Kleurrijke Bloembakken - Om te Beginnen

Om alles uit uw bloembakken te halen, moet U de juiste bakken en potten kiezen, die passen bij de stijl van uw huis. Het is ook belangrijk dat u weet hoe u ze moet oppotten om de planten een goede start te geven. Er zijn daarom ook vele verschillende soorten en maten potten, en verschillende mogelijkheden om deze te gebruiken en te combineren.

Soorten bloembakken

Er is een grote sortering aantrekkelijke bloembakken verkrijgbaar. Er is altijd iets voor uw smaak of portomonee, van moderne lichtgewicht materialen en eenvoudige rustieke bakken tot stijlvol terracotta en de prachtigste stenen bakken. Ze zijn naturel of met decoraties verkrijgbaar en in vele kleuren. Sommige bakken hebben een ingebouwd reservoirtje, wat handig is als u de bakken tijdens een warme, droge zomer niet elke dag water kunt geven. Deze zijn meestal gemaakt van kunststof of fiberglas. Met bloembakken met een uitneembaar binnengedeelte kunt u de inhoud aan het eind van het seizoen uit de bak tillen.

Kunststof:

De bakken zijn vaak sober, maar ze zijn lichtgewicht en praktisch en er is minder water nodig dan bij bakken die zijn gemaakt van poreus materiaal. Toch zijn ze vaak minder aantrekkelijk.

Hout:
Er zijn houte bakken verkrijgbaar voor elke smaak. Behandel ze met een bederfwerend middel zodat ze mooi blijven.

Terracotta:

Is verkrijgbaar in heel veel maten en vormen en gaat mettertijd steeds mooier uitzien. Wel is het zwaar en vorstgevoelig.

Lichtgewicht Fiber:

Deze bakken zijn een praktisch alternatief voor kunststof, hoewel ze minder lang meegaan. Ze zijn hanidg voor het bekleden van manden of rustieke bakken van steen.

Boomschors:

Dit zijn rustieke, lichtgewicht bakken, ideaal voor in landelijke tuinen.

Verzinkt tin:

Vroeger werd tin nooit gebruikt voor siervoorwerpen, maar bloembakken van dit materiaal zijn nu populair en mooi en gevuld met planten zijn ze altijd een blikvanger.

Fiberglas:

Lichtgewicht en duurzaam fiberglas bloembakken zijn vaak zodanig gevormd en afgewerkt dat ze op metaal of terracotta lijken.De juiste keus

Bepaal bij het uizoeken van een bloembak eerst of hij moetpaasen bij het huis of bij de tuin. Ga zorgvuldig te werk: een rustieke bak staat mooi bij een buitenhuis, maar kan misplaatst lijken bij een luxueze stadswoning. Houd ook de afmetingen in de gaten en neem een bloembak die past bij de beschikbare ruimte op de vensterbank of etagère, zodat deze niet te vol raken of de bloembak juist in het niet valt voor een groot raam. Kunt U niets vinden dat precies uw stijl of kleur is, dan kunt u ook zelf een bak maken of bestaande materialen in een bloembak veranderen. Een andere mogelijkheid is om een gekochte bak te beschilderen.

Improviseren met ongebruikelijke voorwerpen

Voor veeel voorwerpen die normaal gesproken niet in verband worden gebracht met planten kunnen opvallende bloembakken vormen. Dit kunnen kleine metalen emmers zijn of gieters, ongebruikelijke potten, kopere ketels of oude kratten. Grote blikken, eventueel geverfd in opvallende kleuren, kunnen naast elkaar prachtig staan in een vensterbank. Manden kunnen ook als bloembak worden gebruikt, als ze royaal bekleed zijn met mos of plastic voordat de planten erin worden gezet. De enige beperkingen zijn dat de bak niet zo groot mag zijn dat hij het uitzicht belemmert en er moet voldoende ruimte zijn op de vensterbank. Het moet ook mogelijk zijn om hetm veilig aan de vensterbank vast te kunnen maken, zonder dat er gevaar bestaat dat hij eraf valt of door de wind omwaait. Het is ook belangrijk om afwateringsgaten te maken. Dit kan simpelweg met een boormachine met een boortje dat geschikt is voor het materiaal of voorwerp.

Het op maat maken van bloembakken en andere voorwerpen
Als een bak niet helemaal aan uw wensen voldoet, kunt u hem verven of verfraaien. Houten, terracotta en kunststof bakken kunnen worden geverfd in een kleur die bij uw huis past of zodanig dat ze een bepaald voorwerp er op zijn best uit laten zien. U kunt de kleur zelfs per seizoen aanpassen aan de diverse plantensoorten. De verf kan effen worden aangebracht, met opvallende motieven of met speciale effecten zoals gemarmerd of gecraqueleerd.

Omdat de meeste bloembakken een platte voorkant hebben, zijn ze eenvoudig met uiteenlopende materialen te bewerken, zoals met schelpen, die u opbrengt met zelfhardende klei of een lijmpistool. Voor het maken van een mozaïk kunt u stukjes gekleurd porselein, tegel of spiegelglas in een patroon aanbrengen met waterbestendige tegellijm en voegmiddel. Teken het patroon eerst uit op papier, zodat er niets mis kan gaan.De potgrond

Planten in bakken hebben grond nodig die water vasthoudt en ademt. Potgrond (grondmengsels) zijn verkrijgbaar in verschillende samenstellingen, aangepast aan de behoeften van de diverse planten. Gewone potgrond is meestal op basis van turf en geschikt voor alle toepassingen. Toch is regelmatig water geven noodzakelijk bij het gebruik van dergelijke potgrond, want als planten eenmaal volledig uitgedroogd zijn is het moeilijk om ze opnieuw te bevochtigen. Verschillende soorten grond kunnen worden gemengd als platnen specifieke voeding nodig hebben.

Gewone potgrond:

De meeste soorten potgrond die algemeen verkrijgbaar zijn in tuincentra zijn op basis van turf met toegevoegde meststoffen. Bij deze soorten is regelmatig water geven noodzakelijk, maar ze kunnen bij nat weer ook verzadigd raken.

Potcompost:
Een potgrond op turfbasis met vochtvasthoudende korrels en toegevoegde meststoffen, die speciaal bestemd is voor gebruik in bloembakken en potten.

Rododendrongrond:

Dit is een grond op turfbasis, waaraan geen kalk ik toegevoegd. Het is essentieel voor opgepotten planten die geen kalk verdragen zoals azalea's, camelia's en heide.

Potgrond op leembasis:

Het belangrijkste bestandsdeel is gesteriliseerde leem, met meststoffen die de voedingsstoffen in de leem aanvullen. De organische stoffen in leem zijn op de lange termijn beter voor de groei dan potgrond op turfbasis. De grond is veel zwaarder dan die op turfbasis, maar hij kan worden gemengd met een lichtere soort.

Turfvrije potgrond:

Het gebruik van turf in de potgrond is schadelijk voor het milieu op plaatsen waar de turf wordt gestoken. Milieuvriendelijke potgrondsoorten zoals kokosvezel en boomschors, zijn alternatieven die dezelfde toepassingen hebben als potgrond op turfbasis, hoewel ontkiemende vloeibare voedingsstoffen nodig kunnen hebben om ze voor het oppotten te laten groeien.

Watervasthoudende gel:
Als u watervasthoudende gel toevoegd aan de potgrond hoeft u minder vaak water te geven. Zakjes gel zijn in de geadviseerde hoeveelheid gemengd met de grond, hoewel sommige soorten eerst in water moeten worden geweekt. Gebruik de gel niet bij speciale kompostsoorten die al gel bevatten, omdat grote hoeveelheden een shuimende werking kunnen hebben.Mulchen

Een beschermende laag opver de potgrond helpt om vocht en warmte vast te houden, gaat de groei van onkruid tegen en voorkomt dat er grond op bladeren en bloemen komt. Het zorgt ook voor een mooie ondergrond als de planten de bloembak nog niet volledig bedekken.

Gecomposteerde boomschors:
Ruwe boomschors is een effectieve mulch, om dat onkruit dat groeit eenvoudig kan worden verwijderd. Tijdens het rottingsproces voedt het ook nog de grond. Het werkt het best als de laag 7,5cm dik is en is daarom niet ideaal voor kleine bloembakken.

Stenen:

Gladde stenen zijn een decoratieve Mulch voor bakken met grote planten. U kunt stenen gebruiken die in de tuin zijn opgegraven of ze in een tuincentrum kopen. Ga op zoek naar stenen die qua kleur passen bij de bloembak of uw terras.

Kiezels:

Kiezels vormen een decoratieve Mulch voor bloembakken en met kiezels heeft u een materiaal waarmee u een ideaal klimaat schept voor planten zoals alpenplanten. Kiezels zijn in veel vormen en kleuren verkrijgbaar, zodat ze op de afmetingen en kleuren van de bakken aangepast kunnen worden.
© 2008 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Experimenteren met plant en pot combinatiesExperimenteren met plant en pot combinatiesMet een paar potten en bakken breng je sfeer en kleur in je tuin. De beplanting kun je aanpassen aan de seizoenen. Potte…
Kruiden kweken in pottenOm kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras,…
Het planten en onderhouden van balkonplantenHet planten en onderhouden van balkonplantenDe balkonplant is natuurlijk gewoon vaak een potplant. Echter, meer dan in een reguliere tuin, kan de balkonplant bijvoo…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…

Tuinplanten & Bomen - Zonnige Plek (+ foto's)Tuinplanten & Bomen - Zonnige Plek (+ foto's)Bij de beplanting met vaste planten in de tuin of de keuze van één- en twee jarige planten op het balkon of terras is he…
Vlinders in de tuinVlinders in de tuinVeel mensen vinden vlinders in de tuin leuk, sierlijk en vooral gewoon mooi. De tuin krijgt een meer natuurlijk beeld, h…
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.