Mosbestrijding: Welke middelen helpen echt?

Mosgroei is een bijna jaarlijks voorkomend probleem. Er bestaan verschillende mosbestrijdingsmiddelen op de markt. Maar zijn deze wel doeltreffend en milieuvriendelijk? Nochtans kan je mosgroei ook op een ecologisch verantwoorde manier tegen gaan.

Klimaat

Mos- en algengroei is typerend voor ons klimaat. Veel regen, zachte winters en schaduwrijke zones, zorgen ervoor dat we te kampen krijgen met mosgroei. Ook een te zure en een te compacte grond zorgen ervoor dat mos goed kan gedijen.

Mosbestrijdingsmiddelen

Vele bestrijdingsproducten die in de handel verkrijgbaar zijn, bevatten de stof ijzersulfaat. Hoe meer ijzersulfaat in het product aanwezig is, hoe efficiënter het product zal werken tegen mos.

De producten kunnen in Drie verschillende vormen geleverd worden:
  • Een in water oplosbaar poeder.
  • In korrelvorm, dient verspreid te worden met een strooier of met de hand.
  • Als een geconcentreerde vloeistof. Deze vloeistof dient men met water te verdunnen.

Producten zoals "Bayer Garden Cuteryl" en "Moskill" leveren na enkele dagen al zichtbare resultaten op maar zijn vrij schadelijk voor het milieu. Producten in korrelvorm werken minder snel en efficiënt omdat het product nog moet oplossen en dit wanneer er bui valt.

Milieuvriendelijk?

Spijtig genoeg is ijzersulfaat geen milieuvriendelijk product. Naast mos zal de stof ook andere organismen doden zoals de belangrijke aardwormen die de gazon voorzien van een luchtige en voedzame bodem. Een luchtige bodem is essentieel in de bestrijding van mos in het gazon. Indien je dus regelmatig ijzersulfaat gebruikt zal je telkens meer en frequenter mosbestrijdingsmiddelen dienen te gebruiken.

Daarnaast kunnen vogels de onopgeloste korrels opeten, poeders worden makkelijk door de wind verspreid waardoor u het product makkelijk kan inademen. De producten kunnen in uw vijver terechtkomen en alle organisme doden. Indien u kleine kinderen hebt buiten lopen, is het ook niet echt aangeraden deze producten te gebruiken. De producten zijn giftig wanneer u ze inslikt of inademt en zijn irriterend voor de ogen en de huid. Vergeet daarom niet uw handschoenen aan te trekken bij het gebruik van deze producten. Een mondmaskertje dragen, is geen overbodige luxe. Eet en drink nooit op de plaats waar u net met deze producten bezig geweest bent. Bel het antigifcentrum (070/24.52.45 voor België; 030/27.488.88 voor Nederland) indien u toch het product op één of andere manier hebt opgegeten of opgedronken.

De meeste van deze producten worden dan ook nog eens verkocht als een 3-in-1 product. Daarmee bedoelen we dat naast ijzersulfaat er ook nog meststoffen en andere herbiciden in de bestrijdingsproducten verwerkt zitten.

Voorbeelden zijn:
  • AVEVE (Gazon All-in 5 in 1)
  • Viano (Green Comfort 3 in 1)
  • KB Anti (mos en gazonmest)
  • EVERGREEN (Triofert)
  • DCM (Antimos en gazonmest)

Niet altijd even handig en ook niet goed voor uw portemonnee want u betaalt hiervoor extra natuurlijk. Koop daarom de producten apart en gebruik ze met mate.

De betere producten

Indien u toch een mosbestrijdingsmiddel wil gebruiken, kan ik u slechts één product aanraden en dat is Edialux Moscide. Dit product bevat geen andere additieven waaronder meststoffen en herbiciden, het product werkt nog steeds efficiënt en de resultaten zijn zichtbaar na 5 weken, het risico voor de mens en het milieu is vrij laag. Het product zal je ook maar een kleine 7 euro kosten in vergelijking met 20 of 50 euro voor de andere producten.

Let u niet op een euro, dan is Eco Style Mosvreter het geschikte product voor u. Dit product bevat geen ijzersulfaat maar pelargonzuur (31,02 g/l) en is verkrijgbaar als een geconcentreerde vloeistof. Dit product is veel minder schadelijk voor de mens en het milieu maar is iets minder effectief dan de Edialux Moscide. Een ander nadeel is dat u er ook 55 tot 60 euro moet voor neertellen om het product aan te kopen.

Mos bestrijden op een ecologisch verantwoorde manier

De beste manier om mos te bestrijden, is geen mosbestrijdingsproducten gebruiken. U dient slechts rekening te houden met enkele eenvoudige factoren om uw gazon mosvrij te maken en te houden.

Maaien

Maai uw gras nooit te kort. Te kort gras groeit niet goed en kan minder goed tegen een felle zon waardoor het verdort. Mos krijgt zo kans om de kop op te steken. Ongeveer 4 tot 5 cm is ideaal voor uw gazon.

Compost

Mos groeit goed op arme bodems. Verspreid daarom compost over uw grond vooraleer u gras inzaait. Ongeveer 1 à 2 ton per 100 m² is voldoende.

Kalk

Het gazon heeft een licht zure bodem nodig om goed te kunnen groeien. Wordt de bodem te zuur, dan kan mos goed gedijen. Controleer de pH van de bodem. U kan pH strips verkrijgen in de handel. De pH dient tussen de 6 en de 6,5 te liggen. In de bodem te zuur, dan dient u kalk toe te voegen waardoor mos geen kans krijgt.

De bodem verluchten

Mos groeit goed op compacte vochtige bodems. Daarom is het zeer belangrijk dat u, voor u inzaait, de bodem vermengt met compost. Een andere mogelijkheid is door op regelmatige plaatsen, een mestvork tien centimeter diep in de grond te steken waardoor dat er luchtgaten ontstaan. Heeft u een compacte bodem dan dient u er eveneens voor te zorgen dat u een goede afwatering heeft van uw tuin.

Schaduwrijke plaatsen

Op schaduwrijke plaatsen dient u geen standaard gras maar schaduwgazon in te zaaien. Zo niet zal mos het steeds halen van uw gazon. Een andere oplossing is op deze plaatsen geen gras te zaaien maar uw tuin te beplanten met planten die goed gedijen in de schaduw. Hosta's heb je in verschillende groottes en kleuren. Ideaal om een schaduwborder te maken.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Controversiële biobrandstoffenControversiële biobrandstoffenZe werden jaren geleden trots als ecologisch alternatief voor fossiele brandstoffen voorgesteld, maar ondertussen blijkt…
Groene aanslag en algen verwijderen van tuinmeubelenGroene aanslag en algen verwijderen van tuinmeubelenEindelijk het zonnetje schijnt weer volop. Het is weer tijd om de tuin in te gaan. Echter vragen het terras en de tuinme…
Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober. Door het gras te vert…
Schoonmaken: algen verwijderen uit de vijverSchoonmaken: algen verwijderen uit de vijverAlgen kunnen een vijver helemaal overwoekeren. Dat geeft geen mooi gezicht. Tegelijkertijd zijn er wel bepaalde dingen d…

Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…
Medicinale moerastuinMoerastuin! Het klinkt misschien niet aantrekkelijk of mooi, maar waarom zouden we in de tuin, eventueel in de buurt van…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 25-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.