Wat is een earthship (aardehuis)?
Een earthship is een huis, maar niet zomaar een normaal huis. Het is een ecologische manier van bouwen die ontwikkeld is door Michael Reynolds in New Mexico (Verenigde Staten). Het is een manier van bouwen met natuurlijk materialen en er wordt optimaal gebruik gemaakt van de omgeving. De huizen worden zoveel mogelijk zelfvoorzienend gebouwd. Dat wil zeggen dat ze zo min mogelijk energie nodig hebben om warm te blijven in de winter en koel in de zomer. Ook voor de watertoevoer en waterafvoer zijn de huizen zo min mogelijk afhankelijk van waterleidingen en het riool.
De architect en bedenker Michael Reynolds
Michael Reynolds is een Amerikaanse architect uit New Mexico. Dit is een woestijnachtig gebied. Reynolds begon in de jaren '70 huizen te ontwerpen de pasten in de prachtige natuur van New Mexico, en die niet afhankelijk waren van energie. Over de jaren perfectioneerde hij zijn ontwerpen om ze zo efficiënt mogelijk te maken. Hij maakte een documentaire over zijn manier van bouwen, zijn moeite om officiële vergunningen te krijgen en een ontwikkelingshulpexpeditie. De documentaire heet Garbage Warrior, en kwam uit in 2007. Hij is online te vinden op Youtube.
Inmiddels worden earthships over de hele wereld gebouwd, en zijn er vele architecten die hun bijdrage leveren aan de verschillende ontwerpen. Ook worden de aardehuizen aangepast aan alle verschillende klimaten wereldwijd.
Hoe wordt een aardehuis gebouwd
Een aardehuis wordt gebouwd van hout, stro, aarde, autobanden, klei, en ander lokaal en gerecycled materiaal. Het huis moet zo gebouwd worden dat het optimaal gebruik maakt van de warmte van de zon. Er komt dus een groot raam op het zuiden, en dan loopt het met een schuin dak af naar achter. Het dak is vaak begroeid, voor extra isolatie. Er kan een kleikachel en een kleifornuis in worden gebouwd, maar meestal zit er geen centrale verwarming in een aardehuis.
De muren worden gebouwd met gerecyclede autobanden gevuld met zand. De banden worden opgestapeld, en dan wordt er met hamers zand in gestampt. De band moet helemaal vol zijn, er mag geen zandkorreltje meer bij in passen. Dan worden de muren mooi recht gemaakt door ze in te vullen met klei of leem. Want een muur van autobanden staat niet zo mooi. De muren kunnen ook met balen stro worden gebouwd. Deze zijn brandveilig en isoleren goed. De strobalen worden strak opgestapeld en dan bekleed met leem of klei.
Veel van de huizen die Michael Reynolds heeft gebouwd hebben gekleurd mozaïek op de muren of halve flessen erin om het licht mooi op te vangen. De meeste aardehuizen hebben alleen een begane grond, maar af en toe wordt er ook wel een verdieping bovenop gebouwd.
De meeste aardehuizen worden niet aangesloten op het riool. Ze hebben een composttoilet. Dit toilet scheidt water en ontlasting, en composteert dan de ontlasting met zaagsel. De compost kan dan gebruikt worden voor de tuin. Het afvalwater wordt meestal opgevangen en gezuiverd met een helofytenfilter.
De huizen worden meestal gebouwd door de bewoners zelf, en er komen zo min mogelijk grote machines aan te pas. Vaak helpen er veel vrijwilligers mee. Deze manier van bouwen is dus ook milieuvriendelijk omdat de bouw geen gebruik maakt van energie en brandstof en grote machines, maar voornamelijk van het bloed, zweet en tranen van de bouwers.
Aardehuizen in Nederland
In het jaar 2009 werd het eerste earthship in Nederland gebouwd in Zwolle. Michael Reynolds kwam hiervoor zelf naar Nederland toe om mee te helpen. Het aardehuis in Zwolle staat in Doepark de Nooterhof, en is een lunchroom en theeschenkerij. Er zit een groot park omheen met een moestuin, een conferentiecentrum, en een waterpark. Er worden ook regelmatig markten gehouden waar je streekproducten kunt kopen.
In Olst worden momenteel 23 aardehuizen gebouwd door een enthousiaste groep (toekomstige) bewoners en een heel leger aan vrijwilligers. Een aantal huizen zijn inmiddels af en worden bewoond, de rest is nog in aanbouw. Ze zijn altijd op zoek naar vrijwilligers, dus als je interesse hebt om mee te helpen en een aardehuis van dichtbij te bekijken, ga dan eens een kijkje nemen op de site.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bouw eens een huisje van stroSinds Al Gore de wereld heeft wakkergeschud met zijn 'Inconvenient Truth' zijn meer en meer mensen overtuigd van het bel…
Bronnen en referenties
- http://www.doeparknooterhof.nl
- http://www.aardehuis.nl/nl/