In een opgeruimd huis voelt iedereen zich meer thuis

In een opgeruimd huis voelt iedereen zich meer thuis Voorkomen is beter dan genezen. Wie in een opgeruimd en schoon huis woont, voelt zich prettiger. Het is een bekend feit dat men zich gemakkelijker en beter kan ontspannen in een ordelijke ruimte die ingericht is met bij elkaar passende kleuren, waardoor een rustige sfeer tot kalmte en uitrusten uitnodigt. Een warrige kamer vol deco, rommel en andere spullen die eigenlijk al lang opgeborgen hadden moeten worden, geeft een drukke en volle indruk, vol diverse kleuren, waar de geest onrustig van blijft en niet tot rust kan komen. Vanuit een dergelijke kamer gaat men niet echt uitgerust naar bed om te slapen. Merkt u dat zelf, of maken anderen u daarop attent, dan is het hoognodig dat er iets aan gedaan wordt.

Een opgeruimd huis biedt rust

Een sfeervolle en opgeruimde ruimte brengt de ogen en vooral de geest na een volle werkdag tot rust. In een harmonische omgeving kan men ontspannen zitten of liggen en nieuwe energie opdoen voor de uitdagingen van de volgende dag. Het is ook een goede voorbereiding op de rust van de slaap, waardoor die slaap meestal ook rustiger verloopt.

Rommel voorkomen is beter dan af en toe teveel moeten opruimen

Het is de kunst om alles dat u gebruikt weer meteen op te ruimen als u het even niet meer nodig hebt. Stel dat ook niet uit. Rommel ontstaat meestal door dingen “even ergens neer te leggen” met de bedoeling het later wel op de goede plaats op te ruimen, maar daar komt het later dan meestal niet meer van. Op den duur slingert er teveel rond en moet er toch opgeruimd worden, maar dan is het vaak een klus waar men tegenop ziet.

De vaatwasser of afwassen

Vooral de keuken ziet er al snel rommelig uit. Vanwege de benodigde apparatuur die u soms dagelijks gebruikt, kan het aanrecht vaak al redelijk vol staan. Toch bepaalt dat niet direct de indruk. Veel meer geldt dat voor de spullen die na het koken en eten af en toe blijven staan. Is er gekookt en lekker gegeten, zet de vaat dan meteen in de vaatwasser of was zelf meteen af als u van tafel gaat. Ruim de afgewassen spullen meteen op in de daarvoor bedoelde kasten en breng ook meteen het afval naar de groenbak.

Fruitvliegjes verschijnen als er te lang afval van fruit en groenten in de keuken blijft liggen

Het tijdig opruimen van afval is niet alleen beter voor uw eigen gevoel, maar op die manier krijgt u ook geen fruitvliegjes in uw huis. Die verschijnen al na korte tijd als er fruit- of groenteafval in de keuken blijft liggen. Bovendien komt u zo de volgende morgen niet al meteen de erfenis aan rommel van de vorige dag tegen.

Valkuilen voor een opgeruimd huis

Rommel trekt rommel aan. Staan er op uw keukentafel een pas afgewassen pan en wat kopjes en schoteltjes, dan is de neiging groot om daar ook maar even een lege fles neer te zetten, waar u anders voor naar het berghok moet lopen. Niemand heeft echter de bedoeling om veel rommel te maken, maar men staat vaak zichzelf toe om het opruimen uit te stellen tot later of zelfs tot de volgende dag.

Het opruimen niet uitstellen

Juist dat uitstellen van het opruimen is de grootste valkuil. Uitstel betekent vaak afstel. Dat "later opruimen" komt er vaak niet meer van en in de loop van een paar weken kan zich al snel een hoop rommel verzamelen. Het kan zelfs zo veel worden dat u er erg tegenop ziet om te beginnen met opruimen en het kan dan voorkomen dat u er op een bepaald moment een dagtaak aan hebt. Zover mag het eigenlijk niet komen.

Iedereen heeft mogelijkheden om spullen in op te ruimen

Er zijn in de handel veel opbergmogelijkheden. Geen wonder, want de ondernemers willen graag dat wij veel kopen. Er wordt flink voor diverse opruimuitbreidingen geadverteerd. In onze consumptiemaatschappij wordt steeds meer gekocht en alles dat we niet kunnen eten en niet verbruikt wordt, moet immers wel een plaatsje in onze woning krijgen. Zo zijn er behalve allerlei soorten kasten ook deurhaken, waar men kleding aan kan ophangen, kastindelingen, mandjes en rekjes voor meer opbergruimte tussen de planken in de kast. Keukenkastjes die tot aan het plafond reiken, wijnrekken, rekken in de kelder, en ga zo maar door.

Haal niet teveel in huis

Het is juist de kunst om de hoeveelheid in huis gehaalde spullen niet te groot te laten worden, want al deze oplossingen zorgen alleen voor een rommeligere indruk in huis. Probeer af en toe eens uw huiskamer door de ogen van een vreemde te bekijken. Dat is niet gemakkelijk, maar wel af en toe noodzakelijk. U krijgt immers ook cadeautjes met uw verjaardag, met Sinterklaas en/of met kerstmis en al die goedgeefsheid van uw familie, vrienden en kennissen geeft u hier of daar wel een plaatsje. Ongemerkt groeit uw huiskamer dicht, maar vaak merkt u dat niet eens. Juist, omdat het zo ongemerkt groeit.

Niet meer kasten neerzetten dan nodig is

Hoe meer kasten er in huis staan, des te meer bergt u ook op. Alle kasten raken in de loop van de tijd wel vol en zo heeft iemand met veel kasten ook veel meer spullen in huis dan iemand met slechts het minimale aantal kasten. Wie een aanbouwkeuken aanschaft heeft vaak al genoeg plaats om er het serviesgoed in te zetten. Vaak is een grote kast in de woonkamer dan niet meer noodzakelijk en kan men volstaan met een klein servieskastje voor het koffiedrinken en een boekenkast of iets dergelijks.

Ook op de slaapkamers weinig kasten zetten

Op elke slaapkamer is een tweedeurs kleerkast voldoende en op een grotere slaapkamer een vierdeurs kast en misschien een ladekast voor het linnengoed en de badhanddoeken. Wie veel kleding heeft en genoeg ruimte daarvoor, kan ook een inloopkast gebruiken, maar daar horen dan ook de schoenen, de jassen en andere diverse buitenkleding in te liggen.

Regelmatig kasten nakijken

De jaarlijkse schoonmaak van vroeger had zo zijn nut. Daarbij werden immers ook alle kasten uitgeruimd en schoongemaakt en daarbij werd overbodig spul eruit gehaald en weggegeven, verkocht of vernietigd. Op die manier bleven de kasten optimaal bruikbaar. De jaarlijkse schoonmaak is tegenwoordig niet meer echt nodig, maar het jaarlijks schoonmaken van de kasten is eigenlijk een goed idee.

Goede kleding die u niet meer draagt moet worden opgeruimd

Geeft goede kleding weg aan mensen die het nog kunnen gebruiken. Zo raakt u ook te klein geworden kleding van opgroeiende kinderen, overbodig of kapot speelgoed, kapotte apparaatjes, oude mobieltjes, brilmonturen, kapotte horloges, enzovoort kwijt. Bekijk daarbij goed wat u weggooit en wat u kunt inleveren voor verder gebruik bij familieleden, vrienden of bij instanties die kleding inzamelen voor Afrika of andere gebieden die in nood zijn.

Opruimen waar geen behoefte meer aan is

Wat een jaar lang in de kasten is blijven liggen en waar u in die tijd nooit naar gekeken hebt, kunt u meestal wel wegdoen. U hebt het in die tijd nooit nodig gehad en het is de vraag of u het ooit nog zult gebruiken. Daarbij gaat het vooral om kleding en schoenen. Als u het een heel jaar lang niet draagt, vindt u het blijkbaar niet zo mooi als de rest en dan kunt u het beter aan een goed doel geven. Iemand anders kan er dan tenminste nog wat mee doen en er is weer wat extra ruimte in uw kast.

Overbodig geworden apparatuur en verbouwingsresten

Hetzelfde geldt voor huishoudelijke apparaten en apparaatjes, die men soms in een opwelling gekocht heeft, maar nooit gebruikt heeft. Zet zoiets eerst op een verkooppagina op internet, want vaak krijgt u er dan tenminste nog een deel van het geld voor terug. Raakt u het niet kwijt, doe het dan gewoon weg.

Overschot van verbouwingen

Ook overschotten van een verbouwing blijven vaak te lang staan omdat men denkt dat er nog wel iets van gebruikt kan worden, maar meestal werkt dat niet. Voor een latere, nieuwe verbouwing zoekt men meestal toch weer nieuwere, modernere materialen en zo raakt de garage in de loop van de jaren overvol.

Zolder kelder en garage van uw huis regelmatig opruimen

Op zolder, in de kelder en in de garage worden vaak spullen neergezet die u in het dagelijkse leven van alledag niet meer nodig hebt. Na verloop van tijd kan het echter ook daar gewoon te vol worden. Een regelmatige controlebeurt is verstandig. Bekijk alles goed en maak ook dozen open, want na verloop van tijd weet u niet altijd meer wat erin zit. Nog beter is het om op de bovenkant van de doos te vermelden wat erin zit.

De rommelmarkt

Maak af en toe eens een doos klaar met spullen die nog wat waard zijn en die u op een rommelmarkt of op internet kunt verkopen. Niet alle rommel is immers waardeloos. Wat voor u rommel is, kan voor iemand anders waardevol blijken en bij die persoon tegen weinig geld een nieuw leven gaan leiden.

Een opgeruimd huis moet ook opgeruimd blijven

Het heeft weinig zin om het hele huis inclusief de garage op te ruimen en er dan een paar jaar niets meer aan te doen, want dan groeien alle kasten en bergplaatsen alweer snel dicht. U weet zelf hoe het gaat. U krijgt hier een cadeautje, daar een kleinigheid en vooral rond Sinterklaas en de kerst worden er veel cadeaus geschonken, die niet doelmatig zijn en waarmee de ontvanger vaak in zijn/haar maag zit. Bewaar die dingen niet, want ze zijn meestal gloednieuw, maar probeer ze snel op internet te verkopen.

Biedt een doos aan voor de rommelmarkt

Lukt dat niet meteen, maar wilt u het niet gewoon weggeven, doe die cadeaus dan samen in een doos en zet daarop wat erin zit. Een jaar later kunt u ze tegen de decembermaand gemakkelijker aan de man brengen, want dan zijn veel mensen op zoek naar cadeautjes tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Een andere mogelijkheid is, om foto's te maken van de doos en de inhoud en die op Marktplaats aan te bieden voor de rommelmarkt. Er zijn mensen genoeg die graag naar rommelmarkten gaan en daar ook spullen van anderen voor inkopen.Probeer het maar eens.

Hebt u uw huis opgeruimd, dan voelt u zich daar vast meer in thuis

Vooral ouderen die links en rechts huizen leeggehaald zien, zijn bang dat hun kinderen later veel te veel werk aan hun spullen zullen hebben en beginnen dan met opruimen. Dat is heel verstandig, want als alle overbodige dingen het huis uit zijn, hebt u ook minder werk eraan. De huishouding is immers gemakkelijker te doen als er niet teveel voor de voeten staat. Daarnaast is het prettig als er wat ruimte in huis vrijkomt.
© 2015 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om je huis op te ruimenRedenen om je huis op te ruimenHet is een gegeven: opgeruimd staat netjes. Maar er zijn nog meer redenen om eens even lekker op te ruimen thuis. Het le…
De Konmari methode van Marie Kondo: een opgeruimd huisDe Konmari methode van opruimexpert Marie Kondo is een wereldwijd populaire methode om je huis op een makkelijke en snel…
Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerOpgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerNieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeru…
Minimalisme: waarom wegdoen zo moeilijk isMinimalisme: waarom wegdoen zo moeilijk isDenk je erover om groter te gaan wonen omdat je huis uitpuilt van de spullen? Koop je liever een extra kastje dan dat je…

Groter wonen in dezelfde ruimteGroter wonen in dezelfde ruimteWaar de een over een ruime woning beschikt met grote kamers, moet de ander het met beduidend minder vierkante meters doe…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.