Lavatera, een langdurig bloeiende halfheester

Lavatera, een langdurig bloeiende halfheester Lavatera, of (Struik)Malva, is een heester die zeer langdurig bloeit. De plant is mooi als solitair of achter in de vaste planten border. Aan de harige kruidachtige stengels ontstaan meerdere bloemen in de kleuren wit, roze, paars, roodpaars of meerkleurig. De heester wordt, afhankelijk van de aangeschafte soort, 60 tot 200 cm hoog. Lavatera hoort tot de Kaasjeskruidfamilie.
Lavatera Primley BlueLavatera Primley Blue

Lavatera


Bloei

Lavatera is een dankbare bloeier. De bloei start vaak al in juni en kan doorgaan tot aan de eerste nachtvorst. De heester is verkrijgbaar met bloemen in allerlei kleuren, zoals wit, roze, roodpaars, paars en meerkleurig. De bloemen trekken veel bijen en vlinders naar de tuin. De bloemstengels zijn goed te gebruiken in een boeket.

Blad en stengel

Het blad en de stengels zijn licht behaard. Het blad van Lavatera is groen tot grijsgroen van kleur. Het blad is drie of vijflobbig van vorm. De plant verliest in de winter zijn blad, de kruidachtige stengels blijven veelal aan de plant zitten gedurende de winter.
Blad LavateraBlad Lavatera

Waar staat de heester graag?

Lavatera is licht vorstgevoelig in de winter. Om die reden kunt u de plant het best op een warme, zonnige en beschutte plek plaatsen. De plant staat graag in humusrijke grond, die niet te nat is.

Bescherming tegen vorst

Lavatera is vorstgevoelig. Dek de voet van de plant voor de winter af met een flinke hoop bladeren, stro of compost en bescherm de plant eventueel met matten tegen harde wind.

Snoei

Omdat de heester gevoelig is voor vorst, kunt u de plant het best pas in mei terugsnoeien tot ca. 30 cm boven de grond. Als u te vroeg in het jaar snoeit dan kunnen de takken invriezen of wegrotten. Vanuit de houtige takken zullen al snel weer de lange kruidachtige stengels tevoorschijn komen.
Lavatera BarnsleyLavatera Barnsley

Vermeerderen

Lavatera is vorstgevoelig en overleeft het vaak maar een (paar) jaar. De plant is echter gemakkelijk te stekken. Neem in september van een paar niet bloeiende stengels de bovenste 10 cm. Verwijder het blad en stop de stengels in potgrond. Zorg dat de potgrond verzadigd is van water en zet het geheel in een kas. Heeft u geen kas dan kunt u ze op een lichte plek uit de volle zon neerzetten, afgedekt met plastic. Na ongeveer twee weken kan het plastic eraf, de stekjes hebben wortels gekregen. Geef ze af en toe water, zodat de grond niet uitdroogt. Zet ze in de winter op een koele, lichte plaats en vergeet niet om af en toe water te geven. Plant ze in het late voorjaar buiten in de volle grond.

Enkele soorten:

  • Lavatera Barnsley; bloei juni t/m oktober met witte bloemen met roze hart, 2 meter hoog.
  • Lavatera Barnsley Baby; bloei augustus t/m september met roze bloemen. Deze soort wordt ongeveer 1 meter hoog.
  • Lavatera Rosea; bloei juli t/m oktober met roze bloemen, 1,5 m hoog.
  • Lavatera Ica Cool; bloei juni t/m september met stralend witte bloemen, 1,5 meter hoog.
© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wit bloeiende vaste plantenWit bloeiende vaste plantenWit bloeiende vaste planten vallen door de bloem kleur goed op in de border. Vooral met zonlicht erop, springen witte bl…
Hibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeftHibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeftIn veel tuinen bloeit in augustus de hibiscus met mooie kleuren. Je ziet ze in paars of in rood met wit. Ook in de vrije…
Welke planten bij welke grondsoortWelke planten bij welke grondsoortBij elke grondsoort hoort een plantensassortiment, maar voordat je de tuin rijkelijk beplant is het uiterst verstandig o…
Glansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiGlansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiDe Glansmispel of Photinia Fraseri Red Robin is een winterharde, groenblijvende struik. Je kunt ze kopen als heester of…

De pollenarme tuinDe pollenarme tuinDe mooie warme dagen in het voorjaar zijn voor veel mensen een ware marteling. Net op het moment dat iedereen gretig in…
Kikkers en padden in de tuin: hoe krijg ik ze uit de tuinKikkers en padden in de tuin: hoe krijg ik ze uit de tuinKikkers en padden komen veel voor. Ze leven graag in vijvers en meertjes, en komen ook regelmatig in tuinen. Dit is leuk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.