Keuken kopen doe je zo

Keuken kopen doe je zo Wie wil er nou geen mooie keuken in huis om lekker te kunnen koken met de vrijheid van een kookeiland of een mooie apothekerskast. Als er eenmaal geld gespaard is, ga je op pad om een keuken uit te zoeken. Waar ga je op letten, hoe zijn de garanties, en wel of geen extra kosten, dat alles maakt het kopen van een keuken er niet makkelijker op.

Zoeken naar een keuken specialist

Als er besloten is om een nieuwe keuken te kopen en met in je gedachten de kleur, de maten (ongeveer) type keuken (oude/nieuwe stijl) kun je op zoek naar een goede keukenspecialist.

De meeste mensen met internet gaan even surfen over het web op zoek naar keukens, met gevolg veel heel veel aanbod over van alles en iedereen. Dan moet er een keuze gemaakt worden waar ga je kijken, grootte winkels met veel voordeel en een show ruimte met veel aanbod, of ga je naar een dorps winkel waar weer andere voordelen te behalen zijn.

Als je gaat kijken naar keukenfirma’s waar het aanbod groot is, en veel inkoop voordeel te halen valt, moet je misschien ook je zelf afvragen hoe kan het zo veel goedkoper dan bij ons om de hoek, en wat is het totale plaatje van een keuken kopen tot het gewenste eindresultaat.

Kleine keukenfirma’s zijn anders dan de grote keukenzaken, dat hoeft niet altijd zo te zijn maar over het algemeen is dat wel zo. Service en advies geven ze allemaal, en water bij de wijn doen is ook voor beide partijen de gewoonste zaak, maar hoe meer handel en arbeid er geleverd moet worden hoe meer er fout kan gaan. Risico nemen hoort er bij en dat het fout kan gaan weten heel veel mensen, die pech hebben gehad met het kopen van een keuken.

De grote speciaalzaak

Voor alle mensen die in een dorp wonen met weinig of geen winkels, is het heel gewoon dat je naar de grote stad gaat om te winkelen en van alles te kopen voor je leef genot. Ook voor dorpen met meerdere winkels waaronder ook keukenfirma’s geld het zelfde. Wanneer je besloten hebt te kopen in de grote stad, betekend het dat je bent aangewezen op een langere reistijd en daar zitten brandstofkosten en parkeer kosten aan verbonden, dat hoeft geen probleem te zijn maar kun je wel meenemen in de overweging (tenzij het niet anders kan).

Op het moment van zoeken naar een mooie droom keuken, is het al snel duidelijk dat je bij veel keus snel de weg kwijt bent, en spoedig een adviseur nodig bent om je wegwijs te maken tussen al dat moois. Eenmaal een keuze gemaakt, begint het twijfel gevoel weer te komen over die andere keuken wat goedkoper was, maar weer niet voldeed aan het gewenste aantal kastjes en/of de knoppen van kookplaat (die voor of aan de zijkant moeten zitten) Het probleem kan zich nu voordoen dat je technische elementen van verschillende keukens door elkaar haalt, en misschien daardoor wel een verkeerde keuze gaat maken.

De kleine speciaalzaak

Kleine keukenfirma’s zijn meestal verbonden aan een dorp, maar in de stad zie je ze ook nog wel. De concurrentie is groot en het is dan ook lastig om een goedkoop product neer te zetten voor de klant, met als gevolg dat mensen die goedkoop een keuken willen, gaan kijken bij de grote speciaalzaken. Natuurlijk kan een kleine keukenfirma ook wel goedkoop maar dan meestal met showmodellen of aflopende modellen vanaf de fabriek.

Wanneer je gaat shoppen in eigen dorp heeft de verkopende partij meer belang bij het in naam houden van goed lopende keuken zaak, wat weer in het voordeel is van de klant. In de meeste gevallen wordt er niet van alles ingekocht en selectief gekeken naar wat problemen kan gaan geven. Het is vaak een stuk rustiger om te winkelen in een kleine zaak en daar door ook overzichtelijker.

Waar moet je op letten

 • Begin thuis eerst met een goed plan van aanpak, en wees het samen eens over de basis van de keuken zoals handgreepjes vierkant of rond, motief in de deurtjes, kookeiland, hoek opstelling, welke apparatuur moet er komen, en niet te vergeten tegelwerk klein, lang, groot.
 • Bekijk eerst op het internet naar keukens en prijzen, met of zonder keuken apparatuur en of het geplaatst word voor de zelfde prijs. (het totale plaatje)
 • Eenmaal winkelend in een grote speciaalzaak bent u goed voorbereid en laat u zich niet meer van de wijs brengen op enkele voorwaarden na, zoals levering hoe en wanneer, garantie, het betalen van de keuken (eerst de helft of x aantal % van de aankoop, of later het totale bedrag).

Voordelen groot
 • Veel aanbod/keus
 • Goedkoop door gezamenlijke inkoop

Nadelen groot

 • Onoverzichtelijk
 • Weinig persoonlijke aandacht

Voordelen klein

 • Vertrouwd gevoel door sfeer en aandacht
 • Rustig kunnen handelen door overzicht

Nadelen klein

 • Vaak iets duurder
 • Keuze beperkt in showroom

Conclusie

Wat of waar je ook gaat kopen, je bent zelf altijd verantwoordelijk voor de eerste aankoop handelingen. Goed voorbereid zijn is belangrijk als je in een grootmachtwinkel komt met overvloed aan verkopers en adviseurs, veel keus aan keukens en in alle maten en vormen. Ben je meer iemand die het risico factor minimaal wil houden, dan ga je voor de dichts bij zijnde keukenboer waar je snel op terug kunt vallen in geval van problemen, en met meestal een makkelijke plek voor de deur om je auto te parkeren. Er kunnen andere ervaringen zijn met kopen van een keuken, zowel in een grootte als in een kleine keuken speciaalzaak, maar dit zijn richtlijnen gezien als gemiddeld. Voor aanvullende informatie mag er zeker gereageerd worden. Voor iedereen die meer tips en aanvullende informatie nodig zijn, kunnen een kijkje nemen op keukenadvies en zal daar ook hulp vinden in geval van een aankoop strop/mislukking. Succes met het kopen van een keuken.
© 2008 - 2024 Artline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…
Goedkope keuken: Tips voor kopen van een keukenEen keuken is per definitie niet goedkoop. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je wilt en de beste keuze maakt voor…
Sparen voor een eigen huisSparen voor een eigen huisIn het verleden was het gebruikelijk om een zo hoog mogelijke hypotheek af te sluiten. De bijkomende kosten bij het kope…

Airco en AirconditioningAirco en AirconditioningIn de winter kijken vele mensen uit naar de zomer. Heerlijk; luchtige kleding, een lekker zonnetje, terrasje pakken, bij…
Verhuizen doe je zoVerhuizen doe je zoAls de verhuisdatum nadert neemt de drukte in je hoofd navenant toe. De organisatie over zowel het oude als het nieuwe h…
Reactie

Victorho (infoteur), 05-06-2008 #1
Ik heb een contract getekend voor een keuken. Over anderhalf jaar wordt hij geleverd. Tot zover gaat 't goed. Maar nu heb ik dezelfde keuken gezien voor de helft van de prijs. Aangezien het gaat over een paar duizend euro, wil ik graag weten of ik nog onder dat contract uit kan komen? Reactie infoteur, 06-06-2008
Hallo,

Wanneer er sprake is van prijsverschil, is het mogelijk dat de verkopende partij dit verschil gaat terug betalen!
Als ze dat niet willen om wat voor reden ook, mag je het contract ontbinden.
Als het verschil 100/300 euro is, zou het mij niet uitmaken.
Succes.

Artline (10 artikelen)
Laatste update: 14-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.