Woningruil: Tijdelijk of permanent ruilen van huis

Er kunnen momenten in je leven zijn dat je graag ergens anders zou wonen, of in een ander soort huis. Woningruil is dan een optie, die nog niet zo heel erg bekend is maar wel een gemakkelijke oplossing kan vormen. Ruilen van woning met andere mensen kan tijdelijk of permanent, met huurhuizen maar ook met een koopwoning. Je kiest zelf de mensen uit met wie je wel van huis zou willen wisselen. Je kunt zelfs internationaal van huis ruilen! Hoe gaat woningruil in zijn werk en waar let je op?

Waarom zou je van huis ruilen met andere mensen?

Stel je gaat tijdelijk werken in een andere plaats en verhuizen is moeilijk, te duur en kost veel te veel tijd. Of: Je huis wordt te klein maar je krijgt het maar niet verkocht. Er zijn natuurlijk net zoveel redenen om tijdelijk of permanent te zoeken naar een ander huis als dat er mensen zijn.

Je wilt bijvoorbeeld weten of meer landelijk wonen iets voor jou is maar wilt nog niet definitief beslissen om naar het platteland te verhuizen. Of je bent tijdelijk slecht ter been en wil tijdelijk op de begane grond wonen omdat dat het leven wat gemakkelijker maakt. Een laatste voorbeeld is dat Griekenland je altijd al wat heeft geleken maar je niet weet of daar echt een leven opbouwen een reële optie vormt of toch niet. Misschien is in deze gevallen woningruil iets voor jou.

Wat is woningruil precies?

Wanneer je op korte termijn of tijdelijk een ander huis wilt gaan bewonen, is dat niet eenvoudig. Wanneer je een koophuis hebt, moet dat eerst worden verkocht maar ook bij een huurhuis is wisselen van huis nooit een gemakkelijke opgave. Woningruil kan dan de oplossing zijn om toch op korte termijn naar dat andere huis te kunnen verhuizen.

Bij woningruil wissel je tijdelijk of permanent van huis met een ander of een ander gezin. Soms gaat het om wisselen van huurhuis maar ook wanneer je allebei een koophuis hebt (of zelfs bij één van beiden) kan van woning ruilen een optie zijn. Wisselen van woning kan binnen Nederland maar ook met mensen uit een ander land ergens op de wereld.

Hoe vind je een ruilwoning?

Bij woningruil ga je in principe op zoek naar voor jou onbekende mensen, die op zoek zijn naar een huis zoals het jouwe en die zelf in een huis wonen wat voor jou nu of voor altijd ideaal zou zijn. Dat klinkt heel erg moeilijk maar er zijn speciale websites op Internet, zowel nationaal als internationaal, waar je gelijkgezinden vindt die tijdelijk of voor altijd van huis of zelfs van leven (en dus ook baan) willen wisselen. Denk voor een niet zo realistisch maar wel vermakelijk voorbeeld aan de film "The Holiday", waarin Kate Winslet en Cameron Diaz tijdelijk van huis ruilen.

Verder wordt er vooral gezocht naar geschikte ruilpartners via tijdschriften, kranten, prikborden en sites met oproepjes op Internet. Omdat de meeste regionale bladen niet buiten de eigen regio worden gelezen is zoeken via Internet meestal gemakkelijker. Voor internationale woningruil hebben de meeste websites, die bemiddelingen tot stand brengen, ook prachtige kleurencatalogi, waarin per plaats alle woningen met omschrijving en foto zijn opgenomen.

Op welke websites vind je nou mensen, die van huis willen ruilen?

Sites, die mensen of gezinnen kunnen helpen bemiddelen vind je zowel binnen Nederland als internationaal. Voorbeelden van nationale websites, die vraag en aanbod bij elkaar proberen te brengen zijn onder andere:
 • I-Trade
 • Woningruilnet
 • De Woningruiler
 • Speurders

Voorbeelden van mogelijkheden om internationaal van huis te wisselen vind je onder andere op:
 • Holidaylink
 • Home Exchange Worldwide
 • HomeForExchange
 • Huizenruil

Waarop moet je letten als je aan woningruil wilt gaan doen?

Wanneer je binnen Nederland van huurwoning wilt ruilen met andere mensen moeten beide individuen of gezinnen aan de eisen van de wederzijdse gemeenten voldoen. Een stedelijke woningdienst kan meer vertellen over of er en zo ja welke eisen er worden gesteld bij een wisseling van woning. Let er op dat huursubsidie in de ene gemeente niet perse ook geldt voor een andere gemeente.

Wanneer je tijdelijk van woning wisselt, blijven meestal de meubels achter van de oorspronkelijke bewoners. Aan beide kanten moet je er dus wel tegen kunnen dat andere mensen jouw spullen gebruiken. Ook moet je om diezelfde reden wederzijds een gevoel hebben dat het wel goed zit. Dat je mensen kunt vertrouwen en dat ze zorgvuldig met jouw interieur zullen omspringen, geen vetes zullen aangaan met de buren en op de afgesproken datum weer zullen vertrekken uit jouw woning.

De ervaringen van mensen, die vaker aan woningruil hebben gedaan zijn over het algemeen erg positief. Het voordeel van ruilen is namelijk wel dat je op basis van behoeften aan twee kanten tot overeenstemming komt. Het is heel belangrijk om vaak en goed te praten met de mensen, waarmee je van woning wilt gaan ruilen.

Welke eisen worden er aan je gesteld door verhuurders of de gemeente?

Wanneer je wilt ruilen van woning worden er bij huurwoningen vaak extra eisen gesteld. Deze eisen zijn:
 • Inkomen: Moet in verhouding zijn tot de specifieke huurprijs van de woning waarnaar je wilt toe verhuizen
 • Gezinsgrootte: De nieuwe woning moet passend zijn voor de samenstelling van jullie gezin
 • Werk: Soms wordt er verwacht dat je in de "nieuwe regio" werkzaam bent
 • Binding: Soms maar niet altijd wordt er verwacht dat je binding hebt of hebt gehad met de regio waar je naar toe wilt verhuizen

Bij wisselen van koopwoning zijn de eisen van gemeenten relatief soepeler maar zul je financieel via de bank en de notaris goede voorwaarden moeten laten opstellen, omdat het in dit geval gaat om persoonlijk eigendom.

Bij internationale woningruil kun je meestal maar een beperkte tijd verblijven (meestal drie maanden) in een ander land. Om daar te mogen blijven en dus permanent van huis te wisselen moet je echt permanent naar het buitenland emigreren en dat vereist wat meer voorbereiding dan hier in dit artikel kan worden toegelicht.
© 2009 - 2020 Sterretje999, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koophuis ruilenKoophuis ruilenUw huis en woning ruilen in 2019 of 2020 en vervolgens snel verkopen? Ruilen van uw koophuis met een iemand die een huis…
Huis ruilen met oudersHuis ruilen met oudersU wilt in 2020 uw huis ruilen met het huis van uw ouders. Wat moet u als kind voor deze woningruil regelen en wat vindt…
Verhuizen naar huurwoning en hypotheekVerhuizen naar huurwoning en hypotheekU kunt uw koophuis verlaten voor een huurwoning, maar dan wilt u toch ook weten wat dat in 2019 en 2020 financieel betek…
Redenen om een huurhuis te kiezenRedenen om een huurhuis te kiezenIn periode van 2008 tot en met 2011 is gebleken dat de waarde van een koophuis ook kan zakken. Als huurder van een huis,…

Huis kopen: Verborgen gebreken buitenshuisHuis kopen: Verborgen gebreken buitenshuisVerborgen gebreken buitenshuis: belangrijk om op te letten voor je een huis koopt. Verborgen gebreken herstellen loopt i…

Reageer op het artikel "Woningruil: Tijdelijk of permanent ruilen van huis"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

M. A. Iguiniz, 26-09-2015 17:21 #1
Ik zoek een appartement om te ruilen met mijn koop appartement. Mag ook een kleine huisje. Wel op niet grotere afstand dan half uur van de bushalte Rijnsweerd Zuid. En ook een redelijk rustig en goed buurt.
Ik woon heel goed in Leiden op 10 mint lopen van het centrum, half uur lopen Leiden centraal station en 8 mint lopen Leiden Lammenschans waar heel veel bussen langsgaan o.a. richting Leiden station centraal. Voor de deur halte van twee bussen die o.a naar Leiden station centraal gaan.
Ik ben heel erg netjes en ik wil alleen iemand die ook zeer zorgvuldig is.
Dit is een proef periode voor mij want misschien wil ik voor vast in Utrecht gaan wonen.
Mijn bedoeling is van maandag t/m donderdag in Utrecht werken en in het weekend af en toe in Leiden kunnen zijn.
Ik hoor het graag van u.
Met vriendelijke groeten,
M.A. Iguiñiz

Infoteur: Sterretje999
Laatste update: 20-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Reacties: 1
Schrijf mee!