Vlinders lokken

Vlinders lokken Vlinders en andere insecten lokken naar de tuin is niet alleen leuk, omdat ze er mooi uitzien, maar ze spelen ook een grote rol bij het bestuiven van de planten en de bestrijding van luizen. Het is van belang om bloeiende planten neer te zetten, die aantrekkelijk zijn voor insecten. Om ze goed te laten overleven kun je een insectenhotel en/of een vlinderkast in de tuin ophangen.

Vlinders lokken met planten


Hedera helix arborescensHedera helix arborescens

Hedera helix arborescens

Deze groenblijvende klimop soort is een erg aantrekkelijke plant voor bijen en andere insecten. Omdat deze vaste plant bloeit aan het eind van het jaar, wanneer er nog maar weinig bloeiende planten zijn, is de plant extra belangrijk voor de bijen. De winterharde en wintergroene heester is niet alleen aantrekkelijk voor bijen en insecten, maar ook voor ons. Je kunt er een leuke haag van maken of ze als groenblijvende plant in de border of in een pot laten groeien. Behalve de geel/ groene bloemen die de plant sieren komen er ook nog zwarte bessen aan de plant, wat weer heel interessant is voor de vogels, die er in de winter een lekker maal aan hebben. Hedera helix arborescens is een zeer gemakkelijke heester die het in allerlei grondsoorten goed doet en zowel in de volle zon als in de schaduw kan staan.

Lavendula stoechas of Lavendel

Deze wintergroene plant heeft vanaf het eind van de lente en in de zomer bloemen waar veel vlinders en insecten op af komen. De bloemen staan op steeltjes en zijn paars van kleur. Het blad is grijsgroen van kleur en is smal en geeft een lekkere geur af. De plant is matig winterhard en wordt ongeveer 60 cm hoog en breed.
ScabiosaScabiosa

Scabiosa of Schurftkruid

Deze vaste plant heeft een langdurige bloei en is daarmee niet alleen aantrekkelijk voor bijen en vlinders maar zeker ook voor mensen. De plant staat graag in de zon op redelijk vochtige grond. Wanneer je de uitgebloeide bloemen van de plant regelmatig verwijderd zal hij langdurig doorgaan met bloeien. De plant is winterhard en wordt, afhankelijk van de soort 0,5 tot 1m hoog.

Doronicum pardalianches of Voorjaarszonnebloem

Deze goed winterharde vaste plant bloeit in de lente en zomer met, voor vlinders en bijen, aantrekkelijke gele bloemen. De bloemen lijken op gele Margrieten. De plant wordt 90 cm hoog en vormt op den duur grote pollen van wel 1 m doorsnee. De plant staat graag in halfschaduw.
Sambucus Nigra ‘Black Beauty’Sambucus Nigra ‘Black Beauty’

Sambucus Nigra ‘Black Beauty’ of Zwarte Vlier

Deze winterharde struik, die niet wintergroen is, vormt in mei en juni mooie bloemschermen met roze bloemen. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen en steken mooi af tegen het zwart/ paarse blad van de struik.

Sedum ‘Herbstfreude’ of Hemelsleutel

Deze goed winterharde vaste plant staat graag in de zon en wordt 60 cm hoog en breed. In de herfst komen er roze bloemen in schermen aan de plant, die erg aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen. Het blad is met de grijsgroene kleur en wittige waas ook erg mooi om te zien.

Nepeta faassenii of Kattenkruid

Deze vaste plant, die winterhard is, heeft grijsgroen blad wat behaard is. De plant vormt vanaf mei blauw paarse bloemen en blijft zeer langdurig doorbloeien, zeker als je de plant na de eerste bloei terugsnoeit. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Buddleja of Vlinderstruik

Zoals de naam al doet vermoeden zijn de bloemen erg aantrekkelijk voor vlinders. Er zijn verschillende soorten te koop, waarbij er keuze is uit groenblijvende en niet groenblijvende planten. Er zijn Vlinderstruiken te koop met bloemen in allerlei kleuren en in struiken van verschillende hoogten. De struik doet het goed in de volle zon, maar kan ook in halfschaduw staan.
EupatoriumEupatorium

Melittis melissophyllum of melittis

Deze winterharde vaste plant krijgt in de lente en aan het begin van de zomer wit/ roze bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders, maar vooral voor bijen. De plant is behaard en het blad ruikt naar honing. De plant wordt 30 cm hoog en breed en staat graag in de volle zon of halfschaduw.

Eupatorium of Leverkruid

Deze goed winterharde vaste plant wordt behoorlijk groot ( tot 2 m hoog) en krijgt in juli grote roze/paarse bloemschermen waar zeer veel vlinders op af komen. De plant bloeit door tot in oktober en ook daarna blijven de pluizige bloemen er nog lang mooi uitzien. Een sierraad voor de tuin, maar wel een plant die wat steun kan gebruiken. De plant doet het goed op een plek in de volle zon of in halfschaduw.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een vlinderkast?Wat is een vlinderkast?Een vlinderkast doet in eerste instantie denken aan een nestkastje voor vogels. Vlinders zoeken graag een beschermd plek…
Meer vlinders in de tuinMeer vlinders in de tuinVlinders geven tuinbezitters extra plezier in de tuin. Het is een vrolijk gezicht om vlinders van allerlei soorten en kl…
Vlinders in de tuinVlinders in de tuinVeel mensen vinden vlinders in de tuin leuk, sierlijk en vooral gewoon mooi. De tuin krijgt een meer natuurlijk beeld, h…
Meer vlinders in uw tuinMeer vlinders in uw tuinVlinders, een van de weinige insectensoorten die daadwerkelijk geliefd zijn bij vele mensen. In hun vele kleuren en vari…

Hortensia, een gewilde sierplantHortensia is een bloemrijke plant. Zijn mooie bolvormige bloemen sieren menig heb en tuin. De Hortensia kan hoog en dik…
Tuinplanten voor kleigrond, geschikt voor kleine tuinenTuinplanten voor kleigrond, geschikt voor kleine tuinenKleigrond is vruchtbare grond, het nadeel van kleigrond in de winter kan zijn dat het erg nat is en in de zomer is het v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • www.plantnu.nl
  • Boek: welke plant waar?
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 16-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.