Maak eens een pizzatuin

Verras je vrienden met een pizza die gemaakt is met kruiden en groenten uit eigen tuin. De ingrediënten zijn makkelijk aan te planten en je hebt hiervoor niet zoveel ruimte nodig.

Een tuin vol pizza kruiden

Ben je een liefhebber van pizza en ben je bereid zelf pizza klaar te maken, dan is een pizzatuintje zeker iets voor jou. Voor dit tuintje heb je 4 vierkante meter vrije ruimte nodig. Kies een zonnige plaats voor het planten van uw pizzatuin.

Tomatenplanten

Kies voor een tomatenvariëteit die je ook buiten kan telen. Een goede keuze is de "Husky Cherry (kers) Red VF". Deze super zoete kerstomaat is een bestseller vanwege de smaak, de hoge opbrengst en het uitzicht. Het is één van de mooiste kerstomatenplanten die er zijn. Het is eveneens mogelijk de tomaten in potten te telen. Ze hebben wel een houvast nodig zodat de takken niet afbreken tijdens hevige wind en regen. Ze zijn resistent tegen de verwelkingziekte verticillium (V) en fusarium (F).

De voedingswaarde van de Husky kerstomaatjes
Tomaten bevatten een hoge voedingswaarde. Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine A, B, C, kalium en magnesium die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart. Daarnaast bevatten de tomaten vooral een krachtige carotenoïde genaamd lycopeen. Deze phytonutrient, die verantwoordelijk is voor de heldere rode kleur van tomaten, speelt een belangrijke rol in de bestrijding van verschillende vormen van kanker en heeft de eigenschap om de cholesterol te verlagen. Lycopeen is gebleken vooral effectief te zijn wanneer tomaten gegeten worden in combinatie met vetrijke voedingsmiddelen zoals avocado, olijfolie, of noten. Natuurlijk altijd met mate. Het duurt ongeveer 65 dagen vooraleer de plant matuur is. De kerstomaatjes worden ongeveer 2,5 cm in diameter en de plant wordt maximaal 1,30 meter.

Natuurlijk is het altijd interessant om verschillende tomatenvariëteiten te telen. Het geeft een vollere smaak aan je tomatensauzen. Een voorbeeld is de "Golden Jubilee" tomatensoort. Het zijn gele tomaten met een wat vlezige zachtere smaak, ideaal voor een lekkere tomatensaus. Het duurt ongeveer 80 dagen vooraleer je de tomaten kan oogsten. Het is een grote tomaatvariëteit zodat de plant flink wat ondersteuning nodig heeft om te groeien.

Basilicum (Ocimum basilicum )

Deze plant kan men zaaien vanaf april - mei achter glas of in een serre. Vanaf 2 à 4 echte blaadjes dienen we het plantje uit te planten (ongeveer eind mei) wanneer er geen vorst meer optreedt. Zet de plantjes op 30 cm van elkaar. Men kan Basilicum ook zaaien in volle grond maar dat kan dan enkel vanaf midden mei. Door de bloemknoppen uit te nijpen wordt de groei en de opbrengst bevorderd.

Paprika's en pepers

Voor meer informatie, zie "Paprika's en peper".

Oregano of wilde marjolein (Origanum vulgare)

Een pizza zonder oregano is ondenkbaar. Oregano kan je zaaien vanaf midden mei in goede zaaigrond. Oregano is een groenblijvende en doorlevende vaste plant die wel 45 cm hoog kan worden. Het kruid geeft in de zomer paarse tot rode bloemen die vele insecten aanlokken.

Rozemarijn (Rosemarinus officinalis)

Rozemarijn is een groenblijvende plant met lijnvormige grijs - groene bladeren. In de zomer krijgt rozemarijn witte tot purperachtige bloemen. Rozemarijn inzaaien kan maar wordt nog weinig gedaan. Meestal vermeerderen we rozemarijn door het nemen van stekken. Dit is natuurlijk goedkoper. Het stekken gebeurt in september door kopstekken te nemen van ongeveer 10 cm. Steek de stekken in een mengsel van turf en rijnzand (3/2) en zet gedurende de inwortelperiode onder glas of plastiek. Pas in de lente wanneer de vorst verdwenen is, kan je de stekken uitplanten op een afstand van 50 cm van elkaar.

Tijm (Thymus vulgaris)

In Nederland en België komen er maar drie soorten tijm voor: de kleine tijm, de grote tijm en de kruiptijm. Door zijn houterige eigenschappen kan tijm zomers goed bewaard worden. Hang de stengels op in een droge verluchte kamer. Na het drogen kunnen de blaadjes verkruimeld worden om in gesloten dozen bewaard te worden.

Je kan tijm inzaaien maar het kan lang duren vooraleer je een volwassen plant krijgt. Meestal worden de plantjes gescheurd in het voorjaar of in het najaar. Men kan de plantjes ook stekken, afleggen enz..

Ajuinen (Sturon)

Ook ajuinen zijn onmisbaar voor een goede tomatensaus. Ajuinen kunnen geplant worden vanaf eind maart. Duw de plantajuintjes in de grond totdat je ze niet meer ziet zitten. Ongeveer 10 cm van elkaar planten.

Tuinontwerp

 Figuur 1: Tuinontwerp Figuur 1: Tuinontwerp
In figuur 1 vindt je de schikking van de kruiden en groenten voor het creëren van je eigen pizzatuintje. Zorg ervoor dat je rond het tuintje een houten omkadering plaatst om slakken, die ook wel een blaadje lusten, op afstand te houden.
  1. Husky Cherry (kers) Red VF
  2. Golden Jubelee
  3. Basilicum
  4. Oregano
  5. Ajuinen
  6. Rozemarijn
  7. Paprikaplant
  8. Peperplant
  9. Tijm
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: OreganoKruiden: OreganoOregano wordt veel in de Italiaanse en andere Mediterrane keukens gebruikt en in toenemende mate ook in Nederland. Itali…
De pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette wordt steeds populairder. Voor iedereen die het gourmetten en fonduen zat is tijdens de feestdagen of ande…
Ovenheerlijke pizza met courgette, geitenkaas en ansjovisHou je van pizza, maar vind je het te duur om elke week te bestellen of buitenshuis te eten? Wil je graag indruk maken o…
Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Hoe kan ik een heerlijke pizzabodem maken? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pizza bereiden is niet moeil…

Medicinale moerastuinMoerastuin! Het klinkt misschien niet aantrekkelijk of mooi, maar waarom zouden we in de tuin, eventueel in de buurt van…
Stappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinStappenplan voor de aanleg van een verharding in de tuinEen duidelijk stappenplan voor de aanleg van een mooi pad in de tuin, of een terras. Veel tips en belangrijke aandachtsp…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 12-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.