Gevel renoveren: soorten gevelbekleding
De gevel van je huis is tevens het gezicht van je huis, het visitekaartje. Hoe een gevel onderhouden is laat toch een indruk achter van de mensen die er wonen. Gevelbekleding is er in verschillende materialen, zoals de kunststof gevelbekleding. Wie zelf zijn gevel wil renoveren kan zich beter verdiept hebben in de voordelen, nadelen, kwaliteit en duurzaamheid van de verschillende soorten gevelbekledingen. Ook voor het monteren van gevelbetimmering geldt dit.
Gevelbekleding, keuze uit veel verschillende materialen
Om de gevel te
renoveren kun je kiezen uit verschillende materialen. Kunststof gevelbekleding wordt door huizenbezitters veel aangeschaft. Een houten gevel is niet alles en vergt veel onderhoud. Vooral wanneer de zon veel uren op de gevel staat, gaat dit ten koste van het hout. Kunststof
gevelbekleding is populair bij
gevelrenovatie en makkelijk in onderhoud. Toch heeft de huizenbezitter veel meer keuze qua gevelbetimmeringen dan gevelbekleding van kunststof. Als gevelbekleding zijn er dus veel soorten materiaal waarin duurzaamheid, kwaliteit en onderhoud veel verschillen geven.
Kunststof gevelbekleding
Kunststof gevelbekleding is populair bij huizenbezitters die van hun houten
gevelbetimmering af willen. In modale nieuwbouwwijken kom je kunststof gevelbekleding veel tegen. Kunststof gevelbekleding is duurder dan hout, maar de levensduur is langer. Kunststof gevelbekleding is betrekkelijk doch niet helemaal onderhoudsarm: het kunststof moet regelmatig schoongemaakt worden. Er zijn kunststof rabatdelen en er is kunststof plaatmateriaal. Met name
canexelis populair vanwege de duurzaamheid en het minimale onderhoud. Canexel gevelbekleding die direct klaar voor gebruik is.
Voordelen kunststof gevelbekleding: betrekkelijk onderhoudsarm, duurzaam, geen schade door vocht
Nadelen: kleur is moeilijker te veranderen dan bij hout
Wanneer je de kleur van kunststof gevelbekleding wilt veranderen is een passende primer een must.
Gevelbekleding van hout
Houten gevelbekleding heeft nadelen: zoals houtrot, regelmatig een schilderbeurt moeten geven (vooral bij veel zonuren op de houten gevel), kromtrekkende planken (hout werkt). Behalve de twee- of driejaarlijkse schilderbeurt (afhankelijk van de zonuren op de gevel) is er verder weinig onderhoud. Wanneer je zelf niet schildert en het schilderen van de houten
gevelbetimmering uitbesteed ben je voordeliger uit met kunststof gevelbekleding, dat spreekt voor zich. Een gevelbekleding van hout is echter een aanrader wanneer een huis zijn authentieke uistraling, karakter en stijl moet behouden. Er zijn vele houtsoorten als gevelbekleding verkrijgbaar, in allerlei diktes.
Red Cedar: zeer weinig onderhoud
Een gevelbetimmering van het houtsoort red cedar, hoeft niet overgeschilderd te worden en is trendy vanwege de vergrijzende uitstraling van het hout. Red Cedar wordt door moderne architecten steeds meer gebruikt.
Onderhoudsarme gevelbekleding is ook de gevelbekleding van baksteen.
Niet alleen een mooie gevel maar ook een regenwerende en isolerende
Een mooi uitziende en goed onderhouden gevel is je visitekaartje. Maar het gaat niet alleen om de uitstraling van je gevel. Tevens heeft een goede
gevelbekleding ook een andere functie, namelijk een regenwerende functie en isolatie. Een goede gevelbekleding bespaart ook energie doordat er voor materiaal gekozen wordt waarin geperst steenwol zit (Rockpanel).
Zelf aan de slag met gevelbekleding
Doe-het-zelven is van deze tijd en een beetje klusjesman wil zelf de
gevelbekleding aanbrengen. Het oriëntatieproces zal tijdrovend zijn vanwege de verschillende soorten en kwaliteiten gevelbekleding. Toch is het belangrijk om dit oriëntatieproces goed te doorlopen, veel informatie aan te vragen bij verschillende dealers van gevelbekleding en offertes op te vragen. Kies je het verkeerde materiaal gevelbekleding, dan heb je een echte kat in de zak want dan zal de gevelbekleding vervangen moeten worden waardoor de kosten onnodig en behoorlijk oplopen. Het komt voor dat men een kunststof plaat dat voor binnenshuis geschikt is, buitenshuis monteert. Dit heeft vanwege zonlicht en klimaat tot gevolg dat de platen verkleuren en kromtrekken. Zonde geld. Ook houten platen voor binnenshuis (zoals multiplex) moet men niet als gevelbekleding gebruiken: de lagen laten dan los. Goedkoop is duurkoop. Zorg bij de aanschaf van gevelbekleding dat het van exterieurkwaliteit is (let op het KOMO-keurmerk).
Gevel renoveren: monteren
Monteren van gevelbekleding, hier moet je goed doordacht te werk gaan bij
gevelrenovatie. Een correct montage en afwerking van de gevelbekleding is van groot belang en heeft natuurlijk gevolgen voor de duurzaamheid!
Veel voorkomende fouten bij gevelrenovatie en monteren zijn:
- niet afdoende schilderwerk (geen goede bescherming dus)
- slechte montage: vochtinwerking
- geen rekening houden met krimpen en uitzetten van gevelbekleding
- er niet bij stilstaan dat kunststof gevelbekleding ook rekt en krimpt (behalve Rockpanel)
- niet de aanwijzingen van fabrikant opvolgen
- gevelbetimmering niet ventilerend aanbrengen
- achterkant van gevelbekleding staat niet in contact met buitenlucht