Teveel nagalm in een woning

Veel woningen hebben harde vloeren, wanden en plafonds. Vaak bestaan die uit beton of een ander hard materiaal. Daardoor veroorzaken zij galm in de woonvertrekken die door veel mensen als zeer lastig wordt ervaren. Maar er zijn mogelijkheden om die galm te verminderen. Door absorberende materialen te gebruiken zal de galm sterk verminderen. Die materialen zijn verkrijgbaar voor vloeren, wanden en plafonds.

Nagalmtijd in woning

Een ideale nagalmtijd voor een woonruimte is tussen 0,4 en 0,6 seconden. Normaal beschikt een woonruimte al over veel absorberend materiaal zoals meubelen, gordijnen, vloerbedekking, kleden, tapijten en kasten. Zelfs harde muren kunnen al enigszins bijdragen aan iets minder galm. Maar in veel gevallen zijn extra voorzieningen nodig om tot een acceptabele nagalm te komen.

Moderne ontwerpen

Architecten houden niet altijd voldoende rekening met de akoestiek van een woning waarvan galmende ruimten het gevolg zijn. Dit kan het geval zijn bij split level woningen of open vides of grote open ruimten. Het effect wordt bij moderne ontwerpen nog versterkt als er minder meubels staan, minder gordijnen hangen en geen absorberende vloerbedekking wordt toegepast. Vooral is dit het geval bij woonkamers en keukens en in mindere mate bij slaapkamers.

Ongezellig en minder verstaanbaar

Door een te grote nagalm kan een ruimte als ongezellig of minder prettig leefbaar worden ervaren. Tevens kan een slechte akoestiek zorgen voor onverstaanbaarheid, vermoeidheid en concentratieverlies. En al is de aanwezige geluidsapparatuur van hoge kwaliteit kan die door een te lange nagalm minder goed klinken. Dure apparatuur komt dan niet tot zijn recht evenmin als het woonplezier van een op zich prachtig woonontwerp. Galm in een woonruimte ontstaat als geluidsgolven ongehinderd kunnen reflecteren op harde oppervlakken zoals muren, vloeren en plafonds. Dat reflecterende geluid komt later binnen dan het directe geluid wat de oorzaak kan zijn van onverstaanbaarheid. Momenteel zijn er echter diverse producten op de markt die de galm sterk terug kunnen brengen.

Wanden, plafonds en vloeren absorberen door decoratieve panelen

Diverse firma’s bieden absorberende materialen aan die tegen wanden, aan plafonds en op vloeren kunnen worden aangebracht. Vaak zijn dat decoratieve panelen die bijvoorbeeld als een soort kunstwerken die tegen muren worden bevestigd. De geluidsgolven worden door het materiaal opgevangen en geabsorbeerd waardoor minder sprake is van galm.

De juiste keuzen maken

Het is een kwestie van smaak en zeker ook van budget om keuzes te maken uit de diverse producten. De grote diversiteit aan materialen, door maatvoering en een scala aan kleuren en prints, maakt het mogelijk ze naar eigen smaak in te passen in het interieur. Ook het kiezen van een bepaalde hoeveelheid is erg persoonlijk waarbij gewaakt moet worden om niet teveel absorberend materiaal toe te passen omdat de ruimte dan “doods” kan aanvoelen. De absorberende waarden van de materialen kunnen sterk uiteenlopen. Het beste effect kan worden verkregen door de panelen over de ruimte te verdelen en deze bij voorkeur niet tegenover elkaar te plaatsen.

Aandacht aan bepaalde plekken

Een gedeelte waar vaak sterkere galm optreedt, is de zithoek. Het geluid van de tv of audio installatie weerkaatst daar dikwijls tegen een wand waar alleen een bank voor staat. Het bekleden van die wand zal zeker een gunstig effect opleveren. Ook die plekken waar bijna altijd recht in de richting van een wand wordt gesproken dienen aandacht te krijgen. Bij een eventuele bekleding van die wanden moet er wel rekening mee worden gehouden dat bijvoorbeeld zwaar behang of vilten behang alleen de hogere frequenties absorbeert. De slechts enkele millimeters dikte van dit materiaal kunnen zware bastonen niet aan.

Tips voor een betere geluidsissolatie:

 • Decoratieve panelen
 • Absorberend materiaal
 • Hoogpolig tapijt
 • Vloerkleed en karpet
 • Kurkvloer en vinyl
 • Gordijnen en raambekleding
 • Plissé zonwering
 • Rolgordijnen
 • Paneelgordijnen
 • Meubelen
 • Grote planten
 • Stoffen banken, stoelen en poefs
 • Kussens
 • Schilderijen
 • Fotolijsten zonder glas
 • Voorzetwanden
 • Kamerschermen
 • Systeemplafond met akoestische tegels
 • Zwaar behang liefst met reliëf
 • Viltbehang of vilten kunstwerken
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bouwkundige keuring van een woning is aan te radenEen bouwkundige keuring van een woning is aan te radenWanneer je een wat ouder huis wilt kopen, is het aan te raden om vooraf een bouwkundig onderzoek te laten verrichten. Ee…
Wat is het verschil tussen een wel of niet dragende wand?Wat is het verschil tussen een wel of niet dragende wand?Woningen en gebouwen bestaan uit vloeren, daken en wel of niet belaste wanden. De veelal van kalkzandsteen gemaakte wand…
Welk bouwmateriaal moet ik gebruiken?Welk bouwmateriaal moet ik gebruiken?Om een gebouw te kunnen aanleggen, worden veel materialen toegepast. Meest belangrijke is dat de hoofddraagstructuur van…
Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis is natuurlijk een vervelend probleem, want lekkage of een te vochtig huis zorgen voor schade en waardeverm…

Nieuw woonwoord ‘cosy’Nieuw woonwoord ‘cosy’“Gezellig” of “coconen” is blijkbaar uit en “cosy” is in, maar feitelijk is het hetzelfde. Als je dit type woorden gebru…
Koolmonoxidevergiftiging: plaatsen van koolmonoxidemelderKoolmonoxidevergiftiging: plaatsen van koolmonoxidemelderEr overlijden jaarlijks in Nederland tientallen mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Dit komt omdat er n…
Bronnen en referenties
 • http://shop.merford.nl
 • https://www.artpanel.nl
 • http://www.droomhome.nl
 • http://www.universal-acoustics-benelux.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.