Welke potgrond of tuingrond moet je gebruiken in de tuin?

Welke potgrond of tuingrond moet je gebruiken in de tuin? Iedereen wil graag een tuin vol met mooie, gezonde en volop bloeiende planten. Als de tuin net is aangelegd en alles is net aangeplant met de mooiste nieuwe planten, dan voldoet het beeld daar uiteraard helemaal aan. Maar het is ook heel belangrijk om dat plaatje in de loop van de jaren vast te blijven houden. Zorg altijd dat bij de aanplant de grond al goed is voorbereid en eventueel verbeterd is. Maar zeker zo belangrijk is om de tuingrond te blijven verbeteren en voeden, met mooie en gezonde planten als resultaat. Hoe de tuingrond verbeterd moet worden is afhankelijk van de grond waarop je tuiniert en van de planten die je aangeplant hebt.

Welke tuingrond moet je gebruiken?

De basis voor goede tuingrond

Voor een tuin met gezonde en goed groeiende tuinplanten is het belangrijk dat de grond waarin de planten staan goed is. De tuingrond is goed als er voldoende voedingsstoffen in zitten. De voedingsstoffen zorgen ervoor dat de planten hun voeding uit de grond kunnen halen en daardoor dus uit kunnen groeien tot gezonde en sterke planten. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de structuur van de grond goed is.

Voedingsstoffen in de grond

Voor mooie gezonde planten moeten er dus voldoende voedingsstoffen in de grond zitten. Het is wel zo, dat elke plant specifieke eisen stelt aan deze voedingsstoffen. Er zijn planten die graag in zure grond staan, of juist behoefte hebben aan extra kalk in de grond. Het is dus belangrijk goed te weten welke speciale behoefte een plant heeft. Een plant heeft stikstof nodig voor de groei en het op kunnen nemen van ijzer is weer belangrijk voor het vormen van bladeren en bloemen.

Structuur van de grond

Hiermee wordt bedoeld dat de bodem goed los is en dat de wortels van de planten geen problemen hebben om uit te groeien. In een grond waarvan de structuur goed los is, kan bovendien het water goed wegzakken. Dicht gelopen grond houdt het water vast, waardoor de wortels te veel in het vocht blijven staan. Verreweg de meeste tuinplanten kunnen hier niet tegen en zullen zo al snel wegrotten. Wie een tuin aanlegt, moet op dat moment gelijk al veel aandacht besteden aan de structuur van de grond. Hier geldt echt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Kijk na een flinke regenbui eens goed wat het water doet. Waar zakt de regen gelijk weg in de grond en waar blijven er (grote) plassen water staan? Daar waar het water niet direct weg kan zakken is de grond dichtgeslagen en dus slecht van structuur. Spit de grond zo diep mogelijk om en maak de grond helemaal goed los.

Potgrond als verzamelnaam

Elk tuincentrum, maar ook de meeste bouwmarkten, hebben een ruime sortering potgrond in de schappen liggen. Potgrond is eigenlijk een verzamelnaam voor alle soorten grond die wordt aangeboden. Voor het gemak worden al deze soorten aangeduid met de term potgrond. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook tuinaarde of tuinturf onder deze verzamelnaam vallen. Maar let op: ze hebben allemaal hun eigen specifieke toepassing. De echte potgrond wordt gebruikt voor het vullen van potten en bakken of het ophogen van de tuin. Al die andere verschillende soorten grond worden als aanvulling op de in de tuin aanwezige grond gebruikt. Zowel potgrond, als de andere specifieke grondsoorten zijn samengesteld na uitgebreid onderzoek en zijn stuk voor stuk kwalitatief hoogwaardige grondsoorten. Voor heel veel plantsoorten is inmiddels een "eigen" potgrond ontwikkeld.

Samenstelling van potgrond

Potgrond bestaat voor een belangrijk deel uit veen. Veen is een eeuwenoude grondsoort, die ontstaan is uit afgestorven plantenresten. De reden waarom veen als basis voor potgrond wordt gebruikt, is dat de belangrijkste eigenschap van deze grondsoort het water opnemende vermogen is. Het vocht wordt snel door de grond opgenomen en vervolgens ook lang vastgehouden. Dat betekent dat de wortels van de planten zo heel goed over vocht kunnen beschikken.

Potgrond voor iedere plant

Potgrond wordt gemengd met allerlei verschillende producten, waardoor het voor een specifieke plantgroep geschikt wordt gemaakt. Aan potgrond kan bijvoorbeeld één of meerdere van de volgende producten worden toegevoegd:
 • Boomschors
 • Compost
 • Kalk
 • Kokos
 • Meststoffen
 • Zand

Door het toevoegen van deze producten wordt de structuur, zuurgraad en de hoeveelheid voedingsstoffen beïnvloed. De hoeveelheid meststoffen geven de plant(en) voeding voor ongeveer twee maanden. In enkele gevallen is er een langzaam werkende meststof aan de potgrond toegevoegd en kan de voedingsperiode langer zijn. Informatie daarover is altijd op de verpakking terug te vinden.

Algemene of universele potgrond

De gewone potgrond, die onder deze naam in de winkel is terug te vinden, kan gebruikt worden voor het vullen van potten en bakken op het terras. Maar ook voor het verpotten van kamerplanten is potgrond prima geschikt. In de volle grond kan potgrond ook gebruikt worden bij de aanplant van bomen, struiken en vaste planten, als aanvulling in het plantgat. Ook bij het opkweken van bijvoorbeeld groente kan gewone potgrond worden gebruikt.

Buxusgrond

Buxusplanten gedijen het beste in een grond met een pH-waarde tussen 6 en 7. Bovendien moet de grond ook kalkrijk zijn. Een goede zuurgraad, voldoende magnesiumkalk en extra ijzer zorgen voor gezonde Buxusplanten met mooie diep groene bladeren. Al deze eigenschappen zijn terug te vinden in de speciaal samengestelde Buxusgrond.

Tuinaarde

Tuinaarde is een bodemverbeteraar voor in de tuin en niet geschikt voor gebruik in potten en bakken. De tuinaarde heeft een luchtige samenstelling en houdt daardoor minder vocht vast. Het is een ideale grond voor tuinplanten, waarop ze snel en gezond zullen groeien. Tuinaarde bevat bijna altijd extra meststoffen. Hierdoor is het niet geschikt om te gebruiken bij de aanplant van nieuwe bomen, struiken of vaste planten. Gebruik in dat geval gewone potgrond. De meststoffen in de tuinaarde zijn niet goed voor de wortels. Tuinaarde kan wel goed gebruikt worden voor het ophogen van de tuin of het vullen van gaten.

Zaai- en stekgrond

Zaai- en stekgrond is een aparte grondsoort, die specifiek bedoeld is voor het zaaien en stekken van planten. Zaai- en stekgrond bevat veel zand. Een belangrijke eigenschap van zand is dat het water goed doorlaat. Dit is voor zaden en stekken erg belangrijk. Zowel de zaadjes als de stekken van planten, willen géén al te vochtige omgeving hebben. Deze grond is uitermate geschikt voor het kiemen van de zaadjes en het vormen van een goed en gezond wortelgestel.

Tuinturf

Tuinturf is een speciale potgrond voor zuur minnende planten, zoals azalea, heide, hortensia of rododendron. Deze potgrond heeft dan ook een lage pH-waarde. Tuinturf houdt water goed vast, waardoor de grond goed vochtig blijft. Het bevat fosfor, kalium, stikstof en sporenelementen.

Vijvergrond

Iedere potgrondsoort moet vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers. Bij vijvergrond ligt dit nog gevoeliger, omdat deze stoffen, mochten ze onverhoopt in de vijveraarde aanwezig zijn, het vijverwater kunnen vervuilen met alle gevolgen van dien.
Een andere belangrijke eigenschap van de vijvergrond is, dat het zwaarder is dan gewone grond. De grond moet immers op de bodem van de vijver blijven en niet boven komen drijven.

Overige potgrond

Het gaat te ver om aan alle soorten potgrond aandacht te besteden. In de winkel en op de verpakkingen is alle relevante informatie terug te vinden. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, maar de naam geeft in de meeste gevallen al duidelijk aan om welke groep planten het gaat:
 • Potgrond voor Bonsai
 • Potgrond voor Cactus, Rots en Vetplanten
 • Potgrond voor Orchideeën
 • Potgrond voor Rozen
 • Potgrond voor Palmen
 • Potgrond voor Kamerplanten
© 2012 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondTijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondBinnenkort starten we weer volop met het zaaien en planten van groenten, met het vullen van bloembakken, het stekken van…
Wat doet compost met mijn tuin?Wat doet compost met mijn tuin?Compost verrijkt uw bloemperken en moestuin in alle opzichten. Bovendien hoeft u uw tuin nooit meer kunstmest te geven.…
Verschillende soorten bodempotgrond met RHP-keurmerkVerschillende soorten bodempotgrond met RHP-keurmerkAls het voorjaar weer begint te kriebelen en het lenteweer lokt ons naar buiten willen we graag ons terras en tuin weer…
Turf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost geven voeding en bescherming aan uw planten en zijn goede grondverbeteraars in uw tuin. Het zijn allebei…

Steigerhouten meubelen voor binnen en buitenSteigerhouten meubelen voor binnen en buitenSteigerhout verovert in een rap tempo onze tuin en ons huis. Steeds meer tuinen bevatten wel één of meer producten van s…
Tuindecoratiebeits is ideaal voor al je tuinhoutTuindecoratiebeits is ideaal voor al je tuinhoutTuinen bevatten al lang veel meer dan bomen, struiken, vaste planten en een gazon. Hout heeft een grote en opvallende pl…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.