Leifruit voor een grote opbrengst op een klein oppervlak

Leifruit voor een grote opbrengst op een klein oppervlak Wie fruit wil eten uit eigen tuin kan daar altijd wel een plekje voor vinden. Zeker als je keuze valt op leifruit. Met leifruit heb je een grote oogst op een relatief klein oppervlak. De mooie fruitbomen in een opvallende leivorm hebben ook een heel decoratieve functie. De vorm van een leiboom voegt zeker iets toe aan de aanblik van een tuin. Bovendien is het heel leuk om de ontwikkeling van de vruchten van dichtbij mee te maken. Vanaf de bloesem in de lente tot aan het daadwerkelijk oogsten van het fruit. Bovendien kan je dan kiezen voor het fruit dat jezelf het lekkerst vindt!

Wat is een leiboom?

In de natuur komen leibomen niet voor. Het is een vorm die door de mens wordt aangebracht. Leibomen worden als jonge “normale” boom op de kwekerij geleid, waardoor deze speciale vorm in de eerste jaren ontstaat. De takken van de boom worden horizontaal uitgebogen langs een houten frame. Dit houten frame bepaalt gelijk ook de breedte van de boom. Je ziet meteen het totale oppervlak dat de boom in de tuin in zal gaan nemen. Normale fruitbomen worden groot en nemen een flink stuk van je tuin in beslag. Leifruit daar en tegen snoept veel minder van de tuingrond af. Uiteindelijk is het een vrij smalle boom, die ook nog eens goed langs een muur, erfafscheiding of looppad aangeplant kan worden. Het gebruik van leifruit is al eeuwen bekend. In de huidige tuincultuur wordt het (weer) steeds vaker gebruikt. Deze toepassingen hebben niet alleen maar betrekking op de moestuin. Wie zien deze bomen juist ook steeds vaker in de siertuin verschijnen.

Optimale opbrengst op een klein oppervlak

Door de wijze waarop de fruitbomen tot leifruit gekweekt worden, ontstaat een ideale vorm voor de beste groeiomstandigheden. De horizontale takken worden vrij wijd uit elkaar geleid. Hierdoor kan het zonlicht én de warmte goed tussen de takken door bij het fruit komen. Bij de meest voorkomende natuurlijke vorm van fruit, namelijk de struikvorm, kunnen de vruchten in het midden van de struik minder zon en licht vangen. Bij leifruit is er voor alle vruchten wel voldoende zon en licht. Helemaal ideaal wordt het als de boom langs een stenen muur wordt aangeplant. Het steen van de muur neemt op zonnige dagen warmte op en straalt dat vervolgens weer af op de tegen de muur aangeplante bomen. Dit bevordert het afrijpen van de vruchten.

Beste standplaats voor leifruit

Het zal duidelijk zijn dat de beste standplaats voor leifruit een zonnige is. Een muur op het zuiden of zuidwesten is een prima plek.
Houdt er bij de aanplant van de leiboom wel rekening mee dat deze minstens 10 cm. van de muur af aangeplant moet worden. Deze ruimte is nodig voor de noodzakelijke luchtcirculatie door de bladeren en langs de takken. Dit is belangrijk voor een gezonde leiboom. Als de wind niet goed rondom de bladeren en takken kan circuleren, dan is de boom veel vatbaarder voor ziekten.

Leifruit als erfafscheiding

Behalve langs een muur, is leifruit ook goed toe te passen als erfafscheiding. Weer eens heel iets anders dan een schutting of haag. Het bijzondere van leifruit op de erfafscheiding is dat de haag niet het hele jaar hetzelfde is. Het biedt elk seizoen weer een ander beeld. De bloesem in het voorjaar, het mooie blad en de steeds groter wordende vruchten in de zomer, de rijpe vruchten en de soms spectaculaire bladverkleuring in de herfst en de structuur van de takken als mooi silhouet in de winter.
Voor de eventueel gewenste privacy kan tussen de bomen een (groenblijvende) haag aangeplant worden.

Andere toepassingen van leifruit

In principe kan leifruit overal worden toegepast, als de plek maar voldoende zon krijgt. Leifruit langs een pad doet het ook altijd goed. Stel je voor, in je eigen tuin even een appeltje plukken tijdens het langslopen! Bij een lange smalle tuin, kan de diepte doorbroken worden door juist haaks op de erfafscheiding leifruit aan te planten.

Welke bomen zijn geschikt voor leifruit?

Voor leifruit worden over het algemeen steenvruchten gebruikt. De meest gangbare soorten zijn appels, peren, perziken en pruimen. Maar nectarines, abrikozen en amandelen zijn ook bijzondere fruitbomen die als leiboom gekweekt kunnen worden.
Als er plaats is voor meerdere leifruitbomen, dan is het mogelijk om één soort aan te planten. Maar het is natuurlijk veel leuker om in een dergelijk geval te kiezen voor allemaal verschillende soorten. Dan is het helemaal bijzonder hoeveel (in aantal én in soorten) er te oogsten valt van een klein oppervlak.

Eten van de pergola

De meeste pergola’s zijn begroeid met rozen, clematissen of een blauwe regen. Maar er is ook fruit dat goed langs een pergola geleid kan worden. Denk maar eens aan een druivenplant (Vitis). Als deze vakkundig geleid wordt, dan zit je binnen de kortste keren onder de prachtigste druiventrossen op je eigen terras! Ook een Kiwi (Actinidia) doet het in ons klimaat opvallend goed en kan in een warme zomer ontelbaar veel vruchten produceren. Zowel de druif als de kiwi is niet zelf klimmend en moeten met hulp naar boven worden geleid. Gebruik hiervoor onopvallend en natuurlijk touw en bindt de ranken niet te strak vast. De takken worden nog dikker en het touw mag de takken niet dicht gaan snoeren. Ook de Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en bramen laten zich goed langs een pergola leiden. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat de takken die vrucht gedragen hebben daarna weggesnoeid moeten worden.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinhuisje zelf bouwenAls je een tuinhuisje wilt, kun je een bouwpakket kopen, maar je kunt het tuinhuisje ook zelf bouwen. Als je zelf een tu…
Hulp bij aankoop van skates: skeelerframesVoor de serieuze beginnende skater is het erg lastig om het goede materiaal te kiezen. Er zijn zeer veel verschillende s…
Je eigen drone maken: het frameJe eigen drone maken: het frameOm je eigen drone te maken heb je verschillende onderdelen nodig. Eén van die onderdelen is het frame. Het frame onderst…
Verticaal tuinieren; Een groene tuin op een klein oppervlakVerticaal tuinieren; Een groene tuin op een klein oppervlakDe tuincentra bieden een steeds groter assortiment aan beplanting. Maar niet iedereen heeft zoveel buitenruimte tot zijn…

Compost maken van eigen GFT-afval en de tuingrond verbeterenCompost maken van eigen GFT-afval en de tuingrond verbeterenCompost is in zakken bij alle tuincentra volop te koop. Maar waarom geld uitgeven voor iets dat gratis is en in de meest…
Gras verzorgen door beluchten, verticuteren en bemestenGras verzorgen door beluchten, verticuteren en bemestenDe meeste tuinbezitters willen gras in hun tuin. Dit is goed te begrijpen, want een gazon geeft een tuin gelijk een groe…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.