Guerrilla gardening: groen door de hele stad

Guerrilla gardening: groen door de hele stad In de jaren 70 is een initiatief ontstaan genaamd guerilla gardening. Guerilla gardeners willen voor meer groen zorgen in stedelijke gebieden. Door op pad te gaan en bloemen en planten op plekken te planten die braak liggen of niet verzorgd worden, worden steden een stuk groener. Ook kunnen zogenoemde zaadbommen gebruikt worden bij het guerilla gardenen. Zaadbommen kunnen thuis gemaakt worden en hoeven alleen maar op een stuk grond geplaatst te worden om tot bloei te komen.

Guerilla gardening

Het verschijnsel guerilla gardening is ontstaan in de jaren 70 in Engeland en Amerika en is vanuit daar overgewaaid naar Nederland. Door verstedelijking worden steeds meer plekken betegeld, met asfalt bedekt of bebouwd. Dit heeft tot gevolg dat de luchtkwaliteit achteruit gaat, het water minder snel wegstroomt maar ook dat er minder groen te zien is. Bij guerilla gardening gaan mensen tuinieren op plekken die ze zelf niet bezitten zoals bij verlaten gebouwen en grond of land dat niet verzorgd wordt, ze leggen (kortdurende) tuinen aan op plekken waar weinig groen is. Het doel is om ongebruikte en verwaarloosde stukken grond weer groen en mooi te maken, voornamelijk in stedelijke gebieden. Dit kan bijvoorbeeld zijn als protest tegen de gemeente die de stukken grond niet goed onderhoudt maar ook als protest tegen verstedelijking. Een andere reden om te beginnen met guerilla gardening is om voor meer eetbare groenten en fruit te zorgen in stedelijke gebieden voor mensen die daar niet makkelijk toegang tot hebben.

Guerilla gardening in simpele stappen

  • Regel planten, zaadjes of zaadbommen en andere benodigdheden om planten en bloemen te planten. Het beste werken planten die van nature ook in Nederland voorkomen, hier wild kunnen groeien en de omstandigheden hier dus ook aankunnen. Neem eventueel ook extra gereedschap mee als mensen besluiten je te willen helpen.
  • Zoek een mooi stukje (braakliggend) grond in de zon.
  • Trek kleren aan die vies mogen worden en ga aan de slag. Zorg er ook voor dat je je rommel die je maakt weer meeneemt.
  • Geef water aan de planten zodat ze niet droog staan.
  • Wanneer je klaar bent zorg er dan ook voor dat jij of iemand anders de tuin kan verzorgen en water kan geven zodat de planten niet verpieteren.

Zelf zaadbommen maken

Zaadbommen zijn een veelgebruikte manier van guerilla gardeners om voor begroeiing te zorgen. Ze zijn thuis te maken en hoeven alleen maar op een plek met aarde gegooid te worden, waarna regen de zaden laat groeien. Om zaadbommen te maken heb je een paar dingen nodig: klei (grondsoort), compost, en zaden. Meng deze benodigdheden in de verhouding 5:1:1 en voeg water toe totdat het mengsel gaat plakken. Hiervan kun je bollen vormen, zorg dat ze een paar centimeter in grootte zijn. De zaadbommen kunnen gelijk gebruikt worden door ze op grond te gooien waar aarde is. Je kunt de zaadbommen laten drogen in de zon. Hou er dan wel rekening mee dat wanneer je ze gebruikt de grond goed nat moet zijn of het goed moet regenen anders zullen de zaden niet ontkiemen. Het beste is om de zaadbommen ook na het zaaien regelmatig water te geven.

De internationale Sunflower Guerrilla Gardeners day

Elk jaar op 1 mei is het de internationale Sunflower Guerrilla Gardeners day. Op deze dag gaan guerilla gardeners vanuit de hele wereld op pad om zonnebloemen te zaaien. Het is zaak om een plek te kiezen die een tijdje niet gebruikt gaat worden om er zeker van te zijn dat de zonnebloemen opkomen en bijvoorbeeld niet worden omgemaaid. Wanneer de zonnebloemen zijn geplant en niet worden beschadigd kunnen er aan het eind van de zomer over de hele wereld zonnebloemen van guerilla gardeners gevonden worden.
© 2016 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?Iedere vorm van tuinieren is op een bepaalde manier natuurlijk. Uiteindelijk moeten de planten immers zelf groeien. Bij…
Tuin en tuinier tips - De maand januariTuin en tuinier tips - De maand januariJanuari is een maand waarin niet veel getuinierd wordt. Toch kan je genoeg doen om de tuin klaar te maken voor het komen…
De Sims 3 vaardigheid - TuinierenDe Sims 3 vaardigheid - TuinierenEen van de meest belangrijke taken in de Sims 3 is het bezitten en verkrijgen van verschillende vaardigheden. Deze heb j…

Schaduwplanten voor droge grond onder bomen en struikenSchaduwplanten voor droge grond onder bomen en struikenEen schaduwplek onder bomen, hagen of naast een gebouw kan voor veel planten problematisch zijn, zeker als de grond ook…
Hoe kan ik effectief bladluis bestrijden?Hoe kan ik effectief bladluis bestrijden?Wanneer planten last hebben van bladluis kunnen zij ernstig beschadigd raken. Bladluizen zijn grotendeels aan het uitein…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Saradent.ca, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://guerrillagardeners.nl/
  • http://www.guerrillagardening.org/ggseedbombs.html
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 17-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.