Wonen: Tocht, vocht of kou in huis
Niemand zit op tocht, vocht of kou in huis te wachten. Maar niet ieder huis is even goed geïsoleerd en dan is de vraag wat je er zelf allemaal aan kunt doen om het behaaglijk te krijgen in een goed ventilerende omgeving, waar een behaaglijke temperatuur heerst. Waarbij ook de stookkosten niet te veel oplopen. Enkele zaken waarop gelet kan worden en relatief eenvoudig actie op ondernomen kan worden.
Mogelijkheden
De nieuwe woningen zijn over het algemeen goed geïsoleerd, maar dat neemt niet weg dat het toch goed is te bekijken of er ook voldoende ventilatie is. Zeker nieuwe woningen zijn nog erg vochtig en natuurlijk zijn er wettelijke maatregelen waar de ventilatie aan moet voldoen. Dat neemt niet weg dat het goed is hier zelf ook nog naar te kijken. Extra ventilatie maken is eenvoudiger als er nog niet in gewoond wordt.
Zijn de roosters bij de ramen toereikend, hoe is de ventilatie op de badkamer, de keuken en in de wc. Daar waar een en ander inpandig is geregeld, is het extra belangrijk dat er goed naar ventilatiemogelijkheden gekeken wordt.
Aanpassingen aan de woning zijn ook nog eens naar een lager BTW tarief gezet, wat het aanpassen aan de woning – als je dit niet zelf kunt – goedkoper maakt. Een extra mogelijkheid om hier eens goed over na te denken.
Dubbel glas
De wettelijke regeling van dubbelglas geldt natuurlijk niet als je in een oud huis gaat wonen (koop of huur). Er moet wel rekening gehouden worden met de verkoopprijs of de huurprijs als er niet overal dubbelglas zit. Bij de koopwoning goed om te bedenken of je overal dubbel glas wilt. Dit kan voor het bewonen geregeld worden en helemaal met de winter voor de deur.
Dubbel glas heeft in 2010 nog een subsidie van 35,- euro per vierkante meter. Nog een extra mogelijkheid om te bekijken voor het plaatsen van dubbel glas.
Expert
Vraag de expert van je warmteleverancier om eens langs te komen. Deze neemt een standaard lijst door en kan heel gericht tips geven voor de specifieke woning. De meeste leveranciers hebben dit als gratis service ingesteld. Los van grotere aanpassingen kan deze man of vrouw ook de kleine zaken aangeven die je zelf met weinig moeite op kunt pakken (bijvoorbeeld tochtstrips of ventilatieroosters plaatsen en filters vervangen).
CV ketel
Voldoet de CV ketel nog wel aan de norm. Ook al werkt de ketel nog prima, kan deze nog steeds een energieverslindend apparaat zijn. Een energiezuinige ketel kan dan op jaarbasis veel geld schelen. De gemiddelde CV ketel is niet goedkoop en daarom bieden veel bedrijven deze in de leasevorm aan. Laat je informeren over de mogelijkheden en de totale kosten versus die van aanschaf in eens.
Vocht
Teveel vocht in huis is niet ideaal, maar te weinig is ook slecht. In menig woning zie je de waterbakjes aan de verwarming hangen, maar er zijn ook bevochtigingapparaten die automatisch aanslaan als het te droog in huis wordt. Eenmalig goed instellen en het apparaat doet zijn werk. Wel goed opletten dat het afgestemd is op de grootte van de ruimte.
Online controleren
We moeten met onze tijd mee en dat wil ook zeggen dat er tegenwoordig online mogelijkheden zijn om te controleren of de woning voldoet aan de standaard. Voor de oudere woningen, denk hierbij aan woningen van voor 1970, is er een mogelijkheid om dit gratis online te doen. De Local Warming check website (www.localwarningcheck.nl) is zo’n website.
Via internet kan ook de expert van de leverancier opgezocht worden. Daarnaast zijn er betaalde experts, prijzen vaak variërend van 200,- tot 350,- euro.
Tot slot
Er zijn nog diverse subsidiepotjes die aan te spreken zijn, maar daarvoor moet je wel gericht zoeken. Een expert kan je hier ook bij helpen. Alles bij elkaar kan je je met relatief eenvoudige middelen vaak al veel geld besparen. Toch de moeite om er eens naar te kijken?