Welke vloer past het best bij jou?

Elke vorm van vloerbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is verstandig om jezelf grondig te informeren alvorens je vloer te kiezen. Naast het uiterlijk, hetgeen natuurlijk erg belangrijk is, bekijkt men ook best eens de troeven op het gebied van onderhoud, duurzaamheid en de impact op het milieu.

Hout

Houten vloeren zijn warm en duurzaam. Vloeren van goede kwaliteit worden vaak beter naarmate ze ouder worden. Houten voeren zijn verkrijgbaar in vele soorten en in diverse vormen, waaronder board, blokken en planken die je in een visgraatpatroon of andere parketpatronen kunt leggen. Je kan parket in volhout kopen, systeemparket die gemakkelijk te plaatsen is of laminaat die niet gemaakt is van massief hout, maar van houtvezels. In feite behoort linoleum ook tot de houtproducten. Het wordt gemaakt van stukken kurk, lijnzaad, olie, houthars en houtsnippers, die in combinatie met kalk op de achterzijde van linnen of jute wordt geperst. Massief houten vloeren zal je moeten beitsen met synthetische of natuurlijke beits.

Kurk

Kurk, van de kurkeik, is solide en heeft toch een wat verzachtend effect. Door zijn gevlekte uiterlijk valt vuil op kurk nauwelijks op. Aangezien kurk vocht absorbeert, wordt het meestal voorzien van een vinyl toplaag. Ondanks de vele voordelen van kurk, zijn deze vloeren nooit echt doorgebroken bij het grote publiek.

Vinyl

Vinyl wordt gemaakt op basis van plastic en is verkrijgbaar in een groot aantal stijlen en kleuren, inclusief patronen die lijken op andere materialen zoals tegels, hout en leisteen. Een vinyl vloer is gemakkelijk te leggen, voelt comfortabel aan en is gemakkelijk schoon te houden. De vloer heeft in principe alleen maar te worden geveegd en met een vochtige mop te worden gereinigd.

Linoleum

Linoleum is net als vinyl een goede keuze voor wie een gemakkelijk te onderhouden vloer wil. Hij hoeft alleen maar te worden geveegd en met een vochtige mop gereinigd. De vloer kan ook worden behandeld met een speciale afwerklaag voor meer bescherming en glans. Linoleum wordt gemaakt van houtsnippers, kurk, lijnzaadolie en diverse harsen die samen zijn gebakken, onder een pers gerold en op jute canvas geplakt.

Steen

Steen is gezond en niet vervuilend als het in gewoon cementmortel en op een waterdichte ondergrond wordt gezet. Radon, een natuurlijk voorkomend radioactief gas, kan in sommige delen van graniet, kalksteen en leisteen een probleem zijn, maar steen kan worden getest. Steenhouwers en metselaars kunnen stoflongen oplopen van het steenstof dat ze inhaleren. Steengroeven kunnen het landschap bederven en de lokale ecologie aantasten, hoewel steeds meer bedrijven verantwoording moeten afleggen over de impact op het milieu en industrieterreinen na sluiting moeten herstellen. Het vervoeren, houwen en bewerken van steen kost veel energie. Onder energiebewuste mensen is steen een populair materiaal omdat het thermische massa biedt, dat wil zeggen een isolerende werking heeft, en een bepaalde grandeur heeft. Steensoorten die van oudsher in huis worden gebruikt, zijn marmer, graniet, kalksteen, leisteen en tufsteen. Je kunt steen beschermen met een gepolijste of geslepen primer. Een gepolijste vloer glanst en kan zelfs weerspiegelen, terwijl een geslepen vloer een satijnen, zachte afwerking heeft.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn slijtvast en gemakkelijk schoon te houden. Ze zijn een ideale keuze voor mensen met een allergie of met huisdieren, maar ze zijn wel koud en hard. En als je er iets op laat vallen, is het kapot. Geglazuurde tegels hoef je alleen maar te dweilen met een schoonmaakmiddel. Ongeglazuurde tegels kun je poetsen met een vloeibare of vaste was. Ongeglazuurde tegels zijn vrij goed bestand tegen vlekken, omdat hun oppervlak niet erg poreus is. Helemaal vlekwerend zijn ze echter niet.

Terrazzo

Terrazzo is een mengsel van cement en stukken marmer. Het is een dure vloer en kan worden schoongemaakt met een mop en een sopje van een mild schoonmaakmiddel.

Natuurlijke vezels

Van vezels zoals jute, sisal en kokos, worden matten gevlochten. Hoewel natuurlijke vezels worden geoogst van duurzame bronnen, worden bij hun productie vaak pesticiden en andere chemische stoffen gebruikt.

Vast tapijt

Vast tapijt is vaak populair in wat koudere landen vanwege de warmte en het comfort. Vloerbedekking van goede kwaliteit gaat bovendien erg lang mee. Het nadeel is dat vloerbedekking extra onderhoud nodig heeft om vrij te blijven van stof en andere allergenen. Sommige afwerkingelementen van tapijt, zoals de onderlaag, kunnen ook organische stoffen uitstoten, met name in nieuwe vloerbedekking. Schuimrubberen ruggen bevatten vaak formaldehyde. Alternatieven zijn linnen of vilt. Lucht tapijten met een schuimrubberen achterzijde goed tijdens het leggen en houd de ramen open totdat de nieuwe lucht is verdwenen.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Linoleum vloeren: voordelen, onderhoud en plaatsingIedereen heeft weleens een linoleum vloer gezien in een ziekenhuis of een gymzaal. Een linoleum vloer is tegenwoordig ni…
Natuurlijke vloerbedekking: kurk, linoleum en marmoleumNatuurlijke vloerbedekking: kurk, linoleum en marmoleumKurk, linoleum en marmoleum zijn gladde soorten vloerbedekking die, misschien een beetje tegen de verwachting in, zijn g…
Vloerbedekking verwijderen doe-het-zelf of laten doenAfhankelijk van de soort en de bevestiging is vloerbedekking verwijderen ofwel gewoon een klus ofwel een vreselijk lasti…
Creatief met kurk op de vloerWie op zoek gaat naar een andere vloerbedekking heeft een keur aan mogelijkheden, allen met zijn eigen voor- en nadelen.…

Geluidsisolatie toepassen in huisGeluidsisolatie toepassen in huisSoms komt het voor dat u geluidsoverlast heeft van de buren of juist andersom. De buren hebben last van uw geluid. Er zi…
Inbraakbeveiliging kan ook simpel en goedkoopAls we denken aan inbraakbeveiliging, dan denken we vaak aan een alarm systeem. Maar ook met eenvoudige kleinere maatreg…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.