Overstappen van energieleverancier loont!

Overstappen van energieleverancier loont! Er is op meerdere manier te bezuinigen op energiekosten. Naast de kachel een graadje minder hoog zetten, of door elektrische apparatuur niet op de standby stand te laten staan, kan er ook flink bezuinigd worden door jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier. Vrijwel elke leverancier heeft aanmeldbonussen, en door jaarlijks over te stappen wordt er elk jaar opnieuw van flinke bonussen of kortingen geprofiteerd.

Primaire levensbehoeften

Met primaire levensbehoeften worden goederen of voorzieningen bedoeld, die voorzien in de eerste levensbehoefte van de mens. Naast bijvoorbeeld water, voedsel en lucht, zijn dat ook elektriciteit en gas. Vrijwel iedereen heeft elektriciteit en gas nodig om fatsoenlijk en verantwoord te kunnen leven en heeft daarvoor contracten afgesloten bij een van de vele energieleveranciers.

Besparen op energie

Er is op veel manieren te besparen op energie. Een daarvan is door elk jaar van energieleverancier te veranderen. Energieleveranciers hebben vaak verschillende aanbiedingen bij het afsluiten van een nieuw contract en vervolgens wordt het contract na een jaar stilzwijgend verlengd met nieuwe energieprijzen. Door nu elk jaar over te stappen naar een nieuwe leverancier wordt er elk jaar opnieuw van de aanbiedingen geprofiteerd. Aanbiedingen variëren van lagere contract prijzen tot behoorlijke welkoms bonussen en wanneer hier elk jaar opnieuw van geprofiteerd kan worden, scheelt dat een stuk op het uiteindelijke jaarbedrag dat betaald moet worden. Elk jaar van energieleverancier wisselen kan dan ook al gauw enkel tientjes per maand op leveren.

Niet lastig

Nog steeds zitten veel Nederlanders jarenlang bij dezelfde energieleverancier, en juist dan is men het duurst uit. Toch nemen mensen niet de stap om over te stappen. Veelal omdat men denkt, dat het ingewikkeld is, of dat er vaak het een en het ander mis gaat bij een overstap. Daar zijn inderdaad de nodige voorbeelden van te vinden, maar dit zijn meer uitzonderingen dan regel. Over het algemeen gaat het zonder problemen en zonder veel gedoe. Daarnaast wordt het grootste gedeelte van hetgeen er gedaan dient te worden, ook nog eens door de betrokken partijen uitgevoerd.

Vergelijkingssites

Er zijn diverse sites online te vinden waarop de verschillende energieleveranciers vergeleken kunnen worden, qua energieprijzen, rekening houdend met eventuele bonusaanbiedingen. Hier dienen de adres gegevens (energieprijzen kunnen per regio zo hier en daar iets verschillen) en het geschatte verbruik ingevuld te worden, waarop er een overzicht getoond wordt, met de energieprijzen en bonussen per leverancier, op basis van het geschatte verbruik.

Overstappen

Het lijkt lastiger dan het is, maar veel stappen die er genomen moeten worden, worden gedaan door de betrokken partijen, en in feite hoeft er door de overstapper zelf niet veel gedaan te worden. In grote lijnen zijn de volgende stappen nodig:

  • Via een vergelijkingssite een geschikte leverancier zoeken en aanmelden.
  • Na een aantal dagen ontvangt u een bevestigingsbrief met het contract.
  • Bij akkoord hoeft u waarschijnlijk niks te doen (gaat u niet akkoord, of bedenkt u zich, dan moet u waarschijnlijk reageren).
  • Vervolgens krijgt u een brief met de datum van overstap.
  • Rond de datum van overstap krijgt u het verzoek de meterstanden door te geven.
  • Eventueel kan er met de leverancier nog over het aanpassen van de voorschotten gepraat worden, zolang dit redelijk is.

Tip

Houdt rekening met de afloop van het huidige contract, en begin op tijd met de aanvraag van een overstap. Het kost een aantal weken voordat het een en het ander geregeld is. Normaal gesproken is dat 1 a 2 maanden voor het aflopen van het lopende contract. Daarnaast, lees het contract en de regels goed door, in grote lijnen gaat het volgens de beschreven procedure, maar er kan zo hier en daar wat afgeweken worden.
© 2014 - 2023 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overstappen energiemaatschappijMet het overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij kunt u veel geld besparen. Hoe gaat het overstappen in zijn…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…
Overstappen van energieleverancier: zo werkt datOverstappen van energieleverancier: zo werkt datOverstappen van energieleverancier is eenvoudig en kan tot een forse besparing leiden. Bovendien kunt u een hoge welkoms…
Besparen op energie: besparingen zonder investeringenBesparen op energie: besparingen zonder investeringenDoor energie te besparen verlaag je je energierekening. Voor sommige besparingen moeten flinke kosten gemaakt worden, ma…

Wat is een earthship (aardehuis)?Een earthship is een huis, maar niet zomaar een normaal huis. Het is een ecologische manier van bouwen die ontwikkeld is…
De verhuisdatum van je verhuizing vaststellenDe verhuisdatum van je verhuizing vaststellenWanneer je gaat verhuizen, zal je uiteindelijk een verhuisdatum moeten vaststellen. Je zult toch moeten weten wanneer je…
Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.