Tijdelijk naar een ander huis. Waar denk je aan?

Tijdelijk naar een ander huis. Waar denk je aan? Stel je voor, je hebt je huis verkocht. Met de koper is afgesproken op welke datum de sleutel wordt overgedragen. Op zich is dat prettig, het schept broodnodige duidelijkheid. Maar het wordt toch een klein probleem, als je nieuwe woning op dat moment nog niet klaar is, nog niet is overgedragen, of dat je zelfs die nieuwe woning nog niet gevonden hebt. Je zult tijdelijk ergens anders moeten wonen.

Een tijdelijke woning als tussendoortje

Als je woning een tijdje te koop heeft gestaan is het prettig als je de juiste koper gevonden hebt. Voor jezelf is het minder handig als je op dat moment nog geen nieuwe woning hebt, of daar nog niet in kunt. Je zult tijdelijk een oplossing moeten bedenken, afhankelijk van de periode dat je de tijdelijke woonruimte nodig hebt. Een week is misschien nog te bivakkeren op de zolder van je ouders of in een hotelkamer, maar als het langer gaat duren moet er toch een wat betere oplossing komen. In de meeste gevallen betekent dit dat je een woning zult gaan huren in de vrije sector. Dat brengt ook wat hogere kosten met zich mee, maar daar is even niet zoveel aan te doen. Bovendien, het is maar tijdelijk.

Geef je verhuizing door!

Ook al is je woning maar een tijdelijk verblijf, je wil wel op de hoogte blijven en je wilt niets missen. Ook je post niet. Het is belangrijk dat je ook voor je tijdelijke woning iedereen op de hoogte stelt van je nieuwe adres. Denk aan de gemeente, het energiebedrijf, je verzekeringsmaatschappij, maar ook alle dagbladen en tijdschriften waar je op bent geabonneerd. Je kunt je post een tijdje laten doorsturen, maar je wil niet dat ná die doorstuurperiode belangrijke post in je oude huis terechtkomt. Je kunt er nooit zeker van zijn dat de nieuwe bewoners van je oude woning netjes de post naar je zullen doorsturen. Het is daarom beter goed te bedenken welke post op de goede mat terecht moet komen.

Je nieuwe huis is nog niet klaar / Bron: Clker-Free-Vector-Images, PixabayJe nieuwe huis is nog niet klaar / Bron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Een tijdelijke woning is vaak kleiner

Je tijdelijke woning is vaak kleiner dan de woning waar je uit komt of naar toe gaat. Een wat kleinere woning scheelt in de kosten, en dat is als je in korte tijd twee keer verhuist best iets om rekening mee te houden. Het nadeel is wel, dat je in de tijdelijke woning lang niet alle spullen kunt opslaan. En vaak is dat ook niet nodig. Als je alleen in de wintermaanden tijdelijk woont, dan heb je de tuinspullen niet echt nodig. Of als je in de zomermaanden tijdelijk woont, dan zijn al die dozen met winterkleding ook een sta-in-de-weg. Hoe los je dat op? Je hebt drie opties. Familie, opslag of een container.

Tijdelijke opslag

Langere tijd meubels en andere spullen opslaan bij familie is in de meeste gevallen niet mogelijk, en ook lang niet altijd wenselijk. Gelukkig zijn er alternatieven. In de meeste steden kun je speciale opslagruimtes huren. Zon opslagruimte is, afhankelijk van de afmetingen, voor een relatief laag bedrag per maand te huren. In de opslagruimte kun je alle spullen opslaan die je in je tijdelijke woning even niet nodig hebt. Berg je spullen hier wel een beetje georganiseerd in op. Dat scheelt ruimte, maar ook veel tijd. Bij het in- en ook weer uitladen van deze tijdelijke opslagruimte bespaar je veel tijd als alles overzichtelijk en handzaam is opgeborgen. Het mooie van dit soort opslagruimtes is dat je er altijd bij kunt. Met behulp van een speciale code heb je zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag, toegang tot jouw gehuurde ruimte. Je kunt dus altijd die doos met winterkleding halen als het toch onverhoopt erg koud gaat worden.

Een container voor je spullen / Bron: MUR, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een container voor je spullen / Bron: MUR, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Een container als opslagplaats

Naast de tijdelijke opslagruimte kun je ook een container huren om je spullen in op te slaan. Omdat een container een beperktere ruimte heeft is deze tijdens de opslagperiode minder goed toegankelijk. Je betaalt handlingkosten voor het in en uit de opslag nemen van goederen. Dit soort containers kun je huren bij bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in dit soort containeropslag.

Ben je verzekerd?

Breng ook je inboedelverzekeraar op de hoogte van je tijdelijke woning, en van de locaties waar eventueel een deel van je inboedel wordt opgeslagen. Dat voorkomt onaangename verrassingen als er in de opslag of in je tijdelijke woning iets wordt ontvreemd of beschadigd raakt door brand of wateroverlast. Ga met je verzekeraar in overleg hoe je je spullen het beste tegen al dit soort onaangename zaken beveiligt.

Je tijdelijke woning

Je hebt de tijdelijke woning in principe maar voor een korte periode gehuurd. Dat betekent in de meeste gevallen dat je niet flink zult investeren in die tijdelijke woning. Maar wat wil niet zeggen dat het niet gezellig mag zijn. Besteed er daarom toch aandacht aan, zodat je in de tijdelijke periode prettig woont. Dat maakt dat je fitter en opgewekter zult zijn als je de tijdelijke woning weer gaat inwisselen tegen je nieuwe, vaste woonplek.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen en verzekeringenVoordat u gaat verhuizen moet u stil staan bij uw verzekeringen. Er zijn namelijk bepaling waar u rekening mee moet houd…
Verhuizen: wat komt er bij kijken?Verhuizen: wat komt er bij kijken?Het is zover, je huis is verkocht. Nu moet je al je spullen gaan pakken en verhuizen. Bij een verhuizing komt vaak meer…
Verhuizen? Uw inboedelverzekering verhuist meeDagelijks vinden er vele verhuizingen plaats. Een wijziging in uw persoonlijke situatie vaak gevolgen voor uw verzekerin…
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…

Tiny house: het wonen in een klein huisTiny house: het wonen in een klein huisHet wonen in een klein huis heeft veel aantrekkelijke kanten. Het is goedkoper en de impact op het milieu is een stuk mi…
Niet veel geld en toch leuk inrichtenNiet veel geld en toch leuk inrichtenDe meeste mensen hebben met geld een eigenaardige relatie. Juist op de momenten dat je er heel veel van nodig hebt is er…
Bronnen en referenties
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 23-11-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.