Een tuin, balkon of dakterras… met respect voor de natuur

Een tuin, balkon of dakterras… met respect voor de natuur Het buitenleven ten volle benutten. Een tuin, balkon of dakterras groot of klein, het is om het even. Als je het buitenleven wil benutten dan is het goed de natuur te respecteren. Combineer, leef er tussen en maak er een geheel van waar jij je prettig in voelt. Pas dan is het zo populaire buiten bij binnen trekken relevant. Want je huis is je thuis, maar je tuin is dat pas als je met respect voor het buitenleven er prettig in kunt vertoeven. Hoe doe je dat?

Gebruik je zintuigen

Begin met je zintuigen te gebruiken, eerst op de buitenplaats in kwestie en wat je je kunt en vooral wilt voorstellen bij een buitenplek waar jij je prettig voelt. Daarna ga je naar buiten en gaat plaatsen opzoeken die je als prettig ervaart. Of dit nu het lokale parkje is of mooie aangelegde zichttuinen (bijvoorbeeld Appeltern), je gaat naar zee of richting de bollenstreek om daar te kijken waar je van geniet. Als je voor jezelf maar een beeld gaat scheppen waar jij je prettig bij voelt.

Om dit echt goed te kunnen doen moet je verschillende omgevingen ervaren. Ruiken, kijken, voelen, horen en wat je maar kunt bedenken. Geef je zintuigen de ruimte … letterlijk en figuurlijk. Desnoods maak je wat foto’s maar schrijf er dan bij wat een bepaalde omgeving met je doet. Zo kan je het eenvoudig terughalen in je geheugen.

De volgende stap

Of je nu de buitenpartij aan laat leggen of je gaat zelf aan de slag dat is niet relevant. Je bent nu bezig met het creëren van een buitenruimte waar je je prettig bij voelt. En als je goed rondkijkt merk je pas dat geld er niets mee te maken heeft. Want een dure tuin aanleggen is een plaatje in je hoofd (of dat van de architect) wat door alles er omheen duur gemaakt wordt en niet door waar het echt om gaat, namelijk de geuren en kleuren om je heen… het gevoel.

Een dergelijke stap kan ook duur gemaakt worden, omdat jij dat wil. Je wilt laten zien dan je veel geld hebt … en dat is ook prima. Maar dat is niet de essentie van het buitenleven, althans niet als je respect hebt voor de natuur.

Plan maken

Als je serieus naar de natuur gekeken hebt en je weet wat je wil is het de kunst om te kijken hoe je dit kunt creëren. Gek genoeg merk je dat ruimte daar niet zoveel mee te maken heeft. Natuurlijk is een grote tuin, althans de ruimte, lekker. Dat zal voor de meeste mensen gelden, maar als de geuren en kleuren die het samenspel in de natuur vormen helder op je netvlies staan, pas dan komt de invulling. Enkele voorbeelden:

Als je water en het groen er omheen mooi vindt, zoek je naar een oplossing binnen de ruimte die je hebt. Een waterbak (eventueel met waterloop) en plantjes voor in de bak, kunnen de geuren en kleuren al tevoorschijn toveren.

De kleuren en geuren van de bollen met wat uitwaaierend groen is gemakkelijk te creëren in de volle grond, maar op een balkon ook prima met bakken die je aan de balkonrand bevestigt.

De rust van ruisend grasachtige planten is eenvoudig te creëren door verschillende soorten (in hoogte en omvang) te combineren in een speciale hoek of een grote pot (ook weer geschikt voor balkon of dakterras). Om het nog kleuriger te maken zijn grasachtige ook in allerlei groentinten te krijgen én al dan niet bloeiend. Combineer.

Vervolgstappen

Budget

De vervolgstappen kunnen gemaakt worden op het moment dat je je basisidee in je hoofd hebt en dan geef je het over aan degene die het gaat maken of je doet het zelf. Spreekt voor zich dat je eerst moet kijken wat je budget is en hoe je de verdeling aan gaat brengen in de beplanting, de vloer, omheining en eventueel licht.

Materialen

Als het budget helder is, ga je een voor een invullen wat van belang is om de gewenste sfeer te creëren en zet je bijvoorbeeld wat planten neer die er wat langer over doen om groot te worden. Door minder planten te kopen (maar die uiteindelijk wel het gewenste plaatje gaan geven) spaar je geld uit. Bekijk ook goed waar je voor jezelf de ruimte wil i.v.m. een hangmat of een zitje. Maar ga bij alle materialen altijd uit van duurzaamheid. Dat is ook een vorm van respect voor de natuur.

Aan de slag

Het plan ligt er en dan ga je aan de slag. De basis is altijd de vloer (eventueel in combinatie met licht met leidingen die onder de vloer moeten lopen), de omheining en dan de beplanting. In die volgorde volgens plan werken.
Neem er voldoende tijd voor om de vloer te leggen, mogelijk met een steviger ondergrond, de omheining moet goed verankert zijn in de grond en de plantopstelling moet zo zijn dat je een mooie verdeling maakt.

Tot slot

Kijk ook tussendoor goed naar hetgeen er ontstaat en voldoet het nog aan je oorspronkelijke plaatje (wat je eerder met al je zintuigen hebt gecreëerd). Geniet ook van het moment dat het ontstaat. Des meer geniet je als het af is en je de geuren en kleuren waar je die prettige associatie mee hebt, in je eigen omgeving hebt gebracht. Vooral … veel tuinplezier!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dak: aanleggen van een dakterrasDak: aanleggen van een dakterrasAls u in de stad woont is het zeker aan te raden om een dakterras te nemen wanneer u de kans krijgt. De kosten en prijs…
Bestaande tuin veranderen: stappenplanBestaande tuin veranderen: stappenplanWilt u uw bestaande tuin veranderen of misschien wel een nieuwe tuin aanleggen? Ga dan te werk volgens een goed doordach…
Kruidige siertuinKruidige siertuinHeel lang geleden leefden wij mensen in de natuur, we aten uit de natuur en we gingen dood in de natuur. Dat natuurlijk…
Siergrassen vullen de tuin aanSiergrassen vullen de tuin aanSiergrassen zijn niet meer weg te denken uit het beeld van de tuin. Ze zijn er in tientallen soorten, kleuren en maten,…

Pomp: kopen en plaatsen van een waterpompPomp: kopen en plaatsen van een waterpompHet plaatsen van een waterpomp hoeft niet heel duur te zijn. U kunt dit eventueel zelf doen. Er zijn twee belangrijke ty…
Veranda: Bouwen van een verandaVeranda: Bouwen van een verandaHet bouwen van een veranda hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn voldoende manieren waarmee dat op een goedkope manier k…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.