Alles over hospiteren

Alles over hospiteren Er komt een tijd dat je dan toch echt het huis uit moet. De wijde wereld in, vaak ga je dan studeren in een bekende of onbekende stad. Veel studenten hebben er echter grote problemen mee om een goede huisvestiging te vinden. Je kunt gaan wonen in de speciaal daarvoor gemaakte flats die bij jou school horen of je zoekt een kamer in de stad. Bij het zoeken naar een kamer in de stad zul je moeten hospiteren. Hoe kom je nu het beste voor de dag?

Wat is hospiteren

Hospiteren is eigenlijk een soort van voorkijken. Je kijkt of de kamer en het huis aan je eisen voldoen en of je goed kunt opschieten met de bewoners die er al zijn. Het is ook erg belangrijk dat je zelf een goede indruk achterlaat bij de bewoners, zij zullen namelijk uiteindelijk de beslissing nemen of je in het huis mag intrekken. Je hospiteerd meestal niet alleen, er zijn vaak meerdere studenten die kans willen maken de vrije of binnekort vijkomende kamer.

Hoe kom je in contact met de bewoners

Je kunt op internet op verschillende sites en forums informatie vinden om in contact te komen met de bewoners. Ook worden er vaak op verzamelplaatsen van studenten ,zoals de faculteit, affiches opgehangen. Je kunt dan reageren door te bellen of te mailen met de des betreffende personen. Na wat over jezelf prijs te hebben gegeven kun je dan uitgenodigd worden om een hospiteermiddag of avond bij te wonen.

Tips en Trucs om te hospiteren

 • Kom altijd op tijd, er zijn vaak enorm veel andere hospiteurs wanneer je te laat komt loopt de rest al een puntje voor.
 • Wanneer je in een dameshuis gaat hospiteren is het slim om thee te drinken en je biertje een keer over te slaan.
 • Bevestig altijd telefonisch dat je komt. Zo voorkom je dat er niemand thuis is wanneer je komt kijken.
 • Zorg dat je er netjes uitziet, een eerste indruk blijft vaak hangen.
 • Ga nooit alleen naar een particuliere verhuurder. Het is geen probleem om in je eentje naar een studentenhuis te gaan, maar twee personen zien altijd meer dan 1 en niet alle verhuurders zijn even betrouwbaar.
 • Het is een enorme plus als je kunt koken, ook al heb je alleen de basics, studenten hunkeren naar goed voedsel
 • Let op met uitspraken over studentenverenigingen, "zoals ik heb een hekel aan die ballen". vaak zijn er wel een aantal leden van verenigingen onder de bezoekers.
 • Neem je ouders niet mee, hoe graag ze ook mee willen.
 • Laat niet zien dat een kamer tegenvalt, kamers zijn schaars.
 • Beantwoord niet alleen vragen maar toon ook intresse door zelf vragen te stellen aan de bewoners.
 • Last but not least, wees jezelf, misschien een beetje cliché maar uiteindelijk kun je een act niet maanden volhouden.
© 2008 - 2024 Etjuh007, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen in een studentenhuisHet is zover: je gaat studeren in een andere stad en gaat op kamers. Het avontuur tegemoet! Hoe is het om te wonen in ee…
Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Veel studenten gaan op zichzelf wonen wanneer ze beginnen met een studie. Ze gaan op kamers of huren een studio. Sommige…
Kamer huren: soorten studentenkamersHet is zover: je gaat op kamers. Er zijn verschillende soorten kamers en vormen van kamerverhuur, met bijbehorende recht…

Was-, strijk- en droogsymbolenVraagt u zich soms ook wel eens af wat de symbolen op uw kledingetiket betekenen? Dan kan deze lijst een handige hulp zi…
Eenvoudige huishoudtips die werken!Iedereen koopt altijd dure onderhoudsproducten om allerlei zaken in huis te reinigen of op te knappen. Eigenlijk hebben…
Etjuh007 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.