Inbraakbeveiliging kan ook simpel en goedkoop

Als we denken aan inbraakbeveiliging, dan denken we vaak aan een alarm systeem. Maar ook met eenvoudige kleinere maatregelen kan je de dieven al buiten houden. Zelfs eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen een inbreker afschrikken. Om u tegen een inbraak te beschermen, moet u ladders en tuingereedschap achter slot en grendel bewaren. Laat nooit uw ramen open wanneer u het huis verlaat en laat de huissleutels niet onder de deurmat of in de brievenbus achter. Monteer de beste sloten die u kunt krijgen - of de sloten die uw verzekeringsmaatschappij u aanraadt. In sommige gemeentes is het mogelijk om subsidie te krijgen als u uw huis uitrust met extra beveiliging.

De voordeur

Goede mechanische inbraakwering bestaat uit een geheel van voorzieningen, onder het motto dat een ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Met alleen een stevig slot bent u er dus niet. Het moet ook vakkundig worden aangebracht, met schroeven die een voldoende hoge uittrekweerstand hebben. Het slot moet aan de buitenzijde zijn beschermd met inbraakwerend beslag. Verder moeten de deur en het kozijn voldoende weerstand bieden. Zo nodig moet het worden versterkt. De nachtschoot van het slot moet een stevige steun vinden in een sluitkom. Verder mag de kier tussen kozijn en deur niet te groot zijn, om te voorkomen dat er wrikgereedschap tussen kan worden gezet. Zo nodig moet de kier afgedekt worden met een goede veiligheidsstrip, niet alle strips uit de winkel voldoen aan de eisen. Verder moet u voorkomen dat bijvoorbeeld een ruit in of naast de deur een zwakke plek vormt, of dat inbrekers gemakkelijk door de brievenbus kunnen hengelen. Welk slot of welke combinatie van sloten in uw geval aan te raden is, moet ter plekke worden beoordeeld. Soms is één stevig slot afdoende, bijvoorbeeld een deurbalk of meerpuntsslot. Soms is een tweede slot aan te bevelen. Bij een deur of raam waarbij de scharnierkant van dievenklauwen worden voorzien.

Inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas is van een gelaagd type, met twee lagen glas waartussen minimaal twee folies polyvinylbutyrol zitten. Draadglas is beslist niet inbraakwerend. In plaats van glas kunt u een ruit van polycarbonaat aanbrengen. Breng ook de beveiliging van bovenramen op peil. Er zijn veel soorten sloten en grendels verkrijgbaar.

Kijkgat

Een kijkgat in uw voordeur stelt u in staat om te kijken naar mensen die bij u aanbellen voordat u de deur opent. De lens biedt u een groothoekbeeld van het portaal, zonder dat degene aan de deur naar binnen kan kijken. In een ideale situatie monteert u aan de buitenkant boven het kijkgat een deurlamp zodat u ook ´s avonds kunt kijken wie er voor de deur staat voordat u open doet. Een deurbeugel of een deurketting geeft u de kans met de aanbellers te praten zonder de deur volledig open te doen. Kies een beugel of ketting die u stevig aan de deur en aan de deurpost kunt bevestigen.

Inbraakalarm

Schakel professionele hulp in bij het kiezen van een inbraakalarm, bijvoorbeeld door contact op te nemen met een inbraakpreventiemedewerker van de gemeentepolitie. Hij of zij kan u adviseren welk soort alarm voor u het meest geschikt is en de politie kan tevens een installatiebedrijf aanbevelen. Het advies is gratis. De modellen van alarminstallaties verschillen van een simpele, door een batterij gevoede eenheid, een alarm dat op beweging of lichaamswarmte reageert tot en met systemen die werken met microschakelaars op ramen, deuren en onder het tapijt.

Veiligheidsverlichting

Een onverlicht huis vertelt potentiële inbrekers dat er niemand thuis is. U kunt licht en elektrische apparaten automatisch aan en uit laten schakelen wanneer u niet thuis bent met behulp van tijdschakelaars en lampen die werken via een foto-elektrische cel. Buitenlampen die op warmte of beweging reageren hebben eveneens een afschrikkende werking. Zorg ervoor dat u ze zo hoog ophangt dat men er niet aan kan komen.

Buitenlampen

De eenvoudigste veiligheidsverlichting wordt in huis met de hand aan- en uitgeschakeld. Sommige lichtgevoelige veiligheidslampen schakelen zichzelf aan wanneer de zon ondergaat en weer uit zodra de zon opkomt. Infraroodsensoren, die worden geactiveerd wanneer iemand binnen tien stappen van het apparaat komt, kunt u op uw bestaande buitenverlichting aansluiten. Als alternatief kunt u een eenheid kopen die de lamp en de sensor en een weerbestendige kast combineert.

Lichtschakelaar met tijdklok

Tijdgeregelde lichtschakelaars zijn met het elektriciteitsnet in huis verbonden in plaats van de gewone schakelaars. Sommige typen schakelen tijdens de cyclus vele malen aan en uit. Andere schakelen slechts twee keer in een cyclus. De beide typen kunnen ook als gewone schakelaars dienst doen.

Hanglamptimer

Deze wordt in een standaardfitting aan het plafond gedraaid, waarna u de lamp op zijn beurt in de lamptimer kunt draaien. De lampenkap kunt u boven of onder de fitting hangen en licht functioneert normaal tot dat u de muur- of lampschakelaar snel aan, uit en weer aanschakelt. Dit activeert de lichtsensor die ervoor zorgt dat de lamp bij zonsondergang aan gaat. Een intervaltijdklok zal de verlichting gedurende periodes van 4 of 8 uur aan- en uitschakelen. Dit zal continu doorgaan totdat het programma wordt vernaderd.
© 2009 - 2023 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over auto-alarmenInformatie over auto-alarmenBijna elke auto in Nederland heeft wel een auto-alarm. Je hebt deze echter in alle soorten en maten. Ook werken ze op ve…
Alarminstallaties en inbraakbeveiligingAlarminstallaties en inbraakbeveiligingDieven verrijken zich steeds meer met het bezit van anderen. Welke maatregelen kunt u nemen voor inbraakbeveiliging? Eer…
Alarmsysteem kopen: Wat kost dat en waar moet je op letten?Met de toenemende inbraakgolven in alle regio's in Nederland is het geen slecht idee om jouw huis en spullen te bescherm…

Welke vloer past het best bij jou?Elke vorm van vloerbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is verstandig om jezelf grondig te informeren alvore…
White wash meubelen is modeWhite wash meubelen is modeWhite wash is duidelijk in de mode en worden de meubelen niet als zodanig gekochte, dan maken we de meubelen waar we op…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.