Doe inspiratie op in de mooiste open tuinen van Nederland

Doe inspiratie op in de mooiste open tuinen van Nederland Nederland kent inmiddels een groot aantal open tuinen die een bezoek meer dan waard zijn. Kleine tuinen, grote tuinen, particuliere tuinen, commerciële bezoektuinen, parken en buitenplaatsen. Allemaal stuk voor stuk de moeite waard om eens uitgebreid te gaan bekijken. In de meeste tuinen is het mogelijk om een kopje koffie of thee te krijgen. Veel tuineigenaren hebben uit liefde voor hun planten ook een kleine kwekerij aan de open tuin toegevoegd. Een prachtige manier om bijzondere planten op een eenvoudige en vaak relatief goedkope manier met de bezoekers te delen.

Open tuinen in Nederland gerangschikt per provincie


Groningen - De Kleine Plantage

De basis voor deze tuin is gelegd in 1986, maar nog steeds worden er in de tuin veranderingen en/of aanvullingen doorgevoerd. De strakke basisstructuur van hagen, paden en gazons wordt afgewisseld door weelderige borders met imposante beplanting. De strakke structuur wordt in het achterste gedeelte van de tuin, waar zich de schaduwtuinen bevinden, geleidelijk wat losser.
De Kleine Plantage staat naast de tuin ook bekend om zijn zogenaamde potten-borders. Langs de schuren en op de terrassen zijn met een enorme hoeveelheid potten als het ware mobiele borders ontstaan. Een bijzonder unieke vorm van tuinieren, zeker in deze omvang. De Kleine Plantage heeft naast de prachtige tuin ook een grote kwekerij. Hier vind je een ruime sortering vaste planten, eenjarigen, niet-winterharde planten, grassen, varens en Clematissen. Het is ook mogelijk om planten via de webshop te bestellen.

Gegevens:
De Kleine Plantage (Groningen), Handerweg 1, 9967 TC Eenrum
Voor meer informatie: www.dekleineplantage.nl

Drenthe - Tuin van museum de Buitenplaats

De tuin bij museum de Buitenplaats is sinds 2000 open voor publiek. De tuin is op te splitsen in twee gedeeltes: een organisch en een formeel deel. Het organische deel is zo ontworpen dat het volledig aansluit bij de architectuur van het museumpaviljoen. De tuin loopt zelfs door tot over het dak van het paviljoen. De formele tuin is te vinden achter het Nijsinghhuis. Dit gedeelte bevat een spiegelvijver, appel-hof, slangenmuur met rozen en druiven en natuurlijk prachtige bloemen-borders. De enorme hoeveelheid buxussculpturen, beukenhagen en taxuspartijen zorgen er voor dat de tuin in alle seizoenen aantrekkelijk is.

Gegevens:
Museum De Buitenplaats (Drenthe), Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde
Voor meer informatie: www.museumdebuitenplaats.nl

Overijssel - Tuinen Mien Ruys Dedemsvaart

Tuinarchitect Mien Ruys heeft ons vele prachtige tuinen nagelaten. Na haar overlijden is haar werk overgenomen door de Stichting Tuinen Mien Ruys (de exploitatie van de tuinen in Dedemsvaart) en het Buro Mien Ruys (Tuinontwerp). De Tuinen Mien Ruys bestaan uit een aaneenschakeling van 28 tuinen. Heel bijzonder is het feit dat de drie oudste tuinen sinds oktober 2004 zijn aangewezen als rijksmonument. De tuinen bij elkaar vormen een chronologisch overzicht van de tuinarchitectuur in de twintigste eeuw én van het werk van Mien Ruys. Natuurlijk treffen we er de verdiepte tuin met de spoorbielzen aan, maar ook de bekende vakkentuin is er te bewonderen. Ook nu nog gaan de creatieve tuinideeën onverminderd door. Er wordt nog volop geëxperimenteerd met materialen en nieuwe plantencombinaties. Maar altijd blijft hierbij het zo herkenbare Mien Ruys karakter van de tuinen voorop staan. Door de combinatie van die enorme historie én de nog steeds voortdurende creatieve ontwikkelingen is een bezoek aan de Tuinen Mien Ruys een rijke en bijzondere ervaring.

Gegevens:
Tuinen Mien Ruys (Overijssel), Moerheimstraat 84, Dedemsvaart
Voor meer informatie: www.tuinenmienruys.nl.

Overijssel - Prionatuinen

De Prionatuinen zijn vanaf 1978 door Henk Gerritsen en Anton Schlepers aangelegd rond Antons ouderlijk huis in Schuinesloot. Anton is in 1993 overleden en Henk in 2008. De prachtige tuinen worden nu door een stichting in stand gehouden en zijn dus gelukkig nog steeds te bezoeken. De tuinfilosofie "een wilde beplanting in een strakke vormgeving" van Mien Ruys, was een filosofie naar het hart van Henk Gerritsen. Zijn tuinen werden echter wel wilder én minder formeel. Hij haalde zijn inspiratie ook uit de grote bloemenweides van Centraal- en Zuid-Europa. De Prionatuinen zijn heerlijke dwaaltuinen waar naast een natuurlijke beplanting ook allerlei tierlantijnen en grapjes zijn opgenomen. Inmiddels zijn beide heren overleden, maar de tuin wordt nog steeds volgens hun filosofie door een groep enthousiaste vrijwilligers onderhouden. Op het complex bevindt zich tevens een zomerrestaurant. Door daar iets te gebruiken steun je de instandhouding van deze bijzondere tuinen.

Gegevens:
Prionatuinen, Schuineslootweg 13, 7777RE Schuinesloot (bij Slagharen)
Voor meer informatie: prionagardens.blogspot.nl

Overijssel - PlantZoentje

PlantZoentje is een tuin van 3000m² rondom een Twentse boerderij. De weelderige borders zijn werkelijk een lust voor het oog en de liefde voor tuinieren spat er vanaf! Wat formelere stukken lossen zich af met wuivende losse beplanting. Veel vaste planten in prachtige combinaties, pergola's en rozenbogen met uitbundig bloeiende klimrozen, grassen, een grote vijver, leuke decoraties en overal zitjes om alles eens rustig op je in te kunnen laten werken.

Gegevens:
PlantZoentje, Anja Broekhuis, Broekhuisweg 4, 7665 TW Albergen
Voor meer informatie: www.plantzoentje.nl

Gelderland - Tuin de Lage Oorsprong

Tuin de Lage Oorsprong is een bruisende tuin, waar van alles te beleven is. Voor tuinliefhebbers zijn de tuinkamers van tuinarchitecte Jacqueline van der Kloet te bewonderen. Ook heel bijzonder is het door rozen begroeide berceau, het labyrint en de lotusvijver. Dit alles krijgt nog een extra dimensie door de steeds wisselende kunstexposities. Op zondagen kan je bovendien genieten van een bevlogen verhaal of mooie muziek in het fraaie amfitheater. In de pluktuinen kunnen naast bloemen ook bessen worden geplukt. Ook de kinderen vervelen zich hier nooit in deze tuin: ze kunnen eindeloos spelen met de houten bootjes in het water.

Gegevens:
Tuin de Lage Oorsprong, van Borsselenweg 36, 6862 BJ Oosterbeek
Voor meer informatie: www.tuindelageoorsprong.nl

Gelderland - De Millinger Theetuin

Het bijzondere aan De Millinger Theetuin begint al bij de wijze waarop je er moet komen. Je parkeert de auto bij het kerkje in het kleine Kekerdom en maakt vervolgens een prachtige wandeling (± 2 km) door het natuurgebied ''De Millingerwaard''. Vanuit dit natuurgebied met kuddes Galloway runderen en Konikpaarden beland je dan in een tuin met een onverwachte en verrassende mediterrane sfeer. De tropische beplanting, de waterpartijen, de hoogteverschillen en trappen én twee verschillende theehuizen met een oriëntaals/mediterraan interieur maken met elkaar een prachtig plaatje en een bezoek dan ook meer dan waard.

Gegevens:
De Millinger Theetuin (Gelderland), Klaverland 9, 6566 JD Millingen aan de Rijn
Voor meer informatie: millingertheetuin.nl

Utrecht - De Meijetuin

De Meijetuin is een tuin met een natuurlijke uitstraling waarin veel gebruik gemaakt wordt van inheemse beplanting. Dit geheel vormt een prachtige achtergrond voor de vele beeldenexposities. De tuin ligt midden in de ongerepte natuur van de Nieuwkoopse Plassen en de Meije. Een wandeling door de tuin brengt je van de ene verrassing naar de andere. Ook in de directe omgeving van deze tuin kan heel goed gewandeld worden.

Gegevens:
De Meijetuin (Utrecht), Meije 211, 3474 MB Zegveld
Voor meer informatie: www.demeijetuin.nl

Zuid-Holland - Beeldentuin Ravesteyn

In het centrum van het pittoreske dorpje Heenvliet tref je Beeldentuin Ravesteyn aan. Vanaf het plein is niets te zien, daarom is de verrassing als de poort open gaat des te groter. Je stapt zo opeens in een heel andere wereld. Het totale landgoed beslaat 5 hectare en daarop bevindt zich een echte ruïne! De romantische omgeving herbergt een schitterende tuin, waar de vele kunstwerken prachtig tot hun recht komen.

Gegevens:
Beeldentuin Ravesteyn (Zuid-Holland), Korte Welleweg 1, 3218 AZ Heenvliet
Voor meer informatie: www.beeldentuinravesteyn.nl

Zeeland - Juust Wa'k Wou

Diep in Zeeland vinden we deze prachtige tuin, rondom een hoger gelegen stolpwoning. Hierdoor ontstaat een spannend hoogteverschil, waar de tuineigenaren hele mooi oplossingen voor gevonden hebben. Je vindt er o.a. een prachtige vijvertuin, een adembenemende witte tuin met aan de zijkant een grote verzameling Hosta's in zinken kuipen, een groentetuin, een kruidentuin, een Buxustuin en als klap op de vuurpijl een 88 (!) meter lange Engelse border met een vloeiend kleurverloop.

Gegevens:
Juust Wa'k Wou (Zeeland), Tragel Oost 21, 4507 JA Schoondijke
Voor meer informatie: juustwakwou.com

Noord-Brabant - Tuin van Albert Tielens

Tuinontwerper Albert Tielens heeft rondom zijn woning een bijzondere tuin ontworpen. Een rondleiding met Albert Tielens zelf laat de tuin door de ogen van de ontwerper zien. Een heel bijzondere en aangename ervaring. Een schapenweide met oude fruitrassen, een 50 meter lange zwemvijver, een moerasvijver, een monnikentuin, een indrukwekkende Lindelaan, een peren-laan met waterornament en een meanderende sloot zijn elementen die de tuin een bezoek meer dan waard maken.

Gegevens:
Tuin Albert Tielens (Noord-Brabant), Bovenstraat 63, 4741 TP Hoeven
Voor meer informatie: www.tielensentielens.nl

Noord-Brabant - Tuin Laura Dingemans

Een tuin met louter coniferen, heideplanten en Azalea's is geleidelijk omgetoverd in een tuin met bijzondere vaste planten.
In verschillende tuinkamers die of op kleur (oranje/rood, grijsbladig, paars/roze), of plantsoort (grassen, rozen hoogstamfruit) zijn ingedeeld is telkens weer een nieuwe tuinsfeer gemaakt. Haar ervaringen met tuinieren en vormgeving brengt ze over op de cursisten tijdens de tuincursussen die ze geeft. En alle bijzondere vaste planten die over de hele tuin verspreid staan, zijn (deels) op haar kwekerij verkrijgbaar.

Gegevens:
Tuin Laura Dingemans (Noord-Brabant), Herelsestraat 68, 4726AG Heerle
Voor meer informatie: www.tuinenlauradingemans.nl

Noord-Brabant - Tuin in het bos

Tuin in het bos maakt onderdeel uit van landgoed Kamersven en is gelegen in een bosrijke omgeving. De majestueuze naaldbomen en de uitzonderlijk groene gazons daaronder stralen een haast serene rust uit. Geen overdadige bloementuin met felle kleuren, maar een heerlijke rustgevende tuin, waar groen en bladvormen de boventoon voeren. Dit maakt de tuin gedurende een lange periode interessant om te bezoeken en dus niet alleen in de standaard zomermaanden.

Gegevens: Tuin in het bos, Dennenlaan 2, 6026 SM Maarheeze
Voor meer informatie: www.tuininhetbos.nl

Limburg - De Heerenhof

Vanaf de straat is niet te zien, dat hier al sinds 1985 hard gewerkt is aan het tot stand brengen van een groene oase. Achter het huis begint de tuin met een intiem terras, veel Buxus en een waterpartij. Verder wandelend kom je langs een Platanen-rondeel, rozenbogen, een waterpartij, de groene tuin (met Lindebomen in een dubbele ring en heel veel Buxusbollen), een rood/bruine tuin en als laatste bij een tuinhuis dat aandoet als een follie.
Sinds 2001 is er een groot stuk bij de tuin gevoegd. Deze tuin is opgedeeld in strakke groene ruimtes, met veel aandacht voor vormen en groenblijvende struiken. Kortom een totaal andere sfeer dus dan in de "oude" tuin.

Gegevens:
De Heerenhof (Limburg), Veldstraat 12a, 6227 SZ Maastricht
Voor meer informatie: www.heerenhof.com

Limburg - Tuin Verheggen

Tuin Verheggen is een bijzonder veelzijdige tuin. Op een oppervlak van ongeveer 4000 m2 is een klein paradijs gecreëerd. Volkomen wars van modetrends hebben de eigenaren vanuit hun liefde voor alles wat groeit en bloeit iets heel bijzonders van hun tuin weten te maken. Je vindt hier onder andere een informele tuin, Engelse bordertuin, een spectaculaire vier kleuren tuin, een rozentuin, een schaduwtuin en een Dahlia-grassentuin. De verscheidenheid aan Dahlia's is enorm. In de aanwezige verkoophoek worden veel soorten, met uitgebreide informatie, aangeboden. Maar ook andere vaste planten tref je hier aan. Misschien wel het spectaculairste van deze tuin is de Verzameltuin. Op een extra stukje grond, ontstaan omdat de eigenaren planten nu eenmaal niet zomaar op de composthoop kan gooien. Veel vaste planten gecombineerd met Dahlia's en grassen. Je loopt als het ware dwars door een deinende border, met prachtige combinaties van kleuren en blad- & bloemvormen. Ondertussen vliegen de vele insecten vrolijk van bloem tot bloem.

Gegevens:
Tuin Verheggen, Horsterdijk 58, 5973 PP Lottum
Voor meer informatie: www.tuinverheggen.nl
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De PrionatuinenDe Prionatuinen zijn aangelegd door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Na het overlijden van beide oprichters is een sti…
De Tuinen van AppelternDe Tuinen van AppelternDe Tuinen van Appeltern is het enige objectieve tuinvoorlichtingsinstituut van Nederland. Dat klinkt als behoorlijk drog…
De mooiste bloemen pluktuinen van Nederland op een rijDe mooiste bloemen pluktuinen van Nederland op een rijEr komen in Nederland steeds meer bloemen pluktuinen. Veel particuliere tuinbezitters richten een gedeelte van hun tuin…
Suzhou bij Sjanghai: Unesco werelderfgoed met 50 tuinenSuzhou bij Sjanghai: Unesco werelderfgoed met 50 tuinenSuzhou (ook wel Jiangsu genoemd) in China telt voor onze begrippen het onbegrijpelijke aantal van ruim twee miljoen inwo…

Tijd voor de tuin: Zo houden we ontsierend mos uit ons gazonTijd voor de tuin: Zo houden we ontsierend mos uit ons gazonTuinliefhebbers die voor een fleurig grastapijt kozen, worden jaarlijks met ontsierende mosvorming geconfronteerd. Dit b…
Rozen verzorging: standplaats, snoei, bemesten en ziektenRozen verzorging: standplaats, snoei, bemesten en ziektenRozen zijn een sieraad in iedere tuin. Rozen gedijen het best op een zonnige en luchtige plek, op goed bemestte grond. R…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ADD, Pixabay (bewerkt)
 • www.dekleineplantage.nl
 • www.museumdebuitenplaats.nl
 • www.tuinenmienruys.nl
 • Prionagardens.blogspot.com
 • www.tuindelageoorsprong.nl
 • Millingertheetuin.nl
 • www.demeijetuin.nl
 • www.beeldentuinravensteyn.nl
 • Juustwakwou.com
 • www.tielensentielens.nl
 • www.tuinenlauradingemans.nl
 • www.tuininhetbos.nl
 • www.heerenhof.com
 • www.tuinverheggen.nl
 • www.plantzoentje.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.