Op kamers wonen, inbraak voorkomen
Ook als je op kamers woont, kan er natuurlijk bij je worden ingebroken of er kunnen spullen worden gestolen. Een verzekering tegen diefstal is zinvol als je waardevolle spullen in huis hebt. Hoe voorkom je inbraak en/of diefstal? Ook op Internet wemelt het helaas van de mensen die niet betrouwbaar zijn. Niet iedereen hoeft dus te weten wie je bent en waar je woont. Wees voorzichtig met je persoonlijke gegevens.
Inbraak voorkomen, hoe?
Inbraak of
diefstal voorkomen is nooit 100% mogelijk, maar je kunt er wel veel aan doen om het inbrekers en dieven niet gemakkelijk te maken.
Inbrekers lopen een goed beveiligd huis, waar ook nog eens licht brand, eerder voorbij dan een donker, slecht beveiligd huis, waar ook nog eens een ladder in de tuin staat.
Tips tegen inbrekers
- Verplaats je in de gedachte van een inbreker. Een inbreker breekt het liefst in huizen of kamers in, waar je gemakkelijk binnen komt en waar iets te halen valt. De gelegenheid maakt de dief, zeggen ze wel eens. Dat is voor een deel helaas waar. Laat dus geen deuren open staan, en zet geen ramen open waar iemand gemakkelijk door naar binnen zou kunnen klimmen. Laat geen ladders in de tuin staan maar berg ze achter slot en grendel op. Leg je huissleutel niet onder een deurmat of bloempot. Zorg voor goede sloten op je deuren, en buitenverlichting en/of camera.
- Leg geen kostbare spullen in het zicht achter het raam (of in je auto) en laat je huissleutel en bankpasje en paspoort enzovoorts, niet slingeren maar berg dit soort zaken op een veilige plek op.
- Dure apparatuur die achter een raam zonder vitrage in het oog springt, kunnen voor inbrekers een reden zijn om een kraakje te zetten.
- Geld wat je even neerlegt op een plank in de kast, kan voor een bezoeker, die het niet kan laten, een gelegenheid zijn waar gebruik van gemaakt wordt.
- Sluit zodra het donker word je gordijnen en als er aangebeld wordt, doe dan niet zomaar open. Criminelen komen regelmatig via de voordeur binnen omdat de bewoner in hun smoes is getrapt en zelf de deur voor ze open deed. Besef dat je jouw woonruimte mag beschermen door gewoon niet open te doen. Oefen je in 'nee' zeggen als er iemand aan de deur staat, ook als iemand zegt dat hij/zij het een collectant is of een postbezorger.
- Inbrekers houden niet van verlichting, ze gaan liever in het donker te werk.
- Inbouw sloten zijn veiliger dan opdek-sloten. Bij de politie kan je informatie krijgen over goede anti-inbraak maatregelen. Let bij anti-inbraak maatregelen wel op dat je huis geen vesting wordt waar je zelf niet meer uit kan komen bij brand
Om de kwetsbare plekken voor inbraak in je huis te herkennen, kan je zelf ook al een hoop tegenkomen door je in een inbreker te verplaatsen. Inbrekers kiezen het liefst woonhuizen uit waar ze ongestoord te werk kunnen gaan. Waar geen buitenlicht is, waar geen camera's hangen, waar geen honden wonen, waar een raam of deur gemakkelijk te forceren is... enzovoorts. Check ook je tuindeuren. Zorg dat een inbreker niet naar binnen zou kunnen komen zonder enorm veel kabaal te maken
Veiligheid thuis en op Internet, bescherm persoonlijke gegevens
- Wees voorzichtig met het geven van je adres, telefoonnummer en andere persoonlijke gegevens aan mensen die je nauwelijks kent. Als je gebeld wordt door onbekenden, neem dan gewoon op met ‘hallo, met wie spreek ik?’ in plaats van je naam te noemen.
- Als je op vakantie gaat, spreek dit dan NIET in op je voicemail of antwoordapparaat en hang het niet aan de grote klok, zet het niet op Facebook of elders op internet.
- Nodig niet zomaar mensen via het internet bij je thuis uit. Gebruik op Internet nicknames en houd je persoonlijke gegevens voor jezelf.
- Leen je huissleutels niet uit. Nooit. Ook niet aan die vriendelijke schoonmaakster. Mensen kunnen anders gemakkelijk een kopie van je sleutel maken
- Als je een webcam aanhebt op internet, houd dan altijd in gedachten dat anderen je kunnen filmen en dat dit vaker voorkomt dan je denkt.
- Sta op je Facebook of andere internet services alleen je goede vrienden toe om je foto’s en persoonlijke gegevens te bekijken.
- Houdt dure spullen uit het zicht van ramen en dergelijke. Inbrekers kijken graag of er wat te halen valt
- Zorg dat je bepaalde telefoonnummers altijd bij de telefoon hebt liggen, zoals het nummer van de alarmlijn 112, het nummer van je huisarts, en het nummer van ouders/familie.
- Veel inbrekers of andere kwaadwilligen komen gewoon via de voordeur binnen. Geef nooit informatie over je bankpas of andere persoonlijke gegevens via de telefoon aan iemand door. Er is geen bank die ooit om je pincode zal vragen. Niet per telefoon, en ook niet via e-mails. Als men via email probeert je bankaccount te kraken, heb je met Fishing te maken
Intuïtie
Uit onderzoek is gebleken dat naar je intuïtie luisteren heel belangrijk is. Vertrouw je iets of iemand of een situatie niet helemaal? Luister dan naar dat ‘niet pluis’ gevoel.
Lees verder