De beste manieren om energie te besparen in en rond het huis

Energiebesparing is na de film van Al Gore een hot item in de wereld. Energiebesparen kan op veel manieren en is goed voor zowel het milieu als de portemonnee. Veel mensen beseffen echter niet dat dit begint in het eigen huis en met een aantal kleine aanpassingen je al kunt beginnen met het verbeteren van de wereld. Hieronder staan een aantal simpele handelingen die je kunt uitvoeren om milieubewuster en kostenbesparender te leven.

Verlichting

Een van de beste manieren om energie te besparen in huis is de overstap op spaarlampen. Let hierbij op dat de gloeilamp door de juiste spaarlamp wordt vervangen. Dus een 7 watt spaarlamp voor een 25 watt gloeilamp en een 10 watt spaarlamp voor een 40 watt gloeilamp. Tegenwoordig zijn er allemaal verschillende soorten spaarlampen. Was het een aantal jaren geleden nog heel “kill” licht, tegenwoordig zijn er vele kleuren en diverse tinten te verkrijgen. Belangrijk is wel dat na de levensduur van een spaarlamp deze bij het chemische afval wordt gebracht omdat deze een deel kwik bevat wat schadelijk is voor het milieu.

Verwarmen

Om een huis op te warmen is enorm veel energie nodig. Deze energie vervliegt uit het huis na enige tijd. Zet de verwarming 2 graden lager dan normaal. Dit heeft al een besparing van bijna 14 % op jaarbasis. Sluit deuren en verwarm alleen ruimtes die gebruikt worden. Veel warmte gaat verloren door glas, vooral enkel glas. Door het gebruik van gordijnen kan veel warmte worden binnen gehouden. Indien de woning enkel glas heeft is het verstandig om over te stappen naar dubbel glas. Zet een uur voordat een ruimte niet meer wordt gebruikt de verwarming uit. De ruimte blijft nog wel warm in het komende uur. Controleer elk jaar de cv ketel. Als deze slijtage vertoont zal deze veel meer energie verbruiken dan normaal. Ook de aanschaf van een nieuwe ketel is geen overbodige luxe. Tegenwoordig zijn de cv ketels veel energiebesparender dan een aantal jaar geleden.

Isoleren

Warmte wat de cv ketel heeft opgewekt moet natuurlijk zo lang mogelijk worden vastgehouden in de woning. Sluit kieren en openingen bij deuren en ramen af met bijv. tochtstrips of isolatietape. Ook kieren en gaten tussen gipsmuren en spouwmuren kunnen het beste worden dichtgekit. Warmte stijgt op dus het is erg belangrijk dat het dak goed geïsoleerd is. 1/3 van de warmte gaat namelijk verloren via het dak. Gebruik hiervoor steenwol, piepschuim of glaswol. Uit de grond onder de woning komt veel kou. Bij het plaatsen van een nieuwe vloer is het dan ook verstandig een geïsoleerde vloer aan te leggen die de kou onder het huis houdt.

Apparatuur

Veel energie in huis gaat verloren aan diverse apparaten. Let bij de aankoop van een koelkast erop of deze het energielabel A ++ heeft en pas de grote van de koelkast aan op de grote van het huishouden. Een grote koelkast staat mooi, maar verbruikt ook meer energie. Zet de koelkast niet in een warme ruimte (denk hierbij aan binnen schijnende zon, naast een oven, magnetron op de koelkast etc.) Zet de koelkast niet te dicht tegen de muur. Een koelkast moet namelijk zijn warmte kwijt aan de achterkant en zodra deze te dicht bij de muur wordt gezet moet deze harder koelen. Plaats geen warm eten in de koelkast. Laat deze eerst uitwasemen buiten de koelkast.

Bij het wassen kunt u energie besparen door op zo’n laag mogelijke temperatuur te draaien. Was alleen als de trommel volledig vol is en let bij aanschaf van een wasmachine op het energie label. Gebruik geen droger, deze verbruikt enorm veel energie terwijl de was gewoon buiten gehangen kan worden.

Let bij audio en video apparatuur erop dat deze niet in de sluimerstand staan. Dit kost op jaarbasis bergen vol energie. Gebruik een stekkerdoos met aan/uit knop en zorg altijd dat deze na gebruik wordt uitgeschakeld. Alle stekkers die in het stopcontact zitten onttrekken stroom. Ook bijv. het koffieapparaat, telefoonoplader die zogenaamd “uit” staan.
Bij aankoop van een nieuw apparaat is het verstandig de oude apparaten of weg te geven of deze te verkopen aan de kringloopwinkel. Zo hebben de apparaten een nog langere levensduur en worden deze niet onnodig weggegooid.

Gebruik van water

Het gebruik van een waterbesparende douchekop is geen overbodige luxe. Het bespaart zowel water als stookkosten en de duurdere aanschaf verdient zichzelf snel terug. Gebruik geen bad. Dit is een grote energieslurper en is in vele gevallen overbodig. Bij de aanschaf van een nieuw toilet is het verstandig dat er wordt gelet op het waterverbruik en of deze is voorzien van een grote en kleine doorspoeling. Sproei de tuin met slootwater of zet een emmer in de douche terwijl u aan het douchen bent, zodat u deze kan gebruiken voor de planten. Laat tijdens het tandenpoetsen de kraan niet lopen en sluit de kraan van de douche als er wordt ingezeept.

Energieleverancier

Veel mensen blijven hangen bij hun huidige energieleverancier. Vaak zorgt overstappen voor een flinke kostenbesparing en de overstap naar groene stroom voor een beter milieu. Het kost een kleine administratieve aanpassing maar dat is in no time terugverdient.
© 2009 - 2024 Letterlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Energie besparen: Zorgen voor het milieuEnergie besparen: Zorgen voor het milieuOveral om ons heen wordt energie verbruikt. Of je nu staat te koken of een douche neemt, een avondje tv-kijkt of een tel…
Wat kost een huishoudelijk apparaat aan stroom?Wat kost een huishoudelijk apparaat aan stroom?Een laag stroomverbruik van apparaten wordt steeds belangrijker. Zuinige apparaten besparen namelijk in de portemonnee e…
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…

Bouwvergunning aanvragenBouwvergunning aanvragenAls u uw huis wilt laten verbouwen moet in de meeste gevallen een bouwvergunning aanvragen. Dit moet bij de gemeente. Hi…
Nieuwbouwhuis verbouwen tot droomhuisNieuwbouwhuis verbouwen tot droomhuisEen nieuwbouwhuis kopen wil niet zeggen dat het huis alles biedt qua inrichten wanneer je het nieuwbouwhuis intrekt. Het…
Letterlijk (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.