Kikkers en padden in de tuin: hoe krijg ik ze uit de tuin

Kikkers en padden in de tuin: hoe krijg ik ze uit de tuin Kikkers en padden komen veel voor. Ze leven graag in vijvers en meertjes, en komen ook regelmatig in tuinen. Dit is leuk en handig, ze eten immers muggen en slakken. Echter, het kan ook lastig worden. Er zijn doorgaans weinig natuurlijke vijanden in de tuin aanwezig en er is veel voedsel. Er kunnen dus een bijna onbeperkt aantal kikkers en padden ontstaan. Dit kan een probleem worden, doordat je niet meer makkelijk door de tuin kunt lopen, katten dode padden achterlaten of mensen niet meer op bezoek willen komen. Er zijn een aantal manieren om de tuin pad- en kikkeronvriendelijk te maken. Dit kan door een vijver te verwijderen of aan te passen, door de tuin te draineren en door verstopplaatsen te verwijderen. Ook kan structureel dril worden weggehaald, om zo het aantal padden te verkleinen.

Waarom weren?

Veel mensen waarderen kikkers en padden wel in de tuin. Ze eten slakken en muggen en zijn hierdoor zeer nuttig. Echter, wanneer er teveel zijn kunnen ze een probleem worden. In het voorjaar is een eventuele vijver vol met ‘orgies’ van vijf of zes kikkers op elkaar. ’s Nachts springen ze voor je voeten, en als je niet oplet sta je op een dikke pad. Of een kat speelt even met een pad en laat hem dood achter. Dit is natuurlijk nooit leuk, en als je hem niet op tijd opruimt trekt het nog vliegen aan ook. Wanneer er eenmaal zoveel kikkers of padden zijn, dan kan het probleem opgelost worden door de tuin kikkeronvriendelijk en/of pad-onvriendelijk te maken.
Sommige kikkers en padden, zoals brulkikkers, veroorzaken geluidsoverlast. Inheemse kikkers en padden in Nederland en België veroorzaken gelukkig een stuk meer lawaai.

Verschil kikkers en padden

Kikkers blijven in de buurt van water / Bron: TouTouke, RgbstockKikkers blijven in de buurt van water / Bron: TouTouke, Rgbstock
Kikkers en padden worden vaak op één hoop gegooid, maar ze zijn in feite makkelijk te onderscheiden. Volwassen kikkers zijn glad, padden zijn ruw, en worden wel als ‘wratachtig’ of ‘pukkelig’ omschreven. Kikkers besteden het grootste deel van hun leven in het water, padden zijn vaker op het land te vinden. Overigens, kikkers komen ook op het land voor. Ze kunnen onderwater ademhalen door hun huid, maar ze kunnen buiten het water ook ademhalen. Ook de eieren zijn van elkaar te onderscheiden. Kikkers leggen hun dril in een cluster, terwijl padden een lange sliert neerleggen.

Beschermd

Alle inheemse kikkers en padden zijn beschermd in de Flora en Fauna wet. Dit betekent dat de dieren niet gedood mogen worden. Daarbij geldt de zorgplicht, dit betekent dat menselijk handelen geen nadelige gevolgen voor wild (in dit geval de kikkers en padden) mag hebben bij bedreigde diersoorten. Toch kun je kikkers en padden uit de tuin houden, zolang je ze niet dood of op een plek zet waar ze niet kunnen overleven.

Kikkers weren: geen vijver

Kikkers zijn relatief makkelijk uit de tuin te weren, ze blijven altijd in de buurt van water. Als er geen water is, zullen er ook geen kikkers zijn. Zolang je zelf of je buren geen vijver hebben, zullen kikkers wegblijven.

Een schutting?

Kikkers en padden kunnen door hele kleine gaatjes kruipen, gaatjes die je zelf niet of nauwelijks kan vinden. Een schutting is daarom doorgaans niet effectief tegen kikkers en padden, tenzij hij in de grond is ingegraven en van materiaal zonder kieren is gemaakt. Een houten schutting, bijvoorbeeld, zal nooit in staat zijn kikkers en padden tegen te houden. Overigens, ook in een perfect afgesloten tuin zijn soms kikkers en padden te zien, dit komt doordat katten en vogels ze meenemen, maar ze smerig smaken. Hierdoor laten de dieren ze weer vallen, soms in een volledig afgesloten omgeving.

Geen vijver of ongeschikte vijver

Een vijver trekt kikkers en padden aan. Wil je minder kikkers en padden in de tuin, dan kun je dus het beste geen vijver hebben. Je kunt de vijver ook ongeschikt maken voor kikkers en padden. Dit kan door er weinig planten in te doen, zodat reigers makkelijker bij de kikkers kunnen. Ook kun je roofvissen, zoals goudvissen of windes in de vijver loslaten, deze eten kikkervisjes. Let wel op dat roofvissen niet goed te combineren zijn met weinig planten, want anders eten reigers de vissen op.

Grasveld draineren

Heb je een grasveld in de tuin? En is het gazon vaak nat? Dan is dit de ideale plek voor padden. Het grasveld kan worden gedraineerd, zodat het minder vaak en minder lang nat is. Kikkers en padden zullen er minder in gaan zitten, en dus minder in de tuin.

Verstopplekken weghalen

Kikkers en padden verstoppen zich graag op vochtige, overdekte plaatsen. Hoe minder van deze plaatsen beschikbaar, hoe minder kikkers en padden er in de tuin zullen komen. Bekende plaatsen zijn kieren onder staande tegels, plantenbakken, en onder beelden. Ook oud hout kan geschikt zijn, of bladafval. Door enige tijd te zoeken vind je vanzelf de plaatsen die favoriet zijn. Maak deze plekken ongeschikt voor kikkers en padden, door stenen plat te leggen of weg te halen.

Kikkerdril kan makkelijk worden verwijderd / Bron: Bies, RgbstockKikkerdril kan makkelijk worden verwijderd / Bron: Bies, Rgbstock

Dril verwijderen

In het voorjaar kunnen de slierten met eieren van padden en clusters kikkerdril uit de vijver worden verwijderd. Stop deze in een emmer met ruim water (water uit de vijver) en breng ze naar een geschikte plek. Dit kan een vijver of meertje in de buurt zijn, bijvoorbeeld in een park of bos. Het dril mag niet worden gedood, dit betekent dat het niet weggegooid mag worden of in stromend water geloosd worden. Kikkervisjes en dikkopjes (jonge padden) kunnen namelijk niet overleven in stromend water.
Doe dit elk jaar consequent voor tenminste een aantal jaar achter elkaar. De eerste twee á drie jaar zullen er nog veel kikkervisjes en dikkopjes zijn, maar na een paar jaar zijn er veel minder.

Tegels

Heb je echt genoeg van kikkers en padden? Kun je niet meer tegen? Dan is de enige optie om ervan af te komen de tuin te betegelen. Dit maakt de tuin volledig ongeschikt voor kikkers en padden. Als er veel bij de buren zitten kan er nog een enkeling in de tuin komen, maar de grote meerderheid zal wegblijven. Het probleem met kikkers en padden is opgelost, maar de tuin ziet er helaas minder gezellig uit. Het is dus altijd een keuze maken. Doorgaans is betegelen overigens niet nodig.

Tot slot

Kikkers en padden kunnen een probleem vormen als het er heel veel zijn, maar eigenlijk zijn ze best leuk. Ze zorgen voor extra leven in de tuin, ze eten muggen, slakken en zelfs spinnen. Een paar kikkers en padden zijn dus zeker handig om te hebben. Veel mensen vinden het enge beesten, maar in feite doen ze niets. Ze bijten niet, ze steken niet en ze kunnen geen ziektes overbrengen. Ook over wratten hoef je je geen zorgen te maken. En wie weet, als je er een kust kan er spontaan een prins voor je staan!

Lees verder

© 2012 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overlast of angst voor kikkers en padden wat te doen?Overlast of angst voor kikkers en padden wat te doen?U loopt 's avonds niets vermoedend nog even met de hond door het park en bij thuiskomst slaat de schrik u om het hart: v…
Kikkers, het zijn veelzijdige amfibieënKikkers, het zijn veelzijdige amfibieënAlhoewel kikkers niet de meest populaire diertjes zijn onder de mensen, behalve dan misschien Kermit de Kikker, zijn het…
Van kikkerdril tot kikker: ontwikkeling van kikkervisjeVan kikkerdril tot kikker: ontwikkeling van kikkervisjeEen kikker is een amfibie, dit zijn koudbloedige dieren die een dubbelleven leiden. Het leven van een kikker begint als…
Kikkers en muizen: snoepgoedKikkers en muizen: snoepgoedKikkers en muizen is een zoet snoepgoed dat vooral met sinterklaas veel gegeten wordt. Sommige mensen zijn zo verslaafd…

Lavatera, een langdurig bloeiende halfheesterLavatera, een langdurig bloeiende halfheesterLavatera, of (Struik)Malva, is een heester die zeer langdurig bloeit. De plant is mooi als solitair of achter in de vast…
Maak zelf compost. Goed voor je tuin, milieu en portemonneeMaak zelf compost. Goed voor je tuin, milieu en portemonneeVeel mensen met een tuin gooien bladeren, takken, onkruid en ander organisch afval weg in de afvalbak die via de vuilnis…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
  • Afbeelding bron 1: TouTouke, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Bies, Rgbstock
Reactie

Jo, 20-10-2014
Beste, ik begrijp niet hoe ik padden in mijn tuin krijg. we hebben nu al 4 jaar geen vijver meer en toch vind ik jaarlijs minimaal 1 pad. gisteren zelfs nog 'n vrij jong.
mvg jo Reactie infoteur, 23-11-2014
Om zich voort te planten hebben padden een redelijke hoeveelheid water nodig, maar verder hebben volwassen dieren nauwelijks water nodig. Het kan dus zijn dat ze zich in een vijver of poel in de buurt voortplanten, maar in uw tuin wel goede leefomstandigheden vinden. Zolang ze uw tuin dan in kunnen, zullen ze dat ook doen.

Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.