Guerrilla gardening: groen door de hele stad
In de jaren 70 is een initiatief ontstaan genaamd guerilla gardening. Guerilla gardeners willen voor meer groen zorgen in stedelijke gebieden. Door op pad te gaan en bloemen en planten op plekken te planten die braak liggen of niet verzorgd worden, worden steden een stuk groener. Ook kunnen zogenoemde zaadbommen gebruikt worden bij het guerilla gardenen. Zaadbommen kunnen thuis gemaakt worden en hoeven alleen maar op een stuk grond geplaatst te worden om tot bloei te komen.
Guerilla gardening
Het verschijnsel guerilla gardening is ontstaan in de jaren 70 in Engeland en Amerika en is vanuit daar overgewaaid naar Nederland. Door verstedelijking worden steeds meer plekken betegeld, met asfalt bedekt of bebouwd. Dit heeft tot gevolg dat de luchtkwaliteit achteruit gaat, het water minder snel wegstroomt maar ook dat er minder groen te zien is. Bij guerilla gardening gaan mensen tuinieren op plekken die ze zelf niet bezitten zoals bij verlaten gebouwen en grond of land dat niet verzorgd wordt, ze leggen (kortdurende) tuinen aan op plekken waar weinig groen is. Het doel is om ongebruikte en verwaarloosde stukken grond weer groen en mooi te maken, voornamelijk in stedelijke gebieden. Dit kan bijvoorbeeld zijn als protest tegen de gemeente die de stukken grond niet goed onderhoudt maar ook als protest tegen verstedelijking. Een andere reden om te beginnen met guerilla gardening is om voor meer eetbare groenten en fruit te zorgen in stedelijke gebieden voor mensen die daar niet makkelijk toegang tot hebben.
Guerilla gardening in simpele stappen
- Regel planten, zaadjes of zaadbommen en andere benodigdheden om planten en bloemen te planten. Het beste werken planten die van nature ook in Nederland voorkomen, hier wild kunnen groeien en de omstandigheden hier dus ook aankunnen. Neem eventueel ook extra gereedschap mee als mensen besluiten je te willen helpen.
- Zoek een mooi stukje (braakliggend) grond in de zon.
- Trek kleren aan die vies mogen worden en ga aan de slag. Zorg er ook voor dat je je rommel die je maakt weer meeneemt.
- Geef water aan de planten zodat ze niet droog staan.
- Wanneer je klaar bent zorg er dan ook voor dat jij of iemand anders de tuin kan verzorgen en water kan geven zodat de planten niet verpieteren.
Zelf zaadbommen maken
Zaadbommen zijn een veelgebruikte manier van guerilla gardeners om voor begroeiing te zorgen. Ze zijn thuis te maken en hoeven alleen maar op een plek met aarde gegooid te worden, waarna regen de zaden laat groeien. Om zaadbommen te maken heb je een paar dingen nodig: klei (grondsoort), compost, en zaden. Meng deze benodigdheden in de verhouding 5:1:1 en voeg water toe totdat het mengsel gaat plakken. Hiervan kun je bollen vormen, zorg dat ze een paar centimeter in grootte zijn. De zaadbommen kunnen gelijk gebruikt worden door ze op grond te gooien waar aarde is. Je kunt de zaadbommen laten drogen in de zon. Hou er dan wel rekening mee dat wanneer je ze gebruikt de grond goed nat moet zijn of het goed moet regenen anders zullen de zaden niet ontkiemen. Het beste is om de zaadbommen ook na het zaaien regelmatig water te geven.
De internationale Sunflower Guerrilla Gardeners day
Elk jaar op 1 mei is het de internationale Sunflower Guerrilla Gardeners day. Op deze dag gaan guerilla gardeners vanuit de hele wereld op pad om zonnebloemen te zaaien. Het is zaak om een plek te kiezen die een tijdje niet gebruikt gaat worden om er zeker van te zijn dat de zonnebloemen opkomen en bijvoorbeeld niet worden omgemaaid. Wanneer de zonnebloemen zijn geplant en niet worden beschadigd kunnen er aan het eind van de zomer over de hele wereld zonnebloemen van guerilla gardeners gevonden worden.