Teveel nagalm in een woning
Veel woningen hebben harde vloeren, wanden en plafonds. Vaak bestaan die uit beton of een ander hard materiaal. Daardoor veroorzaken zij galm in de woonvertrekken die door veel mensen als zeer lastig wordt ervaren. Maar er zijn mogelijkheden om die galm te verminderen. Door absorberende materialen te gebruiken zal de galm sterk verminderen. Die materialen zijn verkrijgbaar voor vloeren, wanden en plafonds.
Nagalmtijd in woning
Een ideale nagalmtijd voor een woonruimte is tussen 0,4 en 0,6 seconden. Normaal beschikt een woonruimte al over veel absorberend materiaal zoals meubelen, gordijnen, vloerbedekking, kleden, tapijten en kasten. Zelfs harde muren kunnen al enigszins bijdragen aan iets minder galm. Maar in veel gevallen zijn extra voorzieningen nodig om tot een acceptabele nagalm te komen.
Moderne ontwerpen
Architecten houden niet altijd voldoende rekening met de akoestiek van een woning waarvan galmende ruimten het gevolg zijn. Dit kan het geval zijn bij split level woningen of open vides of grote open ruimten. Het effect wordt bij moderne ontwerpen nog versterkt als er minder meubels staan, minder gordijnen hangen en geen absorberende vloerbedekking wordt toegepast. Vooral is dit het geval bij woonkamers en keukens en in mindere mate bij slaapkamers.
Ongezellig en minder verstaanbaar
Door een te grote nagalm kan een ruimte als ongezellig of minder prettig leefbaar worden ervaren. Tevens kan een slechte akoestiek zorgen voor onverstaanbaarheid, vermoeidheid en concentratieverlies. En al is de aanwezige geluidsapparatuur van hoge kwaliteit kan die door een te lange nagalm minder goed klinken. Dure apparatuur komt dan niet tot zijn recht evenmin als het woonplezier van een op zich prachtig woonontwerp. Galm in een woonruimte ontstaat als geluidsgolven ongehinderd kunnen reflecteren op harde oppervlakken zoals muren, vloeren en plafonds. Dat reflecterende geluid komt later binnen dan het directe geluid wat de oorzaak kan zijn van onverstaanbaarheid. Momenteel zijn er echter diverse producten op de markt die de galm sterk terug kunnen brengen.
Wanden, plafonds en vloeren absorberen door decoratieve panelen
Diverse firma’s bieden absorberende materialen aan die tegen wanden, aan plafonds en op vloeren kunnen worden aangebracht. Vaak zijn dat decoratieve panelen die bijvoorbeeld als een soort kunstwerken die tegen muren worden bevestigd. De geluidsgolven worden door het materiaal opgevangen en geabsorbeerd waardoor minder sprake is van galm.
De juiste keuzen maken
Het is een kwestie van smaak en zeker ook van budget om keuzes te maken uit de diverse producten. De grote diversiteit aan materialen, door maatvoering en een scala aan kleuren en prints, maakt het mogelijk ze naar eigen smaak in te passen in het interieur. Ook het kiezen van een bepaalde hoeveelheid is erg persoonlijk waarbij gewaakt moet worden om niet teveel absorberend materiaal toe te passen omdat de ruimte dan “doods” kan aanvoelen. De absorberende waarden van de materialen kunnen sterk uiteenlopen. Het beste effect kan worden verkregen door de panelen over de ruimte te verdelen en deze bij voorkeur niet tegenover elkaar te plaatsen.
Aandacht aan bepaalde plekken
Een gedeelte waar vaak sterkere galm optreedt, is de zithoek. Het geluid van de tv of audio installatie weerkaatst daar dikwijls tegen een wand waar alleen een bank voor staat. Het bekleden van die wand zal zeker een gunstig effect opleveren. Ook die plekken waar bijna altijd recht in de richting van een wand wordt gesproken dienen aandacht te krijgen. Bij een eventuele bekleding van die wanden moet er wel rekening mee worden gehouden dat bijvoorbeeld zwaar behang of vilten behang alleen de hogere frequenties absorbeert. De slechts enkele millimeters dikte van dit materiaal kunnen zware bastonen niet aan.
Tips voor een betere geluidsissolatie:
- Decoratieve panelen
- Absorberend materiaal
- Hoogpolig tapijt
- Vloerkleed en karpet
- Kurkvloer en vinyl
- Gordijnen en raambekleding
- Plissé zonwering
- Rolgordijnen
- Paneelgordijnen
- Meubelen
- Grote planten
- Stoffen banken, stoelen en poefs
- Kussens
- Schilderijen
- Fotolijsten zonder glas
- Voorzetwanden
- Kamerschermen
- Systeemplafond met akoestische tegels
- Zwaar behang liefst met reliëf
- Viltbehang of vilten kunstwerken