Wat is een sleutelverklaring?
Na het ondertekenen van de akte van levering ontvangen de kopers de sleutels van het huis. Vaak is het handig of zelfs noodzakelijk dat de kopers van het huis eerder beschikken over de sleutels. In dat geval kan er een sleutelverklaring worden opgesteld.
Er zijn situaties denkbaar waarin het wenselijk is dat de kopers van het huis beschikken over de huissleutel voordat de overdracht werkelijk heeft plaatsgevonden. De kopers kunnen dan klussen in een huis die nog niet in hun bezit is, maar die binnenkort hun bezit gaat worden. Vaak zijn de verkopers van het huis al verhuisd en staat het huis leeg. De kopers van het huis staan te popelen om de sleutels te krijgen, want ze hebben nog veel te doen vóór de daadwerkelijke verhuizing. Door het afgeven van een sleutelverklaring krijgen de kopers toestemming van de verkopers om alvast het huis te betreden en te gaan klussen. Een sleutelverklaring is echter niet zonder gevaren.
Wat is een sleutelverklaring?
Een sleutelverklaring is een verklaring waarin de betrokken partijen afspreken dat de koper de huissleutel krijgt voordat de werkelijke overdracht heeft plaatsgevonden. In deze verklaring kunnen de onderlinge afspraken worden vastgelegd. Hierin kan naast de standaardtekst ook aanvullende afspraken worden overeengekomen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de kosten die ontstaan gedurende de periode dat de koper de sleutel heeft, zonder dat hij eigenaar van het huis is. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van gas en stroom. Vanaf de datum van de sleutelverklaring kunnen de kopers en verkopers afspreken dat de stook- en verbruikskosten vanaf dat moment voor de koper zijn. Normaal gesproken draait de verkoper op voor deze kosten tot de werkelijke ondertekening van de akte van levering.
Gevaren van een sleutelverklaring
Een sleutelverklaring opstellen is niet zonder risico´s. Een dergelijke verklaring kunnen kopers en verkopers onderling overeenkomen, maar het is verstandig om hier toch een professionele partij bij te betrekken. Een makelaar of nog liever een notaris, kunnen de partijen wijzen op de gevaren en kan de sleutelverklaring opstellen met achterliggende gedachten om problemen te voorkomen. De volgende zaken moet u bij stil staan bij het opstellen van een sleutelverklaring.
Verzekering van het woonhuis
Bij schade aan het woonhuis kan er discussie ontstaan over wie de gevolgen hiervan draagt. Beide partijen doen er verstandig aan om het woonhuis te verzekeren of verzekerd te houden. De discussie over wie de gevolgen draagt blijft dan nog steeds bestaan, maar zal worden uitgevochten door de verzekeraars.
Let op een eventueel voorbehoud in de koopovereenkomst
In een koopovereenkomst wordt vaak een
voorbehoud opgenomen. Indien er niet aan een bepaalde voorwaarde is voldaan kan de koopovereenkomst worden ontbonden. Dergelijke condities zouden er voor kunnen zorgen dat de verkoop van het huis uiteindelijk toch niet door gaat. Voordat er een sleutelverklaring wordt opgesteld moeten beide partijen zeker weten dat er geen beroep meer kan worden gedaan op een voorbehoud. Anders kan de situatie ontstaan dat de koper al werkzaamheden verricht in het aangekochte huis, terwijl de overdracht helemaal niet door gaat. Dit is voor beide partijen een onwenselijke situatie.
Alternatief voor sleutelverklaring
In plaats van een sleutelverklaring is het vaak verstandiger om de datum van overdracht naar voren te halen. Dit is helaas niet altijd mogelijk omdat de notaris geen tijd heeft of de stukken zijn nog niet compleet, maar de kopers en verkopers kunnen dit beter eerst proberen voordat ze een sleutelverklaring opstellen.