Gevel renoveren: soorten gevelbekleding

Gevel renoveren: soorten gevelbekleding De gevel van je huis is tevens het gezicht van je huis, het visitekaartje. Hoe een gevel onderhouden is laat toch een indruk achter van de mensen die er wonen. Gevelbekleding is er in verschillende materialen, zoals de kunststof gevelbekleding. Wie zelf zijn gevel wil renoveren kan zich beter verdiept hebben in de voordelen, nadelen, kwaliteit en duurzaamheid van de verschillende soorten gevelbekledingen. Ook voor het monteren van gevelbetimmering geldt dit.

Gevelbekleding, keuze uit veel verschillende materialen

Om de gevel te renoveren kun je kiezen uit verschillende materialen. Kunststof gevelbekleding wordt door huizenbezitters veel aangeschaft. Een houten gevel is niet alles en vergt veel onderhoud. Vooral wanneer de zon veel uren op de gevel staat, gaat dit ten koste van het hout. Kunststof gevelbekleding is populair bij gevelrenovatie en makkelijk in onderhoud. Toch heeft de huizenbezitter veel meer keuze qua gevelbetimmeringen dan gevelbekleding van kunststof. Als gevelbekleding zijn er dus veel soorten materiaal waarin duurzaamheid, kwaliteit en onderhoud veel verschillen geven.

Kunststof gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding is populair bij huizenbezitters die van hun houten gevelbetimmering af willen. In modale nieuwbouwwijken kom je kunststof gevelbekleding veel tegen. Kunststof gevelbekleding is duurder dan hout, maar de levensduur is langer. Kunststof gevelbekleding is betrekkelijk doch niet helemaal onderhoudsarm: het kunststof moet regelmatig schoongemaakt worden. Er zijn kunststof rabatdelen en er is kunststof plaatmateriaal. Met name canexelis populair vanwege de duurzaamheid en het minimale onderhoud. Canexel gevelbekleding die direct klaar voor gebruik is.
Voordelen kunststof gevelbekleding: betrekkelijk onderhoudsarm, duurzaam, geen schade door vocht
Nadelen: kleur is moeilijker te veranderen dan bij hout

Wanneer je de kleur van kunststof gevelbekleding wilt veranderen is een passende primer een must.

Gevelbekleding van hout

Houten gevelbekleding heeft nadelen: zoals houtrot, regelmatig een schilderbeurt moeten geven (vooral bij veel zonuren op de houten gevel), kromtrekkende planken (hout werkt). Behalve de twee- of driejaarlijkse schilderbeurt (afhankelijk van de zonuren op de gevel) is er verder weinig onderhoud. Wanneer je zelf niet schildert en het schilderen van de houten gevelbetimmering uitbesteed ben je voordeliger uit met kunststof gevelbekleding, dat spreekt voor zich. Een gevelbekleding van hout is echter een aanrader wanneer een huis zijn authentieke uistraling, karakter en stijl moet behouden. Er zijn vele houtsoorten als gevelbekleding verkrijgbaar, in allerlei diktes.

Red Cedar: zeer weinig onderhoud

Een gevelbetimmering van het houtsoort red cedar, hoeft niet overgeschilderd te worden en is trendy vanwege de vergrijzende uitstraling van het hout. Red Cedar wordt door moderne architecten steeds meer gebruikt.

Onderhoudsarme gevelbekleding is ook de gevelbekleding van baksteen.

Niet alleen een mooie gevel maar ook een regenwerende en isolerende

Een mooi uitziende en goed onderhouden gevel is je visitekaartje. Maar het gaat niet alleen om de uitstraling van je gevel. Tevens heeft een goede gevelbekleding ook een andere functie, namelijk een regenwerende functie en isolatie. Een goede gevelbekleding bespaart ook energie doordat er voor materiaal gekozen wordt waarin geperst steenwol zit (Rockpanel).

Zelf aan de slag met gevelbekleding

Doe-het-zelven is van deze tijd en een beetje klusjesman wil zelf de gevelbekleding aanbrengen. Het oriëntatieproces zal tijdrovend zijn vanwege de verschillende soorten en kwaliteiten gevelbekleding. Toch is het belangrijk om dit oriëntatieproces goed te doorlopen, veel informatie aan te vragen bij verschillende dealers van gevelbekleding en offertes op te vragen. Kies je het verkeerde materiaal gevelbekleding, dan heb je een echte kat in de zak want dan zal de gevelbekleding vervangen moeten worden waardoor de kosten onnodig en behoorlijk oplopen. Het komt voor dat men een kunststof plaat dat voor binnenshuis geschikt is, buitenshuis monteert. Dit heeft vanwege zonlicht en klimaat tot gevolg dat de platen verkleuren en kromtrekken. Zonde geld. Ook houten platen voor binnenshuis (zoals multiplex) moet men niet als gevelbekleding gebruiken: de lagen laten dan los. Goedkoop is duurkoop. Zorg bij de aanschaf van gevelbekleding dat het van exterieurkwaliteit is (let op het KOMO-keurmerk).

Gevel renoveren: monteren

Monteren van gevelbekleding, hier moet je goed doordacht te werk gaan bij gevelrenovatie. Een correct montage en afwerking van de gevelbekleding is van groot belang en heeft natuurlijk gevolgen voor de duurzaamheid!

Veel voorkomende fouten bij gevelrenovatie en monteren zijn:

  • niet afdoende schilderwerk (geen goede bescherming dus)
  • slechte montage: vochtinwerking
  • geen rekening houden met krimpen en uitzetten van gevelbekleding
  • er niet bij stilstaan dat kunststof gevelbekleding ook rekt en krimpt (behalve Rockpanel)
  • niet de aanwijzingen van fabrikant opvolgen
  • gevelbetimmering niet ventilerend aanbrengen
  • achterkant van gevelbekleding staat niet in contact met buitenlucht
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstwering: welke soorten zijn er?Borstwering: welke soorten zijn er?Borstwering is er in veel soorten en kleuren. Kunststof borstwering is het populairst. Opvallend aan de gevelbekleding v…
Gevelreiniging: Gevel reinigenGevelreiniging: Gevel reinigenDoor smok of vuile uitlaatgassen raken veel gevels van woningen en panden vervuild. Dit gebeurt het meest in de stad, om…
Meer harmonie met eigentijdse dak- en gevelbekledingMeer harmonie met eigentijdse dak- en gevelbekledingDe jongste jaren worden we steeds veeleisender, zowel op het vlak van de isolatie als het comfort van onze woning. Deze…
Impregneren gevel zelf doen: producten, stappenplan, tipsImpregneren gevel zelf doen: producten, stappenplan, tipsHet impregneren van de gevel kan men snel en gemakkelijk zelf doen. Ook onervaren doe-het-zelvers kunnen de beschermende…

Open huis organiseren wanneer je verhuisd bentJe kunt een open huis houden wanneer je je huis wilt verkopen, maar ook wanneer je verhuisd bent. Wanneer je een open hu…
Het dressoir is weer inHet dressoir is weer inHet dressoir heeft lang iets van grootmoederstijd gehad, denk maar aan het liedje van Wim Sonneveld waarin hij het dress…
Reactie

Beljaars, 11-04-2011
Mijn twee topgevels zijn bekleed met red cedar omdat wij dit niet grijs willen (geen behandeling) worden deze met een soort lijnolie bewerkt. Om dit onderhoud te voorkomen denken wij er aan om er kunststof delen er over heen te plaatsen. Kunnen de kunststof delen direct op het red cedar geschroefd worden? Reactie infoteur, 12-04-2011
Op zich best zonde, omdat Red Cedar duurzaam is en, afhankelijk van het type, onderhoudsvrij. Voor het bevestigen van kunstof delen zal de red cedar eerst verwijderd moeten worden.

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 23-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.