Het bestrijden van emelten en engerlingen in het gazon

Het bestrijden van emelten en engerlingen in het gazon Herken je het volgende probleem? Je hebt een mooi gazon tot dat er in de vroege zomer kale plekken ontstaan. In eerste instantie denk je misschien dat het door droogte of verbranding kan komen. Misschien valt het je ook op dat er veel vogels bij de kale plekken aanwezig zijn. Wanneer je goed tussen het gras kijkt zie je kleine witte larven. De kale plekken zouden wel eens door emelten of engerlingen kunnen komen. Om de schade in het gazon te beperken moet je actie ondernemen. Met het aanschaffen van de juiste middelen is het probleem snel opgelost.
Bron: SimonLH64, Flickr (CC BY-2.0)Bron: SimonLH64, Flickr (CC BY-2.0)

Emelten

Emelten zijn larven van de langpootmug. Emelten hebben geen poten en geen duidelijke zichtbare kop. De vrouwtjes van de langpootmug leggen eieren zeer oppervlakkig in of op de grond. Dit doen ze graag op beschutte plaatsen met een vochtige bodem. Gazons zijn voor de langpootmuggen een ideale plek om hun eieren te leggen. De emelten die uit de eieren komen, vreten vooral in de avond en nacht aan de wortels van het grasplantje. Daarnaast kunnen ze ook bovengrond de grasmat aanvreten. De meeste schade wordt door emelten aangericht in het droge voorjaar, maar ook in de herfst kunnen ze overlast veroorzaken wanneer het warm weer is. Het gevolg van het aanvreten van de wortels, is dat het gras afsterft en er dode plakken in het gazon ontstaan.

Bron: James P. Mann, Flickr (CC BY-2.0)Bron: James P. Mann, Flickr (CC BY-2.0)

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van onder andere de meikever, juni- en rozenkever. Engerlingen kun je herkennen aan een gekromd lichaam met een donker achterlijf. Verder heeft de engerling een bruine kop en drie paar bruine borstpoten. De vrouwtjeskevers leggen in juni eieren op een diepte van 7-15cm. Na ongeveer drie weken komen hieruit de engerlingen. De engerlingen voeden zich met organisch materiaal in de bodem en komen later in het voorjaar naar boven tot net onder het grondoppervlak. Hier voeden de engerlingen zich met wortels van het grasplantje, waardoor het gras afsterft. Wanneer je last hebt van engerlingen, valt het op dat er veel vogels op het gras aanwezig zijn. De vogels gaan opzoek naar engerlingen onder de toplaag, waardoor ze veel schade aanrichten.

Bestrijden met Merit Turf

Emelten en engerlingen kun je chemisch bestrijden met Merit Turf. Dit product verstoort de prikkeloverdracht in het centrale zenuwstelsel van het insect, waardoor de lichaamsfuncties uitvallen en de larve sterft. Dit product mag alleen gebruikt worden door iemand met een geldige spuitlicentie. Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet meer toegelaten en verkrijgbaar in Nederland. Bovendien is het toepassen van chemische bestrijding slecht voor de kwaliteit van de bodem en het grondwater.

Bestrijden met LARVEX

Voor particulier gebruik is het product LARVEX beschikbaar. LARVEX verhoogt op een ecologische manier de weerstand van het gazon, waardoor bodeminsecten zoals emelten en engerlingen geen kans krijgen. Drie à vier weken na de behandeling groeit het aangetaste gazon weer keurig dicht. LARVEX kan worden toegepast wanneer het schadebeeld optreedt, maar kan ook jaarlijks standaard worden toegepast.

Bestrijden met aaltjes

Een andere manier om emelten en engerlingen te bestrijden is met aaltjes. Aaltjes zijn meercellige diertjes die het lichaam van emelten en engerlingen binnendringen. Vervolgens scheidt dit aaltje een bacterie uit, waardoor de emelt of engerling wordt gedood. De aaltjes in de dode emelt of engerling gaan vervolgens op zoek naar overige emelten of engerlingen, waarbij het proces wordt herhaald. Wanneer de emelten of engerlingen allemaal zijn gedood, zal het aaltje vanzelf weer verdwijnen. De aaltjes kun je in een tuincentrum kopen of via internet bestellen.

Schade herstellen

Wanneer een gazon last heeft gehad van engerlingen of emelten, kan er veel schade zijn ontstaan. Het kan zelfs nodig zijn om het gazon geheel te vervangen. Wanneer het gazon op een aantal plaatsen aangetast is, is vervanging van het gazon niet direct noodzakelijk. Het is mogelijk om op deze plaatsen nieuwe grasmatten te leggen of opnieuw gras in te zaaien.

Wanneer je kiest om nieuwe graszoden te leggen, heb je direct resultaat. Het gazon is weer direct groen. Als je kiest om de aangetaste plekken opnieuw in te zaaien, kun je kiezen uit herstelgazon graszaad. Herstelgazon graszaad is graszaad dat snel kiemt, hierdoor herstelt het gazon snel. De ideale tijd om gras in te zaaien is maart t/m mei en september t/m oktober. Denk eraan dat je de plekken die je hebt hersteld regelmatig water geeft. Het herstel zal hierdoor beter er spoediger verlopen.
© 2016 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Wanneer graszaad zaaien?Wanneer graszaad zaaien?Wanneer kun je het beste graszaad zaaien? Dit kan in het voorjaar en in het najaar. Afhankelijk van de weersverwachting…
Groen gazon zonder mosGroen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…
De meikever en de meikeverlarve (engerling)De meikever en de meikeverlarve (engerling)Meikevers zijn met hun kastanjebruine dekschilden, oranje voelsprieten en witte driehoekjes, onder het dekschild, pracht…

Wateroverlast en tuinieren op natte of vochtige grondWateroverlast en tuinieren op natte of vochtige grondWie last heeft van een natte of vochtige tuin of een tuin heeft waar na regenval de plassen nog dagen blijven staan, moe…
De kiwano of hoornkomkommer telenDe kiwano of hoornkomkommer telenDe kiwano heeft, al doet de naam anders vermoeden, niets te maken met de kiwi. De kiwano ziet er in tegenstelling tot zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Huskyherz, Pixabay
  • http://www.ecostyle.nl/tuin/ziekten-en-plagen/emelten
  • http://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/2594
  • http://deboomdokter.be/infocentrum/engerlingen-en-emelten/
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Engerling_2346.JPG
  • https://www.ecostylewebshop.nl/assortiment/aaltjes/aaltjes-tegen-emelten
  • http://www.soshuisentuin.nl/nlnl/product-in-de-kijker/larvex-verdrijft-engerlingen-en-emelten
  • Achtergronden bij aanleg onderhoud en beheer grasvelden, auteurs: Henk Kamp en Ernst Bos
  • Afbeelding bron 1: SimonLH64, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: James P. Mann, Flickr (CC BY-2.0)
Thijs1993 (41 artikelen)
Laatste update: 19-08-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.