Wateroverlast en tuinieren op natte of vochtige grond
Wie last heeft van een natte of vochtige tuin of een tuin heeft waar na regenval de plassen nog dagen blijven staan, moet de oorzaak hiervan zien te achterhalen. Waarom is er zoveel vocht in uw tuin? Als u deze vraag kunt beantwoorden is het gelijk ook duidelijk of u hier iets aan kunt veranderen. Is flink snoeien en de zon toelaten een oplossing? Moet u de aarde flink losmaken of zelfs een drainagesysteem aan gaan leggen? Door het probleem stap voor stap te analyseren komt u steeds dichter bij een oplossing. En geen nood: er zijn ook planten die prima gedijen onder deze omstandigheden!
Wateroverlast /
Bron: Giuliamar, PixabayEen vochtige of natte plek in de tuin
Wie te maken heeft met een vochtige of natte plek in de tuin, doet er het beste aan om allereerst de oorzaak van dit probleem te achterhalen. Een tuin met veel (diepe) schaduw heeft al snel last van vochtige plekken. Omdat de zon niet doordringt tot dit gedeelte van de tuin, zal ook de aarde niet snel of nauwelijks drogen na hevige regenval. Maar er zal in dit geval geen sprake zijn van grote plassen die dagen blijven staan en slechts heel langzaam verdwijnen. Hebt u daar wel last, water dat op één en dezelfde plek lang blijft staan, dan heeft u te maken met een drainageprobleem. Ergens in dat stuk grond zit kennelijk een ondoordringbare laag waardoor het water niet weg kan. Een laag die zo ondoordringbaar is dat zelfs water, dat toch altijd zijn weg wel weet te vinden, er niet eens doorheen komt. Het water zal ook hier uiteindelijk zijn weg vinden en langzaam verdwijnen. Maar vaak is het dan al te lang te nat geweest op die betreffende plek. En dat kan dan wel eens funest zijn voor de daar aanwezige beplanting. De wortels rotten weg of bevriezen in de winter.
Laat de zon toe /
Bron: Logesdo, PixabayZon toelaten op een vochtige of natte plek in de tuin
Als u last heeft van een nat gedeelte in de tuin, waar het dus altijd vochtig is en waar de zon niet kan doordringen, dan is daar misschien iets aan te veranderen. Komt de schaduw door de aanwezigheid van een woning of opstal, dan is er helaas weinig aan te doen. Als de zon weg wordt weggehouden door de aanwezigheid van grote bomen en/of struiken, dan kan hier eventueel iets aan worden gedaan. Door flink te snoeien kan bereikt worden dat de zon door het open gesnoeide bladerdek de grond kan bereiken. Als er flink gesnoeid is, dan zal de wind hier ook meer spel krijgen. Dat is mooi meegenomen, want de wind zorgt ervoor dat het water sneller verdampt en de aarde sneller dus droogt. Is het snoeien van eventuele bomen of struiken echter niet aan de orde of helemaal niet mogelijk, dan blijft er altijd nog een goede oplossing over: het aanbrengen van vochtminnende beplanting!
Wateroverlast, plassen of slecht wegzakkend water
Als er sprake is van een echte natte plek in de tuin, waar het water maar heel langzaam wegzakt, dan moet dit probleem een keer rigoureus aangepakt worden. Met een echte natte plek wordt hier bedoeld een plek waar na regenval een duidelijke plas blijft staan, die pas na verloop van tijd en dan nog maar zeer langzaam verdwijnt. Als deze situatie voorkomt in uw tuin, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een drainageprobleem. Het water kan op de betreffende plaats niet wegzakken, blijft hierdoor te lang staan en de aanwezige beplanting staat langdurig in zeer natte aarde.
Ondoordringbare plaat of laag in de aarde
Hebt u last van een ondoordringbare plaat of laag in uw tuin, dan met deze opgezocht worden en poreus gemaakt worden. Wat u kunt proberen is de grond op die plaats zo diep mogelijk los maken. Beperk dit niet slechts tot de bovenste laag, maar ga zeker een meter diep. Maak het gat ook groot. Dit werkt prettiger en u ziet gelijk iets van de bodemstructuur. Langs de randen van de kuil kunt u de structuur van de aarde goed zien en eventuele harde lagen al direct zien. De ondoordringbare laag kan met de spade te lijf worden gegaan, maar beter is het om hiervoor een grondboor te gebruiken. Maak meerdere gaten van 1 meter diep. Vul de gaten vervolgens op met grind, zodat de plaat ook in de toekomst open blijft en het water weg kan stromen. Breng het grind niet in de bovenste 30 cm van de teeltlaag aan. Vul dit op met tuinaarde, zodat de planten een goede bodem hebben om in te wortelen.
Drainage bij wateroverlast /
Bron: Structuro, PixabayDrainagesysteem aanleggen bij wateroverlast
Is het vochtprobleem in uw tuin echt niet op te lossen, da kunt u altijd nog overwegen om een drainagesysteem aan te leggen. Hiervoor moet uw tuin mogelijk wel flink op de schop, want er moeten drainagebuizen ingegraven gaan worden. Het overtollige water moet dan via deze buizen afgevoerd worden. Om de afvoer goed te laten verlopen is wel vakkennis vereist. Begin daarom nooit zomaar zelf aan een dergelijke klus. Informeer bij een vakman of huur een vakman in.
Grondwaterstand en vochtige tuin
De hoeveelheid vocht of water in uw tuin kan ook te maken hebben met de stand van het grondwater. Waarschijnlijk heeft u dan niet slechts op één plek last van veel vocht, maar is uw hele tuin vrij vochtig. Aan een hoge grondwaterstand, hoe vervelend ook, kan erg weinig worden gedaan. Voor vaste planten en struiken moet het grondwater minimaal 60 tot 100 cm onder het maaiveld staan. Staat het hoger dan staan de wortels te vochtig en gaan ze onherroepelijk rotten. Heeft u te maken met een (te) hoog grondwaterpeil, dan kunt u ook besluiten om moerasplanten te gebruiken. De wortels van dergelijke planten zijn namelijk wel bestand tegen zo veel en langdurig vocht.
Tuinieren op vochtige of natte grond
Ook als u alle mogelijke maatregelen heeft genomen, kan er toch nog sprake zijn van een tuingedeelte waar het altijd vochtig is. Maak hier geen probleem van, maar profiteer juist van deze situatie. Vochtige en voedselrijke grond vormt de ideale standplaats voor veel vochtminnende planten. En zo wordt het stukje probleemtuin straks misschien wel uw mooiste tuingedeelte! Een plek waar u waarschijnlijk weinig onderhoud aan zult hebben. Als planten op de juiste standplaats staan groeien ze uit tot mooie en gezonde volwassen planten, waar u verder weinig omkijken naar zult hebben.
Varen /
Bron: MichaelGaida, PixabayVochtige grond en zuurminnende planten
Uw vochtig stukje tuin kan ook gebruikt worden als de ideale standplaats voor zuurminnende planten. Deze planten gedijen het beste op zure en enigszins vochtige grond. De vochtige grond heeft u al en deze kan zuur gemaakt worden door het toevoegen van tuinturf. Meng voldoende tuinturf door de aarde en daarmee heeft u een ideale plek gecreëerd voor de volgende planten:
- Azalea
- Erica (heide)
- Juncus
- Rhododendron
- Trillium (drieblad)
- Trycyrtis (paddenlelie)
- Varen
Astilbe /
Bron: Tingeling, PixabayPlanten voor een vochtige of natte border
Een vochtige of natte plek is voor verschillende planten juist ideaal. Dus als u de juiste beplanting kiest, dan kan een aanvankelijk lastig te beplanten stuk tuin in een mum van tijd omgetoverd worden in een gezonde en mooie border. Ga eens aan de slag met één van de onderstaande planten:
- Alchemillla mollis (vrouwenmantel)
- Aruncus (geitenbaard)
- Astilbe (spirea)
- Athyrium filix-femina (wijfjesvaren)
- Hemerocallis (daglelie)
- Iris siberica (Siberische lis)
- Leucojum aestivum (zomerklokje)
- Ligularia dentate (kruiskruid)
- Matteuccia struthiopteris (struisvaren)
- Persicaria bistorta (adderwortel)
- Rheum palmatum (sierrabarber)
- Rodgersia (schout-bij-nacht)
- Thalictrum (ruit)