Overdek je tuin: terrasoverkapping

Overdek je tuin: terrasoverkapping Nou, een hele tuin overdekken gaat wel wat ver. Maar een kleiner stukje van je tuin overkappen kan gelukkig wel en dat biedt heel wat prettige voordelen. Een terrasoverkapping zorgt voor de nodige beschutting en bescherming, tijdens zonnige of juist vochtige dagen. Een terrasoverkapping kun je zelf maken, je kunt hem ook inkopen.

Geniet van je tuin

Heb je het geluk, dat je bij je woning ook een tuintje hebt, dan weet je hoe prettig dat is. Je tuin is een plek om bij te komen, lekker te luieren en te genieten van het zonnetje. Heerlijke bloemengeuren dringen tot je door, en als je de ogen open hebt, zie je de mooie kleuren te midden van al het groen. Dit soort tuinmomentjes verrijken je leven, gewoon genieten.

Een kleine beperking

Hoewel er in de zomer meestal een flink aantal zonnige dagen te verwelkomen is, en ook voorjaar en herfst op zongebied nog even meedoen, is er ook een groot aantal dagen, dat het weer nou net wat minder leuk is. Hoewel de temperaturen aangenaam genoeg zijn voor een tuinervaring, gooit de regen roet in het eten. Of eigenlijk, water. En dus zit je teleurgesteld met je neus tegen het glas op afstand van je tuin te genieten. Beperkt, want de geuren dringen niet tot je door, de frisse buitenlucht ook niet.

En nóg een beperking

Hoe mooi het zonnige weer soms ook is, teveel zonneschijn kan weer de oorzaak zijn van allerlei nare klachten. De minste daarvan is, dat je huid teveel zon vangt en je je verbrandt. En op zijn ergst kan een teveel aan, vooral ultraviolette, zonnestraling leiden tot huidkanker. Zo nu en dan de zon opzoeken is geen probleem, maar je moet op tijd ook je toevlucht tot de schaduw kunnen nemen en is een vorm van zonwering toch wel prettig.

Een overeenkomst

De twee beperkingen lijken weinig met elkaar te maken te hebben. De een gaat over een teveel aan regen, de ander over een teveel aan zon. Hebben de beperkingen zelf geen overeenkomst, de oplossing heeft dat wel. Als je een overkapping hebt, kun je enerzijds droog blijven, anderzijds vermijd je een teveel aan zonneschijn. Kortom, de oplossing voor ons probleem: we maken een overkapping in de tuin.

Parasols en zo

Bij een overkapping kun je aan verschillende dingen denken. Allereerst is daar de meest gebruikte bescherming tegen teveel zonneschijn: een parasol of een zonnescherm. Het voordeel is, dat je dit soort schermen alleen maar gebruikt als het nodig is. Op andere momenten zijn ze ingeklapt of opgeborgen. Dit soort schermen is prima tegen teveel aan zonneschijn, maar in de regen zijn ze een minder goed idee. Parasols en zonneschermen zijn vaak gemaakt van stof, dat uiteindelijk minder goed bestand is tegen regen.

Een permanente oplossing: terrasoverkapping

Een betere oplossing is te vinden in een permanente terrasoverkapping. Door een deel van het terras te overkappen, heb je altijd de keuze of je in de vrije buitenlucht wilt zitten, of gebruik maakt van de bescherming die de overkapping je biedt. Vaste terrasoverkappingen kun je op maat laten leveren door gespecialiseerde bedrijven, je kunt ook zelf aan de slag.

Zelf bouwen

Wie een beetje handig is, kan een terrasoverkapping zelf maken. Het principe is simpel. Op de muur, die aan je terras grenst, bevestig je een draagbalk. Zorg dat deze op voldoende hoogte hangt, je moet er ruim onder kunnen bewegen. De draagbalk is de ene kant van je terrasoverkapping. Aan de buitenkant bevestig je enkele palen in de grond, meestal is een tweetal voldoende. Aan deze palen bevestig je een andere draagbalk, ook op voldoende hoogte om er onder te kunnen bewegen, maar wel enkele centimeters lager dan de muur-balk. Het is belangrijk, dat eventueel regenwater aan de tuinkant van je terrasoverkapping afloopt en zich niet tegen de huismuur kan ophopen. Tussen de twee draagbalken bevestig je latten. Als je een dichte overkapping wilt, kun je vloerdelen gebruiken, die schuiven in elkaar, zodat het geheel mooi dicht komt te zitten. Bovenop bevestig je een daklaag, zodat er geen water doorheen kan. Wil je iets meer licht, dan kun je in plaats van al die latten ook wat kunststof golfplaatjes gebruiken. Deze golfplaatjes heb je in verschillende soorten, er zitten ook transparante of licht doorlatende bij. Wil je het nog mooier, dan kun je met acrylplaten werken. Deze zien er uit als glas, maar zijn een stuk lichter en gemakkelijker te verwerken.

Vooral niet zelf bouwen

Als je niet zo’n handige doe-het-zelver bent, of als je gewoon niet zo’n zin hebt in een dergelijk klus, dan kun je ook de markt op. Je kunt de klus uitbesteden aan een timmerbedrijf en je kunt min of meer kant-en-klare oplossingen inkopen. Leveranciers van raambekleding en lamellen zijn ook actief in de markt van de terrasoverkappingen. Zo’n terrasoverkapping wordt opgetrokken uit aluminium palen en draagbalken, waartussen glas zit. Mooi transparant, dus. Aan de binnenkant zijn zonwerende oplossingen aan te brengen, zodat deze terrasoverkapping een teveel aan zonnestraling én regen tegenhoudt, maar op de donkerder dagen toch voldoende licht in huis toelaat. Heb je de ruimte, dan kun je nog eens nadenken, of de terrasoverkapping misschien met tuindeuren afsluitbaar gemaakt moet worden. Dan heb je een terrasoverkapping én een serre in één!
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost terrasoverkapping?Wat kost terrasoverkapping?Een terrasoverkapping als zonwering of buitenverblijf, kan je zelf maken, maar ook kant en klaar bestellen. Er zijn terr…
Terrasoverkapping of veranda, wat kost het?Terrasoverkappingen en veranda’s zijn nagenoeg hetzelfde. Toch zijn er kleine verschillen. Er kunnen diverse materialen…
Bouwen en maken van een overkappingBouwen en maken van een overkappingVeel mensen hebben een overkapping achter het huis. Het hoeft niet heel duur te zijn om een overkapping te bouwen. Deze…
Knikarmscherm als zonwering, voor en nadelenKnikarmscherm als zonwering, voor en nadelenKnikarmschermen om schaduw in huis te verkrijgen zijn er in veel soorten en maten. Een knikarmscherm kan zelfs breder da…

Maak je tuin leuker met een tuinposterMaak je tuin leuker met een tuinposterIs je tuin misschien wat aan de saaie kant? Daar kun je gelukkig vrij gemakkelijk wat aan doen. Met wat extra kleur of e…
Rozen - Amber Queen, Ambiente en Super StarRozen - Amber Queen, Ambiente en Super StarTrosrozen en theehybriden worden gekruist tot floribundarozen waarvan er ontelbare soorten gekweekt zijn. Ze stammen all…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: IMSI Master Clips
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 28-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.