Knoflook; makkelijk zelf te telen en heerlijk in de keuken

- Knoflook zelf telen of knoflookteelt in eigen tuin
- Knoflook of Allium telen in de volle grond
- Wanneer en hoe knoflook oogsten
- Waar kan je knoflooktenen kopen voor eigen teelt?
- Gebruik van knoflook in de keuken
Knoflook zelf telen of knoflookteelt in eigen tuin

Knoflook of Allium telen in de volle grond
Knoflook in de volle grond moet in het najaar geplant worden. Vanaf oktober, uiterlijk begin november, is daarvoor de beste tijd. De nog redelijk warme grond biedt de knoflooktenen een goede omgeving om zich te kunnen ontwikkelen. De knoflooktenen hebben voor een goede ontwikkeling een koude periode van een aantal maanden nodig. Dit verklaart ook waarom het najaar de beste periode is. Knoflook kan ook begin maart geplant worden, maar dit geeft vaak een mindere oogst. Als knoflook in de loop van het groeiseizoen zaadstokken gaat ontwikkelen, dan moeten deze direct verwijderd worden. Het produceren van zaadstokken gaat namelijk ten koste van de ontwikkeling van de knoflooktenen. Knoflooktenen verlangen een goede, losse en niet te natte bodem. Als de structuur van de grond niet goed is, dan zullen zeker in een natte periode de knoflooktenen zich niet ontwikkelen. De beste plantdiepte voor de knoflooktenen is 5 cm. indien sprake is van zware klei. Op lichtere grondsoorten kan dieper geplant worden. Soms wordt knoflook ook op ruggen geteeld. Het voordeel van deze teelt is dat de grond in het voorjaar sneller opwarmt.Wanneer en hoe knoflook oogsten
Onder normale omstandigheden kan knoflook vanaf juli of augustus geoogst worden. De planten geven zelf aan wanneer de oogstperiode aanbreekt. Het blad van de plant begint geel te verkleuren en valt om. De knoflookbollen kunnen nu, met blad en al, gerooid worden. Laat het geheel goed drogen. Als het product goed ingedroogd is, dan kan het loof verwijderd worden. Bewaar de knoflook daarna op een droge en koele plaats. Het loof kan ook aan de bollen gelaten worden en ingevlochten worden tot een mooie decoratieve knoflookstreng.Waar kan je knoflooktenen kopen voor eigen teelt?
Knoflook is natuurlijk te koop in de supermarkt. Echter deze is minder geschikt om te gebruiken voor de teelt. Het is te proberen, maar vaak valt het resultaat tegen. Beter is het om bij speciaalzaken apart geteelde en behandelde knoflook te kopen. Zaken als Welkoop of BoerenBond verkopen in het najaar knoflook voor eigen teelt. Ook een goede leverancier is Vreekens zaden in Dordrecht (www.vreeken.nl). Daar is een ruim aanbod van allerlei soorten knoflook te vinden. Deze winkel biedt in het voorjaar ook voorgetrokken knoflook aan. Dat is helemaal eenvoudig. Eventueel kunnen de planten in de pot blijven staan en op het terras verder uitgroeien. Maar ze kunnen natuurlijk ook in de volle grond worden overgezet. De grote van de geplante knoflooktenen bepaalt ook het eindresultaat. Grotere tenen geven uiteindelijk ook grotere bollen. Een goede knoflookbol bestaat uit 6 tot 8 tenen.
Gebruik van knoflook in de keuken
Knoflook is een prima smaakmaker in veel gerechten. Vaak is maar een enkel teentje nodig om al een heerlijk smaakaccent aan een gerecht te krijgen. Een van de bekendste gerechten met knoflook is misschien wel knoflookboter. Knoflookboter is heerlijk op een stukje stokbrood of als bijgerecht bij de warme maaltijd (bv. op de biefstuk). En voor bij de barbecue of een broodje shoarma is knoflooksaus natuurlijk ook een klassieker. Hieronder van beide gerechten een recept.Knoflookboter
Ingrediënten:
6 teentjes knoflook
250 gr. roomboter (op kamertemperatuur)
1 el. Peterselie, 1 el. Bieslook
2 el. Olijfolie
Peper
Bereiding:
Pers de knoflooktenen uit, snij de peterselie en de bieslook heel fijn en meng daarna alle ingrediënten goed door elkaar.
Knoflooksaus
Ingrediënten:
Bereiding:
De basis voor deze saus wordt gevormd door de mayonaise en de kwark in een verhouding van 4 op 1 (4 delen mayonaise en 1 deel kwark). De overige ingrediënten worden naar smaak toegevoegd. Maak de peterselie en de bieslook heel fijn. Voeg van de tabasco en de Worcestersaus maar enkele druppels toe.
Proef regelmatig of de verhoudingen goed zijn.
Ingrediënten:
6 teentjes knoflook
250 gr. roomboter (op kamertemperatuur)
1 el. Peterselie, 1 el. Bieslook
2 el. Olijfolie
Peper
Bereiding:
Pers de knoflooktenen uit, snij de peterselie en de bieslook heel fijn en meng daarna alle ingrediënten goed door elkaar.
Knoflooksaus
Ingrediënten:
- Knoflook
- Mayonaise of halvanaise
- Magere kwark
- Ui
- Tabasco, Worcestersaus
- Peterselie, Bieslook
- Peper
Bereiding:
De basis voor deze saus wordt gevormd door de mayonaise en de kwark in een verhouding van 4 op 1 (4 delen mayonaise en 1 deel kwark). De overige ingrediënten worden naar smaak toegevoegd. Maak de peterselie en de bieslook heel fijn. Voeg van de tabasco en de Worcestersaus maar enkele druppels toe.
Proef regelmatig of de verhoudingen goed zijn.