Yvonne, 19-08-2017
Hallo,
Ik heb een vraag over bestrijding tegen ongedierte in een jonge boom. Is spiritus met afwasmiddel schadelijk voor de jonge boomblaadjes en de de kleur ervan?
Groet Yvonne
Reactie infoteur, 21-08-2017
Hallo Yvonne,
Zelf heb ik nooit problemen gehad bij jonge bomen en struiken. Ik denk dat de bladluizen schadelijker zijn voor boom en plant dan het zeepwater-spiritus.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
M. G. V. D. Putten, 18-07-2017
Vraag: Zou deze Zeepwater-spiritus behandeling ook werken tegen de Buxus-rups? Zo ja of misschien, welke periode is dan de beste om te spuiten en hoe vaak mag dat, en is het schadelijk voor de Buxus? Of is er een andere manier om deze rupsen te bestrijden?
Met vriendelijke groet. Arie.
Reactie infoteur, 19-07-2017
Hallo Arie,
Zelf heb ik geen buxus in de tuin, en heb dus persoonlijk ook geen ervaring met de bestrijding van buxusrupsen. Van anderen heb ik wel begrepen dat het een hele klus is om ze weg te krijgen. En dat het soms ook zo erg is dat de buxus niet meer te redden is. Een mogelijkheid is dan om een struik te plaatsen die lijkt op buxus (zoals Chinese of Japanse hulst), maar niet gevoelig is voor de buxus-rups.
Bestrijding van buxus-rups met zeepwater-spiritus heb ik nog niet over gehoord van anderen, dus of het kan werken durf ik niet te zeggen.
Mocht je het gaan proberen, dan is het misschien wel leuk als je hier even laat weten of het gewerkt heeft of niet.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Jeroen, 11-04-2017
Goedendag,
Ik had een nogal grote plaag. De appel, pruim en braam in mijn tuin heb ik behandeld volgens het recept. De spuit 5L is nu half leeg, kan ik dit tot morgen bewaren? De zachte zeep bevat namelijk Potassium Hydrochloride en de spuit verdraagt geen chemicaliën (rubbers en slang). Ik heb de spuit nu leeg gemaakt en grondig gespoeld met schoon water. Het zou makkelijker zijn als ik dit niet iedere keer hoef te doen. De spuit komt bij de action weg en kost maar 6,49 €. In de instructie text staat "Gebruik uitsluitend vloeibare tuinverzorgingsprodukten. Gebruik nooit bijende oplosmiddelen, licht ontvlambare produkten, chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen. Deze producten kunnen ongelukken veroorzaken en de onderdelen van de sproeier beschadigen." Dit zou sugereren dat er wel bestrijdings middelen (tuinverzorgingsprodukten) gebruikt kunnen worden, maar de zeep is bijtend en de spiritus licht ontvlambaar. Vandaar mijn vraag.
mvg Jeroen de Vries
Reactie infoteur, 12-04-2017
Hallo Jeroen,
Voor de zekerheid zou ik de spuit zelf ook leeg- en schoon-gemaakt hebben (en het resterende zeepwater-spiritus in een emmertje bewaard). Gezien de lage prijs begrijp ik dat je ook overwogen hebt om het spul er maar in te laten zitten. Ik kan me voorstellen dat de kans op schade aan de spuit bij 1 dag laten staan kleiner is dan wanneer je het er langer in laat zitten. Maar hoe het in de praktijk uitpakt durf ik niet te voorspellen, daar kom je alleen achter door het te proberen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Jasmijn, 30-03-2017
Hallo,
Ik heb witte luis in mijn oregano. Het lijkt me dat spiritus niet geschikt is als je de plant daarna nog voor consumptie wilt gebruiken? Kan ik beter alleen een mengsel van groene zeep en water proberen, en welke verhouding dan?
Reactie infoteur, 31-03-2017
Hallo Jasmijn,
Het is misschien inderdaad beter in dit geval geen spiritus te gebruiken. Alleen water en zeep (zelfde verhouding als hierboven beschreven alleen dan zonder spiritus) kan ook al helpen, is dit niet effectief genoeg dan zou je "drinkbare" alcohol kunnen nemen. Door bijvoorbeeld in plaats van spiritus sterke drank (rum, jenever) aan het zeepwater-mengsel toe te voegen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Fred van Golde, 05-06-2016
Beste lezers,
100 jaar geleden was niets van bestrijding van ongedierte.
ieder huis houden had hun eigen middel, spreek ik van 100 jaar en meer terug.
Bomen en planten hebben altijd bestaan na de bewassing van de aarde.
je hebt giftige vruchten van bomen en planten en eetbare vruchten van bomen en planten bladeren wat we kunne eten.
Vroegen zijn ze er snel achter gekomen hoe ze deze ongedierte kunnen verwijderen via een grondstof wat onder een giftige plant of boom achter laat,
ze rapen het gewas op en halen de sappen eruit.
mengen dat met water en zo hadden ze verdelging middel om hun gewas te beschermen.
mvg
fred
Reactie infoteur, 06-06-2016
Beste Fred,
Bedankt voor je reactie.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Dirk, 08-04-2016
Beste,
Heeft iemand een oplossing om de groene algen op bladeren te verwijderen?
Elk jaar opnieuw heb in een ilex waarvan stukken onder de groene algen zitten door de vochtigheid en schaduw. Hierdoor gaat de plant jaar per jaar achteruit en uiteindelijk stuk.
Kan iemand mij helpen om dit op te lossen?
mvg Dirk
Reactie infoteur, 08-04-2016
Beste Dirk,
Het beste zou waarschijnlijk zijn om de hulst te verplaatsen naar een plek met iets meer licht.
Of anders proberen de lokale afwatering/drainage in de tuin te verbeteren om de plek waar de ilex staat minder vochtig te krijgen.
Verder zou ik zogauw geen oplossing weten. Hopelijk reageren er nog mensen met goede tips hiervoor.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Tessa, 02-05-2015
Ik heb een appelboompje met bladluis, ik heb het nu twee keer ingespoten met het spiritus middeltjes, wel worden de bloempjes bruin maar de bladluizen waren groen en zijn nu zwart, betekent dit dat ze goed geraakt zijn en zijn overleden?
Reactie infoteur, 04-05-2015
Hallo Tessa,
Zwarte troep onder de bladeren kan op verschillende dingen wijzen:
1) De bladluizen zijn van een zwarte soort (maar dat zal bij jou niet zo zijn, want ze waren groen).
2) Door de afgescheiden honingdauw onstaat (zwarte) schimmel.
3) De (groene) bladluizen zijn doodgegaan en kleuren dan zwart.
Bij jou denk ik dat optie 3) het meest waarschijnlijk is en dat de bladluizen vertrokken zijn naar de eeuwige jachtvelden.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Suzanna van der Voort, 03-08-2014
Quote: "Spuiten tegen bladluis met zelfgemaakt zeepwater-spiritus". Dit had ik vroeger toegepast, maar na het lezen van het feit, dat de spiritus giftig is gemaakt, zie link http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandspiritus: "Spiritus wordt gebruikt als schoonmaakmiddel en als brandstof. Brandspiritus bestaat grotendeels uit ethanol. Er is een giftige stof aan toegevoegd (meestal methanol), om de alcohol te denatureren (ongeschikt te maken voor consumptie)", ben ik hiermee gestopt. Men moet immers de hele plant waar de bladluizen zich bevinden tot druipens toe besproeien. De brandspiritus zal dus ook in de aarde rond de plant terecht komen en aldus de aarde óók vergiftigen. Men raadde toen sterk af om brandspiritus te gebruiken in het spuitmengsel tegen bladluizen. Ik probeer nu liever de andere methodes
Reactie infoteur, 05-08-2014
Hallo Suzanna,
Het giftige aan methanol betreft vooral consumptie door de mens (die daardoor bijvoorbeeld zelfs blind kan worden). Spiritus wordt overigens ook gewoon gebruikt bij het lappen van de ramen en voor spiritus-branders.
Zeepwater-spiritus is erg effectief tegen bladluis en naar mijn mening kun je dat veel beter gebruiken dan kant- en klaar gif waar chemische stoffen inzitten die slecht zijn voor de bijenstand.
Overigens is het natuurlijk prima om, zoals jij ook doet, andere methodes te proberen die nog milieuvriendelijker zijn (zoals bijvoorbeeld de lieveheersbeestjes).
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Walter, 20-07-2014
Wat bij waterplanten met bladluis, kunnen deze middeltjes geen kwaad voor de vissen?
Reactie infoteur, 22-07-2014
Hallo Walter,
Zeep en spiritus kunnen wel degelijk kwaad voor vissen, dus niet gebruiken!
Bij waterplanten kun je het beter anders doen. Bijvoorbeeld met een plantenspuit een harde waterstraal op de planten en bladeren met bladluis richten. Of anders de planten een tijdje onderdompelen in het water. Met beide methoden komen de bladluizen in het water terecht, verdrinken ze en hebben de vissen een lekker hapje.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Loek, 18-06-2013
Hoe voorkom je bladluis, ik hoorde dat bladluis gebracht worden door mieren, die gaan ze dan lekker melken, en mieren houden weer niet van kruidnagel, dus als je stukjes kruidnavel in de aarden stopt kan dat weer helpen tegen mieren pffff
Reactie infoteur, 18-06-2013
Hallo Loek,
Zelf heb ik geen ervaring met kruidnagel tegen mieren, maar het is natuurlijk het proberen waard. Bedankt voor de tip!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Bert, 10-05-2013
Gewoon zeep en spiritus, NOOIT chemische troep kopen. "Gelukkig heeft de Europese Commissie besloten dat vanaf 1 december 2013 in bepaalde toepassingen een aantal van deze schadelijke middelen tijdelijk verboden worden. Het gaat om drie neonicotinoiden: clothianidine, thiamethoxam en imidaclopride. Een goed begin.
Helaas zijn er nog veel andere gevaarlijke middelen voor bijen die niet verboden worden. Bijvoorbeeld de neonicotinoide thiacloprid. Ook dit middel is zeer gevaarlijk voor bijen en is aan te treffen in sommige producten van Bayer tegen luizen.
Reactie infoteur, 10-05-2013
Hallo Bert,
Bedankt voor je reactie. Zelf ben ik ook niet zo'n voorstander van het gebruik van gif. Zeker niet nu steeds meer bekend wordt over de gevolgen die het voor bijen kan hebben. Bovendien zal in de meeste gevallen zeepwater-spiritus inderdaad gewoon voldoen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Rik, 17-08-2011
Wij hebben ook gebruik gemaakt van lieveheersbeestjes larven, dit heeft goed gewerkt, we hadden 15 larven voor 10 paprikaplanten. Wij hebben de larven besteld bij Waterwezens.nl. Misschien een tip voor iedereen die op een natuurlijke manier de bladluis te lijf wilt gaan. Het proberen waard!
Reactie infoteur, 18-08-2011
Hallo Rik,
Bedankt voor je tip!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Ture & Eline, 03-07-2011
We hebben een plantenbak op 5 hoog met daarin van links naar rechts koriander bieslook munt rozemarijn tijm. Vandaag de 2de keer dat we luizen op de koriander aantroffen. Onze "bestrijding" bestaat uit water met afwasmiddel, en we zien duidelijk dat de bladluis daar een hekel aan heeft.
Enkele vragen:
- Van deze 5 planten, is alleen koriander gevoelig voor bladluis? Of kunnen we beter de volgorde van planten veranderen om een natuurlijke barriere aan te leggen?
- Stel we kopen/vangen lieveheersbeestjes en zetten ze in onze plantenbak, blijven ze dan om de bladluis op te eten, of vliegen ze binnen de kortste keren weer weg? Ik kan me nl. voorstellen dat een plantenbak op 5 hoog niet echt een habitat is waar lieveheersbeestjes permanent willen blijven.
- Hoe komen bladluizen terug? Als we er ook maar 1 in leven laten? Per ongeluk door de wind? Kunnen ze vliegen? Zaten ze op de 2de korianderplant die we kochten nadat we de eerste maar weggegooid hadden?
Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 03-07-2011
Hallo Ture en Eline,
Eerlijk gezegd ben ik niet zo thuis in de kruiden/planten die jullie noemen, durf dus ook niet te zeggen of koriander de meest (of enig) bladluisgevoelige is. Als het je makkelijk lukt om een paar lieveheersbeestjes te vangen kun je natuurlijk proberen of ze het er lang uithouden en of het voldoende helpt als bestrijding. Zelf zou ik voor 5 planten geen lieveheersbeestjes gaan kopen maar zeepwater-spiritus gebruiken. Jullie merken al dat zeepsop van afwasmiddel als vervelend ervaren wordt, je zult zien dat het gebruiken van groene zeep en spiritus zoals hierboven beschreven als meer dan vervelend ervaren wordt: de bladluizen zullen (zeker na een aantal dagen achter elkaar spuiten) het loodje gaan leggen. Wat betreft het terugkeren van de bladluizen kunnen er meerdere oorzaken zijn. Het introduceren van een nieuwe plant kan een rol spelen, het nog aanwezig zijn van een paar luizen na de bestrijding, maar ook kunnen ze inderdaad gewoon zijn komen aanvliegen, want er zijn (vooral in het najaar) ook bladluizen met vleugels.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Helen Hoebe, 29-06-2011
Wij hadden ook last van bladluis in de uien, hiervoor hebben lieveheersbeestjes larven besteld. Een biologische bestrijding en nog leuk ook om de larven te zien veranderen in lieveheersbeestjes.
Reactie infoteur, 01-07-2011
Hallo Helen,
Inderdaad een leuke manier van bestrijding.
Succes!
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Ageeth, 20-05-2011
Maar wat doe je, als je een perceel van 3000m2 hebt, en werkelijk alles zit onder de bladluis!
Reactie infoteur, 22-05-2011
Hallo Ageeth,
Wat vervelend zeg, zo'n grote hoeveelheid planten en struiken die bestreden moet worden! Met een gewone plantenspuit gaat dat natuurlijk veel te lang duren. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar ik heb weleens mensen in actie gezien met een drukspuit waarvan ze het tankje (van een liter of 5) als een soort schoudertas meedroegen. Je hebt dan 2 handen vrij: in 1 hand heb je de spuitlans en met de andere hand kun je dan takken optillen om te checken op bladluizen. Die drukspuiten kun je overigens gewoon bij een tuincentrum of bouwmarkt kopen en kosten misschien 2 of 3 tientjes. Nog steeds een hele klus als je de hele oppervlakte moet besproeien, maar weet je zeker dat alles onder de bladluizen zit? Niet alle soorten gewassen zijn namelijk even aantrekkelijk voor de bladluis, dus het zou ook kunnen dat bepaalde planten en struiken bladluisvrij zijn. Ik zou dat even goed checken voordat je alles integraal gaat bespuiten.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Brenda, 20-05-2011
Ben net aan de gang geweest met het middeltje dat hierboven beschreven staat, en het ziet er hoopvol uit! Alleen geen idee of ik al die krengen geraakt heb en ik hoop dat de plantjes de hoeveelheden zeep en spiritus aankunnen…
Reactie infoteur, 22-05-2011
Hallo Brenda,
Vaak moet de spuitactie een paar keer herhaald worden om alle bladluizen dood te krijgen. Als je dan tussentijds de planten en struiken inspecteert, zie je vanzelf waar het nog niet voldoende geholpen heeft en waar je dus extra aandacht aan moet besteden bij de volgende keer. Mijn ervaring is dat de planten en struiken er goed tegenkunnen als ze in de loop van een week of 2 weken een aantal keren bespoten worden. Als een struik of plant niet behandeld wordt is het overigens zeker dat ie op termijn het loodje legt.
Met vriendelijke groeten, Marcel.
Gerrit, 09-05-2011
Bladluizen bestrijding Effectief == besproeien met Ruitenontdooier en daarna
nasproeien met Zachtezeep sop. Geeft geen schade aan de plant Nadien kan men ze( dood )met een b.v zacht tandenborsteltje verwijderen. Bij ons staat hij er weer fris bij.
Reactie infoteur, 10-05-2011
Hallo Gerrit,
Het is momenteel wel weer erg raak met de bladluizen overal. Bedankt voor je tip!
Zelf heb ik dit nog nooit toegepast, maar kan me voorstellen dat dit wel degelijk effectief is omdat er net als bij zeepwater-spiritus ook een alcohol-achtige stof en zeep aan te pas komen.
Met vriendelijke groeten, Marcel.