Koolmonoxidevergiftiging: plaatsen van koolmonoxidemelder

Koolmonoxidevergiftiging: plaatsen van koolmonoxidemelder Er overlijden jaarlijks in Nederland tientallen mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Dit komt omdat er nog veel relatief oude geisers en gaskachels in Nederlandse huizen zitten. Er zijn verschillende hoe mensen een vergiftiging kunnen voorkomen. Een manier is door een koolmonoxide melden te kopen, Die moet in het eigen huis geplaatst worden door deze op slaaphoogte op te hangen. De melder kan bijvoorbeeld bij de Gamma, Blokker of Praxis worden gekocht. Het inademen van koolmonoxide is dodelijk. Jaarlijks vallen er in Nederland gemiddeld een twintigtal doden doordat zijn koolmonoxide inademen. Koolmonoxide ontstaat als koolstofhoudende stoffen niet volledig verbranden. Voorbeelden daarvan zijn gas, olie en hout. Die stoffen verbranden onvoldoende wanneer er te weinig zuurstof in de ruimte is en de verbrandingsgassen van een gastoestel niet voldoende worden afgevoerd. Het risico op koolmonoxidevergiftiging is vooral groot in huizen waar nog een open geiser of een oude gaskachel hangt. Vanaf de jaren tachtig, nadat er veel te veel incidenten plaats vonden met een dodelijke afloop, zijn gaskachels en open geisers veel veiliger geworden. Er hangen nog zo'n miljoen oude gaskachels en open geisers in verschillende huizen.

Gevaren van koolmonoxide

Wanneer iemand koolmonoxide inademt wordt dit direct in het bloed opgenomen. Daardoor krijgen veel vitale organen, zoals de lever en hersenen, veel te weinig zuurstof. Het gevaar van koolmonoxide is dat het smaakloos en geurloos is. Daarom heeft iemand het pas vrij laat door, meestal te laat, en raakt daardoor vrij snel bewusteloos. De eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn gelijk aan wanneer iemand griep heeft. Het begint met lichte hoofdpijn, iemand wordt misselijk, moet overgeven en raakt vermoeid. Vervolgens gaat het slachtoffer zich verward voelen en vervolgens slaperig. Wanneer u dit voelt moet u meteen alle deuren en ramen open zetten en het gastoestel uitzetten. Ook moet u een arts inschakelen.

Voorkomen van koolmonoxidevergiftiging

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om koolstofmonoxide te voorkomen. Zo is het verstandig om het huis regelmatig te ventileren. Als u een oude geiser heeft doet u er goed aan deze zo snel mogelijk te vervangen en in ieder geval jaarlijks te laten controleren. Een ander belangrijk ding dat u kunt doen is een koolmonoxidemelder plaatsen. Deze waarschuwt wanneer er te hoog percentage koolmonoxide in een ruimte aanwezig is. Deze gaat dan piepen. Dat is belangrijk, want het grootste gevaar lopen mensen wanneer zij slapen. In dat geval zullen zij de signalen, zoals misselijkheid en overgeven, niet doorhebben en is de kans groot dat zij in hun slaap sterven. Er zijn verschillende soorten koolmonoxidemelders. U kunt deze kopen bij zaken als de Blokker, Gamma en de Praxis.

Plaatsen van de koofmonoxidemelder

Wanneer u een koolmonoxidemelder koopt kunt deze het beste op slaaphoogte ophangen. Dit komt omdat koolstofmonoxide langzaam opstijgt, dus het is belangrijk het zo snel mogelijk te detecteren. U moet op elke verdieping een melder plaatsen en doet er goed aan dit in de buurt van uw slaapkamer te doen, zodat u zeker weet dat u wakker wordt bij een alarm. Verder mag de koolmonoxide niet geplaatst worden in een vettige of vochtige ruimte of een ruimte waar het veel tocht. Daarnaast is het verstandig te melder niet te plaatsen achter een gordijn. In dat geval is de kans groot dat de melder de koolstofmonoxide nooit zal signaleren.

Controleren of de koolmonoxidemeter nog werkt

Een melder moet minimaal vijf jaar meegaan. Ditzelfde geldt voor de batterij. U doet er wel verstandig aan om bijvoorbeeld maandelijks te controleren of de batterij nog werkt. Ook doet u er na vijf jaar verstandig aan om de koolmonoxidemelder jaarlijks te testen. Dit is om ongelukken te voorkomen. Wanneer de batterij van een melder leeg is zal die vaker gaan piepen. Dan is het dus tijd voor een nieuwe batterij. U kunt testen of het apparaat het nog doet door de testknop in te drukken.
© 2012 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolmonoxidevergiftiging: symptomen, behandeling, voorkomenKoolmonoxidevergiftiging: symptomen, behandeling, voorkomenEen paar keer per jaar verschijnt er een berichtje in de krant, dat er weer een gezin is omgekomen door koolmonoxideverg…
Voorkom dodelijke koolmonoxidevergiftiging in uw woningVoorkom dodelijke koolmonoxidevergiftiging in uw woningKoolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging) komt minder dan vroeger voor. Toch belanden jaarlijks 200 personen via spoede…
Koolmonoxidemelder kopen: voorkom koolmonoxidevergiftigingKoolmonoxide of koolstofmonoxide (CO) is een sluipmoordenaar, ook wel de stille dood genoemd. Het gas kan vrijkomen bij…
Winter: hoe houd je het in de winter gezond in huis?Winter: hoe houd je het in de winter gezond in huis?In de winter is het veel vroeger donker en het is veel kouder dan in de andere jaargetijden. Mensen brengen veel meer ti…

Teveel nagalm in een woningVeel woningen hebben harde vloeren, wanden en plafonds. Vaak bestaan die uit beton of een ander hard materiaal. Daardoor…
Inbraak en preventieInbraak en preventieSteeds vaker zijn we doelwit van inbraak maar denk niet "als ze binnen willen zijn, lukt het toch". Preventie loont. Hoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Robarmstrong2, Pixabay
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gezond-en-veilig-wonen/vraag-en-antwoord/hoe-ontstaat-koolmonoxide-en-hoe-voorkom-ik-koolmonoxidevergiftiging.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.