Tips om je huis groter en ruimtelijker te laten lijken

Tips om je huis groter en ruimtelijker te laten lijken Hoe klein je huis, of een ruimte in je huis ook is; er zijn altijd manieren waarop je een huis groter en ruimtelijker kunt laten lijken. Een groot en ruim huis oogt mooi en aantrekkelijk, zowel van de binnen- als de buitenkant, en kan er voor zorgen dat een huis beter verkoopt. In dit artikel vind je een aantal tips om je huis groter en ruimtelijker te laten lijken.

Ruim op

Een eerste, vrij simpele tip is om je huis eens goed op te ruimen. Met opruimen wordt niet alleen bedoeld dat je de vaat wast en de stofzuiger door de kamer trek, maar vooral dat je eens nadenkt over de spullen in je huis. Bekijk iedere ruimte (ook buiten) afzonderlijk van een afstandje. Probeer je de kamer eens voor te stellen wanneer er minder spullen in zouden staan. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat minder spullen kamers groter doen lijken. Mensen die hun huis in de verkoop doen, slaan deze eerste tip soms over; terwijl je huis 'onder de loep nemen' en opruimen erg belangrijk is. Wanneer je jaren in een huis hebt gewoond, ben je gewend geraakt aan je meubels; aan de handige maar wel wat slordige krantenbak naast de bank, aan de bomvolle kapstok in de gang enzovoorts. Verzamel alle spullen die je niet gebruikt of die je huis rommelig doen lijken en stop ze in dozen. De dozen kun je bijvoorbeeld op zolder of in de garage opslaan. Vergeet ook niet de overbodige 'spullen' rond je huis op te ruimen. Een eerste aanblik op een mooie voortuin of voorgevel maakt je huis meteen aantrekkelijker.

Think big

Soms hebben mensen de neiging om veel en kleine meubels in hun huis te plaatsen, zeker wanneer ze in een kleine ruimte leven. Het is een misverstand om te denken dat kleine ruimtes kleine meubels nodig hebben. Wie in een vrij krappe slaapkamer een tweepersoonsbed van 1.40 meter breed neerzet, zal hiermee de kamer niet groter laten lijken, maar juist kleiner. Een groot tweepersoonsbed creëert ruimte; ook een grote kledingkast kan dat effect hebben. Het is belangrijk om alle opties na te lopen; maak desnoods een plattegrond van de ruimte. Durf keuzes te maken; in een vrij krappe slaapkamer zal het waarschijnlijk niet handig zijn om ook nog eens een bankje te plaatsen.

Clean and simple

Een huis of ruimte in een huis wordt overzichtelijk en ruimtelijk wanneer je meubels en spullen op een juiste manier in een ruimte zet. Probeer speels om te gaan met meubels en spullen die je hebt, maar daarbij wel voor een strakke afwerking te zorgen. Een open kast bijvoorbeeld kan erg rommelig ogen waardoor de ruimte erg gevuld lijkt door alle spullen. Je kunt een open kast prima in een kamer plaatsen, maar berg de spullen dan op in mooie manden, dozen of andere opbergsystemen.

Benut de complete ruimte

Waar mensen soms de mist in gaan is het benutten van een hele ruimte. Een studeerkamer kan er in een mum van tijd groter uitzien doordat je het bureau verschuift naar het midden van de kamer, of een kwartslag draait. Bedenk bij iedereen ruimte wat het doel van de ruimte is. Een studeerkamer is om 'te studeren'; de computer, boeken, studeertafel enzovoorts moeten dus het grootste gedeelte van de kamer in beslag nemen. Neem ook een vrij grote stoel voor achter het bureau. Wanddecoratie vraagt ook de nodige aandacht; een klein schilderij kun je bijvoorbeeld beter niet op een lange witte muur hangen. De muur zal meteen veel korter lijken.

Gebruik spiegelende materialen

Ruimtes en kamers die écht klein zijn kun je groter laten lijken door te werken met spiegelende materialen. Een goede tip om je badkamer groter te laten lijken is door glanzende witte (of anders kleurige) tegels te gebruiken. Door de spiegeling van de tegels zal het lijken alsof de badkamer een stuk groter is. Denk maar aan de spiegels in bijvoorbeeld een dansschool. Een zelfde effect kan bereikt worden in een kleine ruimte als een hal. In plaats van vloerbedekking op de grond kun je bijvoorbeeld tegels laten leggen.

Gebruik kleur

Het is waar dat lichte kleuren een vergroot effect kunnen hebben. Het hoeft alleen niet te betekenen dat je alles 'saai' wit verft. Een slaapkamer kun je gerust een mooie, zachte kleur geven. Het is dan wel handig dat je alle muren (en dus niet maar een muurtje) dezelfde kleur geeft. Ook kunnen strepen in de breedte een ruimte groter doen lijken. Een muur kun je bijvoorbeeld de onderkant een kleur geven en de bovenkant wit of gebroken wit laten. Probeer met kleuren altijd voor een bepaald 'thema' te gaan. Daarmee creëer je eenheid in een ruimte, waardoor de ruimte groter lijkt. Een kleurenkaart of kleuradvies kan je helpen om een thema te kiezen.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toegevoegde waarde van een verkoopstylistToegevoegde waarde van een verkoopstylistHuizen die in de verkoop staan worden verkocht als de potentiële kopers een prettig gevoel krijgen van het huis. De inri…
10 tips om je huis beter te verkopen10 tips om je huis beter te verkopenAls je je huis wilt verkopen, moet je zorgen dat je huis tijdens een bezichtiging zo goed mogelijk uit de verf komt. Dat…
Wat kost een schuifpui?De tuin is een verlenging van het huis. U kunt de tuin goed bij het huis betrekken door een schuifpui te plaatsen. Dit v…
Huis verkopen  huis leeg of bewoond in de verkoop?Huis verkopen huis leeg of bewoond in de verkoop?Is het eenvoudiger om een gemeubileerd huis te verkopen? Of moet u juist het huis leeg maken om het geheel groter te lat…

Wonen onder de hemel: de Yurt (Ger)Wonen onder de hemel: de Yurt (Ger)Wat als je simpeler en vrijer kon leven, zonder gebukt te gaan onder huur of hypotheek? Als je dichter bij de natuur kon…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.