aan energieverlies. Het bestaat uit dubbel gelaagd glas dat niet alleen uitstekend isoleert, maar ook in staat is tijdens de wintermaanden de zon binnen te laten. Zonnewerende dakbeglazing zorgt weer mee voor een aangename temperatuur, zowel in de zomer als in de winter.
Natuurlijke of mechanische ventilatie?
Een goede ventilatie is voor onze veranda zeker even belangrijk als zijn isolatie. Bij het ventileren van onze veranda hebben we de keuze tussen een natuurlijk of een mechanisch systeem. Een goede airconditioning bijvoorbeeld zorgt er wel voor dat de lucht in onze veranda geregeld gekoeld wordt, maar spijtig genoeg niet ververst. Dat is bij natuurlijke ventilatie wel het geval. Een natuurlijke ventilatie zorgt dus zowel voor afkoeling als voor verversing van de lucht binnen onze veranda. We kiezen dus bij voorkeur voor een combinatie van dakvensters met verluchtingsroosters in zowel ramen als deuren, zodat de warme lucht maximaal uit onze veranda kan ontsnappen.
Buitenzonwering houdt warme tegen
Willen we zoveel mogelijk van onze veranda kunnen genieten, dan is een zonnewering eigenlijk onontbeerlijk. We kunnen daarbij kiezen tussen binnen- en buitenzonnewering of een combinatie van beiden. Deze zorgen er voor dat het zonlicht minder fel naar binnen valt. Een buitenzonnewering biedt ons echter het niet te onderschatten voordeel dat het de warmte vroegtijdig kan tegen houden. Bij een binnenzonnewering is het esthetisch karakter belangrijker.