Een tweede huis in Spanje als eigendom is een rijk bezit

Een tweede huis in Spanje als eigendom is een rijk bezit Als men eenmaal in het bezit is van een tweede woning in Spanje dan wil je daar regelmatig korte of langere periodes verblijven. Dit heeft consequenties en voor- en nadelen. Men bewoont altijd maar één huis en de andere woning staat leeg. Ook breng je je vakanties meestal in je tweede huis door en ga je niet zo vaak naar andere plaatsen. Men kan ook besluiten de tweede woning te gaan verhuren. Dit zijn zaken die je goed vooraf moet overwegen. Bepalingen in de reisverzekering moeten bekend zijn en het toezicht op de woning gedurende de tijd dat deze leeg staat dient geregeld te worden.

Spanje

Het in bezit hebben van een tweede huis in Spanje zal in het algemeen een vreugdevol gebeuren zijn. Men kan op diverse tijdstippen in het heerlijke klimaat verblijven en ook ter plekke fijne sociale contacten opbouwen. Men kan van de Spaanse gastronomie genieten en er zijn veel steden en leuke plaatsen te bezoeken. Spaanse feesten zijn er in iedere omgeving volop en zijn meestal een bezoek waard. Je kunt a.h.w. thuis bezoek ontvangen van kinderen of familie en dit geeft gezelligheid.

Aandachtspunten bij het tweede huis

Een aantal aandachtspunten bij het hebben van een tweede huis zijn van belang. Te denken valt aan:
  • Hoe ga je de woning bewonen
  • Wie verzorgt het onderhoud
  • Wat te doen bij calamiteiten
  • Hoe zijn de ziektekosten gedekt
  • Wat zijn de vaste kosten

Hoe ga je de woning bewonen?

In veel urbanisaties zie je vaak dat mensen regelmatig slechts enkele weken per jaar hun woning bewonen. Ook zijn er bewoners die bijvoorbeeld vaste periodes van 3 maanden verblijven, of steeds 6 weken. Daarnaast kennen we de overwinteraars. Tijdens de schoolvakanties zie je veel gezinnen die op bezoek komen bij opa en oma of een woning huren. Sommige woningen worden verhuurd en anderen staan lange tijd leeg. Er zijn ook mensen die permanent in Spanje wonen. Dit noemt men residenten. Vooraf is het belangrijk na te gaan welke periode en hoe lang je naar de tweede woning wilt en kunt gaan.

Gevolgen voor wonen in eigen land

Bedenk dat wanneer je regelmatig langere tijd weg bent uit Nederland dit consequenties heeft voor je sociale leven. Lidmaatschappen van verenigingen in eigen land zijn vaak moeilijk te combineren met regelmatige en lange afwezigheid en ook de familiefeestjes moeten vooraf in de planning worden meegenomen. Een cursus volgen lukt niet altijd op de juiste tijdstippen. Het doen van vrijwilligerswerk is bijna onmogelijk. Je contacten veranderen misschien méér dan je vooraf gedacht hebt.

Wie verzorgt het onderhoud

Als men het ene huis bewoont dan staat in het algemeen het andere huis leeg. Post blijft liggen en de tuin kan al snel een chaos worden. Daarom zal er altijd iemand dienen te zijn die in het bezit van een sleutel is. Over het algemeen regelt men dit met vrienden en buren. In Spanje kun je hiervoor een bureau inhuren en zeker als er een zwembad is valt dit aan te raden. Immers de pomp moet regelmatig worden schoongemaakt, chloorblokken of zoutvoorziening dienen te worden geregeld. Ook kan er een sprinklerinstallatie in de tuin zijn die kan gaan lekken. Er zijn voorbeelden bekend waarbij wekenlang water wegstroomde en dan is de rekening van de waterleidingmaatschappij uitzonderlijk hoog. Daarom is een goede controle noodzakelijk tijdens afwezigheid van de eigenaar.

Wat te doen bij calamiteiten

Hierbij valt te denken aan kortsluiting na onweer, inbraak, wateroverlast of iets dergelijks. Hierdoor kan aanwezigheid van de eigenaar plotseling vereist zijn. Vaak worden door buren of vrienden de eerste maatregelen wel getroffen maar voor een snelle en volledige afhandeling zul je toch zelf aanwezig moeten zijn.

Hoe zijn de ziektekosten geregeld

De meeste reisverzekeringen, ook de doorlopende, geven vaak een periode van 6 weken waarin je naar het buitenland kunt gaan. Als je langer wilt verblijven dan is het raadzaam een aanvullende verzekering af te sluiten. De ziekenhuizen in Spanje zijn verdeeld in publieke en particuliere en met een goede verzekering kan men gebruik maken van de particuliere ziekenhuizen en ook een Nederlandse huisarts of tandarts wordt dan vergoed. Ook voor de autoverzekering geldt dat men na dient te gaan hoe lang men in het buitenland mag verblijven.

Wat zijn de vaste kosten van de woning die je bezit

De vaste kosten worden voornamelijk gevormd door vastrechtkosten van elektra, water en telefoon. Aan de gemeente betaalt men de kosten voor het ophalen van het vuilnis. Daarnaast zijn er de kosten van verzekering voor opstal en inboedel. Soms is er in de urbanisatie een vereniging van huiseigenaren en dient men een bijdrage te betalen aan de urbanisatie. De hoogte is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van een gemeenschappelijk zwembad. Tevens heeft men te maken met de Spaanse belastingen o.a. de Impuesto sobre Bienes Inmeubles= onroerend goedbelasting. Het verdient aanbeveling om bij de makelaar te informeren naar andere belastingen. Omdat het belastingstelsel in Spanje regelmatig wijzigt valt dit niet nauwkeurig aan te geven.

Spaanse bankrekening

Automatische afschrijvingen van de bankrekening zijn te verkiezen, maar men dient regelmatig te controleren of er voldoende geld op de Spaanse bankrekening staat want anders worden elektriciteit of telefoon zonder pardon afgesloten en pas na het betalen van een fikse boete hersteld. In Spanje zoeken mensen vaak de hulp van een Gestor. Dit is een administrateur die de financiële zaken voor je regelt. Hij/zij is op de hoogte van de Spaanse regels en kan problemen bij afwezigheid voorkomen. Het komt ook vaak voor dat mensen de afschrijving van de vaste lasten via de Nederlandse bankrekening betalen en dan kan de Spaanse bankrekening overbodig worden.

Reiskosten

Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van de reiskosten. Sommige mensen gaan graag met de eigen auto maar met het ouder worden kan dit een probleem gaan vormen. Dan zal men kiezen voor het vliegtuig. Deze kosten dienen in de planning te worden meegenomen, afhankelijk van hoeveel keer per jaar men heen en weer wil reizen.

Woongenot

Maar wanneer deze zaken geregeld zijn en men slaagt erin om van beide huizen een thuis te maken dan kan er sprake zijn van veel woongenot en kan men vele jaren genieten van het Spaanse bezit.
© 2010 - 2025 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een woning huren of kopen? De voor- en nadelen op een rijIs huren weggegooid geld? Je hoort vaak mensen roepen dat je beter een huis kunt kopen dan huren omdat je dan het geld i…
Een reisverzekering afsluitenEen reisverzekering afsluitenAls je op vakantie gaat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Maar ook als je een weekend weg gaat is…
Wel of niet een tweede eigen woningWel of niet een tweede eigen woningEen tweede eigen woning is vaak ook uw droomwoning. Of uw tweede huis is een beleggingsobject en voor de verhuur, een va…
Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Is belastingvrije verhuur mogelijk? Wie een koopwoning of vakantiewoning bezit, kan er immers voor kiezen om deze het he…

Anders wonen, oud wordt nieuwAnders wonen, oud wordt nieuwDe meeste mensen wonen in een reguliere woning, althans wat wij verstaan onder ‘reguliere woning’. Het gaat dan meestal…
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.