Op kamers wonen, brandveiligheid
Als je op kamers woont wil je natuurlijk ook graag dat je zo veilig mogelijk aan je zelfstandige leven begint. Waar moet je op letten als je aan de veiligheid van je woonruimte denkt? Brandveiligheid is een eerste vereiste. Ook moet je zeker weten dat je geen kans loopt op koolmonoxide vergiftiging. De kans op brand of koolmonoxidevergiftiging is statistisch gezien niet groot, maar als het je zou overkomen zijn de gevolgen niet te overzien. Besteed er dus toch aandacht aan, als je een kamer hebt.
Als je op kamers woont of een woning gevonden hebt, moet je aan veel dingen denken. Een van die dingen is brandveiligheid. Het zinvol om een verzekering tegen brand en inbraak af te sluiten.
Veiligheid van je woonruimte
Controleer in elk pand waar je de nacht doorbrengt altijd de volgende zaken:
- Is er een goede, veilige uitweg uit het pand waar je woont?
- Zijn er geen vluchtdeuren afgesloten of geblokkeerd?
- Een rookmelder kan bij brand levens redden.
- Heb je een vluchtroute/vluchtplan voor als het ooit nodig zou mogen zijn? Bedenk een vluchtplan als je dat nog niet hebt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die de weg goed kennen in huis en die van te voren een vluchtplan hadden uitgedacht, bij brand meer kans blijken hebben om te overleven dan mensen die hier geen rekening mee hadden gehouden. Hou de vluchtroute vervolgens vrij van rommel en blokkades.
- Ook als je ergens anders bent, bij een kennis, in een discotheek of in een Hotel, moet het een routine voor je worden om altijd eerst te controleren hoe je weg kunt komen als het nodig zou zijn.
- Is er een nooduitgang?
- Als je het kunt betalen voor je eigen woning of kamer, sluit dan een inboedel verzekering af. Er zijn verschillende studentenverzekeringen die voor een redelijke prijs verzekeringen aanbieden aan studenten.
Brand voorkomen
- Laat geen elektrische apparaten branden als je weg gaat of gaat slapen, en trek stekkers uit stopcontacten. Brand kan ontstaan door oververhitting van snoeren en verlengsnoeren (!) of door kortsluiting in apparaten.
- Laat elektrische apparaten niet stand-by staan. Ook (in het bijzonder) de tv niet. Daar ontstaat vaker brand door dan je zou denken. Laat helemaal geen apparaten in waakstand staan, zoals bijvoorbeeld een computer of laptop.
- Gebruik geen driewegstekkers. (Een stekker met meerdere input om meerdere apparaten tegelijk op aan te sluiten) Deze veroorzaken vaak brand door oververhitting.
- Hang je was niet dichtbij een kachel of andere hittebron te drogen. Een wasrekje aan een deur is een beter idee. Hou wasgoed en spullen uit de buurt van kachels.
- Als je een gaskachel hebt, leg daar dan nooit iets op om te drogen.
- Controleer voordat je het huis verlaat en voordat je gaat slapen, altijd of er ergens nog iets brandt (kaarsen, diverse elektrische apparaten, gasstel, koffiezetapparaat, tv helemaal uitzetten) en controleer of kachels niet te hoog staan afgesteld. Controleer lampen, stopcontacten, haard, wasmachine en wasdroger. Zet alles gewoon uit. Het scheelt ook in de energiekosten als je lampen uitzet, stekkers uit stopcontacten haalt en de verwarming laag zet. Als je een open haard hebt moet het vuur helemaal gedoofd zijn voordat je gaat slapen. De schoorsteen moet ieder jaar geveegd worden.
- Let op dat er geen brandbare spullen op apparaten liggen die heet kunnen worden.
- Rook nooit in bed.
- Leeg een asbak dan niet klakkeloos in de prullenbak. Een vonkje is genoeg om papier en rommel te doen ontbranden. Doof asbakken eerst met water om zeker te zijn dat alle peuken uit zijn.
- Een rookmelder kan levens redden en is echt noodzakelijk. Rookmelders zijn al voor een paar euro te koop. Vervang bijtijds de batterijen.
Vlam in de pan
In een pan die oververhit raakt kan spontaan de vlam inslaan. Olie wordt veel heter dan bijvoorbeeld boter. Het kan bijvoorbeeld gebeuren bij het frituren met vet of olie en er olie of vet over de rand druipt. Zorg dat er naast het gasfornuis altijd een deksel klaar ligt. Een deksel dat op de pan past. Zorg dat pannen met vet en/of olie niet te vol zijn. het vet kan gaan bruisen en dan over de pan heen bruisen, en zo vlam vatten. Als je kookt, hou je pannen dan goed in de gaten en loop er niet bij weg. Een pan die oververhit is waar een deksel opzit, kan spontaan vlam vatten als het deksel verwijderd wordt omdat er dan weer zuurstof bijkomt. Een steekvlam kan het gevolg zijn. Laat oververhitte (of gedoofde) pannen dus op hun plek staan afkoelen. (Uiteraard moet de gasvlam onder de pan uit zijn). Bij een vlam in de pan, handel je als volgt.
- Zet direct de afzuigkap uit, als die aan staat.
- Draai zo snel mogelijk het gas uit onder de pan, en schuif het deksel van de pan (of een andere grote deksel) van je lichaam af (!) over de pan heen, en sluit de pan met het deksel af. De vlam dooft dan al snel omdat de zuurstof vrijwel meteen opbrandt.
- Probeer olie of vet nooit te blussen met water, dit heeft een averechts effect omdat olie op water drijft en brandende olie of vetten drijven dan dus ook. Bovendien spatten vet en stoom alle kanten op waardoor je gemakkelijk brandwonden oploopt.
- Ga niet lopen met een brandende pan, dit is om meerdere redenen gevaarlijk en af te raden.
- Laat de pan afkoelen met het deksel erop, en blijf er af totdat hij is afgekoeld.
- Til het deksel van een hete pan niet op, de vlam kan spontaan weer oplaaien.
Koolmonoxide, levensgevaarlijk
Jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. In de winter overlijden de meeste mensen, omdat dan de kachels hoger worden gezet. Ventileren in de winter doen mensen minder. Keukengeisers, douchegeisers, gaskachels, houtkachels, kacheltjes zonder afvoer naar buiten, en ook camping-ijskastjes, vormen de grote risico’s. Onderschat het gevaar van koolmonoxide nooit. Het is geurloos, smaakloos en onzichtbaar. Je ziet, hoort of ruikt het dus niet. Als het je huis of kamer instroomt, merk je daar weinig van. Koolmonoxide veroorzaakt slaperigheid, hoofdpijn en misselijkheid, duizeligheid en rode wangen. Maar voordat mensen er erg in hebben dat de verschijnselen door koolmonoxide veroorzaakt worden, zijn ze vaak al bewusteloos. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Hoe meer koolmonoxide er zich opstapelt in je lichaam, hoe meer problemen er bijkomen, zoals verwardheid waardoor mensen zich niet meer kunnen oriënteren en niet goed meer beseffen wat er met hun aan de hand zou kunnen zijn en bewusteloosheid. Iemand die steeds meer koolmonoxide binnenkrijgt en niet bijtijds zuurstof krijgt, zal overlijden.
Voorkom koolmonoxidevergiftiging
- Zorg altijd voor voldoende ventilatie in je huis. Geisers mogen niet in woonkamers hangen en (bad)geisers en gewone geisers mogen ook niet in badkamers hangen.
- Gaskachels, schoorstenen, houtkachels, kolenkachels, bijzet kacheltjes, geisers… ze moeten allemaal regelmatig worden schoongemaakt door installateurs en/of (in het geval van de open haard met schoorsteen) door een schoorsteenveger.
- Voor apparaten die op gas lopen wordt een jaarlijkse controle aangeraden. Ook de haard moet worden geveegd. Verzoek je huisbaas om correct onderhoud en neem geen risico.
- Er zijn koolmonoxide melders op de markt die je leven kunnen redden.
- Ruimtes waar apparaten of gebruiksvoorwerpen staan die koolmonoxide zouden kunnen verspreiden, moeten altijd goed geventileerd worden. Denk bijvoorbeeld aan gaskachels en geisers, maar ook een ijskast die op gas loopt in een caravan of kamer, is (erg) gevaarlijk.
- De ruimte moet altijd goed geventileerd worden om de kans op koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.
- Beslagen ramen en/of een (gas)vlam die geel of oranje van kleur is wijzen op de aanwezigheid of het vrijkomen van koolmonoxide. Ventileer je huis, zorg dat de ventilatie blijvend is, en laat apparaten controleren of vervangen.
Lees verder